Human Movement Sciences: Sport, Exercise and Health

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Leer het menselijk bewegen te doorgronden vanuit verschillende perspectieven. Specialiseer je in sport, gezondheid of revalidatie en leer deze kennis creatief en kritisch toe te passen.

We bewegen de hele dag, meestal zonder er bij na te denken. Hoe komen die bewegingen tot stand? En door welke factoren worden ze beïnvloed?

Ben je gefascineerd door topprestaties van atleten, of vraag je je juist af hoe revalidatieprocessen kunnen worden verbeterd? Wil je weten hoe kinderen nieuwe bewegingen onder de knie krijgen? En waarom dit bij sommigen misgaat? Dan is de masteropleiding Human Movement Sciences echt iets voor jou!

De Master in Human Movement Sciences geeft je een breed inzicht in verschillende aspecten van het menselijk bewegen. Van biomechanica tot psychologie. Van inspanningsfysiologie tot neurorevalidatie. En van spierfysiologie tot motorische ontwikkeling. Of je je nu specialiseert in de richting van sport of gezondheid, je leert deze kennis creatief en kritisch toe te passen. Onder andere tijdens je onderzoeksstage, waarbij je dieper kunt ingaan op een onderwerp naar keuze.
open_in_newwebsite

printprint

locatieAmsterdam
diplomaMSc Human Movement Sciences: Sport, Exercise and Health
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66950
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de Amsterdam VU?

De master heeft een sterk multidisciplinair karakter, waardoor je inzicht krijgt in de verschillende aspecten van het menselijk bewegen en hun samenhang. Je leert deze multidisciplinaire kennis toe te passen in de context van sport en/of gezondheid. De afdeling Bewegingswetenschappen staat bekend om de hoge kwaliteit van zijn docenten, onderzoekers en lab-faciliteiten.

Open dagen en meeloopdagen

VU Masterdag Amsterdam
Wil jij straks een masteropleiding volgen waarbij je verder kijkt dan kennis alleen? Kom dan naar de VU Masterdag en maak kennis met onze masteropleidingen.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
Het studiejaar beslaat 6 periodes: 4 periodes van 12 ECTS en 2 periodes van 6 ECTS. In de eerste periode volg je cursussen die de bewegingswetenschappen belichten vanuit verschillende perspectieven. Je kunt kiezen uit vier tracks met een focus op sport, sportpsychologie, gezondheid of revalidatie. Je kunt ook tracks combineren en je eigen pakket samenstellen. In de tweede helft van het jaar voer je tevens je onderzoeksstage uit (24 ECTS).

tracks

track High Performance Coaching

Deze track is gericht op de toepassing van wetenschappelijke (zowel biofysische als sportpsychologische) kennis op het terrein van topsportcoaching.

Deze track is ontwikkeld in samenwerking met het Amsterdam Institute of Sport Science. Je voert je onderzoeksproject uit in samenwerking met een topsportcoach. Er kunnen maximaal 20 studenten worden toegelaten per jaar. Selectie vindt plaats op basis van o.a. een motivatiebrief.

track Sport Psychology

Deze track omspant het brede veld van de sportpsychologie, alsmede potentiele relaties met gezondheid-gerelateerde onderwerpen.

Met deze track heb je een prima basis voor een post-doctorale opleiding tot geaccrediteerd sportpsycholoog.

 1. RehabilitationIn deze track leer je biofysische (biomechanisch en fysiologische) methoden toe te passen op het terrein van gezondheid en revalidatie.
 2. Biophysics in SportIn deze track leer je sport-gerelateerde onderwerpen te benadering vanuit een voornamelijk biofysisch perspectief (met een nadruk op spier- en inspanningsfysiologie en biomechanica).

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, project, seminar
onderwijsvormen
De verschillende cursussen bieden een brede variatie aan onderwijsvormen.
docenten
Alle docenten zijn goed bereikbaar. De manier waarop het contact verloopt verschilt per docent.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 1 juni 2018
wettelijk tarief : € 2060
toelaatbare profielen
WO bachelorStudents with a bachelor's degree in Human Movement Sciences (either from VU university or the RUG) or Health Sciences with a major Human Movement Sciences (UM) or Medical Sciences with a major Human Movement Sciences (Radboud Universiteit) have direct access to the master's programme HMS.
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelortoelaatbaar
toelatingseisen

toelatingsgesprek
Met alle kandidaten voor de (pre)master wordt een intakegesprek gehouden om o.a. de inhoud van het programma te bepalen.

instaptoets
Alle HBO-bachelors moeten het HBO-assessment afleggen om toegelaten te kunnen worden tot de premaster HMS.

basiskennis
Om toegelaten te worden tot de Master Human Movement Sciences: Sport, Exercise and Health heb je een Bachelordiploma nodig en basiskennis van Anatomie, Fysiologie en Psychologie. Daarnaast heb je voldoende onderzoeksvaardigheden en kennis van Wiskunde en Natuurkunde nodig. Uiteraard beheers je het Engels op voldoende niveau.

motivatiebrief
Kandidaten die niet direct toelaatbaar zijn, dienen bij aanmelding een motivatiebrief en vakkenlijst in te leveren

inbegrepen in collegegeld
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
22357 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
57% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Vereniging in Beweging, VIB


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel44.0
inhoud3.83.8
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.13.1
studielast3.43.4
studiebegeleiding3.43.4

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Human Movement Sciences: Sport, Exercise and Health aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 64 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Met een Master in Human Movement Sciences sta je sterk op de arbeidsmarkt, in bijv. toepast en wetenschappelijk onderzoek, hoger onderwijs, en bewegingsgerelateerde technologische industrie. Onze alumni werken ook vaak in functies die een overbrugging bieden tussen wetenschap en praktijk, of in management of beleid op het gebied van sport en gezondheid.

Interessante vervolgopleidingen:
 • Praktijksportpsycholoog (als je de Sportpsychologie-track hebt gevolgd)
 • Exercise Specialist
 • Docent
Meer informatie over vervolgopleidingen:

Sportpsycholoog
Als je de Sportpsychologie-track hebt gevolgd kun je vervolgens instromen in de postdoctorale opleiding tot Praktijksportpsycholoog®. Dit programma duurt ongeveer een jaar (full-time) en is geaccrediteerd door de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland.

Exercise Specialist
In combinatie met klinische ervaring, geeft de masteropleiding ook een goede basis om door te studeren voor een certificatie als Exercise Specialist® van het American College of Sports Medicine (ACSM).

Docentenopleiding
Wil je straks een baan in het (hoger) onderwijs? Dan kun je je masterprogramma uitbreiden met de docentenopleiding, die ieder jaar een beperkt aantal studenten kan toelaten. Deze opleiding omvat in totaal 24 EC, waarvan je 9 EC kunt onderbrengen in de keuzeruimte van je master-programma. In dat geval wordt je totale master-programma dus met 15 EC uitgebreid.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Met de masteropleiding Human Movement Sciences heb je een uitstekende basis voor een carriere in bewegingingstechnologie, toegepast onderzoek, of als inspanningsfysioloog of docent bij beroepsopleidingen m.b.t. sport of gezondheid. Hoewel er tijdens de masteropleiding geen training in managementvaardigheden wordt gegeven, vinden veel afgestudeerden een management of beleidsfunctie. Bijvoorbeeld bij een bedrijf, een sportbond of bij de overheid.
Het Masterprogramma Human Movement Sciences leidt je op tot een gekwalificeerde specialist met verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Uiteraard krijg je een uitstekende basis voor een carrière in toegepast onderzoek of als docent bij beroepsopleidingen m.b.t. sport of gezondheid. Maar je bent ook goed toegerust om een brug te slaan tussen de wetenschap en de praktijk, bijvoorbeeld als kennismedewerker, inspanningsfysioloog of 'embedded scientist' binnen een instituut of sportbond.

Hoewel er tijdens de masteropleiding geen training in managementvaardigheden wordt gegeven, vinden veel afgestudeerden een management- of beleidsfunctie. Bijvoorbeeld bij een bedrijf, een sportbond of bij de overheid.

Verder kun je als specialist een belangrijke bijdrage leveren aan technologische ontwikkelingen binnen de bewegingsgerelateerde industrie. Denk hierbij aan de ontwikkeling van nieuwe apparatuur ten behoeve van revalidatie of technologische verbeteringen binnen de sport.

Als bewegingswetenschapper sta je sterk op de arbeidsmarkt: bijna alle afgestudeerden vinden snel een baan.

huidige arbeidsmarkt

vergeleken met andere studies

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in biologie full-time,part-time,dual educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • beleidsmedewerker
 • docent hbo
 • embedded scientist
 • inspanningfysioloog
 • kennismedewerker
 • promovendus
 • toegepast onderzoeker
bron: StudieData

Contact

Admissions Fhms
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite