1/3 RUG
Scheikundige Technologie
€ 303 gemiddelde kamerhuur
76 eerstejaars
28% vrouw
? uur contacttijd/week
- In Groningen kun je Scheikunde én Scheikundige technologie studeren. Je mag eerst een jaar rondkijken, dan definitief kiezen: je kunt je bij ons breed oriënteren.

- Onze studenten helpen bij het ontwikkelen van duurzame chemische producten en processen door middel van samenwerking, vooral tijdens de BSc-onderzoeksprojecten, met een grote verscheidenheid aan bedrijven. Hun bijdrage is vaak cruciaal bij het oplossen van relevante industriële en maatschappelijke problemen.
2/3 TU Eindhoven
Chemical Engineering and Chemistry
star NVAO
€ 280 gemiddelde kamerhuur
95 eerstejaars
29% vrouw
? uur contacttijd/week
De bacheloropleiding Chemical Engineering and Chemistry legt een brede scheikundige basis in combinatie met materiaalkunde en proceskunde. Onze opleiding is in Nederland een van de grootste in het vakgebied. Wij doen veel eigen onderzoek, dat sterk verweven is met het onderwijs. De opleiding heeft nationaal en internationaal een sterke positie.
3/3 Universiteit Twente
Chemical Science & Engineering
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
geen unieke kenmerken opgegeven door opleiding
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Studenten aan het woord

Bart Hulshof
Rijksuniversiteit Groningen
Paula Herrera
Rijksuniversiteit Groningen
Ik vond de bètavakken altijd al leuk. Op de middelbare school had ik eerst een hekel aan scheikunde, maar toen ik wat ouder was, raakte ik gefascineerd hoe breed het vakgebied is – van de voeding tot energie en medicijnen.

Ik studeer zowel Chemical Engineering als Chemistry. De opleiding Chemical Engineering geeft me de mogelijkheid om meer praktische kennis op te doen van toepassingen van scheikunde, wat leidt tot baankansen in de chemische industrie. Ik wil graag een carrière in die industrie, meer nog dan een academische loopbaan, waarvoor Chemistry net wat geschikter is voor mijn gevoel...
Op die manier zie je dat alles wat je leert zinvol is voor je toekomstige loopbaan. Wat ik ook een belangrijk aspect van de opleiding vindt, is het contact tussen de docenten en de studenten, dat maakt het makkelijker om te studeren en geeft ook een vertrouwd gevoel, wat naar mijn idee bij deze universiteit hoort.Toen ik in Groningen arriveerde had de stad iets dat me direct wist te pakken. Het is geen grote stad, en juist dat geeft het een vertrouwd gevoel, door het gemak waarmee je nieuwe mensen ontmoet en het plezier dat de stad elke dag te bieden heeft. Het is heel anders dan Madrid, de grote hoofdstad waar ik ben geboren en opgegroeid, en dat is wat ik heel leuk vind aan Groningen.Als ik niet studeer, ben ik ook graag bezig. Ik doe niet aan een specifieke sport, maar ik ga regelmatig naar de sportschool. Ik speel ook graag piano in m’n vrije tijd. Het helpt ruimte in m’n hoofd te maken als ik gestressed ben. Momenteel werk ik ook als student-assistent voor het eerstejaarsvak Linear Algebra.Mijn doel voor de toekomst is een stage of een project te vinden dat me helpt m’n weg te vinden in het werkveld. Ik wil graag een master doen en ik hoop een baan te vinden op het gebied van energie in de chemische industrie, want dat is nu mijn specialisatie en interesse.


lees verder ...
Lara Witjes
Rijksuniversiteit Groningen
I knew quite early on that I wanted to study Chemical Engineering, at first it was driven by finding a combination of Chemistry, Math and Physics, which were the courses I excelled most at in my earlier education. Later I decided the relevance of the topic to a global perspective is also a great motivation for me. Although the degree isn’t quite what I had expected, I still enjoy all my courses. I did expect more number crunching theoretical math and pure physics of the whole world...
It turns out to be exactly the difficulty where I excel most, just hard enough to keep me interested but not too hard to be demotivating.In chemical engineering projects are very important, and quite a few of the courses are focused on this. I’m currently working on one project, which looks for solutions of the process of making Dimethyl Ether (DME) from Methanol. This process has many challenges, but more difficult, it is an equilibrium reaction, meaning you can never get to a full conversion (most efficiently). Later I will work on my bachelor's thesis where I hope to research the potential of a new industrial solvent, supercritical CO2, which would create a huge impact on the industry.Throughout my studies here in Groningen I’ve really enjoyed the student culture, I have been a member of 4 student associations, and even done 2 board years. The study association de Chemische Binding is where I’ve made many friends and where I frequently spend my study breaks. After my bachelors I want to focus my studies to a more specific area of industry, namely, Bioengineering, a fusion of chemical engineering and biology.


lees verder ...
Technische Universiteit Eindhoven
Een groot verschil tussen de universiteit en het vwo is de hoeveelheid werk en de moeilijkheidsgraad. De opleiding begint met inleidende vakken als Chemische Binding, Procestechnologie, Thermodynamica & Fasenleer, Calculus en Natuurkunde. Je verkent het scheikundeterrein en leert veel basiselementen.

Je krijgt best nog wat wiskunde en natuurkunde om de scheikunde te begrijpen. Naast deze theorievakken krijg je Ontwerp Gericht Onderwijs (OGO) en Vaardigheidsblokken (VB's). Tijdens het eerste Vaardigheidsblok leer je de basishandelingen en ben je vaak praktisch bezig. Dat is een leuk begin...
Je werkt dan in groepsverband aan een project. Ons projectthema was 'Sustainable Energy'; met grote zoninstallaties waterstof produceren. Het is erg leuk om bezig te zijn met een actueel onderwerp. Het eerste jaar is verdeeld in vier collegeblokken van 8 weken en 2 tentamenweken. In elk collegeblok krijg je nieuwe vakken. Gemiddeld heb je 1 à 2 scheikunde vakken per blok. Ook heb je één natuurkunde en/of wiskunde vak per blok. Tevens heb je nog een VB en/of een OGO. Je hebt veel werk te doen, maar met de juiste zelfdiscipline kun je veel en lukt het ook gewoon! Veel vakken zijn leuk om te volgen. Met 'Chemische Binding' leer je al meer over de 'echte' scheikunde. Zo leer je over elektronenverdelingen binnen moleculen, bindingssterkte en kleuren van stoffen. Vaardigheidsblokken zijn leuk vanwege de praktijk. Als je stofje A bij B doet, zou je theoretisch stof C moeten krijgen... maar is dat ook zo? Niets is leuker om in de labzaal reacties te laten plaatsvinden!


lees verder ...