Communicatie- en Informatiewetenschappen: Schrijven en Vertalen

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Van taaltalent tot tekstexpert!

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMA
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66826
numerus fixusnee
honoursnee
Schrijven is een vak. Vertalen ook. Elke dag worden er duizenden teksten geproduceerd en gepubliceerd, direct in of vertaald naar het Nederlands. Die teksten moeten niet alleen foutloos zijn, maar vooral ook effectief: duidelijk, overtuigend of inspirerend - al naargelang hun doel en doelgroep.

Met het programma Schrijven en Vertalen (Engels-Nederlands) leiden we je op tot schrijver of vertaler. Je kunt bij het toepassen van professionele schrijf- en vertaalvaardigheden putten uit taal- en tekstwetenschappelijke kennis over onder andere de verschillen tussen Nederlands en Engels, vertaal- en tekststrategieën, tekstkwaliteit en tekstoptimalisering. Bovendien leren we je hoe je bij het vertalen en optimaliseren moet omgaan met de invloed van schrijfcultuur en normativiteit. Daarbij besteden we volop aandacht aan de praktijk, zodat je goed voorbereid de arbeidsmarkt op gaat.

Waarom aan de Amsterdam VU?

  • Kleinschalige opleiding: een groep van ongeveer vijfentwintig studenten.
  • Communicatielijnen tussen studenten en docenten zijn kort, je wordt dan ook goed begeleid bij het vormgeven van je programma (en het vinden van de juiste stage).
  • Onderzoek is toonaangevend (bijvoorbeeld op het gebied van tekstcoherentie, informatiestructuur en verschillen tussen Engels en Nederlands).
  • Blik is beroepsgericht: er wordt samengewerkt met allerlei bedrijven en professionals uit de vertaal- en schrijfwereld.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet onderwijs vindt plaats in de vorm van hoorcolleges, werkcolleges en practica. Hierbij werk je voornamelijk individueel, maar soms ook gezamenlijk, aan allerlei soorten opdrachten. Bij een deel van die opdrachten krijg je ook begeleiding van gastdocenten uit de beroepspraktijk. Er zijn twee richtingen binnen dit programma: Schrijven en Vertalen. Uniek aan het programma is dat je, binnen bepaalde randvoorwaarden, ook een combinatie van schrijf- en vertaalvakken kunt volgen (de keuzevariant).
Zoals de naam van het programma al aangeeft, zijn er binnen Schrijven en Vertalen twee richtingen: Schrijven en Vertalen. Uniek aan het programma is dat je, binnen bepaalde randvoorwaarden, ook een combinatie van schrijf- en vertaalvakken kunt volgen (de zogenaamde keuzevariant). Als gemeenschappelijke basis voor het programma zijn er twee vakken (12 ec) die voor alle studenten Schrijven en Vertalen verplicht zijn: Genre Design (6 ec) en Formuleren plus (6 ec).
periode
1234567891011121314151617181920212223
Narrativiteit
Genre Design
Formuleren Plus
6 EC

specialisaties

specialisatie Schrijven

Naast de twee vakken die verplicht zijn voor alle studenten Schrijven en Vertalen volg je als student(e) Schrijven nog één ander verplicht vak (Narrativiteit, 6 ec).

Het programma Schrijven bestaat verder uit een keuzeruimte (12 ec) en een vrije ruimte (12 ec). De keuzeruimte vul je in met vakken die goed bij het programma Schrijven aansluiten. Binnen je vrije ruimte kun je vakken uit het gehele universitaire aanbod volgen of je kunt ervoor kiezen om een stage (6 of 12 ec) te lopen bij bijvoorbeeld een communicatie- of tekstadviesbureau, redactie of uitgeverij.

specialisatie Vertalen

Als student(e) Vertalen volg je naast de twee vakken die verplicht zijn voor alle studenten Schrijven en Vertalen een vertaaltraject.

Dit traject bestaat uit vakken op het gebied van vertaaltheorie (Introduction to translation studies, 3 ec), vertaalvaardigheid (Vertalen Engels-Nederlands, 9 ec) en vertaaltechniek (Technisch vertalen, 6 ec). Je kunt ook vakken volgen uit een selectie Engelstalige vakken, waaronder Dutch-English Translation MA (6 ec) en English text editing MA (6 ec). Op die manier kun je je profileren als een professional die in twee vertaalrichtingen kan vertalen en bovendien Nederlandstalige en Engelstalige teksten kan redigeren.

In het tweede semester van het studiejaar kiest het merendeel van de studenten Vertalen ervoor om een stage (12 ec) te lopen bij een vertaal- of ondertitelbedrijf. In plaats daarvan kun je echter, in overleg, ook extra vakken ter waarde van 12 ec volgen.

specialisatie De keuzevariant (Schrijven en Vertalen)

Als je wilt kiezen voor een eigen variant, stel je een eigen programma samen uit de aangeboden modules, uiteraard naast de verplichte vakken (12 ec) en de scriptie (18 ec).

Je volgt in ieder geval Narrativiteit of Translation studies + vertalen 1, en je kiest uit het volledige aanbod van Schrijven en Vertalen. Deze keuze is het meest aantrekkelijk als je beschikt over voldoende kennis van het Engels (zie Toelatingseisen en contact) en je jezelf wil gaan profileren als tekstdeskundige Engels/Nederlands. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je als tekstschrijver ook een aantal vertaalvakken volgt.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet75% zelfstudie
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, onderzoek, werkcollege

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 juni 2021
collegegeld nog niet bekend

Wie toegelaten wil worden tot het masterprogramma Schrijven en Vertalen moet zich voor 1 juni aanmelden via Studielink voor de opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen (60 studiepunten). Daarnaast moet je de volgende documenten per email sturen aan de Toelatingscommissie:
  • Toelatingsformulier van de faculteit
  • Cijferlijst (scan van origineel)
  • Motivatiebrief
  • Curriculum vitae

toelatingseisen

aanvullende vakeisen
Als je kiest voor de variant Schrijven zonder vertaalvakken, dan is kennis van het Engels op VWO-niveau voldoende. Als je de variant Vertalen wilt volgen, dan moet je kennis van het Engels op WO-bachelorniveau zijn.

basiskennis

vooropleiding
Kijk voor meer informatie op:
http://www.vu.nl/nl/opleidingen/masteropleidingen/opleidingenoverzicht/s-z/schrijven-en-vertalen/toelatingseisen-en-aanmelden/index.asp

motivatiebrief
Kijk voor meer informatie op:
http://www.vu.nl/nl/opleidingen/masteropleidingen/opleidingenoverzicht/s-z/schrijven-en-vertalen/toelatingseisen-en-aanmelden/index.asp

inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

110 studenten volgen deze opleiding
80% daarvan is vrouw
2 eerstejaars gestart in 2017
100% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Rachel Kabelaar
MA studente Schrijven en Vertalen, variant Schrijven

"Doordat je binnen de opleiding Schrijven en Vertalen veel ruimte hebt om verschillende vakken uit beide specialisaties te combineren, zijn de mogelijkheden die je hebt op het gebied van werkervaring opdoen veel groter. Zo heb ik mede door het volgen van schrijf- én vertaalvakken de kans gekregen om op de redactie van Women's Health UK in Londen stage te lopen. Niet alleen heb ik door deze vakken correct en gestructureerd leren schrijven, ook ben ik gestimuleerd om zo creatief mogelijk te zijn. Dit heeft me zeker geholpen om betere teksten te schrijven tijdens mijn stageperiode."
Martin Le Mair
Alumnus Vertalen

Brede opleiding, veel kansen

"Het grootste pluspunt van de master Schrijven en Vertalen is de diversiteit. Je wordt uiteraard opgeleid tot vertaler, maar daarnaast maak je ook kennis met de diverse moderne vertaaltools en leer je ze te gebruiken. De vele gastcolleges geven je een goed inzicht in de verschillende specialismen binnen de vertaalwereld, zoals ondertiteling, het vertalen van games of literair vertalen. De verplichte stage vind ik ook een hele goede zet. Het heeft mij persoonlijk zelfs een voltijd baan bij een vertaalbureau opgeleverd nog voordat ik was afgestudeerd...
Bovendien heb ik nog steeds regelmatig contact met sommige van de (gast)docenten. Want ook de vertaalwereld blijkt soms een klein wereldje te zijn!"


lees verder ...
Sophie Bogaers
werkzaam als SEO Copywriter
SEO Copywriter Grizzly New Marketing, Breda. Alumna Schrijven

"Bij de richting Schrijven binnen de masteropleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen richt je je vooral op het optimaliseren van de kwaliteit van teksten en het bekijken van verschillende tekstgenres en de invloed die dat heeft op tekstkwaliteit. De masteropleiding is zowel breed als specialiserend, omdat je als student kunt kiezen uit een divers aantal vakken met diverse thema's...
Op die manier kun je je masteropleiding geheel naar eigen wens indelen.

Wat de masteropleiding zo interessant maakt, is dat je naast een wetenschappelijke achtergrond, veel opdrachten uit de praktijk krijgt. Je bent als student continu bezig met het toepassen van wetenschappelijke kennis op praktisch werk. Dat geeft een goed beeld van de beroepspraktijk waarin je na je studie terecht kunt komen. Daarnaast is de masteropleiding op de VU kleinschalig en persoonlijk, je volgt colleges vaak in kleine groepen. Daardoor sta je als student heel centraal en is het mogelijk om jouw vaardigheden als tekstschrijver verder te ontwikkelen."


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/17 Amsterdam VU
Schrijven en Vertalen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/17 Amsterdam VU
Journalistiek
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/17 Amsterdam VU
Multimodal Communication
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/17 Amsterdam VU
Taal en Communicatie in Organisaties
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/17 RUG
Informatiekunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/17 RUG
Computercommunicatie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
7/17 RUG
Digital Humanities
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/17 RUG
Communicatie- en informatiewetenschappen
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
9/17 RUG
Communicatiekunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
10/17 RUG
Communicatie en educatie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
11/17 Radboud Universiteit
International Business Communication
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/17 Radboud Universiteit
Communicatie- en Informatiewetenschappen (brede master)
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
13/17 Radboud Universiteit
Communicatie en Beïnvloeding
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/17 Tilburg University
Communicatie- en Informatiewetenschappen
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5% Nederlandstalig
100% Engelstalig
15/17 Tilburg University
Bedrijfscommunicatie en Digitale Media
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5% Nederlandstalig
100% Engelstalig
16/17 Tilburg University
New Media Design
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
17/17 Tilburg University
Communicatie en Cognitie
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5% Nederlandstalig
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als je de variant Schrijven hebt afgerond, ben je een bekwame tekstschrijver die wetenschappelijke kennis van genre, stijl en retoriek kunt inzetten om zelf effectieve teksten te schrijven of bestaande teksten te optimaliseren. Als je de variant Vertalen hebt gevolgd, ben je in staat om uiteenlopende bronteksten te analyseren en vertalen naar vloeiende en effectieve doelteksten. Daarnaast heb je kennis van verschillende vertaaltools en ben je goed op de hoogte van de actuele vertaalpraktijk.
Je zult dan ook geen moeite hebben met het vinden van een goede baan, bijvoorbeeld als freelance vertaler, localizer, ondertitelaar of als interne vertaler, editor of coördinator bij een vertaalbedrijf, of als tekstschrijver of tekstredacteur bij een communicatiebureau of bij een communicatieafdeling van een bedrijf of organisatie. Dankzij de colleges van gastdocenten uit het veld en de bedrijfsstage, krijg je tijdens je studie al een goed beeld van de mogelijkheden die de vertaal- en tekstwereld te bieden heeft. Naar aanleiding van deze stage krijgen veel studenten al een baan aangeboden na hun studie.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Nederlands educational+ aanv. eisen
Tilburg UniversityLeraar VHO in Nederlandse Taal en Cultuur (educatieve post-master) educational+ 66 EC pre-master
Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen dual educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO Nederlands full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer part-time educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bedrijfshoofd communicatieadviesbureau (meewerkend >50%)
beleidsmedewerker communicatie
directeur communicatieadviesbureau (management)
directeur onderzoeksinstelling communicatie- en informatiewetenschappen
hoofd public relations en voorlichting
pers-, publieksvoorlichter (wetenschappelijk)
pr-, communicatieadviseur (wetenschappelijk)
wetenschappelijk onderzoeker communicatie- en informatiewetenschappen, publicistiek
bron: CBS

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite