Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 515

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/template.inc on line 499
voltijd master Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied - Radboud Universiteit

Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied

Radboud Universiteit

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Deze tweejarige masteropleiding is uniek in Nederland. Je kunt de opleiding volgen na afronding van een aantal specifieke bacheloropleidingen.

open_in_newwebsite

locatieNijmegen
diplomaMA
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60823
numerus fixusnee
honoursnee

Wil je graag reflecteren op de kennis die je in je bachelorstudie hebt opgedaan? Vind je het leuk om kritisch na te denken over zaken die we doorgaans als vanzelfsprekend aannemen? Schrik je niet terug voor een stevige inhoudelijke discussie? Kortom, wil je boven je wetenschapsgebied uitstijgen? Dan is de masteropleiding Filosofie van een Bepaald Wetenschapsgebied iets voor jou!

Deze tweejarige masteropleiding is uniek in Nederland. Als student specialiseer je je in het filosofische vakgebied dat aansluit bij de door jou gevolgde bacheloropleiding. Heb je bijvoorbeeld een bachelor rechten, dan is jouw specialisatie rechtsfilosofie. Het eerste studiejaar bestaat uit een brede oriëntatie in de filosofie. In het tweede jaar volg je specialistische vakken en schrijf je een scriptie. De invulling van het onderwijsprogramma bepaal je zelf in overleg met je afstudeerbegeleider.

Waarom aan de Radboud Universiteit?

  • De masteropleiding Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied is de enige in Nederland die volledig filosofisch van opzet is.
  • De inhoudelijke focus van de master stelt je in staat diepgaande kennis te verwerven over filosofie in het algemeen én van een bepaald wetenschapsgebied in het bijzonder.
  • De kleinschalige opzet staat garant voor intensieve persoonlijke begeleiding.
  • De koppeling tussen onderwijs en onderzoek zorgt voor inspirerende werksessies en nieuwe inzichten.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet eerste jaar bestaat uit zes filosofische kernvakken. Verder volg je twee cursussen waarin je leert over de hedendaagse en de historische relatie tussen filosofie en de vakwetenschappen (Wetenschapsfilosofie en Wetenschapsgeschiedenis). Daarnaast volg je een tweetal vaardigheidscursussen, die de student bekend maken met typisch academisch-filosofisch vaardigheden, methoden, en werkwijzen (Filosofische Vaardigheden 1 en 2).

In je tweede jaar volg je twee seminars uit de reguliere filosofie ma
1e jaar Het eerste studiejaar bestaat uit een brede oriëntatie in de filosofie. Je volgt inleidingen in de vakken logica, cognitiefilosofie, wijsgerige antropologie, metafysica, ethiek, sociale en politieke filosofie. Je bestudeert de geschiedenis van de filosofie in relatie tot geschiedenis van de wetenschap en je volgt een cursus wetenschapsfilosofie. Daarnaast volg je een tweetal vaardigheidscursussen, die de student bekend maken met filosofische vaardigheden, methoden, en werkwijzen.
2e jaar In het tweede jaar volg je specialistische masterseminars en schrijf je een scriptie over een thema binnen jouw afstudeerspecialisatie.
periode
keuzevak stage

specialisaties

specialisatie Filosofie van de gedragswetenschappen

Op basis van BA Pedagogiek, Psychologie, Communicatiewetenschappen, Culturele antropologie

In de masterspecialisatie filosofie van de gedragswetenschappen onderzoek je de vooronderstellingen waarop het moderne denken over menselijk gedrag is gebaseerd. Wij mensen zien onszelf doorgaans als doelgerichte, redelijke en verantwoordelijke wezens. Maar wetenschappelijke feiten uit de psychologie, pedagogiek en antropologie laten een ander mensbeeld zien. Dit verschil vraagt om wijsgerige reflectie.

specialisatie Filosofie van de rechtswetenschap

Op basis van BA Rechtgeleerdheid

Elke jurist krijgt in de praktijk te maken met vragen die in de rechtsgeleerdheid niet beantwoord worden. Wat is bijvoorbeeld de verhouding tussen recht, moraal en politiek? En bestaat er zoiets als natuurrecht? In de masterspecialisatie filosofie van de rechtswetenschap sta je stil bij dit soort vragen.

specialisatie Filosofie van de natuur- en levenswetenschappen

Op basis van BA biologie, informatica, moleculaire levenswetenschappen, natuur- en sterrenkunde, science, scheikunde en wiskunde

De mens krijgt steeds meer macht over leven en natuur. Is dit een goede ontwikkeling? Zo roepen natuurwetenschappelijke doorbraken zowel fascinatie als onbehagen op. Kan de mens op verantwoorde wijze met zijn machtspositie omgaan? In de masterspecialisatie filosofie van de natuur- en levenswetenschappen onderzoek je dat.

specialisatie Filosofie van de politicologie

Op basis van BA Politicologie, European Studies, International Relations, Sociale geografie, Bestuurskunde, Politieke economie, Sociologie, Ontwikkelingsstudies

Politiek gaat veel verder dan Den Haag of Brussel. In de masterspecialisatie filosofie van de politicologie onderzoek je de logos - de logica en de principes - van het politieke. Je bestudeert vragen rond macht, autoriteit, vrijheid en rechtvaardigheid.

specialisatie Filosofie van de godsdienstwetenschappen

Op basis van BA Theologie of Religiewetenschappen

In de masterspecialisatie filosofie van de godsdienstwetenschappen staat religie centraal. Je onderzoekt onder meer de verhouding tussen rede en geloof, de wijsgerige argumenten voor of tegen het geloof in God en de complexe relatie tussen religie en moderniteit.

specialisatie Filosofie van de bedrijfswetenschappen

Op basis van BA Bedrijfswetenschappen, Economie, Bestuurskunde

In de bedrijfswetenschappen lijkt op het eerste gezicht geen plek te zijn voor filosofie. In de masterspecialisatie filosofie van de bedrijfswetenschappen ervaar je dat er wel degelijk filosofische vragen te stellen zijn over bedrijven en organisaties. Zoals: wat is een organisatie? Hebben managers speciale morele verantwoordelijkheden? Hoe denken medewerkers over ethische kwesties?

specialisatie Filosofie van de geschiedenis

Op basis van BA Geschiedenis, Kunstgeschiedenis

Als geschiedkundige kun je vanuit verschillende perspectieven kijken naar de historische werkelijkheid. Is de geschiedenis een kringloop, een ontwikkeling van slechter naar beter of van glorie naar verval? In de masterspecialisatie filosofie van de geschiedenis voorzie je deze perspectieven van filosofisch commentaar.

specialisatie Filosofie van de cultuurwetenschappen

Op basis van algemene cultuurwetenschappen en kunstgeschiedenis

We hechten veel waarde aan het begrip 'cultuur'. Denk aan 'het culturele leven', 'organisatiecultuur' en 'culturele levenswijze'. Tegelijkertijd is het een vaag en omstreden begrip. In de masterspecialisatie filosofie van de cultuurwetenschappen bestudeer je problemen als cultuurrelativisme en de verhouding tussen cultuur en politiek

specialisatie Filosofie van de cognitiewetenschappen

Heb jij Psychologie, Kunstmatige Intelligentie of Neurowetenschappen gestudeerd en zoek je filosofische verdieping? Dan is de Master Filosofie van de Cognitiewetenschappen wellicht iets voor jou.

In deze masterspecialisatie bestudeer je menselijke cognitie vanuit een interdisciplinair perspectief. Je doet onder andere onderzoek naar de relatie tussen cognitie, taal en cultuur, de ontwikkeling van sociale cognitie, het verschil tussen menselijke, dierlijke en kunstmatige cognitie, en de vraag wat een cognitieve stoornis eigenlijk is. In je onderzoek betrek je recente inzichten vanuit de psychologie, kunstmatige intelligentie en cognitieve neurowetenschappen en haak je aan bij belangrijke maatschappelijke vraagstukken.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
groepsdiscussie, individuele opdracht, stage, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, mondelinge presentatie, werkcollege
doelstelling
De master Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied leidt je op tot een academische professional die zelfstandig onderzoek kan verrichten, kan reflecteren op ontwikkelingen in het wetenschapsgebied en vanuit een kritische houding kan adviseren over de ontwikkeling, vormgeving en implementatie van maatregelen om uiteenlopende maatschappelijke problemen op te lossen. Je combineert je kennis van de wetenschappen met een grondige kennis van de westerse filosofie.

Toelating en kosten

toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
toelatingseisen

vooropleiding

toelatingsgesprek

inbegrepen in collegegeld
examination

De stad

studievereniging

Sophia
F.C. Sophia is de studievereniging van de opleiding filosofie. Voor een potje gekostumeerd weerwolven op lokatie ben je bij haar aan het juiste adres. Daarnaast organiseert ze tal van activiteiten voor studenten, waaronder maandelijkse borrels, maar ook studiereizen (in het verleden onder andere naar Rusland, Roemenië en Turkije), weekenden en tal van andere activiteiten.

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/20 Radboud Universiteit
Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de godsdienstwetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de rechtswetenschap
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de geschiedenis
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
5/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de gedragswetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de politicologie
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
7/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de natuur- en levenswetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
8/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de cognitiewetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
9/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de cultuurwetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
10/20 Radboud Universiteit
Filosofie van de bedrijfswetenschappen
€ 315 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
11/20 Universiteit Leiden
Philosophy in World Traditions
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
12/20 Universiteit Leiden
Philosophy (120 ec)
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
13/20 Universiteit Leiden
Philosophy of Law, Governance and Politics
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
14/20 Universiteit Leiden
Philosophy of Humanities
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
15/20 RUG
Philosophy, Science and Humanities
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
16/20 Amsterdam UVA
Wijsbegeerte van een bepaald wetenschapsgebied
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
17/20 Amsterdam VU
Philosophy of Law and Governance
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
18/20 Amsterdam VU
Philosophy of Neuroscience
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
19/20 Amsterdam VU
Philosophy, Bioethics and Health
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
20/20 Amsterdam VU
Philosophy of Neuroscience
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
De master Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied leidt je op tot een academische professional die zelfstandig onderzoek kan verrichten. Filosofische vaardigheden als kritisch lezen en schrijven leer je toepassen op praktische situaties. Je bent in staat actuele gebeurtenissen snel en adequaat te analyseren. Je combineert je kennis van de wetenschap met een grondige kennis van de Westerse filosofie.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Na afronding van de masteropleiding Filosofie van een bepaald wetenschapsgebied beschik je over een bijzondere combinatie van kennis en vaardigheden. Je hebt je bekwaamd in een wetenschappelijke discipline én je bent in staat om deze discipline filosofisch te onderzoeken. Deze kwaliteiten bieden je goede kansen op de arbeidsmarkt. Zo vormt de master een ideale opstap naar een baan als onderzoeker (promovendus) in interdisciplinaire onderzoeksgroepen.
Je kunt docent of onderzoeker worden op een hbo of universiteit. Een andere mogelijkheid is een baan in de media- of uitgeversbranche, bijvoorbeeld als wetenschapsjournalist of redacteur. Verder kun je als beleidsmedewerker of leidinggevende gaan werken bij (semi-)overheden en bij culturele en maatschappelijke instellingen. Ten slotte kun je een baan vinden in het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als communicatieadviseur of ethisch deskundige. Ook een functie als juridisch of politiek medewerker behoort tot de mogelijkheden.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
UULeraar VHO filosofie full-time,part-time educationalgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Filosofie educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Filosofie educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Filosofie part-time educationalgeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

hoogleraar filosofie
universitair (hoofd)docent filosofie
wetenschappelijk onderzoeker filosofie
bron: UWV

Contact

Studievoorlichter Filosofie
E: filosofie@ru.nl
T: (024)3616224
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite