Deze opleiding

Opsporing én interventie

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMSc
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvooral Nederlands
deels Engels
opleidingsduur12 maanden voltijd, deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66469
numerus fixusnee
honoursnee
Hoe kunnen we criminelen beter opsporen en op het rechte pad brengen? In de masteropleiding Criminologie van de VU leer je criminologische kennis te gebruiken voor de preventie en bestrijding van criminaliteit. De opleiding is bij uitstek dadergericht. Je kunt je richten op de opsporing van criminelen (Opsporingscriminologie) of de beëindiging van criminele carrières (Interventiecriminologie). De master Criminologie biedt daarmee een gedegen voorbereiding op twee domeinen van de arbeidsmarkt voor criminologen: dat van politie en veiligheidszorg en dat van gedragsinterventies en de dadergerichte aanpak.

Je verdiept je in actuele ontwikkelingen met concrete kennis van de opsporing van criminaliteit en de zorg voor een veilige samenleving. Naast wetenschappelijke inzichten om daders op te sporen leer je ook slimme technieken voor het voorkómen van misdrijven. Er is niet alleen aandacht voor het werk van de politie, maar ook voor de verschuiving naar private actoren in de veiligheidszorg en de opsporing.

Waarom aan de Amsterdam VU?

In de masteropleiding Criminologie aan de VU is er aandacht voor forensische wetenschappen, maar verdiep je je ook in gedragsinterventies vanuit een breder perspectief. Deze veelzijdige en diepgaande benadering is uniek in Nederland. Tevens kies je direct voor een focus op de opsporing of de interventie van criminaliteit. Hierdoor heb je de kans om je te verdiepen in één van de twee gebieden en benader je de strafrechtelijke handhaving van criminaliteit op een vernieuwende manier.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe masteropleiding Criminologie duurt één jaar. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je Master of Science (MSc).
Binnen de master Criminologie kun je kiezen uit twee afstudeerrichtingen:
  • Opsporingscriminologie
  • Interventiecriminologie

Elke richting kent drie verplichte basisvakken, drie specifieke vakken voor de afstudeerrichting en een keuzevak (beperkte keuze).
Je sluit de opleiding af met een afstudeerproject waarbij je een masterscriptie schrijft.
periode
