Communicatie- en Informatiewetenschappen: Journalistiek

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wie bepaalt in de praktijk eigenlijk wat nieuws is en hoe dat gebracht moet worden? In hoeverre en op welke manier heeft de manier van berichtgeving invloed op het publiek?

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMA
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66826
numerus fixusnee
honoursnee
Journalistieke kwaliteit is meer dan feitelijk juiste berichtgeving. De manier waarop je het nieuws vertelt is even belangrijk. Mensen vormen een beeld van de werkelijkheid dankzij de woorden, verhalen en kaders van de journalistiek. Als journalist heb je dus een belangrijke taak. Journalistiek bedrijven doe je niet louter voor jezelf. Je werk heeft pas nut als het een publiek bereikt.

Deze uitgangspunten vormen de basis van de masteropleiding Journalistiek aan de Vrije Universiteit. Je gaat op onderzoek naar antwoorden op vragen als de volgende:
 • Wie bepaalt wat nieuws is?
 • Hoe kun je nieuws vormgeven?
 • Hoe heeft de aard van het nieuws invloed op het publiek?
 • Wat wil het publiek van de journalistiek?

Wil jij geïnspireerd worden door journalistieke wetenschappers en professionals dan is Journalistiek voor jou hét masterprogramma.

Waarom aan de Amsterdam VU?

Een goede journalist worden en een academisch denk- en werkniveau ontwikkelen? Dat kan aan de VU. Wij leiden onze studenten op tot kritische denkers en doeners die de journalistiek van de toekomst mee gaan helpen vormgeven.
 • Tijdens de master Journalistiek aan de VU leer je onderzoek doen naar de journalistieke praktijk, waarbij de nadruk ligt op het gebruikersperspectief. We werken hiervoor onder meer samen met De Persgroep, de Noordelijke Dagblad Combinatie, NOS Nieuws, Nieuwsuur, EénVandaag, Buitenhof, EO en NCRV.
 • Het doel van onze opleiding is om goed opgeleide journalisten en onderzoekers af te leveren, die de huidige ontwikkelingen in de journalistiek mee kunnen helpen vormgeven. Dat we slagen in die opzet blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat onze studenten al meerdere malen de finale van The Challenge hebben gehaald. Dit project helpt studenten in het laatste jaar van hun opleiding een vernieuwend idee voor de journalistiek te ontwikkelen.
 • Theorie en praktijk worden geïntegreerd aangeboden: de theorie helpt je om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen en tegelijk gebruik je je praktijkervaring om de wetenschappelijke kennis op het gebied van de journalistiek te vergroten. Deze master is hiermee zowel een waardevolle toevoeging voor hen die een HBO Journalistiek gedaan hebben als voor degenen die bijvoorbeeld een bachelor geschiedenis of sociologie op zak hebben.


Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
In de eerste vier maanden ligt de nadruk op het inzichtelijk maken van de samenhang tussen wetenschap en journalistieke praktijk. Een greep uit het aanbod:
Key issues in Journalistiekwetenschap: de belangrijkste vraagstukken en debatten binnen journalistiekstudies in hun samenhang bestudeerd.
Nieuwsproductie en burgerschap: gericht op het proces van nieuwsselectie en agenda-building.
Journalistieke genres: kenmerken van specifieke nieuwsvormen en de verwachtingen die ze bij de gebruiker oproepen nader bekeken.
Nieuwsframes, effect en burgerschap: effecten van de journalistiek op actuele ontwikkelingen meten en leren begrijpen.
Practicum onderzoeksjournalistiek: in één maand tijd van idee naar goed journalistiek verhaal onder begeleiding van een onderzoeksjournalist.

In het tweede semester ligt de nadruk op het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Je werkt toe naar de afrondende fase: de masterscriptie.
Impact van journalistieke producten: het effect van een eigen journalistiek product bij gebruikers onderzocht;
Onderzoek naar de journalistieke praktijk: aan de slag in opdracht van een journalistieke organisatie, bijvoorbeeld bij de Perscombinatie (de Volkskrant (2015-2016)
Toegepaste Methoden & Technieken: bestudering van de methoden en technieken die je nodig hebt om de onderzoeksvraag van je masterscriptie te beantwoorden.

Masterscriptie: Je rondt de opleiding af met een masterscriptie. Hierin doe je verslag van eigen onderzoek naar een actuele ontwikkeling binnen de journalistiek. Daarbij maak je gebruik van wetenschappelijke methoden en technieken. De masterscriptie levert een bijdrage aan de wetenschappelijke kennis over journalistieke producties of de werking van de journalistiek.
periode

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet75% zelfstudie
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, practicum, project, werkcollege, werkgroep, workshop, zelfstudie

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020
collegegeld nog niet bekend

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 juni 2021
collegegeld nog niet bekend

Wie toegelaten wil worden tot het masterprogramma Journalistiek moet zich voor 1 juni aanmelden via Studielink voor de opleiding Communicatie- en informatiewetenschappen (60 studiepunten). Daarnaast moet je de volgende documenten per email sturen aan de Toelatingscommissie:
 • Toelatingsformulier van de faculteit
 • Cijferlijst (scan van origineel)
 • Motivatiebrief
 • CV

toelatingseisen

aanvullende vakeisen

cijferlijst

basiskennis
De master Journalistiek heeft een multidisciplinair karakter. We bestuderen de journalistiek vanuit drie verschillende wetenschappelijke disciplines, namelijk communicatiewetenschap, tekstwetenschap en cultural studies. Dit betekent dat je pas kunt deelnemen aan het masterprogramma Journalistiek als je beschikt over voldoende basiskennis op het gebied van communicatiewetenschap(pelijke methoden en technieken), taalsysteem en taalgebruik. Ook moet je al enige journalistieke ervaring hebben.

vooropleiding
Studenten die CIW: Media en Journalistiek aan de VU hebben gevolgd beschikken over deze kennis en vaardigheden. Zij zijn rechtstreeks toelaatbaar tot de master. Alle andere studenten zullen hun kennis en vaardigheden moeten uitbreiden voor ze toegelaten kunnen worden. Dat kan met een opstapminor of een premaster, maar alleen als je een wetenschappelijke bachelor, een hbo-bachelor Journalistiek of een andere hbo-opleiding met voldoende training in journalistieke vaardigheden volgt of hebt gevolgd.

werkervaring

motivatiebrief
Voor meer informatie kijk op: http://masters.vu.nl/en/programmes/communicatie-informatiewetenschappen-journalistiek/index.aspx

inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

110 studenten volgen deze opleiding
80% daarvan is vrouw
2 eerstejaars gestart in 2017
100% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Sophie Witlox
Veelzijdige Master

"Deze master is heel veelzijdig. Het is een wetenschappelijke opleiding maar je leert ook goed schrijven en onderzoek doen. Ik ontwikkel me, ook in brede zin. Je leert op jezelf reflecteren en logisch redeneren. Het leukst vind ik sparren met elkaar over wat er gebeurt in de samenleving en hoe je daar door een journalistieke bril naar kunt kijken."
Janine Jongsma
werkzaam als Producer KRO-NRCV
"Mag het ook vertaald worden naar video?", was altijd de eerste vraag die ik stelde bij de uitleg van een opdracht. Wat ik fijn vond aan de masteropleiding Journalistiek, is dat het heel vrij ingevuld kan worden. Je kunt vaak een eigen draai geven aan de opdrachten die je krijgt en daardoor kon ik me bezig houden met wat ik boeiend vind. Dat heeft voor mij goed uitgepakt, want ik werk nu als televisieproducer bij de KRO-NCRV. Tijdens de master heb ik geleerd om 'outside the box' te denken...
Daarnaast leer je tijdens de opleiding om nauwkeurig te werken. Hoe cliché het ook klinkt: nauwkeurigheid is ontzettend belangrijk als producer. Elke fout die je maakt is gelijk op televisie te zien. Al met al heeft de master me veel gebracht dat ik dagelijks gebruik in mijn baan!"


lees verder ...
Eva van Mossevelde
werkzaam als Onderzoeker/redacteur EenVandaag
"Direct na het afronden van de master Journalistiek kon ik bij EenVandaag aan de slag als onderzoeker/redacteur. Wekelijks voer ik online onderzoek uit onder duizenden jongeren over actuele onderwerpen. De onderzoeksvaardigheden die ik tijdens de opleiding heb opgedaan komen iedere dag van pas bij het opzetten, uitvoeren en analyseren van onderzoek...
Welke onderwerpen zijn interessant om nú te onderzoeken? En welke onderzoeksuitslagen zijn newsy? Die vaardigheden zijn voor ieder medium inzetbaar. Veel media zijn tegenwoordig bovendien multimediaal; ook EenVandaag is niet alleen op tv en radio aanwezig maar ook op internet. Schrijven voor internet vereist een andere manier van denken dan schrijven voor papier, dus de specifieke aandacht voor online journalistiek in de master komt goed van pas nu ik de website van het jongerenpanel van EenVandaag beheer."


lees verder ...
Tim Groot Kormelink
onderzoeker
Promovendus Journalism Studies, Vrije Universiteit

"Ik begon aan deze master met het idee dat ik de geschreven journalistiek in wilde, maar kwam er tijdens de opleiding achter dat ik onderzoek eigenlijk veel leuker vond: niet gedurende een korte periode over iets schrijven, maar een onderwerp echt begrijpen.

Het meest waardevol voor mij aan deze master is dat journalistiek en onderzoek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ben je bezig met een journalistieke productie, dan leer je om te reflecteren op de keuzes die je maakt en de factoren die daarin een rol spelen...
Zo deed ik voor het vak "Onderzoek naar de Journalistieke Praktijk" onderzoek voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), en schreef ik mijn masterscriptie in opdracht van NOS Nieuws.

Ik werk nu als promovendus in Journalism Studies aan de VU, binnen een consortium waarin we samenwerken met grote namen uit de Nederlandse journalistiek: NOS Nieuws, Nieuwsuur, EénVandaag, Buitenhof, EO, NCRV, De Persgroep Nederland, de Noordelijke Dagblad Combinatie. Ik vind het een fijne gedachte dat mijn onderzoek niet alleen door een wetenschappelijk publiek wordt gelezen, maar ook wordt gedeeld met onze journalistieke partners. Zo wordt er, net als binnen de master Journalistiek, echt een brug geslagen tussen wetenschap en praktijk."


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/17 Amsterdam VU
Journalistiek
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/17 Amsterdam VU
Taal en Communicatie in Organisaties
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/17 Amsterdam VU
Schrijven en Vertalen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/17 Amsterdam VU
Multimodal Communication
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/17 RUG
Digital Humanities
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/17 RUG
Communicatie- en informatiewetenschappen
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
7/17 RUG
Communicatie en educatie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
8/17 RUG
Informatiekunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/17 RUG
Communicatiekunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
10/17 RUG
Computercommunicatie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
1 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
11/17 Radboud Universiteit
Communicatie en Beïnvloeding
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/17 Radboud Universiteit
Communicatie- en Informatiewetenschappen (brede master)
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
13/17 Radboud Universiteit
International Business Communication
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
14/17 Tilburg University
Communicatie- en Informatiewetenschappen
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5% Nederlandstalig
100% Engelstalig
15/17 Tilburg University
Communicatie en Cognitie
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5% Nederlandstalig
100% Engelstalig
16/17 Tilburg University
New Media Design
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
17/17 Tilburg University
Bedrijfscommunicatie en Digitale Media
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5% Nederlandstalig
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Wetenschapper
Als je de smaak van de opleiding te pakken hebt gekregen, kun je ook verder in de wetenschap. Na het behalen van je mastertitel kun je promotieonderzoek gaan doen aan universiteiten en onderzoeksinstituten. Diverse masterstudenten werden promovendus aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na deze masterstudie kun je als (onderzoeks)journalist aan de slag. Je hebt een achtergrond die je in staat stelt het nieuws te duiden en in een context te plaatsen. Je hebt een scherp oog voor innovaties in de journalistiek, en de consequenties voor de nieuwsgebruiker. Afgestudeerden werken onder meer bij de Volkskrant, KRO-NCRV radio en tv, Blendle, Nieuwsuur, Radar en Een Vandaag. Doordat je tijdens vakken in contact komt met nieuwsredacties ben je in staat om een netwerk op te starten.
Met je kennis op het gebied van de impact van tekst, beeld en geluid in communicatie kun je niet alleen werken voor media, maar kun je ook aan de slag in andere sectoren waarbij publiekscommunicatie centraal staat. Je moet hierbij denken aan banen waarin je op allerlei manieren relaties met het publiek onderhoudt, zoals voorlichter, webredacteur, communicatieadviseur. Afgestudeerde masterstudenten werken onder meer bij Het Nederlands Tekstbureau, Dow Jones International, Politie Rotterdam-Rijnmond, Vrije Universiteit Amsterdam, EO-BEAM, Biohorma b.v., Campingnavigator.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Nederlands educational+ aanv. eisen
Tilburg UniversityLeraar VHO in Nederlandse Taal en Cultuur (educatieve post-master) educational+ 66 EC pre-master
Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen dual educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO Nederlands full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Maatschappijleer part-time educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bedrijfshoofd communicatieadviesbureau (meewerkend >50%)
beleidsmedewerker communicatie
directeur communicatieadviesbureau (management)
directeur onderzoeksinstelling communicatie- en informatiewetenschappen
hoofd public relations en voorlichting
pers-, publieksvoorlichter (wetenschappelijk)
pr-, communicatieadviseur (wetenschappelijk)
wetenschappelijk onderzoeker communicatie- en informatiewetenschappen, publicistiek
bron: CBS

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite