Journalistiek (NL)

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Een gezonde samenleving heeft goede journalistiek nodig. Hoe en waarom is de journalistiek zo aan het veranderen? Hoe maak je zelf onafhankelijke, betrouwbare en boeiende journalistieke verhalen?

Door de wol geverfde journalisten begeleiden je intensief bij het ontdekken, onderzoeken en vertellen van die journalistieke verhalen, binnen en buiten onze newsroom. Je leert crossmediaal te werken in tekst, beeld en geluid voor verschillende platforms: online, televisie, radio, print. Verdieping, specialisatie en een ondernemende houding zijn daarbij van groot belang. Zo kun je als professional aan de slag op een redactie of je eigen journalistieke onderneming starten.

Je bestudeert hoe nieuwsmedia werken en in ontwikkeling zijn, wat onze journalistieke cultuur kenmerkt en hoe deze zich verhoudt tot bijvoorbeeld politiek en literatuur. Ook ontwikkelingen als globalisering, burgerschap en digitalisering komen daarbij aan bod. Je leert welke wetenschappelijke methodes en theorieën je het beste voor je onderzoek kunt gebruiken.

Dit programma heeft plaats voor max. 45 studenten. In januari/februari doe je mee aan de selectieprocedure (mogelijk een tweede ronde in maart/april). Entreevoorwaarden: een bij aanvang van de master afgeronde universitaire bachelor en een pakket van 30 ECTS uit de minor Media en Journalistieke Cultuur (of vergelijkbare vakken aan een andere universiteit).

open_in_newwebsite

printprint

locatieGroningen
diplomaMA Mediastudies
typeregulier, 90 EC
start1 september
taalvoornamelijk Nederlands
zeer weinig Engels
opleidingsduur18 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60831
maximum aantal plaatsen: 45
heeft een honours programma
Over de opleiding Journalistiek

Waarom aan de Rijksuniversiteit?

Bijzonder aan deze mastertrack is de combinatie van de studie van de journalistieke cultuur oftewel Journalism Studies met een breed scala aan journalistieke vaardigheden. De focus ligt daarbij op de journalistiek in en van de toekomst. Het programma staat open voor studenten van alle universitaire bachelors in Nederland.
Studenten hebben voor het maken van journalistieke producties toegang tot professionele faciliteiten, zoals een eigen redactieruimte met instructielokaal, krachtige werkstations, een radio- en televisiestudio, montageruimtes en opnameapparatuur. De opleiding heeft uitstekende relaties op de stage- en arbeidsmarkt, werkt samen met de NOS op het gebied van onderwijs en onderzoek, en onderhoudt relaties met buitenlandse universiteiten als Sheffield en Cardiff. In 2013 behaalde het programma de eerste plaats in in de Elseviergids Beste Studies. In 2012 en 2013 werd het programma in de Keuzegids Masters bestempeld tot een van de 77 topmasters in Nederland.

Open dagen en meeloopdagen

Masterweek Groningen
Van 19 t/m 23 maart 2018 organiseren de faculteiten op verschillende dagen een mastervoorlichting op locatie. Aanmelden kan vanaf eind februari 2018.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwKijk voor een overzicht van de vakken in de online studiegids (Ocasys):
https://www.rug.nl/let/vakken-ma-mediastudies
1e jaar De eerste twee semesters bestaan uit theoretische vakken op het gebied van Journalism Studies en vakken journalistieke vaardigheden.
periode
1234
Journalism Studies 1: Theory
5 EC
Vaardigheden 1: Houding en interactie
5 EC
Vaardigheden 2: Het journalistieke verhaal
10 EC
Journalism Studies 2: Methodology
5 EC
Theoretische Specialisatie I: Journalistiek en literaire cultuur keuzevak
5 EC
Theoretische Specialisatie II: Journalism and Political Culture keuzevak
5 EC
Theoretische Specialisatie III: Global Journalism keuzevak
5 EC
Ma-scriptie Journalistiek: voorbereiding onderzoek
5 EC
Vaardigheden 3: Profilering en verdieping
10 EC
Onderzoekscollege I keuzevak onderzoek
10 EC
Onderzoekscollege II keuzevak onderzoek
10 EC
Onderzoekscollege III keuzevak onderzoek
10 EC
Journalistieke Innovatie en Ondernemerschap
5 EC
2e jaar Het derde en laatste semester wordt besteed aan de masterscriptie en de verplichte redactiestage bij een kleine of grote nieuwsorganisatie.
periode
1234
Ma-scriptie afstuderen
15 EC
Ma-stage Journalistiek stage
15 EC

tracks

specialisatie Keuzevakken

De mastertrack Journalistiek heeft geen afstudeerrichtingen. Wel zijn er keuzevakken waarmee je je eigen profiel kunt aanscherpen, zowel binnen het theorie- als binnen het praktijkgedeelte.

Binnen het theoretisch gedeelte kun je kiezen uit drie theoretische specialisaties: Journalistiek en Literaire Cultuur, Journalism and Political Culture, en Global Journalism. Daarna kies je een van de vier onderzoekscolleges, die vrijwel jaarlijks van thema wisselen. In 2013-2014 ging het om Vrouwelijke Reporters in Islamitische Landen, Popularisering en journalistieke diversiteit in televisiejournaals, Foreign Corresponding and Crises en Journalism after the Web.
Het praktijkgedeelte is de eerste helft van het programma voor iedereen gelijk. Daarna komen er drie keuzepaden: Televisie, Tekst & Onderzoeks/Datajournalistiek, en Radio & Onderzoeks/Datajournalistiek. Het hangt af van je vorderingen in het eerste semester, het oordeel van de docenten en natuurlijk je eigen voorkeur welk keuze pad je gaat volgen.

Ook in de keuze voor stageplaats en scriptie-onderwerp kun je zelf je programma vormgeven.

track Masterstage

Tijdens deze mastertrack is de stage een vast onderdeel van het programma.

Je bepaalt zelf bij welke organisatie je stage loopt. Het Mobility Office kan je daarbij helpen. Via de link hierboven vind je voorbeelden van gelopen masterstages.

Onderwijs

taal van onderwijs90% nl
10% en
onderwijsopzet50% zelfstudie
10% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, groepsopdracht, portfolio, groepsdiscussie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie
docenten
Het docententeam is zeer gevarieerd samengesteld. De docenten van de theorievakken, met verschillende nationaliteiten, hebben hun sporen verdiend in Journalism Studies en draaien op hoog niveau mee in het (inter)nationale wetenschappelijke debat. De praktijkdocenten zijn allen ervaren journalisten die hun werk aan de universiteit combineren met een journalistieke loopbaan.
studiebegeleiding
Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexe zaken verwijst de studieadviseur je door naar een studentendecaan.

Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, bijvoorbeeld over studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij het Studenten Service Centrum (SSC).
studeren in het buitenland
Het is mogelijk de verplichte redactiestage in het buitenland te doen.
honours-/excellence program Master Honours College

Het master Honours programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die meer uit hun studietijd willen halen.

Het is een extra programma van 15 ECTS dat je naast je reguliere masteropleiding volgt. Het eenjarige programma heeft een interdisciplinair karakter, waarin je kennis gaat maken met diverse aspecten van leiderschap.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 2060
niet-EU/EER studenten : € 11500
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
toelatingseisen

instaptoets
In de periode januari-februari (met soms een tweede ronde in maart/april) maken kandidaten een selectietoets, bestaande uit een wetenschappelijke essay-opdracht en een opdracht rond actualiteit en nieuwswaarde. Zonder deelname aan de toets heeft het insturen van een dossier geen zin. Opgave voor de procedure via https://goo.gl/forms/ohciFjIWCtcqVnRx1

basiskennis
Van aanstaande studenten wordt verwacht dat zij een pakket van 30 ECTS uit de minor Media en Journalistieke Cultuur van de RUG hebben gevolgd, of een vergelijkbaar pakket van een andere universiteit. De Toelatingscommissie mag bij gebleken geschiktheid van deze eis afwijken, bijvoorbeeld bij studenten die door studie- of persoonlijke omstandigheden geen of minder dan 30 punten uit deze minor hebben kunnen volgen.
Ervaring in de journalistiek is meegenomen maar niet noodzakelijk; een nieuwsgierige instelling, stressbestendigheid, gevoel voor taal, brede belangstelling en kennis van de actualiteit wel.

vooropleiding
Toelating is mogelijk met alle WO-bachelors.

motivatiebrief
Het dossier in het kader van de selectieprocedure bestaat uit een motivatiebrief, curriculum vitae, diploma of gewaarmerkte cijferlijst, pasfoto en eventueel eigen werk, aangevuld met de selectietoetsen.

studie kosten
bron: Rijksuniversiteit Groningen
bedrag kostenpost
€ 600studiematerialenper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
28510 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Max L. Snijders
Max L. Snijders is een studievereniging voor studenten die aan de Rijksuniversiteit Groningen de mastertrack journalistiek volgen. De vereniging is vernoemd naar de eerste Nederlandse hoogleraar journalistiek en oud-hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Ingrid Woudwijk
“Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is.”

Mijn naam is Ingrid Woudwijk. Na mijn bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam ben ik in september begonnen aan de Nederlandstalige master Journalistiek aan de RUG. Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is. Je bent in het begin veel aan het schrijven, maar daarna ga je ook bezig met beeld en geluid..

Als je net zoals ik nog niet weet waarin je je wil specialiseren, dan is het heel fijn om van alle disciplines iets mee te krijgen, voordat je die uiteindelijke keuze maakt.Je krijgt veel praktijkles, iets wat ik bij mijn bachelor soms miste...
Op maandag hebben we een college en een werkgroep. Dinsdag is een zelfstudiedag, die je ook wel echt nodig hebt. Het is dus een drukke studie. Het is iets drukker dan ik verwachtte door de vele opdrachten die je moet doen. Desondanks vind ik het wel erg leuk en leerzaam, en zou ik de opleiding zeker aanraden als je journalistieke ambities hebt.


lees verder ...
Jarl van der Ploeg
werkzaam als Journalist bij de Volkskrant
Journalist bij de Volkskrant

'Na mijn eerste stage bij NOS Studio Sport, wilde ik heel graag een stage bij een dagblad doen. Ik heb de Volkskrant gebeld en op de mediaredactie was nog plaats. Ik kon er na mijn stage blijven en heb vervolgens op de economie- en binnenlandredactie gewerkt.

Mijn huidige functie sluit goed aan bij de mastertrack Journalistiek. Destijds koos ik voor vakken gericht op geschreven journalistiek. Hier word je goed getraind en voorbereid op een journalistieke carrière...
Ik houd van avontuur en ik houd van schrijven. Mijn ambitie is dan ook om nog heel lang bij de Volkskrant te blijven werken. Of dat nou op de media-, economie- of binnenlandredactie is, dat maakt mij niet uit. Ik vind alles leuk. Het belangrijkste is dat ik veel interessante mensen spreek en daar mooie stukken over schrijven kan!'


lees verder ...
Judith Katz
werkzaam als Crossmedia redacteur bij Opinieblad Forum bij VNO-NCW
Crossmedia redacteur Opinieblad Forum bij VNO-NCW

'Ik werk op de crossmediale redactie van Opinieblad Forum bij VNO-NCW. Daar schrijf ik geopinieerde artikelen en interview ik politici en CEO's, meestal over zaken die belangrijk zijn voor het bedrijfsleven. Ik doe dit op papier, tablet en online, vandaar de term crossmediaal.

Na mijn master richting radio- en televisie heb ik een extra stage gelopen bij Het Parool. Ik wilde namelijk ook ervaring opdoen bij een dagbladredactie naast mijn audiovisuele stage bij cultureel persbureau FaceCulture...
Kort daarna ben ik gaan werken bij Forum.

Tijdens de master word je optimaal op de praktijk voorbereid. Je leert kritisch interviewen, nieuws maken en krijgt colleges van de beste mensen in het vak. Tegelijkertijd leer je door de wetenschappelijke theorie te reflecteren op journalistiek. Wat Journalistiek in Groningen speciaal maakt, is dat de opleiding een eigen newsroom met goede faciliteiten heeft. Ik heb de mastertrack als een ontzettend bijzonder en leerzaam jaar ervaren.

Mijn huidige werk vind ik heel leuk. Alle mooie dingen van de journalistiek komen erin samen, van interviewen tot bezig zijn met sociale- en nieuwe media. Mijn journalistieke ambitie is vooral om mooie dingen te blijven maken. En daar heeft de master in Groningen me geweldig op voorbereid.'


lees verder ...
Thom Opheikens
werkzaam als Freelancer bij BNR nieuwsradio
Freelancer bij BNR nieuwsradio

Ik ben freelancer bij BNR nieuwsradio en produceer daar vooral uitzendingen die de volgende ochtend op de radio te horen zijn. Dit houdt in dat ik mijn ideeën tegenover de redactie pitch, voorgesprekken voer en presentatieteksten schrijf. Tijdens mijn stage kreeg ik te horen dat als ik het goed deed, mogelijk bij BNR zou kunnen blijven werken. Zo heb ik mijn huidige baan gekregen.

Tijdens de master heb ik vrijwillig bij OOG Radio en Televisie - de lokale omroep van Groningen - gewerkt. Hier maakte ik radioreportages en was ik verslaggever van de nieuwsuitzendingen...
Bij BNR heb je hele intensieve journalistieke dagen waarop je moet pitchen en veel gesprekken voert om nieuws te maken. De lessen waarin ik dit heb geleerd zijn daarom erg nuttig geweest. Het programma is intensief, maar dat is zeker de moeite waard. Een voordeel is dat je hierdoor snel een hecht clubje met je studiegenoten vormt. 


lees verder ...
Jelmer Mommers
werkzaam als Onderzoeker / webredacteur bij De Groene Amsterdammer en De Correspondent
‎Correspondent Klimaat & Energie bij De Correspondent

Op dit moment heb ik meerdere functies. De ene helft van mijn tijd doe ik onderzoek en schrijf ik journalistieke stukken, de andere helft verzorg ik de digitale publicatie van andermans verhalen. Ik werk als webredacteur bij De Groene Amsterdammer, De Onderzoeksredactie en De Gids, een literair tijdschrift. Daarnaast schrijf ik als lid van een onderzoeksgroep energie & klimaat voor De Correspondent. Met deze groep werk ik ook voor De Onderzoeksredactie aan langlopende onderzoeksprojecten.

Ik wil iets doen met mijn maatschappelijke betrokkenheid...
Zo ontdekte ik mijn interesse voor de journalistiek. Vanwege de goede reputatie koos ik ervoor om het programma in Groningen te doen.
Door de theoretische vakken heb ik kritisch leren denken over m'n eigen beroep. In de praktijk oefen je met dingen die je later doet. Bijvoorbeeld het afnemen van een telefonisch interview maar ook stukjes schrijven voor een krant. Tijdens de master leer je ook hoe het is om samen te werken. Je schrijft samen artikelen en maakt samen radio. Dit heb je tijdens de rest van je loopbaan ook nodig.
Ik hoop dat ik met mijn stukken een hoogwaardige bijdrage lever aan de journalistiek. Ik wil in mijn interessegebied een hele goede journalist worden. Eén van de beste van Nederland.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 Rijksuniversiteit
Journalistiek (NL)
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
2/4 Rijksuniversiteit
Mediastudies
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
3/4 Rijksuniversiteit
Journalism (English taught)
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/4 UvA
Journalistiek en media
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Het merendeel van de alumni gaat werken in de journalistiek.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De mastertrack Journalistiek biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. De meeste alumni werken in de journalistiek, in dienst van een nieuwsorganisatie of (steeds vaker) als freelancer/zzp'er. Anderen vinden werk op het terrein van communicatie en voorlichting, meestal in de non-profitsector of bij de overheid. Ook werk op het gebied van beleidsontwikkeling en -ondersteuning, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek komt regelmatig voor.
Ruim 60 procent van de afgestudeerden gaat werken in de journalistiek, als freelancer of in dienstverband. Nog eens 20 procent doet mediagerelateerd werk, bijvoorbeeld als pr/communicatiemedewerker of zelfstandig tekstschrijver. Zo'n 8 procent werkt als beleidsadviseur. Een klein deel van de studenten gaat door met een tweede master en/of promotieonderzoek.
De Hoger Onderwijs Monitor 2013 gaf een 8.22 voor 'voorbereiding op de actuele arbeidsmarkt'.

huidige arbeidsmarkt

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer slecht
salaris na 1,5 jaar zeer slecht
kans op een vaste baan slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Nederlands full-time,part-time,dual educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Spaans full-time,part-time,dual educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • beleidsmedewerker
  • editor
  • journalist
  • onderzoeker
  • policy developer
  • pr medewerker
  • public relations officer
  • verslaggever
  • voorlichter
bron: StudieData

Contact

Algemeen mailadres
Erika Kastelein MA

Studieadviseur

E: e.m.kastelein@rug.nl
T: 050 363 5984
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite