Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 515

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/template.inc on line 499
voltijd master Embedded Systems - Technische Universiteit Eindhoven

Deze opleiding

Het programma Embedded Systems is gericht op het ontwerpen van efficiënte en betrouwbare systemen.

open_in_newwebsite

locatieEindhoven
diplomaMSc
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60331
numerus fixusnee
honoursheeft honours track
In veel van de producten die we dagelijks gebruiken, van televisietoestellen tot kopieerapparaten, zijn ingebedde systemen te vinden. De combinatie van informatica (software) en elektrotechniek (hardware) in dit soort apparatuur vereist een geïntegreerde aanpak van het ontwerpproces. Dat vraagt weer om een nieuw type ingenieur die kennis heeft van zowel software als hardware. De masteropleiding Embedded Systems is een coproductie van de afdelingen Wiskunde en Informatica en Elektrotechniek, en is bedoeld voor studenten met een bachelor in informatica of elektrotechniek. Het is gebaseerd op een solide theoretische basis, met de nadruk op het ontwerp van kwaliteitsvolle embedded systemen.

Om betrouwbare protocollen voor het gedrag van complexe softwaresystemen te kunnen construeren, moet je kennis hebben van algoritmen, prestaties, hardware, en ontwerp- en documentatiemethoden. Deze onderwerpen komen allemaal aan bod als onderdeel van dit programma. Je moet ook inzicht hebben in de variabiliteit en onderhoudbaarheid van deze protocollen, aspecten die aan bod komen in het verplichte deel van het programma.
Computer Sciemce Graduate Program film

Waarom aan de TU Eindhoven?

De opleiding Embedded Systems aan de TU/e wordt aangeboden in nauwe samenwerking met de Technische Universiteit Delft (TUD) en de Universiteit Twente (UT) in het kader van de 4TU-federatie: de opleidingen op de drie locaties delen een verplichte gemeenschappelijke kern van 25 EC en bieden gezamenlijk specialisatiecursussen en homologatiemodules aan via online faciliteiten.
Wij bieden ook een Honors programma aan voor onze best presterende studenten. Dit uitdagende programma biedt je de mogelijkheid om deel te nemen aan en bij te dragen aan het onderzoek van de afdeling. De basis van het programma bestaat uit twee onderzoeksprojecten van 6 ECTS, die je naast je standaardprogramma volgt. Naast het volgen van je Master of Embedded System is het ook mogelijk om tegelijkertijd de Education Master in Science Education and Communication (SEC) te volgen. Met deze graad ben je ook bevoegd om informatica te doceren in het hoger pre-universitair onderwijs.

Na afronding van je masteropleiding aan de TU/e sta je aan het begin van een mooie carrière. Zeker in Brainport Eindhoven, de technologische hotspot van Europa. Maar je hebt ook de mogelijkheid om je nog verder te specialiseren en verder te gaan met een PDEng-programma of PhD-programma. De combinatie van minimaal een masteropleiding en een bijpassende PDEng- en/of PhD-opleiding wordt een graduate program genoemd.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
Elk jaar van dit tweejarige programma is verdeeld in twee semesters, die elk bestaan uit twee kwartielen van elk 8 weken. Gedurende deze tijd heb je colleges gevolgd door een examenperiode van twee tot drie weken. Het programma bestaat uit:

 • Verplichte vakken
 • Keuzevakken
 • Eindproject
De verplichte vakken - waaronder informatica- en elektrotechnische vakken - geven je een algemene basis, terwijl de keuzevakken je in staat stellen je programma te verbreden op basis van je persoonlijke interesses en ambities. Een semester van je tweede studiejaar besteed je aan je afstudeerproject, waarbij je uit een zeer breed scala aan onderwerpen kunt kiezen. Je kunt dit project uitvoeren in het bedrijfsleven of je kunt een bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoek aan onze universiteit.

Als je de kennis die je tijdens je opleiding opdoet, in de praktijk wilt toepassen en al vroeg inzicht wilt krijgen in de arbeidsmarkt, kun je stage lopen bij een bedrijf, een overheids- of andere instelling, of bij onze universiteit zelf. Het onderwerp van de stage kan verschillen van de specialisatie die je hebt gekozen, maar moet wel relevant zijn voor de master die je volgt.

Kijk voor meer informatie op https://www.tue.nl/en/education/graduate-school/master-embedded-systems/course-structure/

1e jaar http://www.tue.nl/studeren/tue-graduate-school/masteropleidingen/embedded-systems/studieopbouw/
periode
ontraden vak stage
2e jaar http://www.tue.nl/studeren/tue-graduate-school/masteropleidingen/embedded-systems/studieopbouw/
periode
Afstudeerproject afstuderen

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
doelstelling
Als afgestudeerde van dit programma zul je een wetenschappelijke houding en een engineering-benadering van het vakgebied hebben ontwikkeld. Je functie zal het ontwerp van embedded systemen zijn vanuit een high-level architectuur oogpunt, via requirements en gedragsspecificaties en met behulp van platforms, hardware en silicium. Je kunt een leidende rol te spelen in de ontwikkeling van embedded systemen, hetzij in wetenschappelijk onderzoek, hetzij in de industrie of overheidsorganisaties.
Een afgestudeerde:

 1. Heeft een brede kijk op embedded systems, hun ontwerp en hun toepassing.
 2. Is in staat het functionele gedrag van complexe embedded systems structureel te analyseren met behulp van de juiste abstracties.
 3. Is in staat de niet-functionele aspecten van embedded systems te beschrijven en te bestuderen.
 4. Heeft een grondige kennis van state-of-the-art methoden en technieken voor het ontwerpen van embedded systems.
 5. Is in staat embedded systems te ontwerpen die voldoen aan functionele en niet-functionele eisen.
 6. Heeft het vermogen om andere disciplines te betrekken of beoefenaars van deze disciplines bij het werk te betrekken.
 7. Is in staat om zelfstandig onderzoek te verrichten en te ontwerpen en heeft een wetenschappelijke benadering van complexe problemen en ideeën.
 8. Bezit intellectuele vaardigheden die kritische reflectie, redeneren en meningsvorming mogelijk maken.
 9. Is in staat om de resultaten van het leer-, denk- en besluitvormingsproces op internationaal niveau te communiceren.
 10. Is zich bewust van maatschappelijke context van wetenschap en technologie en kan deze context integreren in het wetenschappelijk werk.


honours-/excellence program Honors program CSE

The Honors program is aimed at excellent students from one of the Master programs.

The goal of the program is to give these students the opportunity to participate in and contribute to the research being done at the department. Concretely, the Honors program consists of:

 • Two projects for 6 ects each, one in semester 1B of the Master program and one in semester 2A. These projects can be research-oriented or design-oriented and are done in different research groups in the department. The exact contents of the projects is determined by the supervisor of the research group where the project is done, in consultation with the student. The expected outcome of the project is a paper (published as a technical report of the department, and possibly also elsewhere).
 • Beside the projects, the student participates in other activities of the research group (for example in research seminars) and is encouraged to participate in activities organized by one of the national Dutch research schools (ASCI, IPA, or SIKS). The latter activities are typically short courses or conferences.

Note that the Honors program is done on top of the regular Master program, that is, the 12 ects do not count towards the 120 credits you need to accumulate for your Master program. Students who successfully complete the Honors program will receive a certificate upon graduation.

Participating in the Honors program is useful if you are interested in Taking a PhD later on, since it allows you to experience what it's like to do research in two different areas. But above all, the Honors program is challenging and fun.

How to apply

The Honors program is aimed at motivated and excellent students (among the top 10% of the Master students in the department) who had excellent grades in their Bachelor programs and scored high grades during the first semester of the Master program (average at least 8).

Applications need to be sent to the Honors program coordinator (prof. dr. Mark de Berg). Detailed instructions for application and the deadline will be announced by e-mail to all Master students in February of each academic year.

Toelating en kosten

toelatingseisen

cijferlijst

studie kosten
bron: Technische Universiteit Eindhoven
bedrag kostenpost
€ 10000.00levensonderhoudper jaar
€ 600.00visa/permitper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination

De stad

studievereniging

GEWIS


aan het woord: studenten en docenten

Hrishikesh Salunkhe

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 TU Eindhoven
Embedded Systems
€ 280 gemiddelde kamerhuur
43 eerstejaars
20% vrouw
? uur contacttijd/week
2/4 TU Eindhoven
EIT ICT Embedded Systems
€ 280 gemiddelde kamerhuur
43 eerstejaars
20% vrouw
? uur contacttijd/week
3/4 TU Delft
Embedded Systems - 4TU
€ 312 gemiddelde kamerhuur
43 eerstejaars
18% vrouw
? uur contacttijd/week
4/4 Universiteit Twente
Embedded Systems
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Na afronding van je Master of Embedded Systems beschik je over een combinatie van een wetenschappelijk perspectief met de praktisch georiënteerde aanpak van een ingenieur. Dit biedt je een uitstekende basis voor een succesvolle carrière.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De talrijke toepassingsgebieden van embedded systems bieden een breed scala aan mogelijkheden.
Voorbeelden waar afgestudeerden een functie kunnen uitoefenen:

 • Embedded systemen industrie
 • Onderzoekslaboratoria
 • Universiteiten of de onderwijssector
 • Software-industrie
 • Outplacementbedrijven
 • Overheidssector

Hoewel de meeste afgestudeerden van dit programma eerst beginnen als lid van een team, ontwikkelen velen zich snel tot teamleider en managementfuncties. Een eigen bedrijf beginnen is een andere mogelijke optie.

Kijk via LinkedIn waar sommige van onze oud-studenten terecht zijn gekomen na hun afstuderen: https://www.linkedin.com/school/eindhoven-university-of-technology/people/?keywords=embedded%20systems

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
UULeraar VHO wiskunde (1 jarig) educational+ 12 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Wiskunde educational+ 12 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO Informatica educational
TU DelftLeraar VHO Informatica educational
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bedrijfshoofd ingenieursbureau industriele automatisering (groot bedrijf)
bedrijfshoofd ingenieursbureau industriele automatisering (management)
embedded software engineer (wetenschappelijk)
hoofdontwerper, projectleider industriële automatisering (wetenschappelijk)
bron: CBS

Contact

Studie Informatielijn
E: studeren@tue.nl
T: 040-247 4747
Communication (PRWIN)
Elle van den Hurk

Coördinator Studentadministration

Dr. Peter Veldkamp

study advisor

E: j.p.veltkamp@tue.nl
T: +31 (0)40 247 27
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite