
Professor Huijgen
Testimonial Professor Huijgen
“In deze fase wordt de samenhang tussen het civiele en fiscale recht duidelijk.”
“Overgang van vermogensbestanddelen en heffing van belastingen ter zake daarvan zijn belangrijke thema's voor een notaris. In Leiden wordt daarom ook veel aandacht besteed aan de zogenaamde notariële belastingen (successie- en schenkingsrecht en overdrachtsbelasting). Het interessante van successierecht is dat het om mensen gaat. Achter iedere vererving heeft een mens gezeten die getracht heeft zijn wensen zo goed mogelijk te realiseren... De notaris kan de wensen van de aanstaande erflater regelen.
Ieder geval is anders. Bij de overgang van ondernemingsvermogen spelen andere problemen en belangen dan bij de overgang van beleggingen. Een nog vrij nieuwe ontwikkeling is estate planning. Dat is geplande en gestructureerde vermogensovergang. Dit fenomeen is komen overwaaien uit de VS. Vroeger durfden Nederlanders niet te praten over wat er bij hun dood moest gebeuren met hun vermogen. Mede door de estate planning is dat veranderd.
Het leuke van de notariële belastingen is dat zij geënt zijn op het civiele recht, dit in tegenstelling tot andere belastingen die meer op economische leest zijn geschoeid. Studenten vinden estate planning vaak moeilijk. Als zij echter het civiele recht beheersen krijgen zij – nogal eens na doorbijten – ook dit vak wel onder de knie. Ik spoor de studenten altijd aan vragen te stellen tijdens college, eventueel per e-mail of Blackboard.”
lees verder ...