Psychologie

Radboud Universiteit

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

In Nijmegen is een breed palet aan specialisatie mogelijk in de master psychologie. Vind jouw track binnen Work, Organisation and Health; Gezondheidszorgpsychologie of Behaviour Change.

open_in_newwebsite

locatieNijmegen
diplomaMSc
typeregulier, 60 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
volledig Engels
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60260
numerus fixusnee
honoursnee
De master Psychologie is een eenjarig programma. De master is toegankelijk voor alle studenten met een bachelordiploma psychologie van een Nederlandse universiteit. Er zijn drie verschillende masterprogramma's; 'Work, Organisation and Health', 'Gezondheidszorgpsychologie' en 'Behaviour Change'. De master bestaat voor ongeveer 50% uit theoretische vakken en vaardigheidstrainingen en voor 50% uit stage en masterthesis. In de stage oefen je beroepsvaardigheden en voer je een empirisch onderzoek uit. De masterthesis is het verslag van dit onderzoek, waarin je de resultaten van dit onderzoek nader uitwerkt en koppelt aan de opgedane theoretische kennis. De stage is extern, bijv. bij een bedrijf of ziekenhuis. Na het afronden van de masterfase ben je een academisch geschoold psycholoog die handelt op basis van wetenschappelijk verkregen kennis en zelf kan bijdragen aan het vermeerderen van deze kennis.
Naast de eenjarige master zijn er twee research masters (met selectie) voor degenen die geïnteresseerd zijn in fundamenteel onderzoek: cognitive neuroscience en behavioural science. Deze tweejarige masters bereiden je voor op een carrière in de wetenschap.

Waarom aan de Radboud Universiteit?

Onze docenten zijn vooraanstaande onderzoekers en/of professionals uit het werkveld, met een grote betrokkenheid bij 'hun' studenten. In het kleinschalige onderwijs en binnen de actieve studieverenigingen bouw je, al tijdens je studie, aan je netwerk van vakgenoten.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

tracks

specialisatie Behaviour Change



specialisatie Gezondheidszorgpsychologie

De masterspecialisatie GezondheidsZorgPsychologie (GZP) omvat één studiejaar waarin de basis wordt gelegd voor je toekomstige baan als psycholoog in de geestelijke of lichamelijke gezondheidszorg.

De master maakt je bekend met evidence-based diagnostiek en psychologische behandelingen. Ook zet de master je aan om kritisch na te denken over jouw werk als psycholoog. De opleiding besteedt veel aandacht aan een goed en gevarieerd stage-aanbod. Naast de stage volg je vaardigheidstrainingen die je professioneel vormen. De master integreert kennis van de klinische psychologie en ontwikkelingspsychologie (inclusief ouderenpsychologie) met die van klinische neuropsychologie.De masterspecialisatie biedt een integratie van fenomenologische, neurocognitieve en gedragscognitieve kennis. Verder is er aandacht voor de toepassing van deze kennis over meerdere levensfasen: jeugdigen, volwassenen en oudere volwassenen. Naast deze noodzakelijke verbreding biedt deze opleiding ook de mogelijkheid om je te specialiseren in de verschillende deelgebieden van de psychologie binnen de geestelijke en somatische gezondheidszorg. Deze gebieden zijn de Kinder & Jeugdpsychologie, de Volwassenenzorg, de Neuro & Revalidatiepsychologie en de Psychogerontologie.

specialisatie Arbeid, Organisatie & Gezondheid



track Neuro- en revalidatiepsychologie

Diagnostiek en behandeling van patienten met aangeboren of niet aangeboren hersenletsel in de gezondheidszorg

Dit is een doelgroep waarvoor je kan kiezen binnen Gezondheidszorgpsychologie. Onze docenten hebben ook functies in de praktijk en geven colleges over de neuropsychologische testen die je kan afnemen, hun ervaringen bij hersenoperaties waar ze de chirurgen assisteren om functies te lokaliseren, waar je op moet letten bij de behandeling van deze speciale groep patienten etc.

track Psychogerontologie

Diagnostiek en behandeling van volwassenen in de tweede levenshelft/ouderen in de gezondheidszorg.

Nijmegen heeft een unieke expertise in de ouderenpsychologie (gerontologie). Met een specialisatie in deze doelgroep patienten kun je gaan werken in een ziekenhuis, verpleeghuis, geheugenpoli, verzorgingstehuis etc.

track Klinische psychologie

Diagnostiek en behandeling bij patienten met psychische problemen en stoornissen in de eerste, tweede of derde lijn.

track Kinder- en Jeugdpsychologie

Diagnostiek en behandeling bij kinderen en jongeren (en hun ouders) in geval van psychische problemen, ontwikkelingsstoornissen, gedragsproblemen, etc.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, groepsopdracht, groepsdiscussie, individuele opdracht, stage, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, mondelinge presentatie, practicum, project, zelf-evaluatie, zelfstudie, werkcollege, werkgroep, workshop
onderwijsvormen
Er zijn in de master psychologie bij elke variant intensieve trainingen, zodat je voorbereid bent op de arbeidsmarkt: niet alleen uit de boeken en met hoorcollege-tentamen, maar ook wat betreft je vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. Er zijn goede contacten met veel stage- en onderzoeksplaatsen; waaronder grote NGO's, GGZ-instellingen, ziekenhuizen en commerciele bedrijven in Nederland en Duitsland.
docenten
alle docenten zijn voor onderwijs gekwalificeerd en hebben daarnaast een sterke poot in het onderzoek in de instituten van onze universiteit of daarbuiten en/of zijn werkzaam in de praktijk, bijvoorbeeld in een GGZ instelling of een bedrijf voor organisatieadvies.
studeren in het buitenland
De mogelijkheid om in het buitenland te studeren wordt tijdens de bacheloropleiding in hoge mate gefaciliteerd. In de masteropleiding wordt het niet aangeraden, vanwege het relatief korte traject, de opbouw van het curriculum en toegepast-wetenschappelijke karakter. In bepaalde gevallen is het mogelijk stage te lopen in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland voor van oorsprong Duitse studenten.

Toelating en kosten

toelatingseisen

vooropleiding
universitaire bachelor Psychologie
(en twee richtingen van Geestelijke Gezondheidskunde (Gezondheidswetenschappen) in Maastricht)

inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

De stad

studievereniging

Halo
Studievereniging Gezondheidszorgpsychologie

B-Change
Studievereniging mastervariant Gedragsverandering

SPiN
studievereniging psychologie

Argon
Studievereniging mastervariant Arbeid, Organisatie en Gezondheid

aan het woord: studenten en docenten

studenten
Lotte
werkzaam als testassistent bij Nederlands Psychoanalytisch Instituut in AmsterdamLotte (27), studeerde augustus 2008 af als ontwikkelingspsycholoog en werkt als testassistent bij het Nederlands Psychoanalytisch Instituut in Amsterdam

"Op mijn tiende wist ik al dat ik kinderpsycholoog wilde worden. Nou ja, ik wist nog niet dat het zo heette, maar ik was geinteresseerd in kinderen die anders waren en wilde hen helpen. Ik dacht ook na hoe ik zou zijn geweest als ik in een ander gezin was opgegroeid dan bij mijn eigen ouders...

In mijn werk neem ik testen af bij kinderen en jongeren van 0-23 jaar met emotionele problemen. Ik kijk hoe ze zich gedragen en hoe ze scoren op bijvoorbeeld een intelligentietest, een Rorschachtest en een persoonlijkheidstest. Mijn rapportage is de basis voor de diagnose en de therapie. Het liefst zou ik die therapie ook zelf geven, maar daarvoor moet je eerst een GZ-opleiding of een opleiding tot psychotherapeut doen. En om die te kunnen doen moet je behandelervaring hebben. Daarom heb ik sinds kort op een werkervaringsplaats bij de Bascule, daar werk ik op een polikliniek voor kinderen met autistische stoornissen. Ik geef er bijvoorbeeld een TOM-training, een sociale cognitietraining waarin kinderen leren hoe ze gevoelens kunnen herkennen.
Je moet lang en hard werken om te komen waar ik wil. Maar ik zet door. Over vijf jaar wil ik psychotherapeut zijn en kinderen met emotionele problemen behandelen."


lees verder ...
Irene Schoutsen
afgestudeerd in 2009 werkzaam als psycholoog en trainer bij PCN, Chain WorksIrene (26) is in mei 2009 afgestudeerd en sinds juli 2009 psycholoog en trainer bij PCN, Chain Works.

-Tijdens mijn studie heb ik de cursus vaardigheden voor psychologen gegeven aan tweedejaars. Ik merkte toen al dat ik lesgeven leuk vind en er energie van krijg. Dat was voor mij reden om voor deze baan te kiezen. Juist de combinatie van trainingen en assessments geven, bevalt me goed. Ik vind het leuk om mensen te stimuleren en te laten ontdekken waar ze goed in zijn. Vaak vinden mensen dat lastig om over zichzelf te zeggen.
Veel dingen uit mijn studie komen in mijn werk terug...
Verder gebruik ik veel standaardvragenlijsten, zoals een beroepskeuzetest of een loopbaanwaardenlijst. Ik heb geleerd om te bepalen wanneer je wat in moet zetten.
Dit werk is heel praktisch en daar houd ik van. Ik ben voortdurend met mensen bezig. Belangrijk is dat je goed kunt luisteren, empathisch bent en mensen weet te motiveren. Op termijn wil ik graag coaching doen, mensen individueel begeleiden bij werkgerelateerde vragen. Hen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen of assertiever te worden en hen feedback geven hoe ze dingen anders kunnen aanpakken. Dat is echt werk dat bij mij past, daar krijg ik energie van.”


lees verder ...
Lotte van den Munckhof
afgestudeerd in 2009 bij Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid GelderlandLotte studeerde in juli 2009 af als master Psychologie, variant Gedragsverandering en werkt sinds september 2009 bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland

"Het ROVG vindt de Nijmeegse master Gedragsverandering erg interessant: in ons werk draait namelijk alles om mensen te bewegen tot ander, veiliger verkeersgedrag. Mijn collega's hopen dat ik kant-en-klare oplossingen heb, maar zo simpel is het ook weer niet. Het kost tijd om goede acties op te zetten die daadwerkelijk het gedrag van mensen veranderen. In het begin draaide ik mee in lopende projecten...
Gelukkig heb ik sinds kort een ander contract en heb ik nu een dag per week om die nieuwe manier van werken uit te werken. Dan kan ik echt mijn tijdens de master opgedane kennis inpassen in deze organisatie. We willen bereiken dat mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen gedrag op straat en beseffen welk effect dat heeft op anderen. Daar gebruik je psychologische trucs voor. Bijvoorbeeld beloning: als je fietsers zonder licht behalve een bekeuring ook een LED-lampje geeft, is de kans groter dat ze wat aan hun fietsverlichting gaan doen.

Tijdens mijn studie heb ik altijd gezegd: ik wil maatschappelijke problemen oplossen. Daarbij dacht ik nooit aan verkeersveiligheid. Maar het blijkt ontzettend leuk. En nuttig. Uiteindelijk heeft iedereen van ons met verkeer te maken."


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/23 Radboud Universiteit
Psychologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
2/23 Radboud Universiteit
Behaviour Change
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
3/23 Radboud Universiteit
Work, Organisation and Health
€ 315 gemiddelde kamerhuur
2 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
4/23 Radboud Universiteit
Gezondheidszorgpsychologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/23 RUG
Psychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
6/23 RUG
Theory and History of Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
7/23 RUG
Applied Social Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
8/23 RUG
Environmental Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
9/23 RUG
Talent Development and Creativity
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
10/23 RUG
Clinical Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
11/23 RUG
Klinische Neuropsychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
12/23 RUG
Ontwikkelingspsychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
13/23 RUG
Clinical Forensic Psychology and Victimology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
14/23 RUG
Klinische Psychologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
100% Engelstalig
15/23 RUG
Work, Organizational and Personnel Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
16/23 RUG
Applied Cognitive Neuroscience
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
95% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
17/23 RUG
DDM Sustainability and Environmental Psychology
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
18/23 Amsterdam VU
Work and Organizational Psychology
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
19/23 Amsterdam VU
Forensische Neuropsychologie
gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
20/23 Amsterdam VU
Klinische Neuropsychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
40% Nederlandstalig
60% Engelstalig
21/23 Amsterdam VU
Klinische Psychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
70% Nederlandstalig
30% Engelstalig
22/23 Amsterdam VU
Klinische Ontwikkelingspsychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
80% Nederlandstalig
20% Engelstalig
23/23 Amsterdam VU
Psychologie
€ 424 gemiddelde kamerhuur
36 eerstejaars
75% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Mogelijke beroepen
Zo'n 47% van de afgestudeerden gaat aan de slag als psycholoog of psychotherapeut. Ook gaat een deel van de afgestudeerden aan het werk in functies in zorg en welzijn (9% van de afgestudeerden) en gaat een deel aan de slag als onderzoek of wetenschappelijk medewerker (7% van de afgestudeerden).

Bron cijfermateriaal: RU alumnimonitoren 2010-2012 FSW - Radboud Universiteit Nijmegen (percentages), Keuzegids Universiteiten 2013 - CHOI (salarisinformatie).
Promoveren
Wanneer je je masterprogramma hebt afgerond en je zeker weet dat je verder wilt als onderzoeker, kun je ervoor kiezen om te promoveren in jouw vakgebied. Promovendi - ook wel PhD's genoemd - leveren een belangrijke bijdrage aan het Nijmeegse onderzoek. Zo'n 8% van de afgestudeerden psychologie wordt promovendus. Als je nu al weet dat je wil promoveren, kun je misschien beter een onderzoeksmaster uitkiezen.

Arbeidskansen
Van de afgestudeerden heeft 85% binnen 6 maanden na afstuderen een betaalde baan. Zo'n 57% van het aantal afgestudeerden heeft direct na afstuderen een betaalde baan. Verder geeft 73% van de werkenden aan dat zij een baan op universitair niveau hebben

Startsalaris
Het gemiddelde startsalaris van een afgestudeerde die de bachelor psychologie heeft gedaan met daarop een aansluitende master, ligt op € 2105,- bruto per maand.

Bron cijfermateriaal: RU alumnimonitoren 2010-2012 Faculteit der Sociale Wetenschappen - Radboud Universiteit Nijmegen (percentages), Keuzegids Universiteiten 2013 - CHOI (salarisinformatie).

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Amsterdam VUBeleid, Communicatie en Organisatiegeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityMarketing Management+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

adviseur gedragsverandering
arbeid- en organisatiepsycholoog
beleids- en wetenschappelijk onderzoeker
ontwikkelingspsycholoog, schoolpsycholoog of docent;
rechts- en forensisch psycholoog
sportpsycholoog
test- en selectiepsycholoog
bron: StudieData

Contact

Onderwijsmarketing
E: studievoorlichting@ru.nl
T: 024-3612345, optie 2
voorlichtingsteam psychologie

voorlichting

E: psychologie@ru.nl
T: 024-3616163
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite