Environmental, Social & Governance Reporting en Assurance

Rijksuniversiteit Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Vergroot uw deskundigheid over het opstellen, de interne beheersing en de controle van ESG-rapportering (inclusief integrated reporting) door ondernemingen.

open_in_newwebsite

locatieDriebergen
diplomacertificate
typeexecutive program, 0 EC
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur10 maanden deeltijd
accreditatiesAACSB, EQUIS
 • Start: 10 september 2021
  NB: de editie van 2021 is vol! Neem contact met ons op om op de wachtlijst te komen of om een plek te reserveren in de volgende editie.
 • Locatie: Driebergen
 • Duur: 1 jaar (10 maanden - 6 cursusdagen op locatie)
 • Sluit aan op uw PE-portfolio
 • Schrijf u in!
 • Vraag de brochure aan

Naast de wettelijk verplichte financiële verantwoording, rapporteren meer en meer ondernemingen jaarlijks ook over hun ESG-prestaties. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, zoals milieuvraagstukken (waaronder klimaatverandering), productverantwoordelijkheid, bedrijfsethiek en kwaliteit van arbeid en leefomstandigheden. Het financiële verslag wordt opgesteld door een controller en gecontroleerd door een beëdigde (register)accountant, maar hoe stel je een betrouwbare Environmental, Social & Governance (ESG) rapportage op en valideer je de ESG-prestaties, of een geïntegreerd verslag?

Wordt deskundig op betrouwbare ESG reporting en de controle daarvan met deze éénjarige opleiding!

Waarom aan de RUG?

 • Behaal binnen een overzichtelijk tijdsbestek een deskundigheidsgraad waarmee u zich onderscheidt in de markt
 • Sluit aan op uw PE-portfolio
 • Geen colleges tijdens busy season
 • Gastdocenten, verbinding tussen wetenschap en praktijk
 • Leerstof aangeboden in verschillende onderwijsvormen: plenaire hoorcolleges, werkcolleges, videocolleges, vlogs.
 • Aangeboden centraal in Nederland

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
De opleiding ESG Reporting en Assurance is opgebouwd uit zes modules die logisch zijn ingericht. Gedurende de opleiding wordt met deelopdrachten gewerkt aan een portfolio dat uitmondt in een analyse van ESG-jaarverslaggeving en betrouwbaarheid daarvan op basis van bestaande jaarverslagen.
De zes collegedagen zijn hele collegedagen op locatie. De dagen zijn zodanig gepland dat de cursisten tijdens het busy season geen colleges hoeven te volgen. Ongeveer twee weken na ieder plenair college vindt een internet college plaats. Dit college duurt één tot twee uur en is bedoeld om nadere informatie te geven bij het plenair college dat is geweest en het plenair college dat aanstaande is en om vragen van cursisten te beantwoorden met betrekking tot de opdrachten. Naast het bijwonen van de plenaire en internet colleges ontvangen de cursisten voorafgaand aan ieder college materiaal ter bestudering. Daarbij wordt zo veel mogelijk gewerkt met korte video's waarin basiskennis wordt toegelicht, zodat tijdens de collegedag zelf op de materie kan worden ingegaan. Bovendien is het bekijken van korte video's minder inspannend dan het lezen van zware publicaties. Uiteraard zal wel een aantal publicaties/papers worden gebruikt, maar dat zijn geen hoog wetenschappelijke complexe onderzoeken. Het bekijken en lezen zal maximaal vier uur in beslag nemen. De colleges zijn gericht op de toepassing in de praktijk en hebben een sterk interactief karakter.

Het programma neemt een collegejaar van tien maanden in beslag. Per module is er een collegeblok op locatie (Landgoed ISVW, Leusden). Voorts wordt gebruik gemaakt van audio-visuele presentaties en webbased toepassingen, om de studiebelasting af te stemmen op uw dagelijkse drukke praktijk. De start is in september en de afronding eind juni. In het voorjaar is een collegevrije periode ingelast vanwege busy season. Gedurende de opleiding wordt gewerkt aan een eindwerkstuk op basis van de praktijk.
periode
Eindportfolio
Module 1: Maatschappelijke ontwikkeling tot ESG- (en geïntegreerde) verslaggeving
Module 2: De inhoud van ESG reporting
Module 3: Standaarden en frameworks voor ESG reporting
Module 4: Betrouwbare ESG-informatie
Module 5: ESG Governance en het assurance-rapport
Module 6: Actuele ontwikkelingen en een blik op de toekomst

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
hoorcollege, zelfstudie
doelstelling
Het doel van de opleding is drieledig:
 • Het vergroten van de deskundigheid van specialisten (niet-accountants) op het gebied van het opstellen en de beheersing van ESG-informatie.
 • Het vergroten van de deskundigheid van (assistent) accountants op het gebied van de controle (assurance) van ESG-informatie.
 • Het creëren van een aantoonbare deskundigheidsgraad die voor cliënten/opdrachtgevers waarneembaar is en waarmee betrokkenen zich kunnen onderscheiden in de markt.
studielast
Plenaire colleges (zes dagen), online bijeenkomsten, videocolleges en zelfstudie.

Toelating en kosten

inbegrepen in collegegeld
certificate
dinner
examination
registration fee
lunch
study material

De stad

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in
?% daarvan is vrouw
29331 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen
51% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

aan het woord: studenten en docenten

studenten
David Boekel
werkzaam als Manager Impact Reporting bij RSM
"Verschillende achtergronden, hetzelfde doel"

"Na me veel te hebben ingelezen in het thema ESG wilde ik mijn kennis graag verdiepen en omlijsten met een diploma. De opleiding van UGBS bood deze mogelijkheid, evenals de kans om mensen te leren kennen die ook in het ESG-vakgebied opereren.

Het bleek dat we allemaal dezelfde weg wilden bewandelen, weliswaar vanuit verschillende sectoren en achtergronden, maar met hetzelfde doel. Nog steeds heb ik goed contact met de groep en ontstaan er mooie initiatieven en samenwerkingen door kennis en kunde te delen met elkaar."
Adrianca Mens
werkzaam als Senior Manager Audit & Assurance bij BDO
"Ik zou elke (toekomstige) accountant deze opleiding aanraden"

"Ik realiseer mij nu nog meer hoe belangrijk het is om goede kennis van je klant te hebben. In de opleiding leer je vanuit grote frameworks naar de niet-financiële informatie van je klant te kijken, wat uiteindelijk ook invloed kan hebben op de (controle van) financiële verslaglegging.

Het werken met gastsprekers was top. Zij namen veel ervaring mee en deelden hun best practices in onze kleinschalige groep, waarbinnen veel interactie mogelijk was. Een echte verrijking."
Wim Bartels
“Holistisch kijken naar niet-financiële informatie”

Wim Bartels
Partner Sustainability KPMG‘Bedrijven, investeerders en overheden hebben meer dan ooit behoefte aan niet-financiële informatie over organisaties; mede omdat deze uiteindelijk financiële consequenties hebben. Met de stijging van deze behoefte groeit ook het belang dat dergelijke informatie deugt. Dat houdt in dat de ESG-informatie evenwichtig, juist én volledig is. Goede ESG-informatie en assurance daarover versterkt de geloofwaardigheid van de onderneming. Daar bereidt deze opleiding cursisten op voor...


lees verder ...
Nancy Kamp-Roelands
“Toolkit voor kwalitatief goede ESG-informatie”

Nancy Kamp-Roelands

 • Executive Director Climate Change and Sustainability Services EY
 • Bijzonder hoogleraar Non-Financial Information, Integrated Reporting & Assurance
 • Docent opleiding ESG Assurance‘ESG reporting speelt een steeds belangrijkere rol in het maatschappelijk speelveld van organisaties. Om als accountant toegevoegde waarde te leveren, is het van belang inzicht te hebben in de verschillende raamwerken van ESG-informatie en deze te interpreteren in de context van een goed verslag...
  Deze drietrapsbenadering maakt onze opleiding uniek.’


lees verder ...

Contact

Prof. Dr. Dick de Waard

programmadirecteur

E: d.a.de.waard@rug.nl
T: 050 36 33776
Marcus Looijenga MSc

kerndocent

E: m.looijenga@rug.nl
T: 050 36 33 768
Ruth Sudhölter

Programmamanager en opleidingsadviseur UGBS

E: r.a.sudholter@rug.nl
T: (+31) 050 36 34 580
W: Ruth Sudhölter
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite