Animal Sciences

Wageningen University & Research

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

De opleiding Animal Sciences biedt Nederlandse en international studenten een breed spectrum aan onderwerpen die gerelateerd zijn aan het gezond houden van dieren.

De dierwetenschappers van vandaag hebben fundamentele wetenschappelijke kennis nodig in combinatie met een kritische houding ten opzichte van alle aspecten die te maken hebben met het duurzaam houden van dieren, productiedieren maar ook gezelschapsdieren, dierentuindieren en dieren in het wild. Diergezondheid en dierenwelzijn spelen hierbij een belangrijke rol.
Je onderzoekt vraagstukken zoals hoe voorkom je de verspreiding van dierziektes zoals Q-koorts? Hoe kun je met fokkerij en kennis over genetica agressief gedrag van honden verminderen? Welke voeding kan een dier het beste verteren en waarom? Welk huisvestingssysteem zorgt voor de minste stress en gezondheidsproblemen? Door kennis over fysiologie, anatomie, voeding, gedrag, genetica, ecologische, economische en maatschappelijke aspecten leer je het welzijn en de gezondheid van mens en dier te verbeteren. Dit houdt niet op bij de grenzen van Nederland naar maar vraagt vaak ook een wereldwijde focus.
open_in_newwebsite

printprint

locatieWageningen
diplomaMSc Animal Sciences
typeregulier, 120 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66849
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de Wageningen University?

Erkenningen
awardKeuzegids topopleiding
2016 : score 80

Studieprogramma

Unsplashed background img 2

specialisaties

specialisatie Animal NutritionThe ultimate aim is to formulate feeds/diets from which an animal can extract sufficient nutrients for production and health.

specialisatie Animal Production SystemsAttention is paid to the influence of animal production on, among other things, nature and the environment, health and welfare of people and animals and, of course, economy.

specialisatie Animal Health and BehaviourThis programme utilises a multidisciplinary, animal-level approach focusing on the effects of the animal's environment on health issues such as immunology, behaviour, energy metabolism and reproductive processes.

specialisatie Animal Health ManagementThe programme involves several key areas in veterinary epidemiology such as sampling strategies, diagnostic test performance and transmission models.

  1. Applied Zoology
  2. Animal Breeding and Genetics

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet10% zelfstudie
60% theorie
30% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, literatuurstudie, colloquium, mondelinge presentatie, stage, computer opdrachten, onderzoek, onderzoeksproject, traineeship, excursie, werkcollege, hoorcollege, werkgroep, groepsopdracht, workshop, groepsdiscussie, zelf-evaluatie, individuele opdracht, practicum, zelfstudie, project, laboratoriumwerk

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2017
aanmelding deadline : 1 augustus 2017
wettelijk tarief : € 2006
instellingstarief : € 15000
niet-EU/EER studenten : € 17600
1 september 2018
aanmelding deadline : 1 augustus 2018
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
WO bachelorStudenten met een bacheloropleiding die dier, diergeneeskundig, biologisch of agricultureel gerelateerd is
hbo bachelorStudenten met een bacheloropleiding die dier, diergeneeskundig, biologisch of agricultureel gerelateerd is
toelatingseisen

basiskennis
Meer informatie? Kijk op www.mas.wur.nl/NL

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
282kamerhuur in Wageningenrond het landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1150totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
9720 studenten aan de Wageningen University
56% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

De Veetelers
Dierwetenschappen

Op kamers in Wageningen

10387studenten studerend
5477studenten woonachtig   
€ 282gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
20 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Anouk van Vilsteren
Ik kon niet kiezen tussen twee specialisaties, daarom heb ik ze allebei gedaan

Op de basisschool en middelbare school heb ik altijd al geweten wat ik wilde studeren, namelijk diergeneeskunde. Na het VWO heb ik meegeloot, maar helaas ben ik 3 jaar op rij uitgeloot voor diergeneeskunde.

Toen ben ik begonnen aan een bachelor Biologie in Utrecht. Ik merkte hier al gauw dat ik mijn interesse in dieren en mensen niet helemaal kwijt kon. Tijdens mijn bachelor biologie heb ik daarom veel vakken gevolgd op andere opleidingen, zoals biomedische wetenschappen en farmacie...
Ik vond neurowetenschappen erg leuk, maar ook andere masters bij biomedische wetenschappen trokken mij wel aan. Ook ben ik naar de open dag in Wageningen geweest, want ook Animal Sciences leek mij erg leuk. Na de open dag wist ik het zeker, dit ga ik doen.
Master Animal Sciences

Ik ben in 2012 begonnen met Animal Sciences in de richtingen Applied Zoology en Animal Health and Behaviour. Binnen deze specialisaties kon ik precies kiezen wat ik interessant vond. Bij Applied Zoology koos ik voor Human and Animal Physiology en bij Animal Health and Behaviour koos ik voor Adaptation Physiology. Ik kon niet kiezen welke specialisatie ik als minor en als major wilde doen en heb ze daarom allebei als major gedaan. Op dit moment ben ik met mijn laatste major bezig bij de diergeneeskunde faculteit in Utrecht, waarbij ik het ontwikkelingsproces van Osteochondrose in veulens onderzoek.
Ervaringen

Ik vind de masteropleiding goed te doen, want veel kennis had ik al vanuit mijn bachelor biologie. In Wageningen is alles in het Engels, maar gelukkig wen je hier snel aan. Wat ik erg fijn vond aan de opleiding is dat je je masterprogramma kan inrichten zoals je dat zelf wilt. Ook vond ik het fijn dat ik mijn afstudeervakken/stages heb kunnen invullen met mijn eigen interesses, namelijk ziektes en afwijkende processen in het lichaam en dan vooral in paarden.
Toekomst

In november 2014 studeer ik af. Ik zou graag een baan willen vinden die aansluit bij mijn interesses. Of dit bij een bedrijf of een universiteit is maakt me dan niet veel uit. Het liefste zou ik beide specialisaties in mijn werk willen kunnen combineren, zodat het werk afwisselend blijft. Misschien wil ik nu zelfs wel een PhD gaan doen, iets waar ik vroeger nooit aan moest denken.


lees verder ...
Frank Schumacher
Ze nemen je hier minder bij de hand en gaan uit van eigen initiatief van student

Met de gedachte "ik kan nog doorleren" in het hoofd heb ik besloten om toch de gok te wagen

Vooropleiding: Dier- en Veehouderij, Van Hall Larenstein

Tijdens mijn afstudeeronderzoek aan het Van Hall Larenstein te Leeuwarden kwam ik in contact met mensen die net waren afgestudeerd aan de WUR. Na met hun te hebben samengewerkt voor het onderzoek en te praten over de WUR, gaven ze aan dat ik waarschijnlijk een masteropleiding wel aan zou kunnen. Met deze opmerking in het achterhoofd ben ik afgestudeerd aan de opleiding Dier & Veehouderij...
Maar na een half jaar solliciteren en nog geen succes op een baan en rondlopend met de gedachte "ik kan nog doorleren" in het hoofd heb ik besloten om toch de gok te wagen en verder te gaan leren. De keus om een masteropleiding aan de WUR te volgen was gauw gemaakt, gezien de ervaringen van oud-studenten en doordat het de enige agrarische Universiteit in Nederland is.
Ervaringen

Aan de WUR volg ik momenteel de masteropleiding Animal Sciences. In deze master volg ik voornamelijk de vakken richting diervoeding, dit omdat mijn interesses hiernaar uit gaan. Nieuwe ontwikkelingen in veevoer en veevoer zorgen voor groot gedeelte voor de prestaties van een dier.

In het begin moest ik erg wennen aan de werkwijze van de WUR, op de vooropleiding was veel al vastgelegd in een vast studieprogramma. Ze nemen je hier minder bij de hand en gaan uit van eigen initiatief van student. Over de vakken die ik volg ben ik erg te spreken: er wordt inhoudelijk veel verteld, schema's zijn goed te volgen en het is duidelijk wat er van jou als student wordt verwacht. Wel is de werkdruk hoger en moet ik er zelf veel meer voor doen dan voor de HBO-opleiding die ik gevolgd heb. Alle lessen worden in het Engels gegeven, dit is goed te verstaan en te volgen, maar om dit zelf te spreken of op papier te zetten valt mij zwaarder dan ik verwacht had.

De masteropleiding Animal Sciences duurt 2 jaar en ik heb er nu 1 jaar ervan opzitten, het is goed te doen, kost veel inzet maar met inzet kun je een eind komen. Mensen die na hun HBO-opleiding een Masteropleiding willen volgen, zou ik willen meegeven om op tijd in te schrijven, verdiepen in Engels en jezelf goed voorbereiden voor de eerste college dag begint.


lees verder ...
Leonie Jacobs

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 Wageningen University
Animal Sciences
star Keuzegids topopleiding 2016  80
€ 282 gemiddelde kamerhuur
38 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
2/4 Wageningen University
European Master in Animal Breeding and Genetics
€ 282 gemiddelde kamerhuur
38 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
3/4 Wageningen University
European Master in Sustainable Nutrition & Feeding
€ 282 gemiddelde kamerhuur
38 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
4/4 Wageningen University
European Animal Management
€ 282 gemiddelde kamerhuur
38 eerstejaars
44% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.44.4
inhoud4.24.2
docenten4.24.2
studiefaciliteiten3.83.8
studielast44.0
studiebegeleiding44.0

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Animal Sciences aan de Wageningen University is beoordeeld door 139 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.4 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

huidige arbeidsmarkt

vergeleken met andere studies

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan gemiddeld
bron: Elsevier beste banen 2015

Potentiële beroepen

  • inspecteur algemene inspectie landbouw en visserij
bron: UWV

Contact

Studievoorlichting
E: study@wur.nl
T: 0317-48 48 48
Dr. Ir. Egbert Kanis

Minor coordinator

Rene Kwakkel

Opleidingsdirecteur

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite