Nederlands recht
Rijksuniversiteit Groningen

Deze opleiding
locatieGroningen |
diplomaLLM |
typeregulier, 60 EC |
start1 februari, 1 september |
taalvolledig Nederlands |
opleidingsduur12 maanden voltijd, deeltijd, duaal |
accreditatiesNVAO |
croho-code66451 |
numerus fixusnee |
honoursnee |
In combinatie met de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid vormt deze eenjarige master de klassieke juridische opleiding waarmee je alle kanten op kunt: je kunt advocaat, rechter of officier van justitie worden. Maar door de brede opzet kun je ook op veel andere plaatsen terechtkomen, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven of bij de overheid. Je kunt je specialiseren in zes richtingen:
- Arbeidsrecht
- Ondernemingsrecht
- Ondernemingsrecht-duaal (door de stageperiodes duurt deze 1,5 jaar)
- Privaatrecht
- Staats- en bestuursrecht
- Strafrecht
- Togamaster (door de stageperiodes duurt deze 1,5 jaar)
Naast verschillende verplichte vakken volg je keuzevakken. Daarnaast kun je een stage doen. Bij de togamaster is deze verplicht.
Het is ook mogelijk om twee specialisaties te kiezen. Voor slechts één van beide moet je een scriptie schrijven. Houd er rekening mee dat de studieduur langer wordt. In plaats van een vast specialisatieprogramma kun je er ook voor kiezen om een individueel onderwijsprogramma samen te stellen. Veel mogelijkheden dus om zelf richting te geven aan je opleiding.
Waarom aan de RUG?
Studieprogramma

periode | |||||
Scriptie afstuderen |
specialisaties
specialisatie Privaatrecht
Met de master Privaatrecht heb je uitstekende kansen op een goede en bij jou passende baan..
Deze master biedt toegang tot onder andere de advocatuur, de rechterlijke macht, het (internationale) bedrijfsleven, de overheid en de wetenschap.De master Privaatrecht is opgebouwd uit vier hoofdvakken, waarin je de kennis uit de bachelor verder verdiept en uitbouwt. Dat zijn Bijzondere Overeenkomsten, Goederenrecht c.s, Internationaal Privaatrecht en Civiele Rechtspleging. Naast deze hoofdvakken heb je de mogelijkheid je eigen accenten aan te brengen met een aantal keuzevakken. Daarbij valt bijvoorbeeld te kiezen uit Ondernemingsrecht, Personenschade en Huurrecht. Bij alle vakken wordt, voor zover dat aan de orde is, aandacht besteed aan de Europeesrechtelijke of internationale context van de regelgeving. Bij het seminaar van je keuze ga je met een kleine groep medestudenten nog verder de diepte van een privaatrechtelijk onderwerp in. De praktijk komt letterlijk dichtbij in het onderdeel van het programma Recht in Praktijk: ook daar heb je volop keuzeruimte. Je sluit de wetenschappelijke opleiding af met het schrijven van een scriptie over een onderwerp dat jouw interesse heeft.Na het afronden van deze master weet je te werken met regels en belangenafwegingen in een dynamisch rechtsgebied dat nauw aansluit bij maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Daar heb je veel aan, ongeacht welke (juridische) kant je later opgaat!
specialisatie Ondernemingsrecht
Wil jij een carrière in het Nederlandse of internationale bedrijfsleven? Of vanuit de advocatuur het bedrijfsleven bijstaan met juridisch advies? Dan past Ondernemingsrecht goed bij jou.
Of het nu gaat om geschillen tussen aandeelhouders onderling of met bestuurders, fusies, reorganisaties of het opstellen en/of naleven van contracten, met de specialisatie Ondernemingsrecht word jij de juridische specialist die bedrijven adviseert. Dat kan zowel vanuit de advocatuur als binnen het bedrijfsleven. De specialisatie Ondernemingsrecht geeft jou een zo volledig mogelijk inzicht in het juridisch opereren en functioneren van ondernemingen in de (inter)nationale praktijk.De in de specialisatie Ondernemingsrecht opgenomen onderdelen Ondernemingsrecht 1 en Ondernemingsrecht 2 bieden jou een breed en verdiept inzicht in het juridisch opereren en functioneren van BV's en (beurs)-NV's in de (inter)nationale praktijk. Voorts geeft het vak Commerciële Contracten c.s. verdiept inzicht in de theorie en praktijk van enkele commerciële contracten die veel voorkomen in de ondernemingsrechtelijke transactie- en procespraktijk. Door de verplichte vakken Insolventierecht, Arbeidsovereenkomstenrecht en Mededingingsrecht verwerf je kennis van en inzicht in deze voor herstructureringen, reorganisaties en overnames belangrijke deelgebieden. Je kunt verder een seminaar Nederlands recht en een vak Recht in Praktijk zelf kiezen. Hierdoor kun je een bepaald accent leggen en je nader profileren op een terrein dat jouw bijzondere interesse heeft.De master Ondernemingsrecht is een éénjarige master en is één van de zes specialisaties binnen de geaccrediteerde master Nederlands recht.
specialisatie Arbeidsrecht
Het nieuwe ontslagrecht, (te?) goedkope Oost-Europese chauffeurs, werknemers die staken en de opkomst van de zzp'er. Als arbeidsrechtsspecialist krijg je hiermee te maken.
De beroepsbevolking bestaat uit negen miljoen personen, waarvan de meesten werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. Miljoenen Nederlanders hebben dus dagelijks te maken met arbeidsrechtelijke rechten en plichten. Als zij hun baan verliezen, zijn zij aangewezen op een werkloosheids- of bijstandsuitkering. Ook wordt er steeds vaker 'over de grens' gewerkt. Het arbeidsrecht wordt dan ook steeds internationaler.In deze master verdiep je je in al deze (en nog veel meer) aspecten van het arbeidsrecht. Je wordt opgeleid tot arbeidsrechtspecialist en volgt de vakken Arbeidsovereenkomstenrecht, Collectief Arbeidsrecht, Europees Arbeidsrecht, Internationaal arbeidsrecht, Socialezekerheidsrecht, Ondernemingsrecht en de Masterclass Procederen in arbeidszaken. Je komt op verschillende manieren in aanraking met de praktijk. Bijvoorbeeld via onze gastdocenten die in veel vakken worden ingeschakeld, maar vooral tijdens de Masterclass Procederen in arbeidszaken. Deze Masterclass organiseren wij in samenwerking met o.a. advocatenkantoren (in de regio én de Randstad) en de rechterlijke macht. De bijeenkomsten vinden op locatie plaats.Arbeidsrecht is een veel gevraagd specialisme waarmee je terecht kunt in bijvoorbeeld de advocatuur, het bedrijfsleven, bij vakbonden, werkgeversorganisaties en de overheid.
specialisatie Ondernemingsrecht-duaal
Wil jij Nederlandse en buitenlandse cliënten adviseren over ondernemingsrechtelijke vraagstukken? Wil jij tijdens je studie praktijkervaring opdoen? Kies dan voor deze duale master.
Hoe stel je een aandelenkoopovereenkomst op (in het Engels)? Welke juridische valkuilen zijn er bij de financiering van een overname? Met welke mededingingsrechtelijke regels moet je rekening houden bij een grote overname? Hoe gaat een beursgang in zijn werk? Hoe kan een beursvennootschap zich beschermen tegen een vijandig overnamebod? Hoe kan een beknelde aandeelhouder via de rechter bereiken dat de andere aandeelhouder(s) zijn aandelen overnemen voor een redelijke prijs? Welke bijzondere aansprakelijkheidsrisico's lopen bestuurders van een onderneming in financiële moeilijkheden en hoe kun je die risico's managen? Op deze vragen - en nog veel meer - zul je tijdens deze master het antwoord vinden.Daartoe volg je de vakken Ondernemingsrecht 1 en 2, Insolventierecht en Commerciele Contracten c.s. en het seminaar Corporate Litigation. Je verbetert je Engelse taalvaardigheid met de training Legal English. Daarnaast leer je in de masterclass de kneepjes van het vak van praktijkdocenten van onze partnerkantoren én loop je bij twee verschillende kantoren een stage van twee maanden. Hiermee bereidt deze master je optimaal voor op een carrière als advocaat bij een topkantoor met een internationale ondernemingsrechtelijke advies- en procespraktijk.
specialisatie Staats- en Bestuursrecht
Hoe ver gaat de bevoegdheid van de overheid? Wat zijn de rechten van burgers? Hoe verhoudt het bedrijfsleven zich tot ons openbaar bestuur? In deze master analyseer je vragen als deze.
Deze master biedt verdiepend inzicht in de wijze waarop het openbaar bestuur omgaat met belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Overheid en samenleving zoeken voortdurend naar oplossingen voor actuele dilemma’s op erg uiteenlopende terreinen. In het socialezekerheidsrecht bijvoorbeeld is de balans tussen overheid, burger en uitvoerende partijen sterk aan het veranderen, niet alleen richting meer ‘maatwerk’ maar ook richting meer controle. Maar kunnen lokale overheden de beloften van de wetgever wel waarmaken? In hoeverre zet de grote aandacht voor controle de rechtsstaat onder druk?Minstens zo actueel is de discussie over de Brexit. Die leidt tot allerlei staatsrechtelijke vragen waar we veel van kunnen leren. Tijdens deze master krijg je in verschillende vakken te maken met rechtsvergelijkende vraagstukken waarna je nooit meer met dezelfde ogen naar het Nederlandse staats- en bestuursrecht kijkt.Binnen de master kun je zelf de accenten leggen. Je kunt onder andere kiezen tussen socialezekerheidsrecht en vreemdelingenrecht. Hiernaast is het mogelijk om extra keuzevakken te volgen, zoals Bouwrecht, Parlementaire geschiedenis en Koninkrijksrecht.
specialisatie Strafrecht
De master Strafrecht biedt een uitstekende voorbereiding op juridische en bestuurlijke functies. Zo krijg je toegang tot alle togaberoepen, maar ook tot het bedrijfsleven en overheidsinstellingen.
In de master Strafrecht worden belangrijke onderwerpen uit de bachelor verder uitgediept en komen tevens nieuwe strafrechtelijke onderwerpen aan bod die de specialisatie en wetenschappelijke vorming verbreden.
Je verdiept je nog verder in complexe thema’s zoals legaliteit en het opsporingsonderzoek, maar je maakt ook kennis met criminologie en preventiebeleid. Verder raak je vertrouwd met juridische kwesties over bijvoorbeeld zedendelicten, vermogensdelicten en ernstige verkeersdelicten, alsook met allerlei internationale aspecten van het strafrecht, waaronder de internationale samenwerking in strafzaken. Bij dit laatste kan je denken aan uitlevering en internationale opsporing.
Na het afronden van deze master ben je gespecialiseerd in het strafrecht, maar ook uitstekend algemeen academisch gevormd. Je weet goed hoe je het antwoord op (inter)nationale rechtsvragen moet vinden en verdedigen, en tegelijk ben je kritisch op jezelf en heb je oog voor andere standpunten. Die kennis en vaardigheden zijn van groot belang, welke kant je later uiteindelijk ook opgaat.
specialisatie Togamaster
Weet je vrijwel zeker dat je wilt gaan werken bij een gerecht, advocatenkantoor of het Openbaar Ministerie? Tijdens de Togamaster kun je hier praktijkervaring opdoen terwijl je nog studeert.
De Togamaster duurt anderhalf jaar. In deze duale masteropleiding combineer je onderwijs in de master Nederlands recht (specialisatie naar keuze) met een stage van vijf maanden bij een rechtbank, een gerechtshof, een advocatenkantoor of het Openbaar Ministerie. Eerst maak je door middel van korte stages kennis met rechtspraak, advocatuur en openbaar ministerie. Daarna word je bij een stageplaatsaanbieder geplaatst voor je langere stage op basis van een driepartijenovereenkomst, gesloten door de Rijksuniversiteit Groningen, de student en de stageplaatsaanbieder. De stages helpen je bij je latere beroepskeuze. Door de combinatie van studeren en stagelopen leer je de spanning tussen theorie en praktijk kennen. Daarnaast kun je in de praktijk je communicatieve en juridische vaardigheden verder ontwikkelen. Je wordt hierbij ondersteund door het onderdeel Seminaar Togamaster (Rechtspleging). Bij dat onderdeel oefen je met een kleine geselecteerde groep medestudenten schriftelijke en mondelinge vaardigheden en word je onder meer uitgedaagd na te denken over ethiek en beroepshouding in de togaberoepen.
Onderwijs
taal van onderwijs | 100% nl |
---|---|
onderwijsopzet | 65% zelfstudie 30% theorie 5% praktijk |
avondonderwijs | n.v.t. |
afstandsonderwijs | n.v.t. |
onderwijsvormen
case studies, colloquium, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, seminar, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudieonderwijsvormen
Het hoorcollege is de meest gebruikte onderwijsvorm. Daarnaast wordt bij sommige vakken werkgroeponderwijs aangeboden. Zelfstudie is een belangrijk onderdeel van de master. Praktische onderdelen zijn het seminaar en de masterscriptie. Tijdens het seminaar onderzoek je een onderwerp van meer algemene aard, waarover je een essay schrijft en een presentatie houdt. In de masterscriptie behandel je een door jezelf gekozen onderwerp dat je diep uitspit. Het is je visitekaartje bij sollicitaties.docenten
Het contact tussen studenten en docenten vindt vaak plaats tijdens of na de colleges. Een afspraak maken kan ook door een docent rechtstreeks te mailen of via het secretariaat van de vakgroep waaraan de docent is verbonden.studiebegeleiding
Als je vragen hebt over je studie, je studievoortgang, je manier van studeren of persoonlijke omstandigheden, dan kun je een gesprek aanvragen met de studieadviseur. Wat je in dit gesprek bespreekt, wordt vertrouwelijk behandeld.studeren in het buitenland
De faculteit rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft met meer dan 50 universiteiten wereldwijd uitwisselingsovereenkomsten.exchange programs
- Uitwisseling met ruim 50 universiteiten wereldwijd - Europa
Kijk voor meer informatie op: http://www.rug.nl/rechten/education/law-exchange-programme/
Toelating en kosten
startmomenten
collegegeld nog niet bekend
wettelijk tarief : € 1626 (€813 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 8304
collegegeld nog niet bekend
Inschatting maandelijkse studiekosten
bedrag | kostenpost | ||
---|---|---|---|
€ | 303 | kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde | |
€ | 22 | internet+tv | |
€ | 152 | boodschappen/kostgeld | |
€ | 32 | telefoon | |
€ | 117 | verzekeringen | |
€ | 172 | collegegeldop basis van € 2060 per jaar | |
€ | 80 | studieboeken en -spullen | |
€ | 29 | drinken/snoep/snacks | |
€ | 77 | uiterlijkkleding, kapper, schoenen | |
€ | 30 | contributies/abonnementen | |
€ | 132 | vrije tijdstappen, uit eten, vakantie | |
€ | 42 | vervoernaast de OV-kaart | |
€ | 45 | overig | |
€ | 1171 | totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181 |
Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?
Studenten en studentenleven
studentaantallen
629 | studenten volgen deze opleiding |
67% | daarvan is vrouw |
? | eerstejaars gestart in 2017 |
?% | daarvan is vrouw |
29331 | studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen |
51% | daarvan is vrouw |
studievereniging
JFV
Juridische faculteitsverenigingSGOR Studentengenootschap voor Onderneming en Recht
Het SGOR is een juridische vereniging verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.Bij het S.G.O.R. wordt studenten de mogelijkheid geboden om buiten de universiteit om actief met hun studie aan de slag te gaan. Het S.G.O.R. begint waar de colleges eindigen. De activiteiten die het S.G.O.R. jaarlijks organiseert zijn er namelijk allemaal op gericht om de leden verdieping te bieden ten aanzien van de stof die op de colleges gedoceerd wordt. Deze verdieping wordt gecreëerd in een ontspannen en vrijblijvende sfeer, waar veel ruimte is voor gezelligheid en vriendschappen. Daarnaast heeft het S.G.O.R. als doel het tot stand brengen, bevorderen en onderhouden van contacten met het bedrijfsleven en de advocatuur.
Frederik van der Marck
Frederik van der Marck is dé vereniging voor staats- en bestuursrecht van de Rijksuniversiteit Groningen.De vereniging bestaat uit een groep enthousiaste studenten met een gedeelde interesse tot een platform waar studenten, docenten, werkgevers en andere geïnteresseerden met elkaar in contact kunnen komen. Onze doelstelling is om studenten en andere belangstellenden bij de staats- en bestuursrechtelijke praktijk te betrekken. Dit doel proberen we te bereiken door het organiseren van activiteiten zoals kantoorbezoeken, lezingen en excursies.
Civielrechterlijke Vereniging Gerhardus Diephuis
Civielrechtelijke vereniging Diephuis is een studievereniging in Groningen die zich in de eerste plaats richt op privaatrecht-studenten, maar haar deuren open heeft staan voor iedere rechten student.Voor de student die zich oriënteert op het privaatrecht worden gedurende het gehele collegejaar verscheidene activiteiten georganiseerd. Ieder jaar zet een groep enthousiaste actieve leden zich ervoor in om deze tot een groot succes te maken.
Op kamers in Groningen
55216 | studenten studerend |
31914 | studenten woonachtig |
€ 303 | gemiddelde kamerprijs |
kamer betaalbaarheid | |
21 m2 | gemiddelde kameroppervlak |
kamer beschikbaarheid |
Keuzehulp

Studievergelijker
Strafrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Arbeidsrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Ondernemingsrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Staats- en bestuursrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Privaatrecht
€ 303 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Burgerlijk recht
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Publiekrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Strafrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Nederlands Recht
star Elsevier |
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Recht & Management (dubbele master)
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Financieel recht
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Ondernemingsrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Recht & Economie (dubbele master)
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Staats- en Bestuursrecht
€ 315 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Nederlands Recht
€ 308 gemiddelde kamerhuur |
71 eerstejaars |
67% vrouw |
? uur contacttijd/week |
90% Nederlandstalig 10% Engelstalig |
Privaatrecht
€ 336 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Strafrecht
€ 336 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Intellectueel eigendomsrecht, innovatie en technologie
€ 336 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Staats- en bestuursrecht
€ 336 gemiddelde kamerhuur |
? eerstejaars |
NAN% vrouw |
? uur contacttijd/week |
100% Nederlandstalig |
Feiten en / studie in cijfers
studentoordelen
deze opleiding | landelijk | |
---|---|---|
algemeen oordeel | 3.9 | 4.0 |
inhoud | 3.9 | 3.9 |
docenten | 3.8 | 3.9 |
studiefaciliteiten | 3.6 | 3.6 |
studielast | 3.6 | 3.5 |
studiebegeleiding | 3.1 | 3.3 |
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.
Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 139 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.
Na de studie

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt
Alle specialisaties geven toegang tot de togaberoepen.
De specialisatie Ondernemingsrecht is een goede voorbereiding op juridische functies bij bedrijven, financiële instellingen als banken en verzekeraars of toezichthouders als de OPTA, NMa, AFM of De Nederlandsche Bank, maatschappelijke (zorg)instellingen en overheden (oa. als beleidsmedewerker of wetgevingsjurist).
Ook de specialisatie Privaatrecht is een goede voorbereiding op juridische functies bij bedrijven, financiële instellingen, maatschappelijke (zorg)instellingen, overheden (ministeries, provincies, gemeenten), of toezichthouders als de kinderbescherming, OPTA, NMa, AFM, De Nederlandsche Bank, etc.
Veel afgestudeerden van de specialisatie Staats- en Bestuursrecht komen terecht bij de overheid: als beleidsmedewerker of wetgevingsjurist op een ministerie, provincie of gemeente, of als jurist bij market-regulators als de OPTA of NMa.
De specialisatie Strafrecht biedt een goede voorbereiding op juridische, bestuurlijke of beleidsfuncties bij maatschappelijke instellingen in het juridische veld, zoals (Nederlandse, Europese en internationale) overheden betrokken bij criminaliteitsbestrijding en veiligheidszorg, politie, reclassering en kinderbescherming.
Afgestudeerden van de specialisatie Arbeidsrecht kom je tegen in de advocatuur maar ook als arbeidsrechtspecialist in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de rechtsbijstand.
aansluitende masteropleidingen
instelling | opleiding | instroomeisen |
---|---|---|
RUG | Juridische Bestuurskunde | + 35 EC pre-master |
Potentiële beroepen
Contact
