Deze opleiding

Computer Science bestudeert de techniek die overal aanwezig is in deze globale en verbonden samenleving.

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMSc
typedouble degree, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60300
numerus fixusnee
honoursnee
Voorheen zou de computer het belangrijkste onderzoeksobject geweest zijn. Tegenwoordig staan wereldwijd informatieverwerkingsdiensten centraal waarbij het internet een onmisbare rol speelt. Denk aan mobiele telefoons of datacenters die worden beheerd door wereldleiders. De technische kant van de informatica gaat over computeroperaties zoals systeemsoftware, computernetwerken en programmeeromgevingen. De theoretische grondslagen gaan bijvoorbeeld over de grenzen van wat we kunnen berekenen, de reken efficiëntie, de correctheid en de complexiteit van gelijktijdige uitvoeringen. Software engineering onderzoekt de bouw en het onderhoud van grote en vaak missiekritieke softwaresystemen die door grote teams van mensen moeten worden onderhouden. Vanwege de prominente rol in het dagelijks leven, nemen de niet-functionele aspecten van informatietechnologie steeds meer toe in de informatica. Met name de energie-efficiëntie van datacenter en de beveiliging van computersystemen.

Waarom aan de Amsterdam VU?

Het Computer Science-programma aan de VU Amsterdam heeft een solide reputatie. Bijna 100 procent van de informatica-studenten vindt een full-time baan die overeenkomt met hun kwalificaties.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDeze master duurt twee jaar en bestaat uit 120 ECTS.
1e jaar Het eerste jaar bestaat vooral uit keuzevakken en verplichte vakken.
periode
123456
Computer and Network Security keuzevak
6 EC
Large Scale Data Engineering keuzevak
6 EC
Programming Large-scale Parallel Systems keuzevak
6 EC
Protocol Validation keuzevak
6 EC
Service Oriented Design keuzevak
6 EC
2e jaar Het tweede jaar bestaat uit keuzevakken en verplichte vakken en een Masterproject in Computer Science
periode
123456
Master`s project afstuderen
36 EC

specialisaties

specialisatie Big Data Engineering

In deze track bestudeer je de techniek achter de infrastructuur, zo dat je oplossingen kunt ontwerpen voor het verwerken, analyseren en managen van zulke grote hoeveelheiden data.

Deze track is onderdeel van de joint Master in Computer Science, waar onderzoekers van zowel de VU als de UvA hun expertises met je delen in een van de sterkste Computer Science programma's van Europa.

specialisatie Computer Systems Security

Deze track gaat over systemen en veiligheidsissues die te maken hebben met het besturingssystemen, hardware en toepassingen.

Onderwerpen als hacking, malware, reverse engeneering en kwetsbaarheden komen aan bod. De in Amsterdam gevestigde Master track in Computer Systems Security is uniek in Nederland en richt zich op beveiligingsproblemen in besturingssystemen, hardware en applicaties. Heb je je ooit afgevraagd hoe aanvallers zelfs de meest geavanceerde beveiligingsmechanismen omzeilen, hoe we geavanceerde malware kunnen reverse-engineeren of, in het algemeen, wat "het hacken van een systeem" inhoudt? Deze specialisatie in Computer Systems Security, een gezamenlijke inspanning van de VU en de Universiteit van Amsterdam, verschilt van beveiligingsroutes in andere universiteiten die zich meer richten op formele methoden of de wiskunde achter cryptografie. In plaats daarvan richten we ons op systemen. Onze filosofie is dat je leert door te doen en bovendien is de manier om het meest te leren over beveiligingsoplossingen, ze te doorbreken. U leert dus hoe u exploits kunt schrijven en hoe u sommige van de krachtigste verdedigingen die gewoonlijk worden ingezet, kunt omzeilen. De cursussen zijn buitengewoon uitdagend en de meesten hebben een zeer praktisch karakter.

specialisatie Foundations of Computing and Concurrency

Deze track is bedoeld voor studenten Computer Science met een algemene interesse in gegevensverwerking en overeenstemming, èn in de toepassingen van formele methoden voor het ontwerpen van systemen.

Computergebruik is een fundamenteel fenomeen in de informatica en we bieden cursussen die dit vakgebied in een breed bereik behandelen: van gedistribueerde algoritmen tot protocolvalidatie en van termherschrijving tot logische verificatie. Om achtergrondkennis te verbeteren en om de verdere studie van fundamentele vragen te ondersteunen, worden ook enkele algemene vakken in logica en wiskunde gegeven. Concurrency komt van nature voor in de specificatie van gedistribueerde systemen, en hun analyse, verificatie en implementatie vereisen een systematische aanpak, geholpen door formele methoden.

specialisatie Internet and Web Technology

Deze track heeft als doel om de studenten voor te bereiden op werken in complexe, dynamische en gedistribueerde omgevingen.

Internet en het World Wide Web spelen een centrale rol in onze samenleving en hebben de manier veranderd waarop softwaressystemen worden ontworpen en ingericht. Recente ontwikkelingen in virtualisatietechnieken en de opkomst van Software-as-a Service (SaaS) en cloud-gebaseerde paradigma's hebben nieuwe manieren mogelijk gemaakt om computer- en IT-middelen via internet beschikbaar te stellen en te exploiteren. Deze track is specifiek bedoeld om studenten voor te bereiden op het werken in een dergelijke complexe, dynamische en gedistribueerde omgeving. Het geeft zowel diepgaand inzicht in de belangrijkste componenten bij het ontwikkelen van gedistribueerde software en op services gebaseerde systemen via internet, en biedt de studenten technische en kritisch denkvaardigheden voor het ontwerp en de prestatie-evaluatie van dergelijke systemen.

specialisatie Parallel Computing Systems

Deze track gaat over alle aspecten van parallele computersystemen, van hardware tot software, en over de hele range aan laptops en computers.

Paralle computersystemen zijn tegenwoordig overal. Van laptops en mobiele telefoons, tot globale computer infrastructuren. Parallele computersystemen sturen de wereld waar we in leven. Hoewel het gebied gemotiveerd wordt door de vooruitgang van hardware, heeft de kernrevolutie een diepgaande invloed op de technische software: alleen software die expliciet is gewijd aan parallelle architecturen, kan het potentieel van alle hardware van vandaag ten volle benutten en profiteren van toekomstige verbeteringen in de hardwareprestaties. Alleen software-engineers die echte experts zijn in parallelle computersystemen, kunnen een impact hebben op toekomstige software. Voor deze track leiden toonaangevende onderzoeksgroepen op het gebied van parallelle systeemarchitectuur, het programmeren van parallelle systemen en het optimaliseren van prestaties tot het opleiden van toekomstige experts in de veel-kernleeftijd. Deze track omvat alle aspecten van parallelle computersystemen, van hardware tot software, en het volledige schaalbereik van laptops tot computerservers, GPU-versnellers, heterogene systemen en grootschalige, hoogwaardige rekeninfrastructuren.

specialisatie Software Engineering and Green IT

Deze specialisatie biedt een unieke combinatie aan, die je nergens anders in Nederland zult tegenkomen.

Software engineering past een systematische en kwantificeerbare benadering toe op de ontwikkeling, uitvoering en het onderhoud van complexe software. Groene IT is de studie en praktijk van ecologisch duurzame gegevensverwerking. De combinatie van Software Engineering en Green IT in één track biedt de studenten de instrumenten die nodig zijn voor een holistisch inzicht in grootschalige en complexe softwaresystemen, om hun evolutie te beheren, hun kwaliteit en milieu-impact te beoordelen, hun waarde en duurzaamheidspotentieel te kwantificeren en hun ontwikkeling in verschillende lokale en gedistribueerde contexten te organiseren. Software engineering en Green IT is een breed en veelomvattend gebied, waarin techniek een belangrijke rol speelt, naast sociale, economische en milieuaspecten. Het veld evolueert voortdurend, net zoals de typen systemen en de wereld in het algemeen ook veranderen. Het veld wordt beïnvloed door praktijken en ontwikkelingsparadigma's zoals outsourcing, wereldwijde softwareontwikkeling, servicegerichtheid, slim en doordacht computergebruik en energiebewuste software-engineering.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
computer opdrachten, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, practicum, project, werkcollege, werkgroep, zelfstudie
doelstelling
Dit programma beoogt de student kennis, ervaringen en inzichten aan te dragen die nodig zijn om een carrière te kunnen starten als computer science specialist, ofwel om zich te mengen in het wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beoogt het programma de student te voorzien van een praktische begrip in het veld van de computer wetenschappen in een bredere wetenschappelijke, filosofische en sociale context.
Het doel van het programma is om de kennis en vaardigheden opgedaan op bachelorniveau uit te breiden. Door een specialisatie te kiezen, houdt de student zich bezig met de allernieuwste wetenschappelijke inspanningen of met toepassingen en het ontwerp.

exchange programs
  • Mälardalen University Sweden - Nederland
  • University of L'Aquila, Italy - Nederland
  • University of Westminster, UK - Nederland

Toelating en kosten

startmomenten

1 februari 2021

aanmelding deadline : 1 december 2020
collegegeld nog niet bekend

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 juni 2021
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelorStudents with Bachelor's diplomas from Dutch HBO institutions can usually enroll for the Master's programme in Computer Science after a pre-Master's programme of maximum 60 ECTS. The best fit is to be expected of those who have studied Hogere Informatica. For those with other degrees, such as heao-Business Informatics: enrolment for a Master's in Information Sciences might be a better choice.
toelatingseisen

erkende certificaten
Academische taalvaardigheden moeten worden aangetoond door het inleveren van de bachelorscriptie.

cijferlijst
Een transcript van alle cijfers die behaald zijn tijdens de bachelor.

vooropleiding
Om toegelaten te worden tot deze master heb je op zijn minst een bachelordiploma nodig van een erkende universiteit waar je ten minste drie jaar voltijds gestudeerd hebt en daar minstens 180 ECTS voor hebt ontvangen.

reference letter
Twee referentiebrieven

motivatiebrief
& Curriculum Vitae

inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2019
?% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/13 Amsterdam VU
Computer Science
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/13 Universiteit Leiden
Computer Science
star Keuzegids topopleiding 2018  1e  78
€ 350 gemiddelde kamerhuur
22 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/13 Universiteit Leiden
Computer Science and Science Communication and Society
star Keuzegids topopleiding 2018  1e  78
€ 350 gemiddelde kamerhuur
22 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/13 Universiteit Leiden
Artificial Intelligence
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/13 Universiteit Leiden
Foundations of Computing
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/13 Universiteit Leiden
Bioinformatics
star Keuzegids topopleiding 2018  1e  78
€ 350 gemiddelde kamerhuur
22 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/13 Universiteit Leiden
Computer Science and Education
€ 350 gemiddelde kamerhuur
22 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/13 Universiteit Leiden
Advanced Computing and Systems
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/13 TU Delft
EIT Master ICT innovation
€ 312 gemiddelde kamerhuur
72 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/13 TU Delft
Data Science & Technology
€ 312 gemiddelde kamerhuur
72 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
11/13 TU Delft
Software Technology
€ 312 gemiddelde kamerhuur
72 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/13 TU Delft
Computer Science
€ 312 gemiddelde kamerhuur
72 eerstejaars
36% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
13/13 Universiteit Twente
Computer Science
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.8
inhoud3.7
docenten3.8
studiefaciliteiten3.5
studielast3.6
studiebegeleiding3.2
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Computer Science aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 40 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Afgestudeerden met uitstekende cijfers kunnen solliciteren voor een PhD positie. Normaal gezien duurt een PhD vier jaar en schrijft de student een PhD these. Daarna kan je mogelijk aan de slag in het bedrijfsleven of in het onderzoek. Sommige van onze PhD studenten werken nu als onderzoekers of engineers bij bedrijven als Google of Amazon. Andere prefereren een academische carrière aan de VU of een andere prestigieuze universiteit zoals MIT, Cornell University of ETH Zurich.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De meerderheid van de studenten (90%) starten hun carrière in gebieden als consultancy, software business, of in de private- of overheidssector. Elk jaar organiseert Stichting Bèta Bedrijvencontactdag Amsterdam een Carrière Evenement. Daar worden dan lessen, workshops en speeddate lunches georganiseerd om studenten in contact te laten komen met toekomstige werkgevers.
Oud-studenten werken nu bij bedrijven zoals Philips, Deloitte en Touche, IBM en Royal Dutch Navy. Anderen starten hun eigen bedrijf, soms zelfs direct na het afstuderen.
beroepen: Web engineer,Data warehouse consultant,User interface designer,Systems specialist,IT project manager,IT consultant,,Systems manager,Information Analyst,Software enigneer,Policy advisor,Project manager
beroepen: Web engineer,Data warehouse consultant,User interface designer,Systems specialist,IT project manager,IT consultant,,Systems manager,Information Analyst,Software enigneer,Policy advisor,Project manager

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educational
TU DelftLeraar VHO Informatica educational
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

data warehouse consultant
information analyst
it consultant
it project manager
policy advisor
project manager
software enigneer
systems engineer
systems manager
systems specialist
user interface designer
web engineer
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite