Journalistiek (NL)

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Een gezonde samenleving heeft goede journalistiek nodig. Hoe en waarom is de journalistiek zo aan het veranderen? Hoe maak je zelf onafhankelijke, betrouwbare en boeiende journalistieke verhalen?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaMA
typeregulier, 90 EC
start1 september
taalvoornamelijk Nederlands
zeer weinig Engels
opleidingsduur18 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60831
numerus fixusnee
honoursheeft honours track

Door de wol geverfde journalisten begeleiden je intensief bij het ontdekken, onderzoeken en vertellen van die journalistieke verhalen, binnen en buiten onze newsroom. Je leert crossmediaal te werken in tekst, beeld en geluid voor verschillende platforms: online, televisie, radio, print. Verdieping, specialisatie en een ondernemende houding zijn daarbij van groot belang. Zo kun je als professional aan de slag op een redactie of je eigen onderneming starten.

Je bestudeert hoe nieuwsmedia werken en in ontwikkeling zijn, wat onze journalistieke cultuur kenmerkt en hoe deze zich verhoudt tot bijvoorbeeld politiek en literatuur. Ook ontwikkelingen als globalisering, burgerschap en digitalisering komen daarbij aan bod. Je leert welke wetenschappelijke methodes en theorieën je het beste voor je onderzoek kunt gebruiken.

Dit programma heeft plaats voor max. 30 studenten. In het voorjaar doe je mee aan de selectieprocedure. Entreevoorwaarden: een bij aanvang van de master afgeronde universitaire bachelor en liefst een pakket van 30 ECTS uit de minor Minor Journalistiek (of vergelijkbare vakken aan een andere universiteit).

Waarom aan de RUG?

Bijzonder aan deze mastertrack is de combinatie van de studie van de journalistieke cultuur oftewel Journalism Studies met een breed scala aan journalistieke vaardigheden. De focus ligt daarbij op de journalistiek in en van de toekomst. Het programma staat open voor studenten van alle universitaire bachelors in Nederland.
Studenten hebben voor het maken van journalistieke producties toegang tot professionele faciliteiten, zoals een eigen redactieruimte met instructielokaal, krachtige werkstations, een radio- en televisiestudio, montageruimtes en opnameapparatuur. De opleiding heeft uitstekende relaties op de stage- en arbeidsmarkt, werkt samen met de NOS op het gebied van onderwijs en onderzoek, en onderhoudt relaties met buitenlandse universiteiten als Sheffield en Cardiff.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
De mastertrack Journalistiek heeft geen afstudeerrichtingen. Wel zijn er keuzevakken waarmee je je eigen profiel kunt aanscherpen, zowel binnen het theorie- als binnen het praktijkgedeelte.
Binnen het theoretisch gedeelte kun je kiezen uit drie theoretische specialisaties: Journalistiek en Literaire Cultuur, Journalism and Political Culture, en Global Journalism. Daarna kies je een van de onderzoekscolleges, die vrijwel jaarlijks van thema wisselen.
In 2018-2019 bieden we de onderzoekscolleges Wat verwacht het publiek van online journalistiek? (in samenwerking met Dagblad van het Noorden) en Popularisation and Diversity in Visual Journalism aan. Het praktijkgedeelte is voor iedereen gelijk. Daarbij horen ook onderwerpen als storytelling, onderzoeksjournalistiek en online journalistiek. In de tweede helft van het programme kiest je bovendien voor een profiel: Online, Tekst, Beeld of Geluid. Drie keer per jaar werken alle studenten een of twee weken lang samen aan de nieuwssite journalist.io. Ook in de keuze voor stageplaats en scriptie-onderwerp kun je zelf je programma vormgeven.

1e jaar De eerste twee semesters bestaan uit theoretische vakken op het gebied van Journalism Studies en vakken journalistieke vaardigheden.
periode
1234
Journalism Studies 1: Theory
5 EC
Vaardigheden 1: Houding en interactie
5 EC
Journalism Studies 2: Methodology
5 EC
Vaardigheden 2: Het journalistieke verhaal
10 EC
Theoretische Specialisatie I: Journalistiek en literaire cultuur keuzevak
5 EC
Theoretische Specialisatie II: Journalism and Political Culture keuzevak
5 EC
Theoretische Specialisatie III: Global Journalism keuzevak
5 EC
Ma-scriptie Journalistiek: voorbereiding onderzoek
5 EC
Vaardigheden 3: Profilering en verdieping
10 EC
Onderzoekscollege I keuzevak onderzoek
10 EC
Onderzoekscollege II keuzevak onderzoek
10 EC
Research Seminar I keuzevak onderzoek
10 EC
Journalistieke Innovatie en Ondernemerschap
5 EC
2e jaar Het derde en laatste semester wordt besteed aan de masterscriptie en de verplichte redactiestage bij een nieuwsorganisatie.
periode
1234
Ma-scriptie afstuderen
15 EC
Ma-stage Journalistiek stage
15 EC

tracks

specialisatie Keuzevakken

De mastertrack Journalistiek heeft geen afstudeerrichtingen. Wel zijn er keuzevakken waarmee je je eigen profiel kunt aanscherpen, zowel binnen het theorie- als binnen het praktijkgedeelte.

Binnen het theoretisch gedeelte kun je kiezen uit drie theoretische specialisaties: Journalistiek en Literaire Cultuur, Journalism and Political Culture, en Global Journalism. Daarna kies je een van de drie onderzoekscolleges, die vrijwel jaarlijks van thema wisselen. In 2017-2018 ging het om Jongeren, sociale media en nieuwsgebruik, Popularisaton and Diversity in Visual Journalism en Foreign Corresponding and Crises.

Het praktijkgedeelte is tijdens de eerste helft van het programma voor iedereen gelijk. Daarbij horen ook onderwerpen als storytelling, onderzoeksjournalistiek en online journalistiek. In de tweede helft kies je voor een profiel: Online, Tekst, Beeld en Geluid. Drie keer per jaar werken alle studenten een of zelfs twee weken lang samen aan de nieuwssite journalist.io.

Ook in de keuze voor stageplaats en scriptie-onderwerp kun je zelf je programma vormgeven.

track Masterstage

Tijdens deze mastertrack is de stage een vast onderdeel van het programma.

Je bepaalt zelf bij welke organisatie je stage loopt, en zoekt je stage zelf. Bureau Studentzaken kan je daarbij helpen

Onderwijs

taal van onderwijs90% nl
10% en
onderwijsopzet50% zelfstudie
10% theorie
40% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
literatuurstudie, mondelinge presentatie, stage, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, groepsopdracht, portfolio, groepsdiscussie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie
docenten
Het docententeam is zeer gevarieerd samengesteld. De docenten van de theorievakken, met verschillende nationaliteiten, hebben hun sporen verdiend in Journalism Studies en draaien op hoog niveau mee in het (inter)nationale wetenschappelijke debat. De praktijkdocenten zijn allen ervaren journalisten die hun werk aan de universiteit combineren met een journalistieke loopbaan.
studiebegeleiding
Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexe zaken verwijst de studieadviseur je door naar een studentendecaan.

Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren, bijvoorbeeld over studiestress en presenteren. Deze kun je volgen bij het Studenten Service Centrum (SSC).
studeren in het buitenland
Het is mogelijk de verplichte redactiestage in het buitenland te doen.
honours-/excellence program Honours programma voor master studenten

Het master Honours programma is speciaal ontwikkeld voor studenten die meer uit hun studietijd willen halen.

Het is een extra programma van 15 ECTS dat je naast je reguliere masteropleiding volgt. Het eenjarige programma heeft een interdisciplinair karakter, waarin je kennis gaat maken met diverse aspecten van leiderschap.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2022

aanmelding deadline : 1 mei 2022
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
toelatingseisen

instaptoets
Kandidaten maken een selectietoets (deze toets ontvang je na aanmelding in de toelatingsprocedure via https://www.rug.nl/let/onze-faculteit/organisatie/vakgebieden/journalistiek-en-media-studies/application-form-master-media-studies), bestaande uit een wetenschappelijke essay-opdracht en een opdracht rond actualiteit en nieuwswaarde. De selectieprocedure sluit 1 mei 2021.

basiskennis
Het strekt tot aanbeveling wanneer de premaster minor Journalistiek of Journalism van de RUG is gevolgd, of een vergelijkbaar pakket van een andere universiteit. Voor studenten van de BA Mediastudies strekt het tot aanbeveling wanneer het profiel Journalism is gevolgd. Ervaring in de journalistiek is meegenomen maar niet noodzakelijk; een nieuwsgierige instelling, stressbestendigheid, gevoel voor taal, brede belangstelling en kennis van de actualiteit wel.

taaltoets
Extra taaleis Engels (ook voor studenten die een premasterprogramma willen volgen): een vwo-diploma of een certificaat vwo Engels (cijfer 6 of hoger), minimum TOEFL eis iBT 100 (met een minimum van 25 voor schrijfvaardigheid ), of IELTS 7 (met een minimum van 6.5 voor alle onderdelen). Cambridge C1 Advanced of C2 Proficiency met een minimum score van 185.
Als je een VWO diploma hebt, hoef je geen taaltoets te overleggen.

vooropleiding
Toelating is mogelijk met alle WO-bachelors.

Let op: Studenten met een HBO-opleiding volgen eerst een premasterprogramma van 60 ECTS, bestaande uit onderdelen van de BA Media Studies en de (premaster)minor Journalistiek/Journalism. Daarnaast geldt ook voor hen dat deelname aan de selectieprocedure verplicht is. Voor meer informatie over het premasterprogramma Journalistiek graag contact opnemen met admission.mediastudies@rug.nl

motivatiebrief
Het dossier in het kader van de selectieprocedure bestaat uit een motivatiebrief, curriculum vitae, diploma of gewaarmerkte cijferlijst, pasfoto en eventueel eigen werk, aangevuld met de selectietoetsen.

studie kosten
bron: Rijksuniversiteit Groningen
bedrag kostenpost
€ 600studiematerialenper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

102 studenten volgen deze opleiding
61% daarvan is vrouw
28 eerstejaars gestart in 2019
46% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Max L. Snijders
Max L. Snijders is een studievereniging voor studenten die aan de Rijksuniversiteit Groningen de mastertrack journalistiek volgen.
De vereniging is vernoemd naar de eerste Nederlandse hoogleraar journalistiek en oud-hoofdredacteur van het Utrechts Nieuwsblad.
MESA
MESA is the study association of the bachelor and master programs of Media Studies. The association aims to help the cultural and academic growth of its members as well as improve contact between them. Additionally, the association plays a vital role in promoting and introducing the bachelor to both new and prospective students.
MESA is comprised of various committees, each with their own objectives to help us achieve our goals. Numerous events are organized all year round such as the first years introduction camp, parties, trips, excursions and debates amongst other things and offers services such as high-quality summaries.

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Ingrid Woudwijk
“Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is.”

Mijn naam is Ingrid Woudwijk. Na mijn bachelor Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam ben ik in september begonnen aan de Nederlandstalige master Journalistiek aan de RUG. Het voordeel van deze master is dat het eerste half jaar heel breed is. Je bent in het begin veel aan het schrijven, maar daarna ga je ook bezig met beeld en geluid. Als je net zoals ik nog niet weet waarin je je wil specialiseren, dan is het heel fijn om van alle disciplines iets mee te krijgen, voordat je die uiteindelijke keuze maakt.Je krijgt veel praktijkles, iets wat ik bij mijn bachelor soms miste...
Op maandag hebben we een college en een werkgroep. Dinsdag is een zelfstudiedag, die je ook wel echt nodig hebt. Het is dus een drukke studie. Het is iets drukker dan ik verwachtte door de vele opdrachten die je moet doen. Desondanks vind ik het wel erg leuk en leerzaam, en zou ik de opleiding zeker aanraden als je journalistieke ambities hebt.


lees verder ...
studenten
Newsroom Journalism

Koos Tervooren
bij BNR radio
Koos Tervooren sidekick bij BNR

Josta Duiker
werkzaam als tv samensteller bij RTV Noord
Josta Duiker tv samensteller bij RTV Noord

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/7 RUG
Journalistiek (NL)
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
2/7 RUG
Social Media and Society
€ 303 gemiddelde kamerhuur
7 eerstejaars
71% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/7 RUG
Mediastudies
€ 303 gemiddelde kamerhuur
33 eerstejaars
63% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
4/7 RUG
Datafication and Digital Literacy
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
5/7 RUG
Media Creation and Innovation
€ 303 gemiddelde kamerhuur
7 eerstejaars
71% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/7 RUG
Journalism (English taught)
€ 303 gemiddelde kamerhuur
7 eerstejaars
71% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/7 Amsterdam UVA
Journalistiek en media
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Het merendeel van de alumni gaat werken in de journalistiek.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

De mastertrack Journalistiek biedt een uitstekende voorbereiding op de arbeidsmarkt. De meeste alumni werken in de journalistiek, in dienst van een nieuwsorganisatie of (steeds vaker) als freelancer/zzp'er. Anderen vinden werk op het terrein van communicatie en voorlichting, meestal in de non-profitsector of bij de overheid. Ook werk op het gebied van beleidsontwikkeling en -ondersteuning, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek komt regelmatig voor.

Ruim 60 procent van de afgestudeerden gaat werken in de journalistiek, als freelancer of in dienstverband. Nog eens 20 procent doet mediagerelateerd werk, bijvoorbeeld als pr/communicatiemedewerker of zelfstandig tekstschrijver. Zo'n 8 procent werkt als beleidsadviseur. Een klein deel van de studenten gaat door met een tweede master en/of promotieonderzoek.

In de Nationale Studenten Enquete 2017 kreeg het onderdeel Voorbereiding Beroepsloopbaan een 4.4 uit 5.aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Nederlands educational+ aanv. eisen
Tilburg UniversityLeraar VHO in Nederlandse Taal en Cultuur (educatieve post-master) educational+ 66 EC pre-master
UULeraar VHO Nederlands full-time,part-time educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsmedewerker
journalist
onderzoeker
pr medewerker
verslaggever
voorlichter
bron: StudieData

Contact

Erika Kastelein MA
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite