This unique programme gives you the skills needed to look across borders and learn from practices in public health and healthcare elsewhere.

locatieMaastricht
diplomaMSc
numerus fixusnee
honoursnee
Why do European guidelines work in one country but not in another? What systems and approaches will improve health both domestically and Europe wide? What health systems are used in different regions and countries? What methodologies are needed for best-practice exchange and cross-border cooperation? You emerge with the analytical tools, innovative research methods, and change-management instruments required for policy-making and development at all levels: organisational, regional, national and European. This is a one-year full-time programme taught in English.

Waarom aan de Maastricht University?

The search for best practices is a key and unique part of this programme; nowhere else in Europe can you follow a programme quite like this. You take part in field trips to health institutions in Luxembourg and Brussels, giving you the chance to engage with policymakers and get your foot in the door of your future career. During the programme you also have the option to complete a 10-week internship at a selected health or research institute abroad.

onderwijsvormen
literature study, oral presentation, internship, research, research project, research proposal, lecture, group assignment, group discussion, individual assignment, self study, project
objectives
This programme will give you:
  • extensive skills training in qualitative and quantitative analysis, comparative research methods, policy and system analysis, presentation techniques and international teamwork;
  • the competences needed to analyse public health systems throughout Europe, support effective and appropriate high-level policymaking, and advise on the innovation and implementation of best practices in regional to supranational healthcare.

Toelating en kosten

aanmelding deadline : 1 juni 2019

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020

toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelora bachelor's degree issued by a non-university institute in the Netherlands (equivalent to 4 years of nominal study time; 240 ECTS) or in Belgium (equivalent to 3 years of nominal study time; 180 ECTS) in a relevant domain.
a bachelor’s degree issued by a University of Applied Sciences in Germany, Austria or Switserland (equivalent to 3 years of nominal study time; 180 ECTS) in a relevant domain.

Admissions:

1. a bachelor's degree issued by a university in a relevant domain
  2. a bachelor's degree issued by a University of Applied Sciences in a relevant domain. For these students additional requirements may apply.

308kamerhuur in Maastrichtrond het landelijk gemiddelde
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar

€ 1176totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181

9 eerstejaars gestart in 2017
16600 studenten aan de Maastricht University

studievereniging

EUnitas

Op kamers in Maastricht

20231studenten studerend

aan het woord: studenten en docenten

studenten

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
algemeen oordeel3.93.9
inhoud4.04.0
docenten4.44.4
studiefaciliteiten4.34.3
studielast3.63.6
studiebegeleiding4.04.0
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Governance and Leadership in European Public Health aan de Maastricht University is beoordeeld door 21 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Graduates can be found all over the world: in the European Commission, in Thailand's national health ministry, an Austrian NGO organising congresses, and so on. You could look for work in:
  • health insurance organisations
  • other private companies in health-related fields
  • health providers (e.g. hospitals) with an international orientation
  • (inter)national NGOs or private health companies
  • regional, national and European administrations
  • other European or international health bodies

Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen dual educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer part-time educational+ aanv. eisen

Marketing & Communicatie FHML

study information