Deze opleiding

Ben je gefascineerd door de ontwikkeling van nieuwe farmaceutische therapieën en het bestuderen van de interacties tussen molecuul en menselijke lichaam? Dan ben je hier aan het juiste adres!

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMSc
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66989
numerus fixusnee
honoursnee
In de Master Drug Discovery and Safety, ga je de interacties tussen moleculen en het menselijk lichaam bestuderen vanuit verschillende perspectieven: chemisch, medisch, toxicologisch, farmacologisch en genetisch. Je gaat je focussen op een specialisatie die precies past bij jouw interesses terwijl je werkt in een multidisciplinaire omgeving waar je wordt uitgedaagd om verschillende vragen over medicijnen in de toekomst te beantwoorden. Zestig procent van de ziektes is nog steeds onbehandelbaar, dus genoeg uitdagingen om aan te gaan!

Waarom aan de Amsterdam VU?

Deze master in uniek: hij bevindt zich op het snijvlak tussen scheikunde en de levenswetenschappen. Aan de ene kant doe je veel theoretische kennis op over alle aspecten van het ontdekken en ontwikkelen van nieuwe medicijnen door het volgen van introductie vakken en een aantal diepgaandere vakken. Aan de andere kant word je een echte expert op het gebied van jouw specialisatie.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet programma duurt twee jaar en bestaat uit 120 ECTS. Je zult de verplichte vakken uit jouw specialisatie volgen, en een aantal keuzevakken. Jouw eigen onderzoek in het lab is een belangrijk onderdeel van het programma. Je doet dit binnen een van de meewerkende onderzoeksgroepen. Daarnaast schrijf je een literatuurthese en doe je algemene academische vaardigheden op.
1e jaar Het eerste jaar bestaat uit introductie- en verdiepende cursussen over geneesmiddelenonderzoek. Je loopt stage bij één van de gerenommeerde onderzoeksgroepen van de VU en schrijft een literatuurstudie.
periode
12
Chemical Biology keuzevak
6 EC
Managing Science and Technology in Society keuzevak
6 EC
Communication, Organization and Management keuzevak
6 EC
Computer-Aided Drug Design and Virtual Screening keuzevak
6 EC
Drug-induced Stress and Cellular Responses keuzevak
6 EC
2e jaar In het tweede jaar kies je voor een profiel waarmee je de basis legt voor je verdere carrière: onderzoek, communicatie, management of educatie. Je krijgt profielspecifieke vakken en doet aansluitend een stage.

profielen

specialisatie Computational Medicinal Chemistry and Toxicology

In deze specialisatie leer je hoe je met behulp van geavanceerde software de interactie tussen moleculen en eiwitten (of DNA) van het lichaam in kaart kunt brengen.

Daarnaast kan deze informatie gebruikt worden om voorspellingen te doen over welke moleculen goede kandidaten zouden kunnen zijn voor nieuwe geneesmiddelen.

specialisatie Drug Design and Synthesis

In deze specialisatie leer je hoe je nieuwe stoffen kunt maken die mogelijke kandidaten zijn voor nieuwe geneesmiddelen.

Veel verschillende chemische reacties, methodes en innovatieve technologieën worden toegepast om de gewenste stoffen te isoleren en te karakteriseren. In samenwerking met moleculaire farmacologie wordt de biologische activiteit bepaald van deze stoffen.

specialisatie Drug Discovery and Target Finding

Bij deze specialisatie ga je kijken naar eiwitten (targets) die mogelijke aangrijpingspunten zijn voor nieuwe geneesmiddelen.

Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken om potentiële medicijnmoleculen te vinden, maar ook om in kaart te brengen hoe deze een interactie aangaan met target en de invloed op cellulaire processen.

specialisatie Drug Disposition and Safety Assessment

Een groot probleem van veel geneesmiddelen is dat ze bijwerkingen veroorzaken.

In deze specialisatie ga je kijken welke moleculaire mechanismen voor deze bijwerkingen verantwoordelijk zijn en het effect van persoonlijke (genetische) verschillen op de ernst van bepaalde bijwerkingen. Met deze kennis kunnen bestaande geneesmiddelen verbeterd worden.

specialisatie Diagnostics and Imaging

In de specialisatie Diagnostics and Imaging combineer je radiofarmaceutische wetenschappen met bio-analytische wetenschappen.

Tijdens diverse colleges leer je radiofarmaca te ontwerpen, synthetiseren en evalueren en zal je jezelf ontwikkelen tot radiofarmaceutisch chemicus/ wetenschapper.

profiel Research profile

Dit profiel focust op onderzoek. Je doet ervaringen op die handig zijn als je een carrière in het onderzoek ziet zitten. Zowel als PhD'er of als onderzoeker in de farmaceutische industrie.

You also need to choose for a profile. There are four profiles: research, social, communication and education. Each specialization and profile combination can be tailor-made to your personal requirements.

profiel Social profile

Dit profiel kent een focus op beleidsanalyses, management en ondernemersschap. Zodat je DD&S kunt combineren met toepassingen of het management in het bedrijfsleven.

profiel Communication profile

Dit pofiel gaat over de theorie, onderzoek en praktijk van wetenschapscommunicatie, zodat je een baan in de wetenschapscommunicatie kunt krijgen. Dit profiel is gedeeltelijk in het Nederlands.

profiel Education profile

Met dit profiel kan je straks aan de slag al leraar Scheikunde op de middelbare school (VWO niveau) of op het HBO. Dit profiel wordt gedeeltelijk in het Nederlands gegeven.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet30% theorie
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
colloquium, computer opdrachten, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, poster presentatie, practicum, seminar, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudie
doelstelling
Dit programma beoogt de student voldoende kennis, vaardigen en inzichten op te laten doen, binnen het veld van de DD&S of een daaraan gerelateerd veld, zodat de student in staat is om zelfstandig en professioneel aan het werk te gaan op academische niveau, en zodat de student een vervolgopleiding kan volgen die een carrière in de wetenschap of ontwikkeling beoogt.
docenten
Each specialization has its own Master's coordinator, who helps you putting together your own personalized Master's programme. Being assistant and associate professors, the Master's coordinators are experts in their research area's and they teach many Bachelor's and Master's courses. They are around a lot and can be easily reached by e-mail, phone or in person.
studeren in het buitenland
Stage lopen in het buitenland? De Master coördinatoren en andere stafleden van de afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen hebben contacten met gerenommeerde onderzoeksgroepen over de hele wereld. Zij bieden vele mogelijkheden voor studeren in het buitenland aan, zowel binnen de academische wereld als de farmaceutische industrie.

Toelating en kosten

startmomenten

1 februari 2021

aanmelding deadline : 1 december 2020
collegegeld nog niet bekend

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 april 2020
collegegeld nog niet bekend

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 april 2021
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelorHBO graduates
If you are an HBO-graduate you do not have to take a pre-Master assessment to get admission to the Master's programme in Drug Discovery and Safety. Instead, the Master's coordinator will hold an intake interview with you. If you fulfill all requirements, the Master's coordinator will give you a declaration stating that you do not need to take the pre-Master assessment. Send in this declaration with your application form.

HLO studenten
Please visit www.vu.nl/hlostudenten for information on entering the programme with a higher vocational degree in Laboratory Science (HLO).
toelatingseisen

toelatingsgesprek
De mastercoördinator voert met iedere kandidaat een intakegesprek.

erkende certificaten
Acamedische schrijfvaardigheden moeten worden kunnen aangetoond, door het inleveren van je these.

vooropleiding
Met een bachelor farmaceutische wetenschappen of scheikunde word je direct toegelaten. Indien je een vergelijkbare bachelor hebt, zoals biomedische wetenschappen, is het mogelijk dat je jouw kennis wat moet bijschaven afhankelijk van je bachelor specialisatie en de specialisatie van deze Master. Hoe je gaten in je kennis moet compenseren moet je afstemmen met de Master's coördinator van je specialisatie.

inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

106 studenten volgen deze opleiding
54% daarvan is vrouw
5 eerstejaars gestart in 2017
100% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Vereniging Chemie Studenten VU, VCSVU
De VCSVU (Vereniging van ChemieStudenten aan de Vrije Universiteit) is opgericht op 1 oktober 1964. De vereniging is er om de studie zo aangenaam mogelijk te maken.
Naast de verkoop van boeken en inzage van oude tentamens organiseert de VCSVU vele activiteiten waarbij zowel leden als niet leden aanwezig kunnen zijn. De boekverkopen worden aan het begin van elke periode georganiseerd. De leden krijgen een fikse korting op de studieboeken.

De VCSVU kent leden, leden van verdienste, ereleden en donateurs. Direct nut van je lidmaatschap (€ 14,- voor je hele studieduur + € 1,- contributie per jaar) heb je door de boekverkopen. De verplichte studieboeken worden door de VCSVU met een aanzienlijke korting verkocht (32% voor Engelstalige boeken, tenminste 20% voor Nederlandstalige boeken), dankzij een contract met de VU Boekhandel en een subsidieregeling met de Afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen. Bij de eerste boekverkoop kun je je lidmaatschap dus al meteen terugverdienen. Bovendien geven we voor de leden een gratis tentamenbundel uit met oude tentamens, zodat je je gedegen kunt voorbereiden en weet wat je te wachten staat.

Zoals gezegd organiseert de VCSVU ook veel uiteenlopende activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn excursies en borrels, al dan niet met een thema. De verschillende commissies dragen zorg voor het organiseren van deze gezellige activiteiten. Ben je benieuwd naar de eerstvolgende activiteit van de VCSVU. Raadpleeg dan de agenda. Niet onbelangrijk is ons verenigingsblad, de Papieren Binding , waarin naast verengingsnieuws ook een aantal wetenschappelijke artikelen wordt opgenomen.

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.04.0
inhoud3.93.9
docenten3.93.9
studiefaciliteiten3.73.7
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.83.8
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Drug Discovery and Safety aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 29 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.0 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als je bent afgestudeerd in de Farmaceutische wetenschappen, zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt erg gunstig. Je kunt aan de slag in uiteenlopende sectoren: de universiteit, de farmaceutische industrie, ziekenhuislaboratoria, het onderwijs of bij de overheid.
Ongeveer de helft van de afgestudeerden gaat verder in het onderzoek. Bij de universiteit of een onderzoeksinstituut kun je aan het werk als promovendus. Veel gepromoveerden blijven in het onderzoek of komen terecht in leidinggevende functies bij universiteiten, farmaceutische bedrijven of de overheid. Natuurlijk hoef je niet te gaan promoveren. Je kunt ook met je masterdiploma aan het werk als onderzoeker bij een farmaceutisch bedrijf.
Ook kun je een functie als adviseur of manager gaan bekleden. Deze banen vind je vooral in de farmaceutische industrie, de overheid en bij keuringsdiensten van geneesmiddelen. De nadruk ligt op management en beleidsmatige aspecten.
Of lijkt het je wel wat om wetenschapsjournalist of voorlichter te worden? Ook deze richting kun je op met Drug Discovery and Safety. Je combineert je kennis van geneesmiddelenonderzoek met inzichten in communicatieprocessen. Zo maak je wetenschap voor iedereen begrijpbaar!
Als je het leuk vindt om les te geven, kun je in het tweede jaar van de master de lerarenopleiding scheikunde doen. Hiermee ben je bevoegd scheikundeles te geven aan de bovenbouw van de middelbare school of op het HBO.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Scheikunde educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educational+ 30 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Scheikunde educational+ 18 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

consultant
manager
phd-student
pr officer
science journalist
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Stefan Dekker

Academic advisor master Drug Discovery and Safety

E: stefan.dekker@vu.nl
T: +31 20 59 88191
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite