Deze opleiding

!Deze opleiding communiceert alleen in het Engels.
We tonen daarom de Engelstalige opleidingsinformatie.
De master Food Technology aan Wageningen University geldt als een van de beste en meest innovatieve opleidingen levensmiddelentechnologie in Europa en wereldwijd

In deze Engelstalige opleiding staan de eigenschappen en de productie van levensmiddelen centraal. Met een gedegen technologische basiskennis – bijvoorbeeld uit de bachelor Levensmiddelentechnologie of de HBO Voedingsmiddelentechnologie – ga je je in twee jaar verder specialiseren. Ook ga je zelf onderzoek doen. Misschien wil je je wel verdiepen in duurzame voedselproductie, in innovatie en management, in productontwerp, of in de productie van voedsel met micro-organismen en enzymen.
open_in_newstudy website

printprint

locatieWageningen
diplomaMSc Food Technology
typeregulier, 120 EC
start1 september
taalvolledig English
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66973
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de Wageningen University?

Erkenningen
awardKeuzegids topopleiding
2016 : score 80

Open dagen en meeloopdagen

Meeloopdag Gezondheid en Maatschappij Wageningen
-
Master Online Open Day Wageningen
Welcome to our Campus in Wageningen! Join us online on 23 November 2017 to meet our staff and experience the university. Also, a team of study advisors will be available via chat to talk to you about application and admission, scholarships, the education system and much more.
Master Open Dag Wageningen
Zoek je een master binnen dé universiteit op het gebied van voeding en gezonde leefomgeving? Kom naar de masteravond in Wageningen op 14 december 2017.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
1e jaar Bij alle specialisaties volg je eerst één jaar specialistische vakken.
periode
ontraden vak stage
2e jaar Daarna doe je één jaar onderzoek tijdens een afstudeeropdracht aan Wageningen University & Research en een stage buiten de universiteit.

specialisaties

specialisatie Dairy Science and Technology

The dairy industry is an important branch within the food industry. The Dairy Science & Technology specialisation at Wageningen University focuses on the dairy production chain

from primary production to technology and the consumer. Composition, quality, the nutritional value of milk and dairy products are important topics.

specialisatie Sustainable Food Process Engineering

The efficient use of biological resources for food and other types of products is becoming increasingly important.

This specialization focuses on the development of processes that are more efficient in their use of raw materials, energy, water and other utilities. In addition, attention is paid to the identification of processes that result in foods with a better combination of taste and nutritional value. For example, the development of processes to replace animal protein in food products by vegetable protein, while maintaining quality.

specialisatie Gastronomy

This specialization focuses on the molecular science behind products and dishes used in small scale settings, such as restaurants, retail and catering industries.

Insights in chemistry, physics and sensory science are used to develop improved food preparation techniques. In addition attention is paid to the cultural aspects of foods. For example, what makes a food a 'typical regional product' with a geographical indication (e.g. Parma ham)?

specialisatie European Masters in Food Studies

In this European Master programme you develop scientific, research and communication skills while studying throughout Europe. It is a great way to combine academic training

from the world's best food universities with the real-world industry.

specialisatie Sensory Science

Students with a strong interest in the interaction between food and consumer perception may choose the specialization Sensory Science.

Sensory food research aims to reach a better understanding of how the senses respond to food and eating, but also how our senses can be used in quality control and product design.

specialisatie Online Master Food Technology

The master specialisation is designed as a part-time study, which gives you the flexibility to combine study and your professional career.

In the first two years, you will follow a series of courses with a study load of ±20 hours per week. The programme includes two short stays of 2 weeks in Wageningen, in order to take part in the necessary lab-practicals. The course work is followed by a tailor-made internship and Master thesis. Depending on the effort and time you invest, the programme will take 3- 4 years to complete. After successful completion, you will obtain a fully recognised Master of Science degree from Wageningen University.

specialisatie Food Innovation and Management

Full of ideas and aspiring to start your own company? For students with these aspirations, the Food Innovation and Management specialization is a good choice.

In addition, this specialization is suitable for students who wish to work on product development in small or medium enterprises. The curriculum is a 50-50 mixture of food technology and management. In their second year all students work on their thesis at the Chair Group of Management Studies. Their internship has to be done in a company or research institute in the field of food technology.

specialisatie Product Design

Why do some new products succeed, while others do not? The Product Design specialization focuses on the design and development of new or improved products from a consumer perspective.

For the food technologist, it is important to know how to improve the product, by adjusting or using new processes in food production. Aspects such as product structure, nutritional value, packaging and product quality are of relevance. Other important elements of the curriculum include modeling of new product concepts or processes and predicting food quality attributes in a quantitative way.

specialisatie Ingredient Functionality

How do various components, ingredients and structures in foods determine the quality and functionality of the final product?

Students with a strong interest in food composition may choose the Ingredient Functionality specialization. This specialization combines the chemical and physical aspects of foods. Attention is paid to sensory, nutritive and textural aspects of foods in relation to their components.

specialisatie Food Biotechnology and Biorefining

How can we produce food by using microorganisms or enzymes? This is the central question of the Food Biotechnology and Biorefining specialization.

Students learn to integrate microbial and biochemical aspects with process engineering and chemistry. Fermentation and enzymology are the main fields of interest. Besides food production, the specialization focuses on processes that can be used for biorefinery of agricultural raw materials.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet5% zelfstudie
60% theorie
35% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2017
aanmelding deadline : 1 juli 2017
wettelijk tarief : € 2006
instellingstarief : € 15000
niet-EU/EER studenten : € 17600
1 september 2018
aanmelding deadline : 1 juli 2018
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
WO bachelorlevensmiddelentechnologie; biologie; biotechnologie; moleculaire levenswetenschappen; voeding en gezondheid;
hbo bachelorlevensmiddelentechnologie

estimated monthly costs

bron: Nibud
bedragkostenpost
282kamerhuur in Wageningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1150totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
10697 studenten aan de Wageningen University
56% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Nicolas Appert
Levensmiddelentechnologie

Op kamers in Wageningen

10387studenten studerend
5477studenten woonachtig   
€ 282gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Arend van Rooij

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.44.4
inhoud4.14.1
docenten4.14.1
studiefaciliteiten3.93.9
studielast3.93.9
studiebegeleiding44.0

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Food Technology aan de Wageningen University is beoordeeld door 135 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.4 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als MSc Food Technology kun je werk vinden in de levensmiddelenindustrie, bij de overheid, bij adviesbureaus, universiteiten of onderzoeksinstituten. Zo'n 10 procent van de afgestudeerde levensmiddelentechnologen gaat promotieonderzoek doen.
current job market

vergeleken met andere studies

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

Studievoorlichting
E: study@wur.nl
T: 0317-48 48 48
Food Science Office

Contactpersoon

Ralf Hartemink

Programme director

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newstudy website