Mechanical Engineering

Universiteit Twente

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Richt je op het toekomstbestendig ontwerpen, analyseren en onderhouden van machines, constructies, producten en productieprocessen als werktuigbouwkundig expert.

open_in_newwebsite

locatieEnschede
diplomaMSc
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesnvao
croho-code60439
numerus fixusnee
honoursnee
Wat is er nodig om duurzame energiesystemen, zoals windturbines of warmtepompen te ontwikkelen en optimaliseren? Hoe maak je slimme materiaalkeuzes voor het ontwerp van vliegtuigen, machineonderdelen of medische apparatuur? Dit en meer leer je tijdens de master Mechanical Engineering. Deze masteropleiding richt zich op het ontwerp, de analyse en het onderhoud van machines, structuren, producten en productieprocessen. Het omvat de breedte van de werktuigbouwkunde, met aandacht voor deelgebieden als mechanica, stromingsleer, materiaalkunde, controle en robotica, ontwerp, productietechnieken, tribologie, biomechanica, en meer. Je kunt je eigen expertise ontwikkelen door te kiezen uit een van de zeven specialisaties.

Als afgestudeerde werktuigbouwkundige heb je carrièremogelijkheden als ingenieur in verschillende rollen en binnen veel verschillende sectoren, van de energie-, transport-, luchtvaart-, auto-, scheepsvaart-, consumptiegoederen- en maakindustrie tot de biomedische sector.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
Maintenance Engineering & OperationsOnderhoud is een sleutelelement in moderne industriële processen en werkzaamheden - en in de loop der jaren is de aard van het onderhoud geëvolueerd naar een voorspellende, slimme, strategische aanpak. De specialisatie Maintenance Engineering & Operations helpt je innovatieve oplossingen te bedenken om het onderhoud van machines, structuren en productiefaciliteiten te verbeteren met als doel de algehele economische en ecologische prestaties van een systeem en een bedrijf te verbeteren.

Energy & FlowAls je graag wilt bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame energiesystemen, -processen en -apparatuur met hoge prestaties en minimale milieueffecten, dan is de specialisatie Energy & Flow de juiste keuze voor jou. Je leert over alle aspecten die te maken hebben met de opwekking, het transport, de opslag en het gebruik van energie op verschillende duurzame manieren, met behulp van diepgaande inzichten in vloeistofdynamica, thermodynamica, warmteoverdracht, geavanceerde materialen, akoestiek, duurzaam ontwerp en economie.

High-Tech Systems & MaterialsElk systeem, of het nu een machine, een windturbine of een vliegtuig is, kan worden herleid tot een reeks componenten die op elkaar inwerken. Wat is er nodig om deze elementen en materialen binnen een systeem optimaal te laten samenwerken? Daarover gaat de specialisatie High-Tech Systems & Materials. Het is een brede, maar diepgaande specialisatie die je helpt het gedrag van materialen en systemen te begrijpen om optimale interactie en prestaties binnen producten en productieprocessen te bewerkstelligen.

AeronauticsHoe kunnen we de ontwikkeling maken naar een duurzamere toekomst van de luchtvaart? Hoe kun je grote CO2-emissies of geluidsoverlast verminderen? Maar ook, hoe zijn de principes van aerodynamica voor vliegtuigen van toepassing op windturbines, schepen of auto's? De specialisatie Aeronautics maakt van jou een expert in de ontwikkeling van nieuwe technologische toepassingen waarbij aerodynamica in wisselwerking staat met akoestiek, structuren en voortstuwing, bestemd voor de luchtvaartsector en andere relevante gebieden.

Design & ManufacturingVoor het succesvol ontwikkelen van nieuwe producten, machines, productieprocessen en fabrieken in de hedendaagse maakindustrie is meer nodig dan alleen kennis van de modernste productiemethoden. In de specialisatie Design & Manufacturing krijg je meer inzicht in ontwerp- en productieprocessen en productiefaciliteiten als geheel, door je te richten op het methodologisch ontwerp van technische producten, processen en productiefaciliteiten.

Smart & Sustainable IndustryIn het licht van de vierde industriële revolutie zet de productie-industrie sterk in op modernisering. Maar wat is er nodig om de industrie toekomstbestendig te maken? Wat is het potentieel van innovatieve, digitaal aangestuurde technologieën zoals autonome robots, 'digital twins' van fabrieken, kunstmatige intelligentie en sensortechnologieën? De specialisatie Smart & Sustainable Industry richt zich op de ontwikkeling, analyse, simulatie en besturing van innovatieve en digitaal gestuurde productiesystemen.

Personalised Health TechnologyWerktuigbouwkunde is een belangrijk aspect in de gezondheidszorg als het gaat om het ontwerp en de ontwikkeling van medische hulpmiddelen. Exoskeletten, speciale rolstoelen, chirurgische instrumenten en zelfs volledige kunstharten of -longen zijn allemaal apparaten die niet zouden kunnen worden vervaardigd zonder de toepassing van mechanische principes. Als je als werktuigbouwkundig ingenieur expertise wilt opbouwen in het domein van de gezondheidszorgtechnologie, dan is de specialisatie Personalised Health Technology iets voor jou.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
exchange programs
  • Instituto Technológico the Aeronáutica (ITA) Double degree Mechanical Engineering & Aeronautics - Brazilie
    This double degree programme is worth 120 credits and results in two Master’s degrees.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 juli 2024
collegegeld nog niet bekend

1 februari 2024

aanmelding deadline : 1 december 2023
collegegeld nog niet bekend

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 juli 2023
wettelijk tarief : € 2314 (€1157 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 16750
niet-EU/EER studenten : € 16750

toelatingseisen

universitaire bachelor
BSc-graad in een relevante studie

basiskennis

motivatie

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 Universiteit Twente
Mechanical Engineering
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
2/4 RUG
Werktuigbouwkunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
3/4 TU Delft
Mechanical Engineering
€ 312 gemiddelde kamerhuur
291 eerstejaars
10% vrouw
? uur contacttijd/week
4/4 TU Eindhoven
Mechanical Engineering
€ 280 gemiddelde kamerhuur
168 eerstejaars
7% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU EindhovenArtificial Intelligence and Engineering Systemsgeen aanvullende eisen
UULeraar VHO natuurkunde full-time,part-time educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde educational+ 24 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO Natuurkunde educational
TU DelftLeraar VHO Natuurkunde educational+ 27 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO O&O educational
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educational+ 24 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

barge engineer
boordwerktuigkundige vliegtuig
campanoloog
constructeur vliegtuigbouw
drilling engineer
gasturbinetechnicus
hoofd technische dienst
hoogleraar werktuigbouwkunde
manager r&d
mud engineer
rig designer
technisch schrijver
toolpusher
universitair (hoofd)docent werktuigbouwkunde
wetenschappelijk onderzoeker werktuigbouwkunde
wireline engineer
bron: UWV