Deprecated: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/traits/trait_studieadres.php on line 515

Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /data/sites/web/studieadresnl/subsites/studieadres.nl/code/studieadres/19.3/template.inc on line 499
voltijd bachelor Religie, Politiek en Samenleving - Radboud Universiteit

Religie, Politiek en Samenleving

Radboud Universiteit

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Als religiewetenschapper denk je na over vraagstukken rondom religie, cultuur en diversiteit. Je onderzoekt hoe mensen omgaan met geloof en hoe verschillende religies zich tot elkaar verhouden.

open_in_newwebsite

locatieNijmegen
diplomaBA
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvooral Nederlands
deels Engels
opleidingsduur3 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code50902
numerus fixusnee
honoursheeft honours track

Van vredelievend tot gewelddadig, van fascinerend tot bevreemdend: de rol van religie in de hedendaagse samenleving en de internationale politiek is ingewikkeld, veelzijdig en tegenstrijdig. En andersom: als je de grote politieke en maatschappelijke issues van vandaag recht wil doen, dan moet je kennis hebben van de levensbeschouwelijke en religieuze contexten. Kunnen we de situatie in het Midden-Oosten begrijpen zonder kennis van de islam? Kun je iets snappen van de Amerikaanse politiek als je de rol van het christendom aldaar vergeet? Is de leefbaarheid op onze planeet te redden zonder inzicht in de opvattingen die daarover bestaan binnen de religieuze gemeenschappen?

Wil je de achtergronden leren kennen van de politieke islam in het Midden-Oosten, van conservatieve christenen in de Verenigde Staten of van de religieuze identiteit van bevolkingsgroepen in Europa? En wil je begrijpen wat de invloed daarvan is op de actualiteit? Dan is de bachelor Religie, Politiek en Samenleving jouw opleiding.

Waarom aan de Radboud Universiteit?

awardElsevier beste opleiding
2023
Bij Religie, politiek en samenleving in Nijmegen staat de actualiteit centraal. Je onderzoekt actuele vraagstukken zoals de opkomst van zen-boeddhisme is in het westen, de rol van conservatieve christenen in de campagne van Donald Trump, radicalisering van bekeerde moslims en vele andere actuele vraagstukken. In het Nijmeegse studieprogramma is er veel aandacht voor Aziatische godsdiensten, voor bronteksten en voor nieuwe religieuze bewegingen.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwIn het eerste jaar, de propedeuse, volg je 12 vakken van elk 5 studiepunten, waaronder kennismakingen met de verschillende wereldgodsdiensten en het vak 'academische vaardigheden'. In het tweede jaar verdiep je je in de bronteksten en volg je de vakken 'Psychology of Religion' en 'Anthropology of Religion'. In het derde jaar heb je ruimte voor keuzevakken (minoren) en ga je zelf onderzoek doen voor je bachelorscriptie.
1e jaar In je eerste jaar krijg je inleidingen in alle wereldgodsdiensten: christendom, jodendom, boeddhisme, hindoeïsme, islam en nieuwe religieuze bewegingen. Ook krijg je algemene vakken over het fenomeen religie, zoals rituele studies, ethiek, godsdienstsociologie en theorieën over religie. Daarnaast volg je in je eerste jaar begeleidende vakken, waarin je o.a. leert hoe je een goed werkstuk maakt en wat wetenschappelijk onderzoek is.
periode
Anthropology of Religion
Inleiding Religiewetenschappen
Academische vaardigheden
Buddhism
Christendom
Godsdienstsociologie
Hindoeisme
Islam
Judaism
Nieuwe religieuze bewegingen
Religie en ethiek
Rituele studies
2e jaar In het tweede jaar maak je kennis met de heilige teksten van religies. Je bestudeert de heilige boeken en de betekenis die deze teksten hebben voor gelovigen. Ook beschouw je het fenomeen religie vanuit verschillende vakgebieden en methoden bij godsdienstantropologie, godsdienstfilosofie en godsdienstpsychologie.
3e jaar In jaar drie heb je ruimte om zelf keuzevakken te kiezen. Je kunt ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan, om de educatieve minor te volgen of om vakken naar keuze binnen of buiten je studiegebied te volgen. Ook volg je in je de vakken 'Gender, multiculturaliteit en religie', 'Migratie' en 'Christendom in de moderne tijd'. Het vak 'Geesteswetenschappen en Samenleving' bereidt je voor op het leven na je studie. Je sluit het jaar af met het bachelorwerkstuk over een onderwerp naar keuze.

tracks

track Islamstudies

Als student Islamstudies leer je alles over de islam en over geschiedenis, cultuur en politiek van het Midden-Oosten. Ook leer je Arabisch om Arabische teksten te bestuderen.

Het Midden-Oosten maakt deel uit van ons dagelijks leven. De politieke conflicten zijn voortdurend in het nieuws en hebben invloed op de politieke en economische situatie in het westen. Toch is het Midden-Oosten meer dan alleen een 'wespennest': het is ook een regio met een rijke cultuurhistorische traditie. Je vindt er overblijfselen van grote culturen van ver voor onze jaartelling. Bij Islamstudies in Nijmegen ligt de nadruk op de moderne Arabische wereld en de islam. Ook vanuit een antropologische en politieke invalshoek verdiep je je in de actualiteit van het Midden-Oosten.
Vind jij de Islam en de cultuur en geschiedenis van het Midden-Oosten interessant? Wil je alle achtergronden en ontwikkelingen van de huidige situatie in het Midden-Oosten kennen? Wil je Arabisch leren? Dan is deze opleiding echt iets voor jou.

track Religie, Politiek en SamenlevingOnderwijs

taal van onderwijs60% nl
40% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
groepsopdracht, groepsdiscussie, hoorcollege, literatuurstudie, onderzoek, project, zelfstudie, werkcollege, werkgroep
studeren in het buitenland
De opleiding heeft op alle continenten relaties met universiteiten. Veel studenten kiezen voor een periode in Groot-Brittannië of Zuid-Afrika, maar verblijven in allerlei landen zijn mogelijk.
bindend studieadvies
  • minimaal 44 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Honours Academy

De Radboud Honours Academy biedt de meest gemotiveerde en ambitieuze studenten van de Radboud Universiteit de kans een extra en uitdagend programma te volgen.

Toelating en kosten

toelaatbare profielen
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mtoelaatbaar
hbo-ptoelaatbaar
WO propedeusetoelaatbaar
studie kosten
bron: Radboud Universiteit
bedrag kostenpost
€ 150.00studiematerialenper jaar
inbegrepen in collegegeld
examination

De stad

studievereniging

AWAZ
Awaz is sinds 2004 de faculteitsvereniging van theologie, religiestudies en islam & Arabisch, voortgekomen uit de theologie-faculteitsvereniging Junia.
De naam betekent in verschillende landen: geluid, gerucht, muziek en dat wat gaande is. Haar naam staat symbool voor een vereniging die actief wil zijn onder studenten en medewerkers en duidt in één woord aan wat zij als haar kerntaak beschouwt namelijk: "Door middel van studiegerelateerde en niet studiegerelateerde activiteiten fungeren als bindende factor tussen studenten en medewerkers zowel binnen de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen als daarbuiten."

De vereniging heeft verschillende gezellige activiteiten, waaronder de maandelijkse borrel, lezingen, stedentrips, studiereizen (in het verleden onder andere naar Israël, Syrië en Senegal) en andere leuke activiteiten.

aan het woord: studenten en docenten

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/6 Radboud Universiteit
Religie, Politiek en Samenleving
star Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
12 eerstejaars
91% vrouw
? uur contacttijd/week
60% Nederlandstalig
40% Engelstalig
2/6 Radboud Universiteit
Islam, Politiek & Samenleving
€ 315 gemiddelde kamerhuur
12 eerstejaars
91% vrouw
? uur contacttijd/week
75% Nederlandstalig
25% Engelstalig
3/6 Universiteit Leiden
Religiewetenschappen
€ 350 gemiddelde kamerhuur
4 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
45% Nederlandstalig
55% Engelstalig
4/6 RUG
Religiewetenschappen
€ 303 gemiddelde kamerhuur
24 eerstejaars
58% vrouw
? uur contacttijd/week
50% Nederlandstalig
100% Engelstalig
5/6 UU
Religiewetenschappen
€ 336 gemiddelde kamerhuur
8 eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
6/6 Amsterdam UVA
Religiewetenschappen
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Na het afronden van de bachelor kun je doorstuderen in een masteropleiding, of je kunt op zoek gaan naar een baan. In de master kiest de student voor een specialisatie in een bepaalde sector (onderzoek, religie en beleid, geestelijke verzorging). Daarna kun je kiezen voor een opleiding tot 1e graads docent Levensbeschouwing.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Veel van onze studenten komen terecht in een baan bij de overheid (ambassades, ministeries, gemeenten), in de geestelijke verzorging, in het bedrijfsleven (bijv. specialist beleidsvraagstukken rondom multiculturaliteit), in het onderwijs of in de wetenschap.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Radboud UniversiteitAnthropology and Development Studies+ 30 EC pre-master
UvHBurgerschap & Kwaliteit van Samenlevengeen aanvullende eisen
RUGCultural Leadership research+ aanv. eisen
RUGDDM Religion and Pluralism + motivatiebrief
Amsterdam VUEducatie in de Mens- en Maatschappijwetenschappen educationalgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitEenjarige Educatieve Master Godsdienst en Levensbeschouwing educational+ aanv. eisen
RUGEuropese Studiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van de godsdienstwetenschappengeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitFilosofie van een bepaald wetenschapsgebiedgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitGeestelijke verzorginggeen aanvullende eisen
RUGGeestelijke verzorging+ aanv. eisen
RUGHeritage and Religion+ aanv. eisen
RUGInternational Humanitarian Action (120 EC)geen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitIslam, Politiek en Samenlevinggeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityKunst- en Cultuurwetenschappen+ aanv. eisen
UULeraar VHO godsdienst/levensbeschouwing full-time,part-time educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Godsdienst en levensbeschouwing educational+ 60 EC pre-master
Amsterdam UVALerarenopleiding Godsdienst en levensbeschouwing part-time educational+ 60 EC pre-master
UvHMaster Humanistiekgeen aanvullende eisen
UvHMaster Zorgethiek en Beleidgeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenMiddle Eastern Studies+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitOnderwijswetenschappen+ 60 EC pre-master
Radboud UniversiteitPedagogical Sciences+ 60 EC pre-master
Radboud UniversiteitPedagogische Wetenschappen+ 60 EC pre-master
Radboud UniversiteitReligie en beleidgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitReligiestudiesgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitReligiewetenschappengeen aanvullende eisen
RUGReligion, Conflict and Globalization+ aanv. eisen
RUGReligious Diversity in a Globalised World (EM) research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Universiteit LeidenReligious Studies+ aanv. eisen
Amsterdam UVAReligious Studies researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitSocial Cultural Science research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitTheologiegeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitTheologie part-timegeen aanvullende eisen
RUGTheologie & Religiewetenschappengeen aanvullende eisen
RUGTheologie & Religiewetenschappen research+ cijfergemiddelde
+ toelatingsgesprek
+ motivatiebrief
Radboud UniversiteitTheologygeen aanvullende eisen
Amsterdam UVAWestern Esotericismgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityUniversitaire Lerarenopleiding Godsdienst en Levensbeschouwing part-time educationalgeen aanvullende eisen
RUGWerk en Zingevinggeen aanvullende eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsmedewerker diversiteit
docent levensbeschouwing
geestelijk verzorger
journalist of verslaggever
onderzoeker
bron: StudieData

Contact

Marie-José van den Berg
E: religiewts@ru.nl
T: 024-361 24 76
Lisa Hilderink
E: religiewts@ru.nl
T: 0243612476
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite