Veel afgestudeerde masters Kunst- en Cultuurwetenschappen, programma Architectuurgeschiedenis, vinden werk in de culturele en ruimtelijke sector. Ze komen terecht in het (wetenschappelijk) onderwijs, en in organisaties die zich bezighouden met onderzoek en beleid op het brede terrein van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Je wordt bijvoorbeeld architectuurcriticus, conservator, medewerker bij een monumenten- of architectuurorganisatie, erfgoedcentrum of architectenbureau.
Breed werkterrein:
Bij de VU opgeleide architectuurhistorici werken bijvoorbeeld bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), diverse regionale en lokale architectuurcentra, het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (NIROV), diensten voor monumentenzorg zoals de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam en het Oversticht in Zwolle.
Freelancer – zelfstandig ondernemer:
Onder meer omdat grote delen van stad en land opnieuw ingericht worden, vindt de architectuurhistoricus in toenemende mate werk op commercieel gebied als freelancer of als zelfstandig ondernemer op de vrije markt en bij overheidsinstellingen, gemeentelijke diensten en ontwerpbureaus.
Wetenschapper en research-student"
Na het behalen van je mastertitel kun je promotieonderzoek gaan doen aan universiteiten en onderzoeksinstituten. Ook kun je (als je goede cijfers hebt gehaald) kiezen voor de tweejarige Onderzoeksmaster Visual Arts, Architecture & Media (VAMA).