Notarieel Recht

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De schakel tussen zakelijk en privé

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaLLM
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden voltijd, deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66828
numerus fixusnee
honoursnee
De éénjarige master Notarieel recht is een intensieve opleiding die studenten inzicht in de samenhang tussen het civiel en het fiscaal recht én een solide wetenschappelijke basis verschaft. Notarieel recht gaat over mensen en hun ondernemingen, met een nadruk op de vastgoedpraktijk, de ondernemingsrechtpraktijk en de familierechtpraktijk. Deze drie rechtsgebieden worden bekeken vanuit vermogensrechtelijk, fiscaal en internationaal perspectief.

Vanwege het aantrekkelijke en uitgebreide vakkenpalet biedt de master Notarieel recht brede kansen op de arbeidsmarkt. Uiteraard is er specifiek aandacht voor het notariaat, maar door de gedegen, specialistische opleiding zijn alumni ook daarbuiten graag geziene juristen bij bijvoorbeeld ondernemingen, vastgoedbeheerders, gemeenten, het kadaster of belastingadvieskantoren. Studenten die tevens de vakken formeel en materieel strafrecht uit de bachelor hebben behaald, hebben toegang tot beroepen in de advocatuur en de rechterlijke macht.

Waarom aan de Amsterdam VU?

Notarieel recht is geen massale opleiding. Iedereen kent elkaar en je kunt de docenten makkelijk bereiken.

De rechtenfaculteit is gevestigd in een modern, nieuw gebouw op de VU-Campus. Je vindt er onder andere computerwerkplekken, een grote collegezaal en veel comfortabele werkplekken.
VU-studenten bekijken het notarieel recht niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk. Bijvoorbeeld door te pleiten voor rechters van de Amsterdamse rechtbank tijdens het vak Pleitoefening, of door een stage te lopen bij een notariskantoor. Ook leer je hoe je relevante wetgeving kunt vinden en hoe je een wetenschappelijke paper schrijft. Tijdens de werkgroepen leer je discussiëren en argumenteren. Docenten werken vaak in de notariële praktijk of bij de rechterlijke macht en delen hun praktijkkennis met studenten tijdens colleges. Zo ben je straks goed voorbereid op de notariële beroepspraktijk.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwTijdens de master Notarieel recht aan de VU scherp je je wetenschappelijke blik aan diverse facetten van het vermogensrecht. Je buigt je over internationale rechtsverhoudingen. Je verwerft een grondige kennis van estate planning, je leert belastingheffing bij erfenissen en schenkingen toepassen, en je bestudeert de overdrachts- en omzetbelasting in het kader van de onroerendgoedoverdracht. En uiteraard doe je onderzoek voor je scriptie. Na afronding van de opleiding ben je Master of Laws (LL.M.)
periode
