Artificial Intelligence

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De Vrije Universiteit Amsterdam biedt onderwijs georiënteerd op de praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie op een brede en oplossingsgerichte manier.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMSc
typeregulier, 120 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66981
numerus fixusnee
honoursnee
Kunstmatige intelligentie is in de gehele samenleving aanwezig: er zijn applicaties waarbij auto's voetgangers kunnen registeren, maar ook applicaties zoals Siri, de virtuele assistent van Apple. Deze apps gebruiken kunstmatige intelligentie om informatie van verschillende bronnen om te zetten naar intelligent en doelgericht gedrag.
De Master Kunstmatige intelligentie (AI) aan de VU biedt twee richtingen met een focus op de praktische toepassingen van AI technieken in een brede probleemgerichte setting. Je kunt AI vanuit het sociale perspectief bestuderen en vragen als 'hoe kunnen we technieken ontwikkelen die kennis genereren over het menselijke functioneren?' beantwoorden. De track Socially Aware Computing focust zich vooral op technieken die een sociale context kunnen begrijpen en oplossingen kunnen bedenken. De track Cognitive Science richt zich meer op processen die ten grondslag liggen aan het menselijk functioneren en bekijkt dat vanuit twee perspectieven: empirisch werk en computational modeling.
Je kunt ook een meer technisch gerichte AI Mastertrack volgen die de VU samen met de UvA verzorgt.

Waarom aan de Amsterdam VU?

Op de VU ligt de focus van de kunstmatige intelligentie vooral op het sociale perspectief. Dit is een uniek kenmerk.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwBeiden tracks habben vakken in: Model-Based Intelligent Environments, Intelligent Interactive Systems, Knowledge Engineering.

De track Socially Aware Computing heeft de volgende kernvakken: Agent Systems, Applied Machine Learning, Applied Cognitive Psychology.

En de track Cognitive Science bestaat uit de volgende kernvakken: Seminar Cognitive Neuroscience, Neural Models of Cognitive Processes, Thinking and Deciding, Brain Imaging, Human Information Processing.
1e jaar De VU Amsterdam biedt twee tracks in AI: Socially Aware Computing and Cognitive Science. Je kunt ook kiezen voor het programma dat de VU samen met de UvA aanbiedt met een wat meer technische benadering van de AI. In het eerste jaar zul je vooral vakken volgen met een thema uit je gekozen richting.
periode
12
Cognitive Psychology and its Applications keuzevak
6 EC
Seminar Cognitieve Neuroscience keuzevak
6 EC
Knowledge Engineering keuzevak
6 EC
2e jaar In het tweede jaar ga je je specialiseren in een kernthema of je kiest een van de twee gecombineerde profielen: Data Science, of Artificial Intelligence and the Web. De specialisatie bestaat uit:
  • keuze vakken en gevorderde vakken (24 ECTS)
  • master these (36 ECTS): deze schrijf je bij een onderzoeksgroep aan de UvA, VU of bedrijf, over een industrieel probleem.

tracks

track Track Socially Aware Computing

Deze track richt zich op de toepassingen van kunstmatige intelligentie in Socially Aware Computing.

De doelen van deze track zijn zeer divers en variëren van het optimaliseren van zoekopdrachten op het internet tot het ondersteunen van ouderen in hun strijd tegen dementie. Je leert hoe menselijk gedrag kan worden geïnterpreteerd op basis van sensorgegevens en computer modellen van fysiologische en cognitieve processen. Je zult ervaringen opdoen met het integreren van dergelijke modellen in speciale toepassingen die mensen in hun dagelijks leven ondersteunen, waardoor deze systemen echt bewust worden van het menselijk functioneren.
In de specialisatiefase van de Socially Aware Computing-track volg je relevante cursussen met betrekking tot een bepaald toepassingsgebied (bijv. ondersteuning van mensen tijdens het trainen of ouderenzorg) of met betrekking tot een relevante wetenschappelijke discipline (bijv. psychologie, sociologie, bewegingswetenschappen, biomedische wetenschappen, criminologie, etc.).

track Track Cognitive Science

Deze track bestudeert de geest en cognitie vanuit een multidisciplinaire hoek.

Onderzoekers in de cognitieve wetenschap hebben vaak verschillende achtergronden, waaronder psychologie, informatica, kunstmatige intelligentie, filosofie, wiskunde of neurowetenschappen. Al die disciplines hebben als doel om de menselijke geest beter te begrijpen, zowel voor theoretische als voor praktische doeleinden. De track focust op de processen die ten grondslag liggen aan het menselijk functioneren vanuit twee verschillende onderzoeksperspectieven: empirisch werk en modelleren. De combinatie van deze twee perspectieven zorgt voor een beter begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan het menselijk functioneren. Empirisch werk kan bijvoorbeeld een functionele lay-out voor rekenmodellen suggereren, en omgekeerd kunnen resultaten van simulaties met rekenmodellen suggesties geven voor het opzetten van specifieke experimenten.

track Joint AI programme

De Vrije Universiteit Amsterdam neemt deel aan een AI-masterprogramma met de Universiteit van Amsterdam, genaamd "Artificial Intelligence in Amsterdam", dat een technische benadering van AI hanteert.

Aandacht voor het begrijpen, analyseren en ontwikkelen van nieuwe AI-algoritmen. De samenwerking in dit masterprogramma maakt het mogelijk een scala aan onderwerpen van ongeëvenaarde breedte aan te bieden, allemaal gegeven door actieve onderzoekers die experts zijn in de betreffende gebieden. Het is gebaseerd op verplichte cursussen over kernonderwerpen in AI en keuzevakken voor gevorderden in deze of meer specifieke AI-onderwerpen.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
computer opdrachten, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, ontwerpproject, portfolio, poster presentatie, practicum, project, seminar, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudie
onderwijsvormen
Elke master programma sluit af met een afstudeerproject of een stage. Dit kan een individueel project of een groepsopdracht.
doelstelling
De doelstelling van de opleiding is dat studenten zodanige basiskennis en vaardigheden verwerven op het gebied van de kunstmatige intelligentie en eventuele aanverwante bètadisciplines, dat zij in staat zijn om hun professionele plichten zelfstandig uit te voeren. Het programma is bedoeld om de student voor te bereiden op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker (PhD), en om de student een basis te bieden voor een carrière in de bedrijfswereld op academisch niveau.
De opleiding beoogt tevens studenten kennis te laten maken met het belang van de discipline in een brede wetenschappelijke, wijsgerige en maatschappelijke context.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 juni 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020
collegegeld nog niet bekend

Kijk op de volgende pagina voor meer informatie: http://masters.vu.nl/en/application/index.aspx
Contacteer altijd de Master coördinator voor advies voordat je je inschrijft voor de master.
toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelorSome of the programmes are also open to people with other diplomas, University or HBO, who are kindly invited to contact us if interested in following a Master programme at our Department.

toelatingseisen

taaltoets
De VU vraagt aan alle aanmelders om een Engelse test te maken en de score in te leveren tijdens de aanmdeling.

vooropleiding
Voor deze Master kan je je inschrijven met een bachelor in kunstmatige intelligentie behaald aan een Nederlandse universiteit (Utrecht, Nijmegen, Amsterdam (VU, UvA), Groningen, Maastricht). Sommige tracks staan ​​open voor studenten met een bachelor-, drs- of masterdiploma in computerwetenschappen, psychologie, biologie of rechten behaald aan een Nederlands instituut of universiteit van kwaliteit erkend door de VU Amsterdam. Sommige van de programma's staan ​​ook open voor studenten met andere diploma's, Universiteit of HBO, zij mogen contact met ons opnemen.

inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

76 studenten volgen deze opleiding
39% daarvan is vrouw
4 eerstejaars gestart in 2016
0% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Storm


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/11 Amsterdam VU
Artificial Intelligence
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/11
Intelligent Technology
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/11
Cognitive Computing
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/11 RUG
Artificial Intelligence
star NVAO
€ 303 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
18% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/11 Radboud Universiteit
Artificial Intelligence
star Keuzegids beste opleiding 2016  1e
€ 315 gemiddelde kamerhuur
7 eerstejaars
28% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/11 Radboud Universiteit
Cognitive Computing
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/11 Radboud Universiteit
Intelligent Technology
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/11 tUL
Artificial Intelligence
€ 308 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
9/11 Maastricht University
Artificial Intelligence
€ 308 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
20% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/11 UU
Artificial Intelligence
€ 336 gemiddelde kamerhuur
16 eerstejaars
31% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
11/11 Amsterdam UVA
Artificial Intelligence
€ 424 gemiddelde kamerhuur
45 eerstejaars
17% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.23.9
inhoud3.93.7
docenten3.73.8
studiefaciliteiten3.53.7
studielast3.33.5
studiebegeleiding3.23.4
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Artificial Intelligence aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 41 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Met een Masterdiploma Kunstmatige Intelligentie op zak heb je een sterke positie op de arbeidsmarkt en heb je grote kans op het vinden van een goede baan bij kennisintensieve onderzoekscentra of bedrijven.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Informatica educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

computer vision expert
consultant
data scientist
phd-student
project manager
software/web developer
wetenschappelijk programmeur
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Dr. Mark Hoogendoorn

contactpersoon Nederlandse studenten

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite