Deze opleiding

Bij de faculteit Industrial Design leer je intelligente systemen, producten en diensten ontwikkelen die de maatschappij veranderen en veraangenamen.

open_in_newwebsite

locatieEindhoven
diplomaMSc
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60441
numerus fixusnee
honoursnee
Voorbeelden daarvan zijn: intelligente verlichting, technologieën die aanzetten tot een gezonde leefstijl, spelletjes en games die sociale interactie en fysieke activiteit bevorderen, draagbare technologieën, systemen en apparaten die mensen verbinden, etc.

Industrieel ontwerp kijkt verder dan de traditionele grenzen van vorm en functie. De focus ligt op interactie en intelligente systemen, waarbij de behoeften van de gebruiker en ook de uiteindelijke gebruikservaring een grote rol spelen. Als student ontwerp je meer dan alleen voorwerpen of ervaringen. Je weet echte veranderingen tot stand te brengen, omdat je leert specifieke uitdagingen in de maatschappij en in het bedrijfsleven aan te gaan.

Het masterprogramma is multidisciplinair en bestaat uit vijf expertisegebieden: 'creativity and aesthetics', 'technology and realization', 'user and society', 'business and entrepreneurship' en 'math, data and computing'. Je ontwikkelt analytische en sociale vaardigheden en je traint je kijk op ethische vraagstukken. De faculteit kent een uniek onderwijsmodel. Door competentiegericht en zelfgestuurd onderwijs ontwikkel je een geheel eigen visie en identiteit als ontwerper.

Waarom aan de TU Eindhoven?

 • Focus op het ontwerpen van intelligente systemen, producten en diensten in een maatschappelijke context.
 • Een competentiegericht en zelfgestuurd onderwijsmodel waarin je wordt opgeleid voor de toekomst.
 • Een nauwe relatie met de professionele werkomgeving: geen kloof tussen theorie en praktijk.
 • Een internationale setting: een hecht netwerk met tal van internationale partners.
 • Integratie van onderwijs en onderzoek.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

tracks

track Research, Design and Development

Deze specialisatie helpt je de houding, vaardigheden en kennis te ontwikkelen die je nodig hebt om met succes op de R&D- of ontwerpafdeling van een groot bedrijf of overheidsinstelling te werken.

Omdat je straks werkzaam bent in een bedrijfsmatige omgeving ontwikkel je vaardigheden op het gebied van designmanagement. Daarnaast werk je aan je commercieel inzicht en aan het ontwerpen en realiseren van interactieve, op de gebruiker gerichte systemen. Je moet dus verschillende ontwerpbenaderingen soepel en trefzeker kunnen toepassen.

Het afstudeerproject wordt uitgevoerd namens of binnen een groot bedrijf (bijv. Philips, TomTom, BMW, Océ of Nedap) of een (semi-)overheidsinstelling. De resultaten worden gepresenteerd in een rapport dat zowel relevant is voor het bedrijf als voor je academische ontwikkeling.

track Design Leadership and Entrepreneurship

Deze specialisatie is bedoeld voor toekomstige designmanagers en designondernemers. Deze specialisatie is vooral gericht op de creatieve sector, waar creativiteit en innovatie een centrale rol spelen.

Je opleiding is opgebouwd rondom case studies uit de praktijk en colleges die worden gegeven door toonaangevende ondernemers die actief zijn in de creatieve industrie. Je leert hoe je (technologisch vooruitstrevend) design strategisch inzet om waarde te creëren in de vorm van (sociaal relevante) innovaties. Daarnaast leer je hoe design en het denken over design op technologie gebaseerde innovaties in het bedrijfsleven kan voortbrengen en beheren. Aan het eind van deze specialisatie ben je in staat het verschil te maken voor de maatschappelijke context van bedrijven, gebruikers en markten in de creatieve industrie.

Onderdeel van het afstudeerproject is een bedrijfsplan of een effectieve crowdsourcing-campagne. In dit document beschrijf je duidelijk je doelgroep, je bedrijfsmodel en de benodigde technologie. Na afronding van het programma kun je gaan werken voor een bedrijf in de creatieve sector, zoals VanBerlo of Studio Roosegaarde, je eigen ontwerpstudio opzetten of een startup beginnen. Afgestudeerden van deze richting hebben innovatieve startups zoals 3D Hubs en Smart Goals en succesvolle ontwerpstudio's zoals Unit 040 en Afdeling Buitengewone Zaken opgezet.

track Constructive Design Research

Deze afstudeerrichting leidt je op om een bijdrage te kunnen leveren aan de research community die bestudeert hoe design een rol in onderzoek speelt.

Je ontwikkelt je vaardigheden in Research through Design. Dit is een unieke combinatie van deskundige vaardigheden in prototyping, een uitstekende theoretische kennis, het vermogen om te ontwerpen op basis van theorie en autonoom (denk)talent (Self Directed Learning). De belangrijkste resultaten van je werk zijn onderzoeksprototypes en de theoretische kaders die deze beschrijven en uitleggen. Deze combinatie brengt nieuwe kennis voort en stimuleert de toepassing van technologisch design in een maatschappelijke context.

Het afstudeerproject voer je uit in samenwerking met een van de hoogleraren van de faculteit. Het resultaat is een bijdrage aan een wetenschappelijk tijdschrift en/of een PhD-voorstel. Deze specialisatie bereidt je voor op het werk van een PhD-kandidaat in een onderzoeksomgeving voor design. Na het behalen van je PhD ben je klaar voor een academische carrière aan een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Of je zou je eigen startup kunnen beginnen of een functie vervullen op director-niveau bij een groot bedrijf zoals BMW, Philips, Microsoft of TomTom.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, spelontwikkeling, colloquium, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, tentoonstelling, onderzoeksproject, traineeship, excursie, onderzoeksvoorstel, werkcollege, ontwerpproject, werkgroep, groepsopdracht, portfolio, workshop, groepsdiscussie, poster presentatie, zelf-evaluatie, individuele opdracht, zelfstudie, integratie module, project, seminar
doelstelling
Het doel van de Industrial Design master is jou opleiden tot zelfgestuurde industrial design ingenieur met een uniek competentieprofiel.
Dit profiel combineert kennis, vaardigheden en houding uit vijf 'areas of expertise': 'creativity and aesthetics', 'technology and realization', 'user and society', 'business and entrepreneurship' en 'math, data and computing'. Bovenop een solide basis in alle areas, kun je tijdens deze master een uniek profiel ontwikkelen door te specialiseren in twee areas.

studeren in het buitenland
Door toenemende globalisering is buitenlandervaring sterk aan te raden voor de ingenieurs van de toekomst. Daarom moedigen we masterstudenten aan om minimaal 10 weken naar het buitenland te gaan, bijvoorbeeld door passende vakken te volgen of aan te sluiten bij een onderzoeksgroep van een buitenlandse universiteit. Of ze kunnen (een gedeelte van) hun afstudeerproject uitvoeren in een buitenlands bedrijf of onderzoekslab.
exchange programs
 • Aalborg University - Denemarken
 • Aalto University - Finland
 • Aarhus University - Denemarken
 • Carnegie Mellon University - USA
 • ESDi School of Design - Spanje
 • GeorgiaTech - USA
 • Jiangnan University - China
 • Massachusetts Institute of Technology - Europa
 • National Taiwan University of Science and Technology - Taiwan
 • National University of Singapore - Singapore
 • Politecnico di Milano - Italie
 • Royal Institute of Technology (KTH) - Zweden
 • Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) - Australië
 • Simon Fraser University - Canada
 • Technical University of Denmark (DTU) - Denemarken
 • Umeå Institute of Design (UID) - Zweden
 • Universita di Siena - Italie
 • Universite de Technologie de Compiegne - Frankrijk
 • University of Southern Denmark (SDU) - Denemarken
 • University of Technology Sydney University of Technology Sydney - Australië
 • University of Tsukuba - Japan
 • Victoria University of Wellington Victoria University of Wellington - Nieuw-Zeeland
 • Zheijang University - Europa

Toelating en kosten

startmomenten

1 februari 2023

aanmelding deadline : 1 november 2022
collegegeld nog niet bekend

1 februari 2024

aanmelding deadline : 1 november 2023
collegegeld nog niet bekend

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 mei 2023
collegegeld nog niet bekend

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 mei 2024
collegegeld nog niet bekend

https://www.tue.nl/studeren/studeren-aan-de-tue/toelating-en-inschrijving/
toelatingseisen

cijferlijst

studie kosten
bron: Technische Universiteit Eindhoven
bedrag kostenpost
€ 10000levensonderhoudper jaar
€ 600visa/permitper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
280kamerhuur in Eindhovenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1148totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

164 studenten volgen deze opleiding
48% daarvan is vrouw
66 eerstejaars gestart in 2017
44% daarvan is vrouw
11372 studenten aan de Technische Universiteit Eindhoven
25% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Lucid


Op kamers in Eindhoven

31781studenten studerend
12020studenten woonachtig   
€ 280gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
17 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud4.04.0
docenten4.04.0
studiefaciliteiten3.43.4
studielast3.33.3
studiebegeleiding3.93.9
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven is beoordeeld door 77 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Als afgestudeerde van de masteropleiding Industrial Design ben je een proactief en veelzijdig ontwikkelde wetenschapper, zowel op het terrein van techniek, gebruikersonderzoek als design. Als echte teamplayer zul je optimaal kunnen inspelen op de vragen uit het bedrijfsleven en de samenleving in het algemeen.
Omdat studenten tijdens de opleiding al veel met bedrijven en instellingen samenwerken, is de afgestudeerde ingenieur van de opleiding Industrial Design goed ingespeeld op wat de markt vraagt. De 'engineer' van de Industrial Design is een 'integrator' die verschillende disciplines kan integreren en oplossingen kan aandragen.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Toekomstige werkvelden zijn onder andere: een designafdeling van een bedrijf, een ontwerpbureau, een eigen ontwerponderneming of een researchafdeling. Een baan in het buitenland behoort gezien de sterk internationale oriëntatie van de opleiding vanzelfsprekend tot de mogelijkheden.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU EindhovenLeraar VHO O&O educational
TU DelftLeraar VHO O&O educational+ toelatingsgesprek
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

industrial designer
interaction designer
owner design studio
product designer
product engineer
r&d specialist
researcher
ux designer
bron: StudieData

Contact

Studie Informatielijn
E: studeren@tue.nl
T: 040-247 4747
Lieke Thijssen
E: e.t.thijssen@tue.nl
T: 040-247 8696
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite