Geschiedenis

Universiteit Leiden

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Met kennis van het verleden leer je gebeurtenissen van nu beter te begrijpen. Wat zijn de effecten van migratie uit islamitische landen naar West-Europa?

open_in_newwebsite

locatieLeiden
diploma
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56034
numerus fixusnee
honoursnee
Hoe uitzonderlijk was de politieke cultuur van de Republiek? Hoe beïnvloedt het koloniale verleden de huidige politieke situatie van een land? Historici zijn gefascineerd door het verhaal áchter de gebeurtenis en lezen en luisteren kritisch. Ze verzamelen informatie en bekijken dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende perspectieven, op een creatieve manier. Overheid, bedrijfsleven en de culturele sector vragen om historici die die verbanden kunnen leggen en duiden. Reis tijdens je studie Geschiedenis in Leiden dus mee naar de slagvelden bij Azincourt en de theeplantages op Java. Verdiep je in roerige arbeidersbewegingen en wankelende effectenbeurzen en onderzoek de invloed van sleutelfiguren als Margaret Thatcher, Mahatma Gandhi en Erasmus.Waarom Geschiedenis in Leiden?
 • Het is een van de beste opleidingen van het Europese continent en staat wereldwijd in de top van de ranglijst:
 • Het is ook één van de oudste en bekendste Geschiedenisopleidingen van Nederland en de enige met specialisten op het terrein van de geschiedenis van álle werelddelen:
 • Je krijgt veel keuzevrijheid:
 • Je vindt de belangrijkste historische collecties om de hoek:
 • Het contact tussen docenten en studenten is heel persoonlijk.
Welkom aan de Universiteit Leiden
Naar welke voorlichtingsdag ga jij?
Leiden Studentenstad
Een dag uit het leven van een student Geschiedenis

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
periode
1234
Hoorcollege Algemene Geschiedenis van de Contemporaine Tijd (AGC)
5 EC
Hoorcollege Economische en Sociale Geschiedenis (ESG)
5 EC
Hoorcollege Middeleeuwse Geschiedenis (MG)
5 EC
Themacollege II
10 EC
Vaardighedenwerkcollege Algemene Geschiedenis van de Contemporaine Tijd (AGC)
Vaardighedenwerkcollege Economische en Sociale Geschiedenis (ESG)
Vaardighedenwerkcollege Middeleeuwse Geschiedenis (MG)
Hoorcollege Algemene Geschiedenis van de Nieuwe Tijd (AGN)
5 EC
Hoorcollege Oude Geschiedenis (OG)
5 EC
Hoorcollege Vaderlandse Geschiedenis (VG)
5 EC
Propedeuse Kerncurriculum: Inleiding Historische Wetenschappen
5 EC
Themacollege I
5 EC
Vaardighedenwerkcollege Algemene Geschiedenis van de Nieuwe Tijd (AGN)
Vaardighedenwerkcollege Oude Geschiedenis (OG)
Vaardighedenwerkcollege Vaderlandse Geschiedenis (VG)

afstudeerrichtingen

afstudeerrichting Oude geschiedenis

Hier draait het om de bloei van de Griekse cultuur, de werking van de Atheense democratie, de veroveringen van Alexander de Grote en later de Romeinen.

afstudeerrichting Middeleeuwse geschiedenisDe opleiding geschiedenis kent zes afstudeerrichtingen:<ul><li>Oude Geschiedenis</li><li>Middeleeuwse Geschiedenis</li><li>Economische Geschiedenis</li><li>Sociale Geschiedenis</li><li>Nederlandse Geschiedenis</li><li>Algemene Geschiedenis</li></ul>Verder zijn er vier tracks:<ul><li>Amerikaanse Geschiedenis (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Geschiedenis van de Europese Expansie en de Globalisering (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Minderheden- en Migratiegeschiedenis (onderdeel van Sociale Geschiedenis)</li><li>Maritieme Geschiedenis (onderdeel van Nederlandse Geschiedenis)</li></ul>

afstudeerrichting Nederlandse geschiedenisDe opleiding geschiedenis kent zes afstudeerrichtingen:<ul><li>Oude Geschiedenis</li><li>Middeleeuwse Geschiedenis</li><li>Economische Geschiedenis</li><li>Sociale Geschiedenis</li><li>Nederlandse Geschiedenis</li><li>Algemene Geschiedenis</li></ul>Verder zijn er vier tracks:<ul><li>Amerikaanse Geschiedenis (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Geschiedenis van de Europese Expansie en de Globalisering (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Minderheden- en Migratiegeschiedenis (onderdeel van Sociale Geschiedenis)</li><li>Maritieme Geschiedenis (onderdeel van Nederlandse Geschiedenis)</li></ul>

afstudeerrichting Sociale geschiedenisDe opleiding geschiedenis kent zes afstudeerrichtingen:<ul><li>Oude Geschiedenis</li><li>Middeleeuwse Geschiedenis</li><li>Economische Geschiedenis</li><li>Sociale Geschiedenis</li><li>Nederlandse Geschiedenis</li><li>Algemene Geschiedenis</li></ul>Verder zijn er vier tracks:<ul><li>Amerikaanse Geschiedenis (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Geschiedenis van de Europese Expansie en de Globalisering (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Minderheden- en Migratiegeschiedenis (onderdeel van Sociale Geschiedenis)</li><li>Maritieme Geschiedenis (onderdeel van Nederlandse Geschiedenis)</li></ul>

afstudeerrichting Economische geschiedenisDe opleiding geschiedenis kent zes afstudeerrichtingen:<ul><li>Oude Geschiedenis</li><li>Middeleeuwse Geschiedenis</li><li>Economische Geschiedenis</li><li>Sociale Geschiedenis</li><li>Nederlandse Geschiedenis</li><li>Algemene Geschiedenis</li></ul>Verder zijn er vier tracks:<ul><li>Amerikaanse Geschiedenis (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Geschiedenis van de Europese Expansie en de Globalisering (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Minderheden- en Migratiegeschiedenis (onderdeel van Sociale Geschiedenis)</li><li>Maritieme Geschiedenis (onderdeel van Nederlandse Geschiedenis)</li></ul>

afstudeerrichting Algemene geschiedenisDe opleiding geschiedenis kent zes afstudeerrichtingen:<ul><li>Oude Geschiedenis</li><li>Middeleeuwse Geschiedenis</li><li>Economische Geschiedenis</li><li>Sociale Geschiedenis</li><li>Nederlandse Geschiedenis</li><li>Algemene Geschiedenis</li></ul>Verder zijn er vier tracks:<ul><li>Amerikaanse Geschiedenis (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Geschiedenis van de Europese Expansie en de Globalisering (onderdeel van Algemene Geschiedenis)</li><li>Minderheden- en Migratiegeschiedenis (onderdeel van Sociale Geschiedenis)</li><li>Maritieme Geschiedenis (onderdeel van Nederlandse Geschiedenis)</li></ul>

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, zelfstudie, werkcollege, werkgroep
onderwijsvormen
Als Geschiedenisstudent studeer je in principe 40 uur per week. Een volle werkweek dus. In je eerste jaar besteed je per collegeweek circa 12 uur aan colleges en werkgroepen.
De rest van de studieweek bereid je die zelfstandig voor. De hoorcolleges zijn voor de grote lijnen. In werkgroepen ga je in kleine groepjes dieper in op bepaalde thema's, bijvoorbeeld aan de hand van een historische tekst. Ook neem je in werkgroepen actief deel aan discussies en houd je minimaal één keer een presentatie.


bindend studieadvies
 • minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden
doelstelling
Met een bachelor Geschiedenis beschik je niet alleen over kennis en inzicht van het verleden, maar ook over academische vaardigheden die goed van pas komen op de arbeidsmarkt.
Denk aan vaardigheden op het gebied van onderzoek, analytisch denken en timemanagement. Doe je ook nog relevante werkervaring op tijdens je studie? Dan vind je nog sneller die baan van je dromen. Van onze oud-studenten vindt 67% binnen twee maanden werk en 82% daarvan vindt direct een baan op hbo- of universitair niveau, zo blijkt uit ons arbeidsmarktonderzoek.Na het afronden van de bachelor Geschiedenis ben je voor verschillende werkgevers interessant. Dit komt door de kennis van historische en maatschappelijke ontwikkelingen en de academische vaardigheden die je hebt opgedaan. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als docent, beleidsadviseur, journalist of onderzoeker. Wil je een volledige academische opleiding? Dan ga je na je bachelor door met een masteropleiding. Met een masteropleiding op zak heb je meer kans op een baan op academisch niveau.


Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 juni 2023
wettelijk tarief : € 2314 (€1157 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 2314

toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar
WO propedeusetoelaatbaar

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
350kamerhuur in Leidenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1218totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

850 studenten volgen deze opleiding
33% daarvan is vrouw
122 eerstejaars gestart in 2017
40% daarvan is vrouw
27713 studenten aan de Universiteit Leiden
59% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

HSVL
In een studievereniging combineer je activiteiten op je vakgebied met gezelligheid. Een goede manier om je studiegenoten buiten de collegezalen te ontmoeten. HSVL zorgt onder meer voor introductieactiviteiten, excursies, lezingen, filmvertoningen, sporttoernooien, reizen, feesten en een almanak, en is een van de meest actieve studieverenigingen. Op de HSVL-boekverkopen kun je je studieboeken een stuk goedkoper aanschaffen dan in de winkel.

Op kamers in Leiden

31058studenten studerend
12630studenten woonachtig   
€ 350gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Khadija Rharissi
Student Geschiedenis

Wat ik zo leuk vind aan de studie is dat je het vak echt in de vingers krijgt, doordat je op een wetenschappelijke manier leert denken en veel inhoudelijke kennis krijgt. Je wordt echt een historicus. Niet door een ander na te doen, maar juist door je eigen visie te ontwikkelen. Daarnaast leer je de vaardigheden die je nodig hebt, zoals bronnenonderzoek doen en wetenschappelijk schrijven.
Alicia Schrikker
Docent Geschiedenis

In Leiden is het onderwijs kleinschalig. In de werkgroepen is er veel contact tussen studenten onderling en met de docenten. Die vinden het zelf ook leuk om studenten verder te helpen. Vakinhoudelijk is de opleiding heel breed: we hebben veel expertisegebieden, zowel geografisch als per onderwerp.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/11 Universiteit Leiden
Geschiedenis
€ 350 gemiddelde kamerhuur
122 eerstejaars
40% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/11 Erasmus
International Bachelor History
star Keuzegids beste opleiding 2020  1e
€ 342 gemiddelde kamerhuur
49 eerstejaars
46% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/11 Erasmus
Geschiedenis
star Keuzegids beste opleiding 2022  1e  70
€ 342 gemiddelde kamerhuur
49 eerstejaars
46% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/11 RUG
Geschiedenis
€ 303 gemiddelde kamerhuur
175 eerstejaars
46% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
5/11 Radboud Universiteit
Comparative European History
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/11 Radboud Universiteit
Geschiedenis
€ 315 gemiddelde kamerhuur
57 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
7/11 UU
History
€ 336 gemiddelde kamerhuur
75 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/11 UU
Geschiedenis
€ 336 gemiddelde kamerhuur
190 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/11 Amsterdam UVA
Geschiedenis
€ 424 gemiddelde kamerhuur
69 eerstejaars
55% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/11 Amsterdam VU
Geschiedenis
star Elsevier
€ 424 gemiddelde kamerhuur
8 eerstejaars
62% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
50% Engelstalig
11/11 Amsterdam VU
History and International Studies
€ 424 gemiddelde kamerhuur
8 eerstejaars
62% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.34.2
inhoud3.93.9
docenten3.93.8
studiefaciliteiten3.53.5
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.63.5
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Geschiedenis aan de Universiteit Leiden is beoordeeld door 301 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.3 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na het afronden van de bachelor Geschiedenis ben je voor verschillende werkgevers interessant.
Dit komt door de kennis van historische en maatschappelijke ontwikkelingen en de academische vaardigheden die je hebt opgedaan. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als docent, beleidsadviseur, journalist of onderzoeker.Sectoren waar onze alumni werkzaam zijn:
 • 18 % Overheid en semioverheid
 • 17 % Onderwijs
 • 14 % Onderzoek
 • 6 % Industrie
 • 6 % ICT
 • 5 % Communicatie
 • 4 % Non-profit (bijv. bij een ideële organisatie)
 • 4 % Consultancy
 • 4 % Journalistiek
 • 22 % Overig
Organisaties waar studenten Geschiedenis o.a. werkzaam zijn:
 • Evenementenbureau Beleef het Verleden  
 • Sdu uitgevers
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken  
 • Museum Volkenkunde
 • Leidsch Dagblad
 • Rabobank Internationaal


huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 1962gemiddeld bruto maandloon
39%kans op een vaste baan
11%kans op een voltijd baan
35%kans op een baan op niveau
24%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
78%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenAfrican Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenAfrican Studies (Research) research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitAncient and Medieval Mediterranean Worldsgeen aanvullende eisen
UUAncient, Medieval and Renaissance Studies research+ aanv. eisen
Amsterdam VUComparative Arts and Media Studies+ aanv. eisen
Amsterdam VUDesign Cultures+ aanv. eisen
Universiteit LeidenAsian Studies (60EC)+ aanv. eisen
UvHBurgerschap & Kwaliteit van Samenlevengeen aanvullende eisen
RUGClassical, Medieval and Early Modern Studies research+ aanv. eisen
Amsterdam VUClassics and Ancient Civilizations (research) research+ aanv. eisen
Amsterdam VUAncient Studies full-time,part-time+ aanv. eisen
Amsterdam VUJournalistiek+ 30 EC pre-master
Universiteit LeidenCrisis and Security Management+ aanv. eisen
RUGCultural Leadership research+ aanv. eisen
Amsterdam VUCurating Art and Cultures+ basiskennis
+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
+ instaptoets
RUGDDM Religion and Pluralism + motivatiebrief
RUGDigital Humanitiesgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen educationalgeen aanvullende eisen
RUGEuroculture (EM)geen aanvullende eisen
RUGEuropese Studiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitEuropese Studies+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van de geschiedenisgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
RUGGeschiedenisgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitGeschiedenisgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitGeschiedenis en Actualiteitgeen aanvullende eisen
RUGGeschiedenis Vandaaggeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAGeschiedenis van de internationale betrekkingengeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAPublieksgeschiedenisgeen aanvullende eisen
RUGHeritage and Religion+ aanv. eisen
Amsterdam VUHeritage Studies full-time,part-time+ aanv. eisen
Amsterdam UVAHeritage Studies: Heritage and Memory Studies dual+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitHistorical Studies research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Radboud UniversiteitHistorical, Literary and Cultural Studies research+ aanv. eisen
Universiteit LeidenHistorygeen aanvullende eisen
UUHistory research+ aanv. eisen
Universiteit LeidenHistory (Research) research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Universiteit LeidenAncient History research+ aanv. eisen
Universiteit LeidenAncient History+ aanv. eisen
Universiteit LeidenCities, Migration and Global Interdependence research+ basiskennis
+ aanvullende vakeisen
+ cijfergemiddelde
+ motivatiebrief
Universiteit LeidenCities, Migration and Global Interdependence+ aanv. eisen
Universiteit LeidenColonial and Global History research+ aanv. eisen
Universiteit LeidenColonial and Global History+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEurope 1000-1800 research+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEurope 1000-1800+ basiskennis
+ aanvullende vakeisen
Universiteit LeidenPolitics, Culture and National Identities, 1789 to the Present research+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPolitics, Culture and National Identities, 1789 to the Present+ aanv. eisen
UUHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUGlobal History and International Studiesgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUMedical and Health Humanities geen aanvullende eisen
Amsterdam VUReligion and Societygeen aanvullende eisen
Amsterdam VUGlobal History researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitKlassieke Cultuur+ aanvullende vakeisen
Universiteit LeidenLatin American Studies (Research) research+ aanv. eisen
UULeraar VHO godsdienst/levensbeschouwing full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Godsdienst en levensbeschouwing part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam VUEnglish Literature in a Visual Culture+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitLiteratuur en Samenleving+ aanv. eisen
Universiteit LeidenManagement van de publieke sector - MSc.+ aanv. eisen
UvHMaster Humanistiekgeen aanvullende eisen
UvHMaster Zorgethiek en Beleidgeen aanvullende eisen
RUGMidden-Oostenstudiesgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenMiddle Eastern Studies+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitNederland-Duitsland Studies+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Universiteit LeidenNorth American Studies+ aanv. eisen
RUGOude Geschiedenisgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitOudheidstudies+ aanvullende vakeisen
Radboud UniversiteitPolitiek en Parlementgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenPublic Administration - MSc.+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEconomics and Governance - MSc.+ aanv. eisen
Universiteit LeidenInternational and European Governance - MSc.+ aanv. eisen
Universiteit LeidenPublic Management and Leadership - MSc.+ aanv. eisen
RUGReligion and Pluralism, Ancient & Modern+ aanv. eisen
RUGReligious Diversity in a Globalised World (EM) research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
RUGTheologie & Religiewetenschappen+ aanv. eisen
RUGTheologie & Religiewetenschappen research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Radboud UniversiteitTourism and Culturegeen aanvullende eisen
RUGVertalen in Europa+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsadviseur
consultant
docent
journalist
onderzoeker
bron: StudieData

Contact

Studielijn Universiteit Leiden
E: studielijn@leidenuniv.nl
T: +31 (071)5271111
Studiecoördinator Geschiedenis

Studiecoördinator Geschiedenis BA

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite