Klinische Neuropsychologie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

In de klinische neuropsychologie gaat het om stoornissen in hersenfuncties als gevolg van aangeboren of opgelopen neurologische en neuropsychiatrische aandoeningen bij kinderen,volwassenen en ouderen.

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaMSc
typeregulier, 60 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
volledig Engels
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60260
numerus fixusnee
honoursnee

Bijvoorbeeld aandoeningen als:

  • ADHD, autisme, leerproblemen
  • CVA, hersentumor, traumatisch hersenletsel
  • Neurodegeneratieve aandoeningen, bv. ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson
  • Schizofrenie, bipolaire stoornis,depressie

Neuropsychologen houden zich bezig met diagnostiek en behandeling van dergelijke stoornissen in de klinische praktijk, maar ook met wetenschappelijk onderzoek bij patiënten.

Gebruikte methoden zijn bijvoorbeeld neuropsychologische tests, neuroimaging methoden en electrofysiologische technieken. Een neuropsycholoog wordt beschouwd als een scientist-practitioner, iemand die beschikt over relevante theoretische kennis en inzichten, methodologische en statistische vaardigheden alsmede klinische ervaring.
De aandacht voor neuropsychologische problematiek neemt toe en daarmee de vraag naar goede klinisch en wetenschappelijk opgeleide neuropsychologen.

Waarom aan de RUG?

  • brede opleiding gegeven door experts in kliniek en onderzoek
  • goede aansluiting GZ-opleiding
  • goede basis voor PhD traject

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
Om de master Klinische Neuropsychologie te kunnen afronden dien je de examens van twee basisvakken, één vaardigheidsvak, één methodologievak en twee keuzevakken positief af te ronden. Wat betreft de keuzevakken kun je kiezen uit de andere vakken van de Klinische Neuropsychologie track of uit de vakken van één van andere master tracks van Psychologie.
periode
1234
Data collection and analysis for cognitive neuroscience
5 EC
Neuropsychology and psychiatric disorders
5 EC
Repeated measures
5 EC
Neuropsychological assessment
5 EC
5 EC
Keuzecursus
Masterstage (10 EC)
Masterthese (20 EC)
Research methods in clinical neuropsychology
5 EC
Capita selecta klinische neuropsychologie
5 EC
5 EC
Advanced clinical neuropsychology
5 EC
Test construction
5 EC
Neuropsychological rehabilitation and treatment
5 EC

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
literatuurstudie, onderzoek, hoorcollege
docenten
Kijk in de studiegids (http://www.rug.nl/gmw/studiegidsen) voor spreekuurtijden en contactinformatie.
studiebegeleiding
Onze studieadviseurs informeren en adviseren aankomende studenten, studenten die zijn ingeschreven voor een van onze programma's en alumni.
Je kunt bij hen terecht met allerlei vragen, bijvoorbeeld vragen over de opleiding zelf, studieplanning, keuze van cursussen/minoren, inschrijving, regels en voorschriften die gelden voor een opleiding, het volgen van cursussen aan andere faculteiten en studeren in het buitenland.
Aarzel niet om contact op te nemen of een afspraak te maken met een van onze studieadviseurs. Ga naar https://www.rug.nl/gmw/psychology/education/study-and-supervision of klik op de knop Contact op deze pagina.

Toelating en kosten

startmomenten

1 februari 2024

aanmelding deadline : 1 oktober 2023
collegegeld nog niet bekend

1 september 2023

aanmelding deadline : 1 maart 2023
wettelijk tarief : € 2314 (€1157 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 13600
niet-EU/EER studenten : € 17800

1 september 2024

aanmelding deadline : 1 maart 2024
collegegeld nog niet bekend


Voor alle informatie, inclusief de hierboven vermelde onderwerpen, kun je terecht op de pagina's Aanmelding, Toelating en Selectie

toelatingseisen

vooropleiding
Je vooropleiding en gekozen mastertrack bepalen de aanmeldingsprocedure en of je in aanmerking komt voor toelating tot de master of een eventuele premaster.

taaltoets
Afhankelijk van je achtergrond en de taal van de gekozen track, moet je een bewijs van taalvaardigheid van de Nederlandse of Engelse taal overleggen.

studie kosten
bron: Rijksuniversiteit Groningen
bedrag kostenpost
€ 500levensonderhoud
€ 325studiematerialenper jaar
€ 600visa/permitper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

544 studenten volgen deze opleiding
74% daarvan is vrouw
24 eerstejaars gestart in 2017
96% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

VIP
De studievereniging van Psychologie is de VIP. Met ruim 2300 leden en ruim 160 actieve leden zijn zij de grootste en misschien wel de gezelligste studievereniging van Groningen.
De VIP organiseert het hele studiejaar diverse activiteiten gerelateerd aan je studie. Zo zijn er lezingen, workshops, een uitwisselingsweek en congressen. Ook kun je je studieboeken met korting bestellen bij de VIP. Daarnaast is er natuurlijk ook volop aandacht voor de sociale kant met borrels en grote feesten.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Nadia Dales
'Het is een misvatting dat werken met ouderen saai of gezapig is!' -ouderenzorginstelling, ZINN

Nadia Dales (26) straalt van gedrevenheid als ze uitlegt wat haar zoveel voldoening geeft in werken met ouderen. Ze deed haar stage bij ZINN, een ouderenzorginstelling waar ze inmiddels een aanstelling heeft als psycholoog. ZINN biedt begeleiding en zorg aan thuiswonende en inwonende cliënten.

Nadia deed haar stage op twee locaties. Ze werkte met ouderen met een diagnose dementie, maar ook wel met ouderen met andere klachten. Als Nadia vertelde wat ze allemaal deed in haar stage, reageerden veel medestudenten verrast en verbaasd.
‘Er leven veel vooroordelen over het werken met ouderen...
‘Ik zie dat wel. Ik ervaar het juist als heel rijk. Ik werk met mensen die een heel leven achter de rug hebben. Ze zijn op het laatste station in hun leven. Als ik kan bijdragen aan een fijne(re) laatste periode van iemands leven, dat vind ik dat heel mooi. Voor de familie van de cliënten hier is het meestal zwaar. Bedenk eens, hoe het zou zijn als je een familielid hebt met dementie, en diegene is heel rusteloos of bang. Dat dat je laatste herinneringen kleurt aan een geliefde. Het geeft me veel voldoening dat ik daar iets in kan betekenen.’
Ze is even stil als ze nadenkt over een voorbeeld.
‘Het zijn soms hele kleine dingen. Er zijn cliënten met dementie die prikkels zoeken. Als zij ’s nachts wakker worden in een stille kamer, dan gaan ze op zoek. Dan kun je bijvoorbeeld heel zacht muziek aanzetten. Je moet heel creatief zijn bij het bedenken van interventies. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Soms is het een lange zoektocht. Als het dan lukt, is dat heel bevredigend.”Na de hbo-opleiding toegepaste psychologie werkte Nadia als psychodiagnostisch assistent in het Martiniziekenhuis. Daar nam ze veel neurodiagnostisch onderzoek af. De arts en de psycholoog gingen dan met de resultaten aan de slag. Op een gegeven moment leek het haar leuk dat ook zelf te kunnen doen.
‘Dus ik wist dat ik ouderen een leuke doelgroep vond, en ik wilde iets met dementie doen. Dementie is een interessant verschijnsel: wat gebeurt er precies in de hersenen van iemand met dementie? Ik heb mijn vakkenpakket in de master afgestemd op de doelgroep ouderen en aandoeningen die vaak bij ouderen voorkomen. Eerlijk gezegd had er van mij nog wel een vak bij gemogen waarin meer aandacht was voor werken met ouderen, voor de ziektebeelden die vaak voorkomen en voor welk soort interventies je kunt doen bij ouderen.’‘Ik zag de stagevacature in de RUG database, en ik kende ook iemand die bij ZINN werkt. Dat was de vrouw van een collega in het Martiniziekenhuis. Dat heeft vast ook meegeholpen. Ik begon samen met een medestudent aan de stage. ZINN kon niet kiezen!’ ze lacht, ’Het was heel leuk om te kunnen sparren met iemand die tegelijk met jou begonnen is.’
Het werk is erg afwisselend. Als psycholoog bij ZINN ga je naar verschillende plekken. Je komt bij mensen thuis of bezoekt ze op de afdeling. Je zit in gesprekskamers en op kantoor, waar je korte lijntjes met collega’s hebt. Er is veel overleg met de behandelende professionals, de arts, de specialist ouderengeneeskunde, de diëtist, de fysiotherapeut. En je werkt met de zorgmedewerkers.Nadia liep drie dagen in de week stage. De stage duurde ongeveer een half jaar, van september tot en met maart. In het begin liep Nadia in alles met haar begeleider mee. Gaandeweg mocht ze steeds meer zelfstandig doen. Ze bespraken wekelijks op een vast uur wat er speelde of waar Nadia tegen aanliep. En ook tussendoor spraken ze elkaar vaak. Nadia deed psychodiagnostiek en intakes, schreef gespreksverslagen. En ze deed gedragsvisites.
“Op gedragsvisites spreek je met de zorgmedewerkers over de cliënten. Zij vertellen dan wat er speelt. Als er problemen of opvallend gedrag wordt genoemd, dan vraag je dat uit. Je brengt dat soms ook helemaal in kaart. Dan observeer je zelf en je schrijft er een advies van en bedenkt ook interventies op het gedrag of het probleem. Is er sprake van bijvoorbeeld neerslachtigheid of eenzaamheid, dan ga je in gesprek met de bewoner zelf.
Als er een cliënt is waar veel speelt, of waar de behandeling wat vastloopt, wordt er een multidisciplinair overleg ingepland. Dan hoor je vanuit verschillende disciplines de insteek en de problemen. Samen denk je dan over hoe verder. Dat is enorm leerzaam.’Nadia noemt zichzelf rustig en enthousiast over dit werk en deze doelgroep. Van zorgmedewerkers kreeg ze terug dat ze heel toegankelijk is. Wat ze geleerd heeft is dat ze zichzelf en de kennis die ze opgedaan heeft in de master niet moet onderschatten.
‘Wat ik soms wel uitdagend vond, waren de gesprekken met familie. Geen familie is hetzelfde, zij hebben allemaal hun eigen punten die zij belangrijk vinden. Dat moet je ook ontdekken. Wat ik in de master geleerd heb, is heel specifieke kennis. Ik was in het begin best onzeker over de waarde van mijn inbreng. Familie kent de client zoveel beter, en zorgmedewerkers zijn vaak zo ervaren met deze cliënten! Maar toen ik na een paar keer merkte dat ik echt kennis heb die anderen niet hebben, kon ik steeds beter mijn rol pakken.’Nadia is in haar element bij ZINN. Zij hoopt dat ze met haar verhaal een lans kan breken voor de ouderenzorg, omdat werken in deze sector haar vervulling geeft. Je moet creatief zijn en je kunt echt iets betekenen. Haar boodschap aan studenten die nadenken over stage of werk: ‘Neem werken met ouderen serieus in overweging. Het is erg afwisselend en uitdagend.’


lees verder ...
student Shannen Will
alumnus Myrthe Scheenen
a Rakers
alumnus Sandra Rakers - docent RUG/Neuropsycholoog UMCG

Tijdens mijn bachelor Biomedische Wetenschappen/Gedrag- & Neurowetenschappen vond ik met name de hersenen ontzettend interessant. Na de bachelor twijfelde ik welke kant ik op zou gaan, maar toen ik eenmaal hoorde over de master Klinische Neuropsychologie, was de keuze snel gemaakt. Bij neuropsychologie kijk je naar de relatie tussen de hersenen en het gedrag in het alledaags functioneren.

Het leek me erg leuk om hier meer kennis over op te doen en om uiteindelijk als neuropsycholoog een bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van leven van patiënten met een hersenaandoening...
Er zijn verschillende cursussen om uit te kiezen, zelf vond ik vooral de cursus Neuropsychologische revalidatie erg leuk en interessant, hierbij waren er ook patiëntcolleges. Daarnaast heb ik een geïntegreerde stage gelopen in het UMCG, waarbij het klinische gedeelte van de stage gecombineerd werd met het schrijven van de masterthese. Tijdens deze stage heb ik diagnostische werkzaamheden verricht en was ik betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten bij diverse patiëntgroepen (traumatisch hersenletsel, spinocerebellaire ataxie, Parkinson en Huntington). Het was heel afwisselend en ontzettend leuk, de ene dag zag ik een patiënt en de andere dag zat ik artikelen te lezen en te schrijven.
Na de master kreeg ik de kans om aan de slag te gaan als onderzoeker bij de afdeling Neuropsychologie in het UMCG. Hierbij was ik volop bezig met het afnemen van neuropsychologische testen en het schrijven van artikelen. Vervolgens ben ik docent geworden aan de RUG. Ik begeleid met name mastertheseprojecten in het UMCG. Daarnaast spring ik soms in als neuropsycholoog om patiënten te zien. Ook doe ik zelf nog onderzoek naar traumatisch hersenletsel. De Klinische Neuropsychologie is een vakgebied waarbij je klinisch werk en onderzoek heel mooi kunt combineren; vanuit het klinische werk ontstaan interessant vragen en vervolgens doen we kennis op vanuit het onderzoek, om zodoende de zorg voor patiënten weer te kunnen verbeteren. Ik vind mijn werk erg leuk en uitdagend en hoop dit nog een hele tijd te mogen blijven doen.


lees verder ...
lecturer Joost Heutink
Joost Heutink - Universitair docent

Mijn naam is Joost Heutink en ik ben universitair docent binnen de bachelor Psychologie en de master Klinische Neuropsychologie. Studenten kunnen mij in hun tweede jaar terugzien bij het vak Introductie in de klinische neuropsychologie. In de bachelor heeft neuropsychologie maar een kleine rol, maar het is een ontzettend interessant vakgebied! Ik wil studenten dan ook graag enthousiasmeren voor de gelijknamige master.

Binnen het vakgebied van de neuropsychologie onderzoeken we de relatie tussen hersenen en gedrag...
Deze stoornissen leren ons veel over hoe de hersenen werken. Met deze kennis kunnen we patiënten beter helpen om zo goed mogelijk met hun functiebeperking om te gaan en optimaal te participeren in de maatschappij. Dit is precies wat ik zo mooi vind aan mijn werk: de verwevenheid tussen wetenschappelijk onderzoek en de klinische beroepspraktijk, waarin de patiënt centraal staat.Patiënten spelen ook binnen mijn colleges een belangrijke rol. Ik presenteer veel casussen en er komen ook mensen met een hersenaandoening tijdens hoorcolleges vertellen over de problemen die ze ervaren. De wetenschappelijke theorieën die ik in mijn vak behandel helpen studenten om de problemen van deze mensen te begrijpen. Tegelijkertijd helpen de patiënten ook om theorieën te toetsen en in een context te plaatsen. Studenten leren zo met een kritische blik naar theorieën te kijken, waarbij deze niet abstract blijven. Je ziet het direct terug in de praktijk!Neuropsychologie is bovendien erg interessant omdat het constant in ontwikkeling is. Er worden namelijk steeds nieuwe dingen over de hersenen ontdekt. Door middel van onderzoek begrijpen we de hersenen steeds iets beter, wat we vervolgens ten goede aanwenden!


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/23 RUG
Klinische Neuropsychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
2/23 RUG
Talent Development and Creativity
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/23 RUG
Theory and History of Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/23 RUG
Work, Organizational and Personnel Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/23 RUG
Applied Social Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/23 RUG
Clinical Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/23 RUG
Ontwikkelingspsychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/23 RUG
Psychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/23 RUG
Clinical Forensic Psychology and Victimology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/23 RUG
DDM Sustainability and Environmental Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
11/23 RUG
Applied Cognitive Neuroscience
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/23 RUG
Klinische Psychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
13/23 RUG
Environmental Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
14/23 Radboud Universiteit
Behaviour Change
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
15/23 Radboud Universiteit
Gezondheidszorgpsychologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
16/23 Radboud Universiteit
Work, Organisation and Health
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
17/23 Radboud Universiteit
Psychologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
18/23 Amsterdam VU
Psychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
19/23 Amsterdam VU
Klinische Ontwikkelingspsychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
20/23 Amsterdam VU
Klinische Neuropsychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
40% Nederlandstalig
60% Engelstalig
21/23 Amsterdam VU
Forensische Neuropsychologie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
22/23 Amsterdam VU
Klinische Psychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
23/23 Amsterdam VU
Work and Organizational Psychology
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.94.0
inhoud3.83.8
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.93.6
studielast3.23.2
studiebegeleiding3.23.3
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Klinische Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen is beoordeeld door 163 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Wat doe je als neuropsycholoog?

  • werken als neuropsycholoog in de praktijk (neuropsychologische diagnostiek en behandeling bij patiënten)
  • patiëntgebonden onderzoek doen (promotietraject)
  • beleidsfuncties uitvoeren tussen wetenschap en praktijk

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUBeleid, Communicatie en Organisatiegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityMarketing Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsfuncties tussen wetenschap en praktijk

Functies als coördinator van onderzoeksprojecten in gezondheidszorginstelling, onderwijs- of managementfuncties bij overheid, onderzoeksinstituten of farmaceutische bedrijven.

neuropsycholoog
onderzoeker
bron: StudieData

Contact

Student Service Desk

appointment Academic Advisor & more see website (Onderwijsbalie)

Toelatingscommissie Master Psychologie

about admission & application, for students with a Dutch diploma

Studieadviseurs Psychologie Academic Advisors Psychology

over het programma, studeren / about the programme, studying

Admission Office (Contact form)

for students with a non-Dutch diploma

T: +31-(0)50 363 8976
W: Admission Office (Contact form)
Dr. Janneke Koerts

Coordinator master programme Clinical Neuropsychology

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite