Bio-informatica

Hanzehogeschool Groningen

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Ben jij goed met computers en geïnteresseerd in biologie? Wil je leren hoe je programma's maakt om bijvoorbeeld ziektes op te sporen? Dan is de opleiding bio-informatica misschien wel wat voor jou!

open_in_newwebsite

locatieGroningen
diplomaB
typeregulier, 240 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur4 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code39215
We verzamelen met zijn allen steeds meer data, maar die data wordt nog lang niet altijd even goed gebruikt. Tijdens de opleiding Bio-informatica leer je hoe je de grote hoeveelheid beschikbare biologische en medische data kunt omzetten zodat onderzoekers, bedrijven en instellingen er daadwerkelijk iets aan hebben. In deze praktijkgerichte opleiding combineert je kennis van informatica en biologie. Tijdens verschillende projecten pas je deze kennis toe op vraagstukken uit de praktijk, bijvoorbeeld de gezondheidszorg of om de productie van gewassen te optimaliseren.

In het eerste jaar leer je vooral hoe je efficiënt werkt met je computer en ontdek je de basis van de biologie. Je leert alles over cellen en het menselijke DNA, maar ook over computer algoritmes en machine learning. In de jaren daarna staat steeds echt een medisch of biologisch probleem van opdrachtgevers uit het werkveld centraal, die jij - alleen of in een team - op zult moeten lossen. Zo help je bedrijven en instellingen om meer uit hun data te halen.

Meer informatie? Bezoek een open dag of www.hanze.nl/bioinformatica.
Bij aanmelding voor deze studie maken we gebruik van een Studiekeuzecheck.

Waarom aan de Hanze?

awardKeuzegids beste opleiding
2019
awardKeuzegids beste opleiding
2019
awardKeuzegids beste opleiding
2019 : 1e plaats
Bio-informatica aan de Hanze is een TOP-opleiding en behoort tot de beste van Nederland. De studenten komen veel in aanraking met het werkveld door de vele opdrachten die rechtstreeks uit de praktijk komen. De opleiding is op nummer 1 geëindigd in de Keuzegids Hbo Voltijd 2016 t/m 2020 en in Elsevier Best Studies 2014 t/m 2019.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Het eerste jaar van de studie geeft een goed beeld van de rol van Bio-informatica binnen het biologisch, biomedisch en biotechnologisch onderzoek. De propedeuse bestaat uit thema's waarin biologie en informatietechnologie hand in hand gaan. Je duikt de cel in en bestudeert de biologie van het DNA. Je leert efficiënt werken met je computer en analyseert tijdens de practica je resultaten met zelfgeschreven programma's en databases. Af en toe werk je in groepsverband en je leert om te presenteren
periode
1234
Orde in Chaos
15 EC
Energiehuishouding van de cel
15 EC
DNA, harde schijf van de cel
15 EC
Meten is weten
15 EC
2e jaar De hoofdfase van je opleiding bestaat gedurende twee jaar uit thematische blokken waarin steeds een medisch of biologisch probleem uit de praktijk centraal staat. De verdieping van je (moleculair) biologische en informaticakennis staat centraal. Je leert biologische databases te gebruiken, ontwerpen en bewerken. Je oefent en verbreedt je informaticavaardigheden en je maakt eigen computerprogramma's en databases voor het oplossen van (moleculair) biologische en medische problemen.
periode
1234
Genomica Praktijk
15 EC
BLAST basics
15 EC
Analyse van Genexpressie
15 EC
Introduction to Systems Biology
15 EC
3e jaar Halverwege het derde studiejaar kun je uit diverse minoren kiezen. In de minor Application Design kun je richten op het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke (web) applicaties die het onderzoek van biologische en medische professionals ondersteunen. In de minor High Throughput/High Performance Biocomputing leer je de moderne technieken voor het zoeken in grote en complexe biologische datasets. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van het DNA van de mensen voor het opsporen van genen.
periode
1234
Introduction Machine Learning
15 EC
Research Web Applications
15 EC
High Performance/High-throughput Biocomputing
Keuzeminor Application Design
4e jaar In het vierde jaar van je opleiding ga je op stage en doe je een afstudeeropdracht bij een onderzoeksinstituut, een (academisch) ziekenhuis of een bedrijf in Nederland of in het buitenland.
periode
1234
Stage
30 EC
Afstudeeropdracht
30 EC

minors

minor High performance/high throughput Biocomputingminor Application DesignOnderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet40% zelfstudie
30% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, werkcollege, hoorcollege, poster presentatie, practicum, zelfstudie
studielast
In het propedeusejaar heb je per week gemiddeld één dag praticum in een groep van ongeveer 15 personen. Daarnaast heb je ongeveer 12 uur college, meestal blokken van anderhalf uur. Dit kunnen hoor- of werkcolleges zijn waarbij de groepsgrootte varieert tussen de 25 en 40 studenten. Naast deze gemiddelden moet je rekenen op zo'n 20 uur zelfstudie per week.
bindend studieadvies
  • minimaal 48 EC in de eerste 12 maanden
honours-/excellence program Talentprogramma van het Hanze Honours College

Een honours talentprogramma is een extra uitdagende route met een studielast van 30 extra studiepunten (EC), bovenop je reguliere studie-uren.

Het programma start in het tweede jaar en is verspreid over de rest van de studiejaren.

Voor een plek in het Honours talentprogramma kun je aan het eind van het eerste jaar solliciteren. Als talent krijg jij de kans om zelfstandig een onderzoek op te zetten, verdiepende theorielessen te volgen of deel te nemen aan verbredende projecten. Je krijgt de kans om ondersteunde werkzaamheden te verrichten in onderzoeksprojecten bij ons onderzoekscentrum ALIFE.

Daarnaast kun je verbredende en verdiepende vakken volgen.Daarnaast kies je zelf uit het aanbod van actuele, maatschappelijke thema's die hogeschoolbreed worden aangeboden. Er zit ontzettend veel keuzeruimte in het programma en onder begeleiding van je honours-coach bepaal je zelf de koers!

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2021

aanmelding deadline : 1 mei 2021
collegegeld nog niet bekend

toelaatbare profielen
havo N&Ttoelaatbaar
havo N&Gtoelaatbaar
havo E&Mtoelaatbaar
havo C&Mwiskunde A of wiskunde B of natuurkunde
vwo N&Ttoelaatbaar
vwo N&Gtoelaatbaar
vwo E&Mtoelaatbaar
vwo C&Mwiskunde A of wiskunde B
toelatingseisen

basiskennis
Kijk voor aanvullende actuele eisen: hanze.nl/bioinformatica

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
303kamerhuur in Groningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1171totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

145 studenten volgen deze opleiding
28% daarvan is vrouw
43 eerstejaars gestart in 2017
37% daarvan is vrouw
29062 studenten aan de Hanzehogeschool Groningen
50% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Equilibrium
Life Science & Technology

Op kamers in Groningen

55216studenten studerend
31914studenten woonachtig   
€ 303gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Bas van Hoewijk
Bas over Bio-informatica

'Je wordt tot het uiterste denken gedreven'

"Ik wilde graag wat doen met computers en programmeren. Daarnaast vond ik biologie ook erg interessant. Dit leek mij de perfecte combinatie: Bio-informatica! Informatica is tot nu toe mijn meest interessante vak, hier wordt je echt tot het uiterste denken gedreven. De practica zijn ook erg leuk; laatst hebben we wijn gemaakt. Het nerdgehalte valt erg mee, daarnaast heerst er een goede en relaxte sfeer.
Mijn tip voor aankomende studenten? Ben je geïnteresseerd in biologie, chemie en computers? Ga dan Bio-informatica studeren!"
Stefanie Geisen & Maarten Hamberg
Stefanie Geisen & Maarten Hamberg

'Zonder vragen geen wetenschap en zonder wetenschap geen vooruitgang.'

“Wij hebben binnen twee groepen patiënten, ieder met een andere genetische afwijking van autisme, gekeken of er genen te vinden waren die bij beide groepen 'aan' of 'uit' stonden. We hebben hierin overeenkomsten gevonden. Daarna hebben we gekeken naar de functie van deze genen zodat we iets zouden kunnen zeggen over de oorzaak van autisme...


lees verder ...
Mark Kiestra
Biologie en informatica: een unieke combinatie!

In het tweede blok van de studie Bio-informatica hebben we bij het vak informatica een simulatie gemaakt van de groei van een bacterie. Dat soort dingen vind ik geweldig. De opleiding bevalt me tot dusver erg goed. De unieke combinatie van praktische laboratoriumkennis en kennis van informatica maakt afgestudeerden van de opleiding veelgevraagd. De vakken zijn afwisselend, de sfeer is goed en de voorzieningen zijn erg modern. Absoluut een aanrader."
Iris de Rink
Iris over Bio-informatica

Ik liep stage in Philadelphia om aan mijn Engels te werken.

Tijdens mijn stage heb ik gewerkt aan het ontwikkelen van een methode om te kunnen voorspellen of iemand een hoge of lage concentratie HDL heeft (High Density Lipoprotein). Dit is het goede cholesterol; een lage concentratie daarvan geeft een verhoogde kans op hart en vaatziekten.

De voorspelling werd gedaan met behulp van Single Nucleotide Polymorphisms (SNP's), oftewel veranderingen in een stukje DNA. Op bepaalde plaatsen in het DNA kan er bij verschillende mensen een andere nucleotide (A,T,C of G) aangetroffen worden...
Ook kan er door middel van biologische databases gekeken worden in wat voor genen deze SNP's voorkomen en hoe deze genen gereguleerd zijn in biologische pathways.

Deze manier van voorspellen bleek echter niet 100% betrouwbaar. Voor mijn afstuderen ben ik daarom verder gegaan met dit onderwerp. Ik heb twee andere methodes toegepast en gewerkt aan een meer nauwkeurige voorspelling.

Na mijn afstuderen ben ik naar Nederland teruggekomen om mij te oriënteren op verschillende masteropleidingen. Maar misschien vind ik ook wel een leuke baan in het onderzoek!


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 Hanze
Bio-informatica
star Elsevier
Keuzegids topopleiding 2019
Keuzegids beste opleiding 2019  1e
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/3 HAN
Bio-informatica
star NVAO
Keuzegids topopleiding 2016  1e  82
Keuzegids topopleiding 2018  1e  80
Keuzegids topopleiding 2017  1e  82
Keuzegids topopleiding 2015  2e  80
Elsevier
€ 315 gemiddelde kamerhuur
56 eerstejaars
33% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/3 Hogeschool Leiden
Bio-informatica
€ 350 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Kijk ook eens naar ..


Kom je er echt niet uit? Zoek hulp bij een studiekeuzeadviseur in jouw buurt.

opleidinggelijkenis met Bio-informatica
Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek
bekijk

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.34.1
inhoud4.13.9
docenten4.03.9
studiefaciliteiten4.43.7
studielast4.03.7
studiebegeleiding3.83.9
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Bio-informatica aan de Hanzehogeschool Groningen is beoordeeld door 63 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.3 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Je kunt besluiten om na het behalen van je bachelordiploma verder te studeren aan een masteropleiding. De opleiding Bio-informatica geeft een goede aansluiting op de master Data Science for Life Sciences aan de Hanzehogeschool, of de masters Bio-informatica van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit en de Wageningen Universiteit.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Waar kun je aan het werk?

Als afgestudeerde kun je gaan werken in ziekenhuizen, universiteiten en bedrijven als:
  • bio-informaticus
  • wetenschappelijk programmeur
  • data scientist
  • software ontwikkelaar

Kijk voor meer informatie over beroepen en mogelijkheden op: www.proef.info of www.exactwatjezoekt.nl.
huidige arbeidsmarkt
bron: arbeidsmonitor
€ 2242gemiddeld bruto maandloon
14%kans op een vaste baan
86%kans op een voltijd baan
73%kans op een baan op niveau
73%spreekt van "goede aansluiting arbeidsmarkt"
90%is tevreden over de studiekeuze

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Wageningen UniversityBioinformatics+ aanv. eisen
Wageningen UniversityBiotechnology+ aanv. eisen
HanzeMaster Energy for Societygeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitMedical Biology+ 30 EC pre-master
HanzeMsc in Datascience for Life Sciencesgeen aanvullende eisen
HanzeSensor System Engineering+ 30 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Instituut voor Life Science & Technology
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite