Experimental computer science - New solutions for globally dstributed systems. This Top Master's programme was founded by prof. Andy Tanenbaum and offers a great challenge to computer science talents.

As the Internet develops, it creates opportunities for business (e-commerce) and scientific applications (e-science using computational grids). And as computer equipment gets smaller and smaller, people are more likely to carry multiple computers around with them in the form of notebook computers, smart phones, wearable electronic devices, smart cards and RFID tags. Computers will become a standard feature of cars, roads, buildings, blackboards; the list is endless. These computers will communicate with each other and with fixed infrastructure, creating new applications and new problems, for example regarding privacy.
PDCS is a specialized programme to educate students in this new area. Entirely new software architectures will be required to develop large-scale, geographically distributed systems which allow billions of users to manipulate huge amounts of data. Scalability of algorithms will be key, and existing technologies will fall short in this respect. There is a need for new techniques in security, performance analysis, programming models and visualization. All of these aspects are studied in depth in this Master's programme.

diplomaMSc Parallel and Distributed Computer Systems
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd

Waarom aan de Amsterdam VU?

Erkenningen
awardKeuzegids topopleiding
2017
- Top master's programme founded by Minix creator and internet guru prof. Andy Tanenbaum
  • highly international student population
  • selective admission, top students only

VU Masteravond Amsterdam
Wil jij straks een masteropleiding volgen waarbij je verder kijkt dan kennis alleen? Kom dan naar de VU Masteravond en maak kennis met onze masteropleidingen.
VU Masterdag Amsterdam
Wil jij straks een masteropleiding volgen waarbij je verder kijkt dan kennis alleen? Kom dan naar de VU Masterdag en maak kennis met onze masteropleidingen.

opbouwThe curriculum requires that you take compulsory subjects worth 32 ECTS and optional subjects worth 27 ECTS. The emphasis shifts gradually from classroom lectures to independent and research-oriented study with practical work, seminars and the identification of open research questions. Compulsory subjects include: Distributed Systems; Parallel Programming; Computer & Network Security.
In Distributed Systems you will learn about the development of middleware systems for large-scale computer netwo
1e jaar Detailed info on courses: http://www.vu.nl/nl/studiegids/2016-2017/master/p-r/parallel-and-distributed-computer-systems/index.aspx
2e jaar Detailed info on courses: http://www.vu.nl/nl/studiegids/2016-2017/master/p-r/parallel-and-distributed-computer-systems/index.aspx
Master Project PDCS afstuderen

studiefaciliteiten
studielast4.3
studiebegeleiding

Parallel and Distributed Computer Systems aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 7 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.6 uit 5.

huidige arbeidsmarkt

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar zeer goed
kans op een vaste baan zeer goed