Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 934

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 934

Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 515

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/template.inc on line 499
voltijd master Educatie Mens- en Maatschappijwetenschappen - Economie en Bedrijfseconomie - Rijksuniversiteit Groningen

Educatie Mens- en Maatschappijwetenschappen - Economie en Bedrijfseconomie

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Wil je je vakinhoudelijke kennis verdiepen, maar ook de vaardigheden leren om les te geven of op andere manieren informatie over te dragen?

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaMSc
typeeducational, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur2 jaar voltijd, deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code68532
numerus fixusnee
honoursnee

In deze master word je opgeleid tot een communicatieve econoom of bedrijfskundige. Je leert je vakkennis productief, creatief en communicatief toe te passen in de rol van instructeur, docent, coach, presentator en/of onderzoeker. Maar ook het geven van individuele coaching behoort tot jouw mogelijkheden. Bovendien weet je de weg in het (hoger) onderwijs. Na deze tweejarige opleiding heb je twee masterdiploma's op zak.

Het eerste jaar volg je een Economie of Bedrijfskunde master naar keuze. Tijdens die opleiding volg je in het tweede semester alvast de basiscursus en masterstage 1. Tijdens een oriënterende stage op een school voor voortgezet onderwijs geef je een serie lessen, waarvan een aantal zelfstandig.

In het tweede jaar krijg je eigen klassen en geef je dus opnieuw een aantal uren zelfstandig les op een school voor voortgezet onderwijs. Eén dag in de week is bestemd voor colleges, mentorbijeenkomsten en groepsopdrachten.

Tijdens deze opleiding ontwikkel je competenties op het gebied van lesgeven, omgaan met groepen, management, en het ontwerpen van lesmateriaal.

Video

Waarom aan de RUG?

Via de unieke combinatie van een FEB Master of Science opleiding en de Master of Science Lerarenopleiding Economie en Bedrijfseconomie word je opgeleid tot vakspecialist, docent en coach. Na afronding ontvang je twee masterdiploma's en een eerstegraadsbevoegdheid voor de schoolvakken Economie en M&O. Bovendien heeft de opleiding zowel de internationale EQUIS- als de AACSB-accreditatie - dat heeft slechts 1% van alle business schools ter wereld.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDe masteropleiding is niet alleen gericht op een functie in het onderwijs. Binnen deze studie werk je namelijk zowel aan vakkennis als aan communicatieve en educatieve competenties: je maatschappelijke oriëntatie en beroepskeuzemogelijkheden worden erdoor verbreed.

Kijk naar het online curriculum voor een uitgebreidere beschrijving van de vakken.
https://ocasys.rug.nl/current/catalog/programme/68535
1e jaar In het eerste masterjaar volg je hoofdzakelijk het programma van een Master of Science bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB). Je kunt kiezen uit alle masterprogramma's van FEB (zie http://www.rug.nl/feb/msc). In het eerste jaar maak je ook kennis met de Lerarenopleiding: je volgt in het tweede semester de praktijkgerichte vakken Basiscursus Master Lerarenopleiding (5 EC) en Masterstage 1 (5 EC), waaraan een korte stage verbonden is.
periode
1234
Vakken uit masterprogramma FEB
30 EC
Vakken uit masterprogramma FEB
20 EC
Basiscursus Master Lerarenopleiding
5 EC
Masterstage 1
5 EC
2e jaar In het tweede masterjaar wordt je vanuit de praktijk opgeleid tot docent, coach en tot economisch en/of bedrijfskundig vakspecialist. Er is ruimschoots de gelegenheid om in dit praktijkjaar je eigen specialisatie in het educatieve en communicatieve veld te kiezen en te realiseren. Je volgt een stage van 25 EC en theorievakken aan de Lerarenopleiding die je voorbereiden op het docentschap (Vakdidactiek 1, 2 en 3 en Pedagogiek).
periode
1234
Vakdidactiek 1
5 EC
Pedagogiek
5 EC
Masterstage 2
15 EC
Vakdidactiek 2
5 EC
Vak(ken) uit masterprogramma FEB
10 EC
Masterstage 3
10 EC
Vakdidactiek 3
5 EC

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, spelontwikkeling, groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, stage, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, mondelinge presentatie, practicum, project, zelfstudie, werkcollege, werkgroep
studiebegeleiding
Studeren betekent veel zelfstandig werken en plannen, maar veel verschillende factoren spelen een rol bij het succesvol studeren. Het is dan ook het niet gek als je behoefte hebt aan een objectieve, deskundige gesprekspartner om te kijken of je studie nog op schema ligt of als persoonlijke omstandigheden je studie beïnvloeden. Daarvoor kun je terecht bij de studieadviseurs van de faculteit. Zij behandelen alle informatie vanzelfsprekend vertrouwelijk.

Toelating en kosten

startmomenten

1 februari 2024

aanmelding deadline : 1 januari 2024
wettelijk tarief : € 1863 (€932 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 6300

1 september 2024

aanmelding deadline : 15 mei 2024
wettelijk tarief : € 1863 (€932 in het eerste jaar)
instellingstarief : € 6300

Meer informatie: https://www.rug.nl/gmw/lerarenopleiding/onderwijs/aanmelding-lerarenopleiding
toelatingseisen

vooropleiding
Je bent toelaatbaar tot de MSc Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen, track Economie en Bedrijfseconomie met de volgende diploma's van de RUG:

  • BSc Econometrics and Operations Research
  • BSc Economics and Business Economics

En met de volgende diploma's van de RUG aangevuld met de Minor Algemene Economie voor de Lerarenopleiding (30 EC):
  • BSc Bedrijfskunde
  • BSc International Business
  • BSc Industrial Engineering & Management

De toelatingscommissie (toelatingscommissie.lerarenopleiding@rug.nl) beoordeelt of toelating kan worden verkregen op grond van een gelijksoortig diploma (dat is behaald aan een andere faculteit of WO-instelling). Voor meer informatie over de toelatingsprocedure, neem contact op met FEB-studieadviseur Ilona Sporrel (i.sporrel@rug.nl).

Geïnteresseerden die reeds in het bezit zijn van een MSc of doctoraal in het bedrijfskundige of economische domein kunnen een verzoek indienen voor vrijstelling van het vakspecifieke gedeelte (60 EC) van de master Educatie; ook kunnen ze kijken naar de mogelijkheid om een eenjarige master LVHO te volgen. Mogelijk dienen zij nog wel een minor op het terrein van Algemene Economie te doen alvorens met een master Educatie of LVHO te kunnen starten. De aanvraag voor toelating, inclusief het verzoek voor vrijstelling van de vakmaster, dient te worden ingediend bij de Toelatingscommissie van de Lerarenopleiding (toelatingscommissie.lerarenopleiding@rug.nl). Voor meer informatie, neem contact op met FEB-studieadviseur Ilona Sporrel (i.sporrel@rug.nl).

taaltoets
Heb je je middelbare schooldiploma buiten Nederland behaald? Dan kan de Toelatingscommissie eisen dat je aantoont het Nederlands op NTII-niveau te beheersen.

studie kosten
bron: Rijksuniversiteit Groningen
bedrag kostenpost
€ 8000.00levensonderhoudper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

De stad

studievereniging

EBF
De EBF (Economische en Bedrijfskundige Faculteitsvereniging) is de vereniging die voor studenten het gat tussen studie en het bedrijfsleven overbrugt.
De EBF organiseert symposia, onderzoeksprojecten binnen Europa en daarbuiten, een groot tweedaags congres, etc.

aan het woord: studenten en docenten

Edwin van Renesse van Duivenbode
"Ik hoop dat ik mogelijk aan de slag kan gaan bij een van de hogescholen waar ik stage heb gelopen. Mijn toekomstambitie is om teamleider of zelfs directeur te worden.”

“De MSc Lerarenopleiding Economie en Bedrijfswetenschappen is een van de meest praktijkgerichte masters binnen FEB. Daarbij is de begeleiding en organisatie uitstekend geregeld. Docenten en mentoren zijn erg betrokken bij de studenten en zetten zich volledig in om een goede leraar van elke student te maken. Als ik opnieuw kon kiezen, dan had ik zeker dezelfde studie en stad gekozen...
Mijn toekomstambitie is om teamleider of zelfs directeur te worden.”


lees verder ...
Ellen Hanselman
"Je bent meteen docent binnen de opleiding"

De lerarenopleiding zie ik als een nuttige aanvulling op mijn studie International Business & Management. Je krijgt veel mensenkennis en leert jezelf goed kennen. Ik zou zeker weer deze tweede master kiezen.Het feit dat je meteen docent bent spreekt mij erg aan binnen de lerarenopleiding. Het is erg uitdagend om iets van je lessen te maken. De handvatten hiervoor krijg je tijdens de studie. Het is nodig om je eigen grenzen te bepalen gedurende de lessen. Door middel van groepsbegeleiding en je mentor kun je ervaringen uitwisselen en krijg je feedback. Je blijft zelf ook constant leren...
Binnen deze master heb ik een voorbereidingstraject gedaan die mij kennis liet maken met de lerarenopleiding. Het volgen van een tweede master was goed mogelijk doordat ik voor de lerarenopleiding een jaar extra studiefinanciering kreeg. Ook heb je een grote kans op een betaalde stage. De lerarenopleiding zie ik als een nuttige aanvulling op mijn studie. Je krijgt veel mensenkennis en leert jezelf goed kennen. Ik zou zeker weer deze tweede master kiezen. Mijn reis naar Zuid-Amerika is in aantocht. Daarna ga ik op zoek naar een leuke baan. Waarschijnlijk wil ik wel eerst het bedrijfsleven in om ervaringen op te doen. Een baan in het onderwijs zoek ik eventueel daarna.


lees verder ...
Martin Lutke
werkzaam als Teamleider havo bovenbouw bij Hogeland College, Warffum
"Ik heb echt het gevoel dat ik mijn roeping gevonden heb"

Martin Lutke is teamleider havo bovenbouw op het Hogeland College. "Het werk wat ik doe draagt iets bij aan de maatschappij."

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/12 RUG
Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Aardrijkskunde
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/12 RUG
Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/12 RUG
Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen - Filosofie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
4/12 Universiteit Leiden
Educatieve master Religie en Levenbeschouwing
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
5/12 Universiteit Leiden
Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
6/12 Radboud Universiteit
Tweejarige Educatieve Master Filosofie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/12 Radboud Universiteit
Tweejarige Educatieve Master Kunstgeschiedenis & Culturele en Kunstzinnige Vorming
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/12 Radboud Universiteit
Tweejarige Educatieve Master Levensbeschouwing
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/12 Radboud Universiteit
Tweejarige Educatieve Master Geschiedenis
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/12 Radboud Universiteit
Tweejarige Educatieve Master Maatschappijwetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/12 Radboud Universiteit
Tweejarige Educatieve Master Aardrijkskunde
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
12/12 Amsterdam VU
Educatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
4 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Aan het eind van het traject van de lerarenopleiding ben je bevoegd docent Economie en M&O. Het traject is ook van belang als je kiest voor een carrière als docent op het HBO of het WO. Maar de masteropleiding is niet alleen gericht op een functie in het onderwijs. Binnen deze studie werk je namelijk zowel aan vakkennis als aan communicatieve en educatieve competenties: je maatschappelijke oriëntatie en beroepskeuzemogelijkheden worden erdoor verbreed.

FEB Careers Services
Goed voorbereid de arbeidsmarkt op? De FEB Careers Services biedt allerlei activiteiten aan om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige carrière. Bezoek de website van de FEB Careers Company voor meer informatie: FEB Career Services


Al onze opleidingen zijn EQUIS en AACSB geaccrediteerd, wat je diploma extra waarde geeft op de arbeidsmarkt.Potentiële beroepen

eerstegraads docent economie en/of m&o
manager in het onderwijs
persoonlijke coach
bron: StudieData

Contact

Milan van Rees
E: m.van.rees@rug.nl
T: https://www rug nl/staff
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite