Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 934

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 515

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/template.inc on line 499
voltijd master Notarieel recht - Rijksuniversiteit Groningen

Notarieel recht

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Tijdens de Master Notarieel recht leer je vanuit een notariële beroepshouding naar complexe vraagstukken kijken die raken aan de notariële praktijk. Deze vraagstukken zijn discipline-overstijgend.

open_in_newwebsite

locatieGroningen,
diplomaLLM
typeregulier, 60 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden voltijd, deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66828
numerus fixusnee
honoursnee

Zo kunnen bijvoorbeeld huwelijksvermogensrecht, registergoederenrecht en ondernemingsrecht in één casus aan de orde komen. Binnen deze eenjarige master verdiep je je in het terrein van het notarieel recht in brede zin: het belastingrecht, ondernemingsrecht, personen-en familierecht en erfrecht en het registergoederenrecht. Ook volg je een seminaar, waarin je door middel van opdrachten inzicht krijgt in de samenhang tussen de verschillende notariële vakken. In het kader van het onderdeel ‘recht in praktijk’ kun je een stage lopen, bijvoorbeeld op een notariskantoor. Het vak Vastgoedrecht in de 21e eeuw wordt ingegaan op zeer actuele thema’s binnen dit rechtsgebied, zoals duurzaamheid.

De master bevat het recht 'van de wieg tot het graf' en richt zich op de praktijk van alledag: vakken als relatievermogensrecht, registergoederenrecht, personen- en familierecht en erfrecht raken iedereen – van jong tot oud. De vakken die de notariële opleiding kenmerken zijn alle zowel wetenschappelijk als praktijkgericht. Daarmee wordt niet gedoeld op alleen de praktijk van de notaris; in zoverre is de naam van de opleiding misleidend. Wie de opleiding in de Bachelor aanvult met specifieke extra vakken kan ook toegang krijgen tot beroepen in de advocatuur, het Ministerie van Justitie en Veiligheid of rechtbanken (civiel effect).

Waarom aan de RUG?

In combinatie met de bachelor notarieel recht biedt deze master dé universitaire voorbereiding op een betrekking als kandidaat-notaris in de notariële praktijk. De afgestudeerden notarieel recht uit Groningen zijn ook gewild in andere sectoren zoals binnen de registergoedpraktijk of het verzekerings- of bankwezen.
Uniek is de mogelijkheid om zeer actief mee te doen met het onderzoek dat door de sectie Notarieel Recht wordt verricht. Veel van de Groningse docenten zijn actief (geweest) in de notariële praktijk en daarom wordt tijdens de colleges en opdrachten vaak de link met de praktijk gelegd. De opleiding in Groningen is kleinschalig en daarom is de betrokkenheid tussen studenten en docenten groot. Veel van de contacten lopen via de notariële studievereniging Vevonos.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwKijk voor het volledige studieprogramma in de online onderwijs catalogus van de RUG - https://ocasys.rug.nl/current/
In het masterjaar zet je de kroon op je werk. Bij een aantal vakken ga je verder de diepte in en wordt de link met de praktijk nader gelegd.
periode
1234
Seminaar Notariële C.S.
6 EC
Fiscaal ondernemingsrecht voor niet-fiscalisten
6 EC
Vastgoedrecht in de 21e eeuw
6 EC
Goederenrecht C.S.
6 EC
Internationaal Privaatrecht
6 EC
Masterscriptie afstuderen
12 EC
Recht in Praktijk
Ondernemingsrecht 1 (NV- en BV Recht) keuzevak
6 EC
Successiewet voor Notariëlen
6 EC
Agrarisch Recht keuzevak
6 EC
Estate Planning en Bedrijfsopvolging keuzevak
6 EC

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, colloquium, groepsdiscussie, individuele opdracht, stage, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, mondelinge presentatie, zelfstudie, seminar, werkgroep
onderwijsvormen
De opleiding kent een mooie balans tussen theorie en praktijk. Een theoretische basis is noodzakelijk, maar er is een open oog voor de praktijk van het recht. Dit komt naar voren in het onderzoeksproject, in diverse schrijfopdrachten en in kleinschalig werkgroeponderwijs.
docenten
De docenten zijn bijzonder goed bereikbaar en hebben hart voor de opleiding. Zij zijn aanwezig bij de talrijke extra-curriculaire activiteiten.
studiebegeleiding
Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.
studielast
In een normale collegeperiode (twee vakken die tegelijkertijd worden gevolgd) zijn er ongeveer 12 college-uren. De rest van de tijd is gereserveerd voor zelfstudie en het afleggen van het tentamen. Een aantal hoorcolleges zijn online beschikbaar.
studeren in het buitenland
De Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.

De stad

studievereniging

Vevonos
Vevonos is de studievereniging voor notariële studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De vereniging heeft 200 leden en organiseert gedurende het collegejaar verschillende activiteiten en evenementen, zoals de introductiedag voor nieuwe leden, het symposium, het Internationaal Studieproject, bezoeken aan notariskantoren en de maandelijkse borrels. Ook organiseert Vevonos samen met haar notariële zusterverenigingen landelijke activiteiten: een congres, een gala, een feest en een hockeytoernooi.

aan het woord: studenten en docenten

Amber Woldring
'Je wordt uitgedaagd om na te denken over complexe situaties'

Ga je trouwen? Een huis kopen? Of wil je graag je eigen bedrijf starten? Er is een breed scala aan gebeurtenissen waarvoor de wet voorschrijft dat je naar een notaris gaat. Hij is niet alleen degene die de nodige akte passeert, maar ook je adviseur op het moment dat je voor grote, belangrijke keuzes komt te staan.Waar je in de bachelor notarieel recht een brede basis legt op het gebied van personen- en familierecht, erfrecht, ondernemingsrecht en vastgoedrecht geeft de master notarieel recht je de kans om deze kennis verder uit te diepen en te leren toepassen in de praktijk...
Hoe wikkel je bijvoorbeeld een nalatenschap af, als er een tiental erfgenamen zijn die niet met elkaar door één deur kunnen? Wat adviseer je de oprichter van een B.V. over de statuten die moeten worden opgesteld?Afgezien van het feit dat ik de rechtsgebieden erg interessant vind, heb ik voor de specialisatie notarieel recht gekozen omdat het mij helpt mezelf te ontwikkelen als een goed, kritisch jurist. Als notaris sta je midden in de maatschappij en heb je niet alleen te maken met veel verschillende (rechts)personen, maar draag je ook de verantwoordelijkheid om mee te gaan met maatschappelijke veranderingen, technologie en je cliënten hierin wegwijs te maken. Omdat een notaris bij zo veel verschillende situaties om de hoek komt kijken, is het een erg veelzijdig en vooral uitdagend vak.Op dit moment is het notariaat enorm in trek en als student zijn er ontzettend veel mogelijkheden nadat je de master notarieel recht hebt afgerond. Je kunt aan de slag bij zowel kleine als grote kantoren, van het Hoge Noorden tot de Amsterdamse Zuidas. De vakgroep van notarieel recht en de studievereniging geven je talloze mogelijkheden je te oriënteren op het gebied van je carrière, zodat je uiteindelijk op een plek terecht komt die echt bij je past.Ik volg de master met veel plezier en kan dan ook iedereen aanraden deze te volgen. Indien je meer informatie wil kun je altijd contact opnemen met mij of iemand van de vakgroep notarieel recht.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 Universiteit Leiden
Notarieel recht
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/4 Radboud Universiteit
Notarieel recht
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
3/4 UU
Notarieel recht
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/4 Amsterdam VU
Notarieel Recht
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

De opleiding Notarieel recht is bijzonder breed, zeker wanneer daarnaast de aantekening civiel effect wordt behaald. Wil je notaris worden, dan werk je eerst als kandidaat-notaris onder de verantwoordelijkheid van een notaris. Nadat je de Beroepsopleiding Notariaat hebt voltooid, mag je voor de notaris gedurende zijn afwezigheid waarnemen. De verplichte stageperiode, waarin je als kandidaat-notaris werkzaam bent, duurt zes jaar op fulltime basis. Daarna kun je tot notaris of toegevoegd notaris (notaris in loondienst) worden benoemd. Behalve voor een loopbaan in het notariaat kun je ook kiezen voor een carrière in de onroerend goedbranche, het verzekeringsbedrijf, de bankwereld, de advocatuur, de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie (bij togaberoepen is het aanvullende civiel effect nodig).

Als afgestudeerde notariële student ben je meester in de rechten. Met het diploma van de master Notarieel recht voldoe je aan de eisen die de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie stelt aan de toelating tot de beroepsopleiding (in combinatie met een functie als kandidaat-notaris).Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De laatste jaren is er vanuit de praktijk veel vraag naar Kandidaat-notarissen. Dit neemt niet weg dat de arbeidsmarkt voor kandidaat-notarissen veranderlijk kan zijn.

Potentiële beroepen

functie bij de rechterlijke macht
functie in de advocatuur

alleen met civiel effect

functie in de onroerendgoedbranche
functie in het bedrijfsleven
functie in het notariaat
functie in het verzekeringswezen
bron: StudieData

Contact

Studieadviseurs Rechtsgeleerdheid

Studieadviseurs

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite