Psychology

Universiteit Twente

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Het begrijpen van onze wereld begint met het begrijpen van mensen. Deze master geeft je diepgaande inzichten in menselijk gedrag om zo maatschappelijke problemen op te kunnen lossen.

open_in_newwebsite

locatieEnschede
diplomaMSc
typeregulier, 60 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur1 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66604
numerus fixusnee
honoursnee
Wat is ervoor nodig om mensen nieuwe technologieën te laten vertrouwen? Hoe bevorder je een gezonde leefstijl en blijf je mentaal gezond in tijden van toenemende depressies en burn-outs? Hoe voorkom je crimineel gedrag? En hoe verwerken mensen informatie? Om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag aan te kunnen gaan, is inzicht in menselijke cognitie en gedrag essentieel.
Tijdens de tweejarige, Engelstalige master Psychologie krijg je inzicht in verschillende gebieden van de psychologie om zo het menselijk gedrag te kunnen begrijpen en beïnvloeden in de huidige, gedigitaliseerde maatschappij. Je ontwikkelt je eigen expertise binnen één van de vijf unieke specialisaties. Deze master biedt uitstekende baankansen. Waar de ene specialisatie je voorbereidt op een carrière als psycholoog, stoomt een andere specialisatie je klaar voor een rol als bijvoorbeeld adviseur, beleidsmaker, of onderzoeker in allerlei sectoren, waaronder de overheid, gezondheidszorg of het onderwijs, maar ook de industriële of commerciële sector, om enkele voorbeelden te noemen. Sommige afgestudeerden werken zelfs als docent in het hoger onderwijs of als usability specialist!

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
Human Factors & Engineering PsychologyIn ons dagelijks leven werken we met allerlei producten, processen en systemen. Denk bijvoorbeeld maar aan je smartphone, computer, auto, of zelfs robots. Maar je kunt ook denken aan minder tastbare concepten, zoals werkprocessen of het vergaren van nieuws. Hoe zorg je dat deze interacties succesvol zijn? Hoe zorg je bijvoorbeeld dat mensen zelfrijdende auto’s vertrouwen? En hoe kunnen mensen naar tevredenheid communiceren met een chatbot?
De specialisatie Human Factors & Engineering Psychology helpt je producten, processen en systemen te ontwerpen en verbeteren vanuit menselijk oogpunt. Je verkrijgt diepgaande inzichten in de menselijke cognitie om zo een product of proces beter te laten aansluiten bij het gedrag en de capaciteiten van mensen.
Deze specialisatie biedt je uitgebreide baankansen. Je kunt bijvoorbeeld werken als usability (UI of UX) specialist binnen een R&D-afdeling van een bedrijf en zo een actieve bijdrage leveren aan het ontwerp en de ontwikkeling van nieuwe of bestaande technologieën. Maar je zou ook een carrière kunnen starten als onderzoeker, of andere organisaties adviseren op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, veiligheid of efficiëntie.

Educational PsychologyHoe kun je optimaal onderwijs bieden, wetende dat niet iedereen op dezelfde manier leert? Hoe zorg je dat een hoogbegaafde leerling uitgedaagd en gemotiveerd blijft? Of andersom: hoe kun je ondersteuning bieden als iemand moeite heeft met leren? En hoe kunnen studenten van verschillende niveaus met elkaar samenwerken? Tijdens de specialisatie Educational Psychology bestudeer je het ‘leren’ vanuit een diepgaand, psychologisch perspectief.
Uiteindelijk gaat het om het begrijpen van (mentale) leerprocessen en (verschillen in) individuele leerbehoeften om zo het onderwijs adaptief te maken. Daarbij leer je ook hoe je (nieuwe) technologieën succesvol kunt implementeren in het onderwijs. Waar opleidingen op het gebied van onderwijskunde/educational science zich meer richten op leeromgevingen in zijn geheel, zoomt deze specialisatie zich op het individu als lerende.
Met deze expertise heb jij een unieke positie op de arbeidsmarkt. In je carrière kun je je richten op het ontwerpen van leermaterialen, de ontwikkeling van opleidings- en/of trainingsprogramma’s, of het adviseren van scholen en organisaties, om maar een paar opties te noemen. Je zou ook kunnen werken als onderzoeker

Positieve Klinische Psychologie & TechnologieKlinische psychologie is historisch gezien gericht op de behandeling van psychische stoornissen en gedragsproblemen. Maar mentale gezondheid en welzijn gaat verder dan symptoombestrijding. Het uitblijven van psychische stoornissen of andere problemen zegt immers niet veel over iemands welzijn, en de aanwezigheid van symptomen ook niet altijd. Wat is er dan nodig om mentaal gezond te blijven, vooral in tijden van toenames in stress, angst en depressie? Dit en meer ontdek je in de specialisatie Positive Clinical Psychology & Technology.
Je leert psychische stoornissen te begrijpen en behandelen en krijgt inzicht in emotioneel, psychisch en sociaal welzijn. Zo help je de mentale gezondheid van mensen te verbeteren en het risico op psychische stoornissen te verminderen. Bovendien onderzoek je welke rol technologie zou kunnen spelen binnen de GGZ, alsook de invloed van technologie op onze mentale gezondheid.
Na afstuderen voldoe je aan de kwalificaties om door te stromen in de (interne) opleiding tot GZ-psycholoog. Maar naast psycholoog zijn er ook veel andere rollen te vervullen, waaronder die van begeleider, adviseur, coach, gedragsdeskundige of onderzoeker, om enkele opties te noem

Conflict, Risk & SafetyHoe kan de politie verdachten en getuigen effectief verhoren? Hoe schatten burgers de risico’s in van bijvoorbeeld een ziekte, nepnieuws of complottheorieën? En hoe kun je conflicten het best oplossen? Tijdens de specialisatie Conflict, Risk & Safety leer je hoe de fysieke, psychische en sociale veiligheid van burgers bedreigd kan worden en leer je interventies te ontwikkelen om dit tegen te gaan.
Je leert alles over conflict- en crisismanagement, risicopercepties en -communicatie, en het verklaren van en omgaan met risicovol, asociaal en crimineel gedrag. Je verdiept je in het domein van de sociale psychologie, evenals de cognitieve, klinische en organisatiepsychologie.
Na je afstuderen kun je een boeiende carrière starten in verschillende richtingen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als gedragsdeskundige binnen de reclassering of als adviseur bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Of wat te denken van een carrière als onderzoeker of data scientist in een kennisinstelling zoals het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid)? En dit zijn nog maar enkele van je vele opties!

Health Psychology & TechnologyHoe kun je mensen aanmoedigen om te stoppen met roken? Welke mogelijkheden bieden (nieuwe) technologieën zoals Fitbit, bijvoorbeeld in het stimuleren van mensen om meer te bewegen? Maar ook: hoe kun je langdurig zieke patiënten (en mantelzorgers) de juiste ondersteuning bieden? In de specialisatie Health Psychology & Technology verdiep je je in de psychologie en verken je de mogelijkheden van technologische innovaties om enerzijds een gezonde(re) leefstijl te bevorderen en anderzijds mensen te helpen omgaan met ziektes.
Je verdiept je in verschillende gedragsveranderingstechnieken, zoals theorieën over motivatie en zelfregulatie, maar ook impliciete technieken die meer ingaan op het onderbewustzijn. Je onderzoekt factoren die invloed hebben op gezondheid en gedrag alsook (socio-economische) verschillen tussen bepaalde bevolkingsgroepen.
Na je afstuderen kun jij een essentiële rol spelen in het aankopen, ontwerpen, implementeren en evalueren van (digitale) oplossingen die de gezondheid kunnen bevorderen. Overheidsinstanties, GGD’s, ziekenhuizen, zorginstellingen, patiëntenfederaties, onderzoeksinstituten en vele andere (e-health) organisaties hebben veel belang bij jouw exp

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
hoorcollege, practicum, zelfstudie, werkcollege

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 juli 2024
collegegeld nog niet bekend

1 februari 2024

aanmelding deadline : 1 december 2023
collegegeld nog niet bekend

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 juli 2023
wettelijk tarief : € 2314 (€1157 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 14000
niet-EU/EER studenten : € 14000

toelatingseisen

basiskennis
Sterk aangeraden: wiskunde en Engels op vwo-niveau.

universitaire bachelor

motivatie

vooropleiding

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
250kamerhuur in Enschedeonder landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1118totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

256 studenten volgen deze opleiding
72% daarvan is vrouw
9 eerstejaars gestart in 2019
56% daarvan is vrouw
9921 studenten aan de Universiteit Twente
35% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Enschede

26210studenten studerend
9756studenten woonachtig   
€ 250gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
22 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/34 Universiteit Twente
Psychology
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
2/34 Erasmus
Psychologie
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
75% Nederlandstalig
25% Engelstalig
3/34 Erasmus
Psychology
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/34 Universiteit Leiden
Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/34 Universiteit Leiden
Child and Adolescent Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/34 Universiteit Leiden
School Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/34 Universiteit Leiden
Clinical Neuropsychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/34 Universiteit Leiden
Clinical Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/34 Universiteit Leiden
Economic and Consumer Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/34 Universiteit Leiden
Health and Medical Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
11/34 Universiteit Leiden
Social and Organisational Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
7 eerstejaars
85% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/34 Universiteit Leiden
Methodology and Statistics in Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
13/34 Universiteit Leiden
Occupational Health Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
98 eerstejaars
83% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
14/34 Universiteit Leiden
Applied Cognitive Psychology
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
15/34 Maastricht University
Psychology
€ 308 gemiddelde kamerhuur
538 eerstejaars
79% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
16/34 UU
Clinical Child and Adolescent Psychology
€ 336 gemiddelde kamerhuur
49 eerstejaars
93% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
17/34 UU
Clinical Psychology
€ 336 gemiddelde kamerhuur
49 eerstejaars
93% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
18/34 UU
Neuropsychology
€ 336 gemiddelde kamerhuur
49 eerstejaars
93% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
19/34 UU
Applied Cognitive Psychology
€ 336 gemiddelde kamerhuur
49 eerstejaars
93% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
20/34 UU
Social, Health and Organisational Psychology
€ 336 gemiddelde kamerhuur
49 eerstejaars
93% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
21/34 Amsterdam UVA
Cultural Psychology
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
22/34 Amsterdam UVA
Behavioural Data Science
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
23/34 Amsterdam UVA
Human Resource & Career Management
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
24/34 Amsterdam UVA
Development and Health Psychology
€ 424 gemiddelde kamerhuur
16 eerstejaars
81% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
25/34 Amsterdam UVA
Klinische Neuropsychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
16 eerstejaars
81% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
26/34 Amsterdam UVA
Development & Health Psychology
gemiddelde kamerhuur
16 eerstejaars
81% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
27/34 Amsterdam UVA
Brain and Cognition in Society
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
28/34 Amsterdam UVA
Development & Health Psychology
gemiddelde kamerhuur
16 eerstejaars
81% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
29/34 Amsterdam UVA
Social Influence
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
30/34 Amsterdam UVA
Sport and Performance Psychology
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
31/34 Amsterdam UVA
Training & Development
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
32/34 Amsterdam UVA
Coaching & Vitality in organisations
€ 424 gemiddelde kamerhuur
16 eerstejaars
81% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
33/34 Amsterdam UVA
Sport and Performance Psychology
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
34/34 Amsterdam UVA
Consultancy & Organisational Development
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.9
inhoud3.7
docenten3.8
studiefaciliteiten3.6
studielast3.5
studiebegeleiding3.4
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2013 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Psychology aan de Universiteit Twente is beoordeeld door 72 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Tilburg UniversityMedische Psychologie+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

arbeids- en organisatiepsycholoog
docent psychologie
eerstelijnspsycholoog
gezondheidszorgpsycholoog
hoogleraar arbeidswetenschappen
hoogleraar psychologie
kinder- en jeugdpsycholoog
klinisch psycholoog
neuropsycholoog
psychotherapeut
seksuoloog
universitair (hoofd)docent arbeidswetenschappen
universitair (hoofd)docent psychologie
wetenschappelijk onderzoeker arbeidswetenschappen
wetenschappelijk onderzoeker psychologie
bron: UWV