Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 515

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/template.inc on line 499
voltijd master Geschiedenis - Rijksuniversiteit Groningen te Groningen

Geschiedenis

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wat moet er worden gedaan met standbeelden die verbonden zijn aan het koloniale verleden van Europa? Hoe kunnen historici helpen om problemen binnen organisaties op te lossen? Hoe zijn samenlevingen historisch gezien omgegaan met crisissen zoals overstromingen of oorlogen?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaMA
typeregulier, 60 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
volledig Engels
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66034
numerus fixusnee
honoursnee

Om al deze vragen te beantwoorden, moeten historische kennis en methoden worden toegepast op hedendaagse vraagstukken. Dit is de doelstelling van de masteropleiding Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen: inzicht bieden in hedendaagse kwesties vanuit een historisch perspectief, met de nadruk op de praktische toepassingen van historische kennis en academische vaardigheden.

De masteropleiding Geschiedenis biedt drie verschillende tracks aan:

Deze tracks leren je om een historische tentoonstelling te organiseren, om digitale technieken te gebruiken in het erfgoedbeheer, om grensoverschrijdende historische verschijnselen te interpreteren en te beoordelen, om beleidsadvies te formuleren, of om de gevolgen van veranderingsprocessen in organisaties en bedrijven te analyseren.

Voor studenten die een academische carrière ambiëren, kunnen ook de tweejarige Research Masters Classical, Medieval and Early Modern Studies en Modern History and International Relations interessant zijn. Studenten die les willen geven op een middelbare school kunnen de masteropleiding Geschiedenis combineren met een Educatieve Master (in het Nederlands).

Je kunt deze studie zowel voltijd als deeltijd volgen.

Waarom aan de RUG?

- Een academische geesteswetenschappengraad in Geschiedenis met een duidelijke professionele en maatschappelijke relevantie.
- Een unieke focus op de praktische toepassing van historische kennis en methodologie.
- Drie tracks gericht op de benodigde academische en professionele vaardigheden om je inzetbaarheid te vergroten.
- Verschillende innovatieve onderwijsmethoden, zoals seminars, methodologische vakken, stages, praktische opdrachten, enzovoort.
- Studie op maat: stel je eigen programma samen op basis van je interesses.
- Een internationale en aantrekkelijke studieomgeving met veel middelen om onderzoek te doen.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

tracks

track History and Heritage ConsultancyHoe beschermt Oekraïne hun monumenten tijdens de actuele oorlog? Welk beleid moet de overheid ontwikkelen voor kunst die is gestolen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hoe moeten we omgaan met standbeelden die verbonden zijn aan het koloniale verleden van Europa?.Dit zijn belangrijke vragen in onze veranderende wereld, waarin conflicten en ongelijkheid ons dwingen opnieuw na te denken over het verleden en ons cultureel en materieel erfgoed. Deze mastertrack leert je hoe je vragen over de betekenis en het gebruik van (controversieel) erfgoed op deskundige manier kunt beantwoorden. Deze track is uniek omdat de aandacht uitgaat naar zowel de historische analyse van erfgoed als naar professionele vaardigheden waar behoefte aan is in de publieke sector en in de erfgoedsector, zoals effectieve communicatie, projectmanagement en het schrijven van subsidieaanvragen.Deze track biedt een breed aanbod aan methodologische en onderzoekscolleges die je flexibel kunt plannen en waarmee je je kunt specialiseren in een onderwerp waarin jij geïnteresseerd bent. Je leert de complexiteit van geschiedenis en erfgoed te onderzoeken in gebouwen, objecten, gebruiken en meningen uit het verleden. Daarnaast ontwikkel je relevante professionele vaardigheden waarmee je direct aan de slag kunt op de arbeidsmarkt. Dit doe je onder andere door opdrachten uit te voeren voor publieke organisaties en erfgoedinstellingen, zoals het Groninger Museum.Je kunt deze studie zowel voltijd als deeltijd volgen.

track Politics, Organizations and Learning Histories

Hoe kunnen historici helpen om problemen binnen organisaties op te lossen? Hoe kunnen historische informatie en vaardigheden de effectiviteit en maatschappelijke impact van organisaties verbeteren?

Deze mastertrack bereidt je voor om dit soort vragen te beantwoorden over het intern functioneren van organisaties. Je leert historisch inzicht te vergaren over langetermijnproblemen binnen organisaties en hoe je deze problemen kunt oplossen. Zo word je een expert in het oplossen van hedendaagse problemen met behulp van het verleden. Het unieke van deze track is dat historisch denken wordt ingezet voor allerlei verschillende soorten organisaties.De track richt zich op de verbanden tussen politiek en beleid, democratie en rechtmatigheid, en op de praktische toepassing van wettelijke aspecten van beleid. Je draagt bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen door historische kennis en onderzoek toe te passen door middel van het ontwikkelen van leergeschiedenissen. Voor deze op theorie gebaseerde methode die heel praktisch kan worden toegepast, moet een verhaal worden geschreven dat bepaalde blinde vlekken binnen het verleden van een organisatie onthult. Het verhaal wordt gebaseerd op interviews en analyse van bronnen. Tijdens je studie krijg je een organisatie toegewezen zodat je deze vaardigheden op een praktische manier kunt ontwikkelen en oefenen.Je kunt deze studie zowel voltijd als deeltijd volgen.

track Un/sustainable societies: Past, Present and FutureKan klimaatverandering invloed hebben gehad op de val van het Romeinse Rijk? Hoe zijn samenlevingen vroeger omgegaan met crisissen zoals overstromingen of oorlogen? Hoe kunnen we welvaartsverschillen begrijpen vanuit een historisch perspectief?.Deze mastertrack leert je om historische kennis en methoden te gebruiken om hedendaagse ontwikkelingen met betrekking tot (het gebrek aan) duurzaamheid van samenlevingen te analyseren, waarmee je een deskundige wordt op dit gebied. De track is uniek omdat deze historici leert om maatschappelijke vraagstukken te begrijpen en vanuit historisch perspectief bij te dragen aan het publieke debat.Kwesties als mondiale ongelijkheid, klimaatverandering en democratie hebben stuk voor stuk een lange geschiedenis. Kennis van deze geschiedenis draagt bij aan meer begrip onder het grote publiek, concrete oplossingen en duurzamer beleid. Je leert hoe je historische trends kunt identificeren, plaatsen en analyseren, hoe je diepgaande historische kennis kunt verkrijgen, inclusief vaardigheden en methoden om historisch onderzoek te doen, en hoe je het complexe onderlinge verband tussen het verleden en het heden kunt onderzoeken. Om te leren relevante vragen te stellen en historische argumenten te formuleren doe je de benodigde kennis en vaardigheden op om het verleden te verbinden aan hedendaagse kwesties en debatten te leiden over toekomstige uitdagingen.Je kunt deze studie zowel voltijd als deeltijd volgen.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
studiebegeleiding
Elke masteropleiding heeft een studieadviseur waar je terecht kunt als je vragen hebt of advies wilt over je studie en andere zaken rondom het studeren. Alles wat je bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld. Bij complexere zaken, bijvoorbeeld studievertraging, functiebeperking of langdurig ziek zijn, kun je terecht bij een studentendecaan.
Ook worden er cursussen aangeboden die je kunnen helpen om beter te kunnen studeren zoals studiestress en faalangsttrainingen, effectief studeren, presenteren of academische schrijfvaardigheid. Deze kun je volgen bij de afdeling Studieondersteuning van het Studenten Service Centrum (SSC). Met deze faciliteiten zorgen we er samen met jou voor dat je je gehele studie met veel plezier en goede resultaten kunt volbrengen.

studeren in het buitenland
Een periode in het buitenland kan gecombineerd worden met de stage en/of het MA-eindproject. Ook zou een onderzoekscollege aan een universiteit in het buitenland gevolgd kunnen worden.

Toelating en kosten

startmomenten

1 februari 2024

aanmelding deadline : 15 januari 2024
wettelijk tarief : € 2530 (€1265 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 15900
niet-EU/EER studenten : € 18700

1 september 2024

aanmelding deadline : 15 augustus 2024
wettelijk tarief : € 2530 (€1265 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 15900
niet-EU/EER studenten : € 18700

Gebruik de step-by-step guide voor meer informatie over jouw persoonlijke aanmeldingsprocedure en toelatingsvoorwaarden.
toelatingseisen

vooropleiding
Studenten met de volgende educatieve achtergronden hebben toegang tot deze mastertrack:
- Bachelordiploma Geschiedenis
- Bachelordiploma van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniveristeit Groningen met een succesvol afgerondde minor in Geschiedenis (max. 30 ECTS)

taaltoets
Extra taaleis Engels: een VWO-diploma of een certificaat VWO Engels (cijfer 6 of hoger), minimum TOEFL eis iBT 90 (met een minimum van 21 voor alle onderdelen), of IELTS 6.5 (met een minimum van 6 voor alle onderdelen). Studenten met een afgeronde Engelstalige Bachelor hoeven geen taaltoets te overleggen.

De stad

studievereniging

Ubbo Emmius
Ubbo Emmius is de studievereniging van de opleiding Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Gedurende het gehele academische jaar organiseert deze vereniging een grote variatie aan activiteiten. Deze kunnen gericht zijn op gezelligheid, carrière, studie, en soms allemaal.Dit niet alleen, maar je krijgt ook nog eens een aardige korting op je studieboeken als je via ons besteld! De organisatie van het grootste deel van de activiteiten ligt bij de 17 commissies die Ubbo rijk is. Zo is er een Carrièrecommissie, een Feestcommissie, een Excursiecommissie en ga zo maar door. Alles samengenomen is een lidmaatschap bij Ubbo een mooie toevoeging op je studententijd! Neem voor het volledige overzicht van wie wij zijn en wat wij doen vooral een kijkje op onze site en onze sociale mediakanalen.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/35 RUG
Geschiedenis
€ 303 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
2/35 RUG
History and Heritage Consultancy
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
99% Engelstalig
3/35 RUG
Politics, Organizations and Learning Histories
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
99% Engelstalig
4/35 RUG
Geschiedenis Vandaag
€ 303 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
5/35 RUG
Past, Present and Future
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
99% Engelstalig
6/35 Erasmus
History
€ 342 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/35 Universiteit Leiden
Cities, Migration and Global Interdependence
€ 350 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
15% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/35 Universiteit Leiden
Europe 1000-1800
€ 350 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
15% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/35 Universiteit Leiden
Politics, Culture and National Identities, 1789 to the Present
€ 350 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
15% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/35 Universiteit Leiden
Heritage and Postcolonial Studies
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
11/35 Universiteit Leiden
History
€ 350 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
15% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/35 Universiteit Leiden
Governance of Migration and Diversity
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
13/35 Universiteit Leiden
Maritime History
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
14/35 Universiteit Leiden
Colonial and Global History
€ 350 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
15% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
15/35 Universiteit Leiden
Economic History
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
16/35 Universiteit Leiden
Ancient History
€ 350 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
15% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
17/35 Radboud Universiteit
Ancient and Medieval Mediterranean Worlds
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
18/35 Radboud Universiteit
Geschiedenis en Actualiteit
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
19/35 Radboud Universiteit
Geschiedenis
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
20/35 Radboud Universiteit
Politiek en Parlement
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
21/35 TU Delft
Cities, Migration and Global Interdependence: Governance of Migration and Diversity
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
22/35 UU
Cultuurgeschiedenis van modern Europa
€ 336 gemiddelde kamerhuur
30 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
23/35 Amsterdam UVA
Holocaust and Genocide Studies
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
24/35 Amsterdam UVA
Geschiedenis
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
25/35 Amsterdam UVA
Duitslandstudies
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
26/35 Amsterdam UVA
Geschiedenis van de internationale betrekkingen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
27/35 Amsterdam UVA
Gouden Eeuw
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
28/35 Amsterdam UVA
Publieksgeschiedenis
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
29/35 Amsterdam UVA
Militaire geschiedenis
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
30/35 Amsterdam UVA
Stadsgeschiedenis
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
31/35 Amsterdam UVA
American Studies
€ 424 gemiddelde kamerhuur
11 eerstejaars
45% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
32/35 Amsterdam VU
Geschiedenis
€ 424 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
50% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
33/35 Amsterdam VU
Global History and International Studies
€ 424 gemiddelde kamerhuur
18 eerstejaars
38% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
34/35 Amsterdam VU
Medical and Health Humanities 
€ 424 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
35% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
35/35 Amsterdam VU
Religion and Society
€ 424 gemiddelde kamerhuur
20 eerstejaars
35% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Nadat je de masteropleiding hebt afgerond, ben je in staat om kritisch en probleem-georiënteerd te denken. Je kunt grote hoeveelheden informatie verwerken en de resultaten duidelijk presenteren. Veel historici vinden werk als journalist, in musea, bij culturele organisaties of bij een uitgeverij. Ze gaan soms de politiek in of werken bij overheidsinstellingen of bedrijven. Onze mastertracks hebben afgestudeerden de tools geboden om werk te vinden als:

 • Journalist
 • Redacteur
 • Beleidsadviseur of beleidsmaker
 • Lid van het Europees Parlement
 • Hoofd educatieve diensten bij een cultureel instituut
 • Onderwijzer
 • Communicatieadviseur
 • Redacteur of journalist voor verschillende media
 • Onderzoeker
 • Manager binnen een bedrijf
 • Conservator bij een cultureel instituut
 • Adviseur voor bedrijven of overheden
 • Coördinator in onderwijs, evenementen en dergelijke
aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
UULeraar VHO godsdienst/levensbeschouwing full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting part-time educationalgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

hoogleraar geschiedenis
polemoloog
universitair (hoofd)docent geschiedenis
wetenschappelijk onderzoeker geschiedenis
bron: UWV

Contact

Ask Your Question Here

please fill in this contact form, we will answer you as soon as possible.

Drs. Bob van der Borg

studieadviseur

Drs. Hidde de Haas
Britt Postema

Studentambassadeur

Matthew Squire

Student Ambassador

Admissions Office (for questions about admission)
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite