This unique programme gives you the skills needed to look across borders and learn from practices in public health and healthcare elsewhere.

Why do European guidelines work in one country but not in another? What systems and approaches will improve health both domestically and Europe wide? What health systems are used in different regions and countries? What methodologies are needed for best-practice exchange and cross-border cooperation? You emerge with the analytical tools, innovative research methods, and change-management instruments required for policy-making and development at all levels: organizational, regional, national and European. This is a one-year full-time program taught in English.

locatieMaastricht
diplomaMSc European Public Health

Waarom aan de Maastricht University?

The search for best practices is a key and unique part of this program; nowhere else in Europe can you follow a program quite like this. You take part in field trips to health institutions in Luxembourg and Brussels, giving you the chance to engage with policymakers and get your foot in the door of your future career. During the program you also have the option to complete a 10-week internship at a selected health or research institute abroad.

Master's Open Day Maastricht
Are you looking for a master's programme with a global perspective to kick-start your career? Maastricht University offers what you are looking for!

opbouwTerm 1
  • Quantitative Measurement of Health and Comparative Cross-National and Cross-Cultural Research Approaches and Theories
  • A Critical Appraisal of Best Evidence and Evaluation Strategies
  • European Health Law & Policies - The Translation of Evidence into Norms
  • Research Methods

Term 2
  • Translation, Transferability, Diffusion, Implementation, Monitoring and Quality Assurance of Good and Best Practices
  • EU Enlargement and the EU's Role n Global Health
  • Internship and master's thesis
1234
Diversity Recognised & Explored: Quantitative Measurement of Health and Healthcare keuzevak
Diversity Compared: Comparative Cross-National & Cross-Cultural Research Approaches & Theories keuzevak
Diversity & Best Practice: A Critical Appraisal of Best Evidence & Evaluation Strategies keuzevak
Europe as Ine Zone: European Health Law & Policies - The Translation of Evidence into Norms keuzevak
Internship & Thesis afstuderen
15 EC
Unity FAces Diversity: Cross-Border Policy Transfer and Learning keuzevak
Monitoring Innovation: Quality Assurance, Internal and External Quality Management keuzevak
The European Union Revisited: Eu Enlargement & the EU's Role in Global Health keuzevak
From Diversity to Innovation: Transferability, Diffusion of Innovation, Change Management and Implementation of Best Practices keuzevak

This programme will give you:
  • extensive skills training in qualitative and quantitative analysis, comparative research methods, policy and system analysis, presentation techniques and international teamwork;
  • the competences needed to analyse public health systems throughout Europe, support effective and appropriate high-level policymaking, and advise on the innovation and implementation of best practices in regional to supranational healthcare.

aanmelding deadline : 1 juli 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 17500
niet-EU/EER studenten : € 17500
toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelora bachelor's degree issued by a non-university institute in the Netherlands (equivalent to 4 years of nominal study time; 240 ECTS) or in Belgium (equivalent to 3 years of nominal study time; 180 ECTS) in a relevant domain.
a bachelor’s degree issued by a University of Applied Sciences in Germany, Austria or Switserland (equivalent to 3 years of nominal study time; 180 ECTS) in a relevant domain.

Admissions:

1. a bachelor's degree issued by a university in a relevant domain
  2. a bachelor's degree issued by a University of Applied Sciences in a relevant domain. For these students additional requirements may apply.

308kamerhuur in Maastrichtrond het landelijk gemiddelde

€ 1176totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

? eerstejaars gestart in 2012
16009 studenten aan de Maastricht University

studievereniging

EUnitas

Op kamers in Maastricht

20231studenten studerend

aan het woord: studenten en docenten

studenten

algemeen oordeel4.74.7
inhoud44.0
docenten4.34.3
studiefaciliteiten3.93.9
studielast3.83.8
studiebegeleiding4.24.2

Governance and Leadership in European Public Health aan de Maastricht University is beoordeeld door 10 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.7 uit 5.

Graduates can be found all over the world: in the European Commission, in Thailand's national health ministry, an Austrian NGO organising congresses, and so on. You could look for work in:
  • health insurance organisations
  • other private companies in health-related fields
  • health providers (e.g. hospitals) with an international orientation
  • (inter)national NGOs or private health companies
  • regional, national and European administrations
  • other European or international health bodies

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan slecht

Universiteit LeidenLeraar VHO in maatschappijleer en maatschappijwetenschappen dual educational+ aanv. eisen

bron: CBS