Privaatrecht

Universiteit Utrecht

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De master Privaatrecht biedt een brede basis en de vaardigheden om met de steeds veranderende inhoud van het privaatrecht om te kunnen gaan.

open_in_newwebsite

locatieUtrecht
diplomaLLM
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66451
numerus fixusnee
honoursnee
Maatschappelijke veranderingen en de internationalisering van het recht brengt tal van moeilijkheden met zich mee en vergt van de student van nu en van de jurist van morgen dat zij of hij snel kan schakelen tussen verschillende normen- en rechtsstelsels. Huidige regels moeten kritisch worden bestudeerd en geïnterpreteerd worden in het licht van deze ontwikkelingen. Binnen het programma Privaatrecht word je goed voorbereid om met deze veranderende inhoud van het privaatrecht en actuele maatschappelijke ontwikkelingen om te kunnen gaan.

De basis wordt gelegd met de verplichte majorcursussen op het gebied van het internationaal privaatrecht en de civiele procespraktijk. Dit masterprogramma sluit aan op het privaatrechtelijke onderzoek van je docenten. Vanaf de start van de opleiding word je getraind in het zelfstandig verrichten van onderzoek binnen het Onderzoeks- en scriptietrainingstraject.
Privaatrecht studeren aan de Universiteit Utrecht

Waarom aan de UU?

Je studeert aan één van de grootste en oudste, maar ook aan één van de mooiste rechtenopleidingen van Nederland. Recht in Utrecht staat voor multidimensionaal onderzoek op de hoofdgebieden van het recht en voor intensief en gevarieerd juridisch onderwijs in een kleinschalige academische gemeenschap. Door uitdagende onderwijsprogramma's en de samenwerking met buitenlandse faculteiten, bouw je aan een sterke positie op de arbeidsmarkt vanwege die specifieke vaardigheid en je gekozen specialisa

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet masterprogramma Privaatrecht start in september en duurt één jaar en bestaat uit:
 • een master-major (30 EC) die bestaat uit vier verplichte cursussen. Dit zijn twee verplichte majorcursussen en Capita Selecta (bestaande uit verschillende modules);
 • een master-minor of specialisatie (15 EC);
 • het Onderzoeks- en scriptietraject naar het schrijven van een scriptie van 15 EC.
Het masterprogramma Privaatrecht start in september en duurt één jaar. Het academische jaar bestaat uit:
 • een master-major die bestaat uit vier vakken (30 EC). Dit zijn twee verplichte majorcursussen en Capita Selecta (bestaande uit verschillende keuzemodules).
 • een specialisatie of master-minor (15 EC)
 • het Onderzoeks- en scriptietraject uitmondend in een scriptie (15 EC)
periode
1234
Internationaal privaatrecht
7.5 EC
Verdieping aansprakelijkheidsrecht I (specialisatiecursus) keuzevak
7.5 EC
Commerciële contracten (specialisatiecursus) keuzevak
7.5 EC
Verdieping familierecht (specialisatiecursus) keuzevak
7.5 EC
Majorvak van een ander programma keuzevak
7.5 EC
Onderzoek- en scriptietraject en Scriptie
15 EC
Majorvak van een ander programma keuzevak
7.5 EC
Het civiele proces
7.5 EC
Verdieping aansprakelijkheidsrecht II Aansprakelijkheid in internationale en Europese context (specialisatiecursus) keuzevak
7.5 EC
Financiering, onderneming en recht (specialisatiecursus) keuzevak
7.5 EC
International en European Family Law (specialisatiecursus) keuzevak
7.5 EC
Capita Selecta keuzecursussen
15 EC

minors

specialisatie Aansprakelijkheidsrecht

De specialisatie Aansprakelijkheidsrecht daagt je uit om na te denken over het 'hoe' en 'waarom' van de grenzen van aansprakelijkheid, en daarmee over het recht van morgen.

Je verdiept je kennis van het nationaal en internationaal aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht. Veel vragen rijzen in dat verband: waaronder: waarom wordt in het ene geval proportionele aansprakelijkheid toegelaten en in het andere geval niet? Welke mogelijkheden biedt het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens voor civiel schadeverhaal in Nederland? Maar je zult niet alleen diepgaande kennis verwerven over het aansprakelijkheidsrecht, je zult ook worden klaargestoomd om in de praktijk aan de slag te gaan met dit rechtsgebied. Je wordt getraind in het vinden van relevante uitspraken en literatuur en vooral ook in het selecteren, doorgronden en kritisch analyseren van arresten van de Hoge Raad. Je leert hoe je mondeling een boodschap adequaat kunt overbrengen, en ook hoe je een discussie moet insteken en je boodschap overtuigend kunt brengen.Ten slotte zal je in het Onderzoeks- en scriptietraject (OST) en bij het schrijven van je masterscriptie je kennis en vaardigheden ten aanzien van het opzetten en uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek binnen dit vakgebied verdiepen. Dat alles gebeurt aan de hand van actuele maatschappelijke ontwikkelingen en jurisprudentie.

specialisatie Commercieel vermogensrecht

Als je kiest voor de specialisatie Commercieel vermogensrecht kies je ervoor om het commerciële recht te bestuderen. Je verdiept je kennis op het gebied van de commerciële rechtspraktijk.

Je leert de verschillende clausules in een (internationaal) commercieel contract te doorgronden, je leert wat de verschillende stappen zijn bij de overname van een onderneming en welke zekerheidsrechten hierbij een rol spelen. Je leert onderhandelen, je neemt deel aan een pleitoefening en je leert om jurisprudentie te bespreken. Je zult daarnaast kennis verwerven over complexe juridische structuren die in de praktijk door advocaten- en notarissenkantoren worden opgezet ten behoeve van (grote) ondernemingen en vermogende particulieren. Je leert daarbij niet alleen hoe deze juridische constructies geplaatst kunnen worden in het vermogensrecht, je wordt ook klaargestoomd om daar in de praktijk mee aan de slag te gaan: je leert een advies te schrijven en dat vervolgens te presenteren aan een 'cliënt'. Dat alles gebeurt aan de hand van actuele maatschappelijke ontwikkelingen en recente jurisprudentie en je wordt ondersteund door enthousiaste en gedreven docenten. Ook zijn advocaten en notarissen die in de praktijk werken én wetenschappelijke interesse hebben (veelal gepromoveerd zijn, publiceren en/of (deeltijd-)hoogleraar) betrokken bij het onderwijs door het geven van gastcolleges.

specialisatie Familierecht

Niets in het recht is blijvend, behalve verandering (aldus gerenommeerd wetenschapper Franken). Het familierecht is een dynamisch vakgebied dat moet inspelen op continu veranderende verhoudingen.

Dat is nu precies waarom het zo'n fascinerend vakgebied is. Het is bovendien een terrein dat nauw verbonden is met andere wetenschappen en waar internationalisering een steeds belangrijkere rol speelt. De specialisatie familierecht is dan ook een boeiend vak voor de student die graag over de nationale en juridische grenzen heen kijkt en die geïnteresseerd is in het recht dat gaat over mensen en families. Het doel van de specialisatie Familierecht is het verwerven van kennis en inzicht over complexe vraagstukken in het familierecht (de basis wordt bekend verondersteld). We willen ook graag dat je leert te reflecteren op het bestaande recht en alternatieven, waarbij je je mening wetenschappelijk onderbouwt. Geen juridisch beroep waarin academische vaardigheden niet van belang zijn. Daarom staat naast het verwerven van expertise van het familierecht het ontwikkelen van academische vaardigheden centraal: kritisch nadenken en het ontwikkelen van schrijf- en presentatievaardigheden. We gebruiken daartoe een breed scala aan opdrachten; van het schrijven van een annotatie, opinie of juridisch blog, tot de masterscriptie. Hierbij geven we feedback en ondersteuning, zodat je ook echt leert.

minor MinorDe master-minor is een samengesteld pakket van de twee major-cursussen van één van de volgende masterprogramma's:
Onderneming en recht, Privaatrecht, Staats- en bestuursrecht, European Law of Public International Law.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet70% zelfstudie
15% theorie
15% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, onderzoek, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, zelfstudie, seminar
doelstelling
Na je studie kun je aan de slag als advocaat-stagiair, bestuurder, ambtenaar, bedrijfsjurist of in de rechterlijke macht. Privaatrecht zie je als middel om onze complexe samenleving te begrijpen, te ondersteunen of te sturen. Je weet nationaal en internationaal feilloos in te spelen op de actualisteiten. Als wetenschapper leer je hoe je je kritisch en analytisch ten opzichte van het privaatrecht kunt opstellen. Na afronding van deze master mag je de titel Master of Laws (LLM) voeren.
exchange programs
 • meerdere uitwisselingspartners bilaterale overeenkomsten - USA
  Washington University, St.Louis; American University, Washington D.C.; Temple University, Philadelphia; University of Washington, Seattle
 • meerdere uitwisselingspartners Erasmus - Zweden
  University of Lund; University of Uppsala
 • meerdere uitwisselingspartners Erasmus - Frankrijk
  Université Panthéon Assas, Paris II; Université de Nantes; Université de Poitiers; Université de Toulouse I
 • meerdere uitwisselingspartners Erasmus - Spanje
  Universidad de Girona; Universidad de Granada; Universidad Autónoma de Madrid
 • meerdere uitwisselingspartners Erasmus - Groot Brittanie
  University of East London; University of Essex

Toelating en kosten

toelatingseisen

aanvullende vakeisen
Faillissementsrecht dient behaald te zijn.

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
336kamerhuur in Utrechtrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1204totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

279 studenten volgen deze opleiding
63% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
30945 studenten aan de Universiteit Utrecht
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Utrecht

66691studenten studerend
31446studenten woonachtig   
€ 336gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
18 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/19 UU
Privaatrecht
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/19 UU
Staats- en bestuursrecht
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/19 UU
Intellectueel eigendomsrecht, innovatie en technologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/19 UU
Strafrecht
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/19 RUG
Staats- en bestuursrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/19 RUG
Arbeidsrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/19 RUG
Strafrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/19 RUG
Privaatrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/19 RUG
Ondernemingsrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/19 Radboud Universiteit
Financieel recht
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/19 Radboud Universiteit
Burgerlijk recht
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/19 Radboud Universiteit
Strafrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/19 Radboud Universiteit
Staats- en Bestuursrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
14/19 Radboud Universiteit
Publiekrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
15/19 Radboud Universiteit
Ondernemingsrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/19 Radboud Universiteit
Recht & Economie (dubbele master)
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
17/19 Radboud Universiteit
Recht & Management (dubbele master)
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
18/19 Radboud Universiteit
Nederlands Recht
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
19/19 Maastricht University
Nederlands Recht
€ 308 gemiddelde kamerhuur
71 eerstejaars
67% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.74.0
inhoud3.63.9
docenten3.73.9
studiefaciliteiten3.23.6
studielast3.33.5
studiebegeleiding3.13.3
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Privaatrecht aan de Universiteit Utrecht is beoordeeld door 62 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.7 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Veel afgestudeerden komen terecht in de 'togaberoepen', in functies bij de overheid, non-profitorganisaties, het bedrijfsleven of de wetenschap. Een andere mogelijkheid na je afstuderen, is om te promoveren. Een promotietraject kan worden gestart bij de Universiteit Utrecht of bij een andere universiteit in Nederland. Promovendi voeren gedurende een periode van vier jaar wetenschappelijk onderzoek uit.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Het masterprogramma Privaatrecht bereidt je vooral voor op de juridische beroepspraktijk. Veel afgestudeerden komen terecht in de 'togaberoepen' (advocaat, rechter, officier van justitie), in functies bij de overheid (wetgevingsjurist of beleidsjurist), non-profitorganisaties, het bedrijfsleven (bedrijfsjurist) of in de wetenschap (contacten die vaak tijdens de studie zijn gelegd). Omdat je veel analytische en schrijfvaardigheden ontwikkelt, ben je ook inzetbaar in bredere academische functies.
Ben je afgestudeerd, dan kun je aan de slag als advocaat-stagiair, bestuurder, ambtenaar of bedrijfsjurist of –op den duur– in de rechterlijke macht. Je ziet privaatrecht als middel om onze complexe samenleving te begrijpen, te ondersteunen of te sturen. Als wetenschapper leer je hoe je je kritisch en analytisch ten opzichte van het privaatrecht kunt opstellen.

Potentiële beroepen

academische carrière

Eén van de mogelijkheden na je afstuderen is om te promoveren. Een promotietraject kan worden gestart bij de Universiteit Utrecht of bij een andere universiteit in Nederland. Promovendi voeren gedurende een periode van vier jaar wetenschappelijk onderzoek uit. Hierna volgt een promotieplechtigheid waarin het proefschrift verdedigd wordt. Gebeurt dit met succes dan krijgt de promovendus of promovenda de titel 'doctor'.

advocaat
bedrijfsjurist
rechter
bron: StudieData

Contact

E: studievoorlichting@uu.nl
T: 030 2532670
Studiepunt rechten
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite