Deze opleiding

BEGIN JE CARRIÈRE TIJDENS JE MASTER

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaLLM
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60408
numerus fixusnee
honoursnee
De master Ondernemingsrecht aan de Zuidas leert je waar het in de commerciële rechtspraktijk werkelijk om draait. Academische docenten geven diepgravend onderwijs over de theorie en de law in action wordt aanstekelijk gedemonstreerd door praktijkdocenten van de grote advocatenkantoren aan de Zuidas. De nadruk ligt op ondernemingsrecht en financieel recht, maar ook contractenrecht en goederenrecht komen aan de orde. In het onderwijs staat steeds functie van het recht centraal: wat is de achtergrond van de regels, welke belangen spelen een rol bij het opstellen van die regels en wat is het gevolg van de toepassing ervan?

Waarom aan de Amsterdam VU?

awardKeuzegids topopleiding
2016, 2017, 2018, 2019 : score 90
De masteropleiding Ondernemingsrecht aan de Zuidas kent een samenwerkingsverband met veertien grote advocatenkantoren aan de Zuidas. De Zuidas is een internationaal zakencentrum met de hoogste concentratie advocatenkantoren in Europa. De Vrije Universiteit staat daar met haar campus middenin. Zo bereid je je als masterstudent goed voor op een carrière bij vooraanstaande advocatenkantoren, gespecialiseerd in de praktijk van het ondernemingsrecht en het financieel recht.
In deze master combineer je een academische basis met een sterke blik op de praktijk. Tijdens de opleiding loop je een aantal weken stage bij een van de deelnemende kantoren. Je verdiept de theoretische basis die je tijdens je bacheloropleiding hebt gelegd en scherpt je juridische vaardigheden verder aan. Ook maatschappelijk gezien maakt deze master je veel wereldwijzer. De master Ondernemingsrecht aan de Zuidas brengt het recht tot leven.

Per studiejaar bestaat de groep uit maximaal dertig studenten. Dit creëert ruimte voor discussie en inbreng van studenten tijdens de colleges. Je leert je medestudenten snel kennen, er wordt vaak samen gestudeerd en er is veel onderling contact binnen de groep.

Ondernemingsrecht aan de Zuidas is een selecterende opleiding, waarbij motivatie een van de selectiecriteria is. Hierdoor maak je deel uit van een groep gemotiveerde studenten. De VU vindt hierdoor steeds topjuristen uit de praktijk bereid om colleges te verzorgen. De docenten zijn intensief betrokken bij de opleiding en goed bereikbaar, het onderwijs wordt gegeven door hoogleraren en hoofddocenten.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouw
De masteropleiding Ondernemingsrecht aan de Zuidas duurt een jaar en is alleen in voltijd te volgen. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je Master of Laws (LLM). In Nederland mag je jezelf ook 'meester in de rechten' noemen (mr.).

De verplichte vakken zijn speciaal voor deze master opgezet. Tijdens deze colleges ben je dus altijd met je eigen groep.
Tijdens de opleiding zijn er naast reguliere colleges op de VU ook gastcolleges. Je krijgt dan college van ervaren juristen van de deelnemende kantoren. Zij zullen de theoretische vakkennis onderbouwen met voorbeelden uit hun eigen beroepspraktijk. Een deel van deze colleges vindt op de kantoren aan de Zuidas zelf plaats, zodat je daar sfeer kunt proeven en kennis kunt maken met mogelijke toekomstige werkgevers.

In het tweede semester van de masteropleiding volg je een verplichte stage van een aantal weken bij een van de deelnemende advocatenkantoren aan de Zuidas. Je stageplaats moet geregeld zijn voor de opleiding van start gaat in september. Tijdens deze stage ervaar je hoe het is om in een (internationale) rechtspraktijk te werken. Je wordt betrokken bij besprekingen, schrijft notities en werkt mee aan adviezen.

Tijdens de stage zoek je samen met het kantoor waar je werkt naar een onderwerp voor je scriptie. Het is ook mogelijk om naast de verplichte stage een scriptiestage te doen bij een van de kantoren waar je tijdens de opleiding kennis mee hebt gemaakt. Je werkt dan aan je onderzoek in een inspirerende omgeving, ondersteund door ervaren advocaten.

periode
123456
Goederen- en contractenrecht voor ondernemingen
9 EC
Masterclass Ondernemingsrecht
9 EC
Scriptie
12 EC
Financieel recht en effectenrecht
6 EC
Internationaal Ondernemingsrecht
6 EC
Privatissium
6 EC
Stage Ondernemingsrecht stage
6 EC
American Company Law
6 EC

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet65% zelfstudie
20% theorie
15% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, mondelinge presentatie, stage, hoorcollege, werkgroep, groepsdiscussie, individuele opdracht, zelfstudie

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 juni 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020
collegegeld nog niet bekend

Om deel te kunnen nemen aan de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas moet je beschikken over een bachelordiploma Rechtsgeleerdheid van de VU of een andere Nederlandse universiteit. Elk studiejaar kunnen maximaal vijfentwintig studenten deelnemen aan het programma. De faculteit hanteert daarom een toelatingsprocedure.
toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
toelatingseisen

werk naast de opleiding (duaal)

toelatingsgesprek
Is tevens sollicitatiegesprek voor stageplaats

cijferlijst

vooropleiding

werkervaring

reference letter

motivatiebrief
+ CV

studie kosten
bron: Vrije Universiteit Amsterdam
bedrag kostenpost
€ 500studiematerialenper jaar
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

83 studenten volgen deze opleiding
55% daarvan is vrouw
16 eerstejaars gestart in 2017
63% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Qui Bene Distinguit Bene Docet, Q.B.D.B.D.


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

Claudia Priem
Claudia Priem, student Ondernemingsrecht aan de Zuidas

Tijdens mijn bachelor was ik niet echt een fan van colleges volgen. Hoorcolleges waren erg massaal. Voor mijn master zocht ik daarom naar verdieping. Ik wilde weer uitgedaagd worden. Nu ik de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas volg kan ik oprecht zeggen dat ik die uitdaging weer heb gevonden!

Het ondernemingsrecht is academisch uitdagend en het is ook de spil van de praktijk waar de advocaten op de Zuidas zich dagelijks mee bezig houden. We zijn met een groep van 21 studenten waardoor de colleges erg intensief en interactief zijn...
Deze verdieping in de vakken prikkelt je academisch denkvermogen en biedt ruimte voor discussie met zowel docenten als klasgenoten, waardoor de colleges veel leuker en interessanter worden. Naast het feit dat ik gemotiveerd blijf door mijn medestudenten, is het ook ontzettend gezellig met zo'n kleine groep. We doen vaak leuke dingen samen als etentjes en borrels, waardoor de sfeer in de groep heel prettig is. Kortom, ik ben erg blij met mijn keuze voor deze master en kan het iedereen aanraden. Het is een fantastische start voor je verdere carrière!


lees verder ...
Maxim van Damme
Maxim van Damme, student Ondernemingsrecht aan de Zuidas

In het laatste jaar van mijn bachelor in Utrecht hoorde ik via via van het bestaan van de master Ondernemingsrecht aan de Zuidas. Alleen de naam al wekte mijn interesse! Het werken bij een groot, vooraanstaand advocatenkantoor heeft me altijd al uitdagend geleken.

Ik was echter wel een 'leek': ik had bijvoorbeeld nog nooit stage gelopen of een bijbaan bij een kantoor gehad. Nu ik een aantal maanden aan de gang ben, heb ik echter geen moment spijt dat ik voor deze master heb gekozen. De nadruk ligt, net als bij andere masters, op het vergaren van gedegen juridische kennis op academisch niveau...
Boeiend is dat de praktijk vaak afwijkt van de theorie! De verplichte stage biedt je vervolgens nog meer inzicht. Het werken met een kleine groep ambitieuze studenten is bevorderlijk voor je prestaties. Ook zijn de docenten enorm betrokken en goed bereikbaar en is het inspirerend te zien met hoeveel passie de gastdocenten praten over hun vak.


lees verder ...
Coen Jaakke
Coen Jaakke, student Ondernemingsrecht aan de Zuidas

Een goede vriend van mij van de eerste lichting studenten van de Zuidasmaster vertelde mij over zijn positieve ervaringen met de opleiding. Nu ik zelf voor deze master heb gekozen, kan ik me er alleen maar bij aansluiten.

In ons jaar zitten studenten van alle juridische faculteiten van Nederland; een enorm inspirerende en leuke groep. Veel colleges worden afgesloten met een college van een gastdocent waarin wordt besproken hoe de stof in de praktijk toegepast wordt, een heel leerzame feedback...
Door de relatief geringe omvang van de groep houd je elkaar scherp. Ook worden er regelmatig etentjes en borrels georganiseerd. De Zuidasmaster is met recht een succes te noemen en is een ideale springplank voor het vervolg van je loopbaan.


lees verder ...
Anke van Holthe tot Echten
Anke van Holthe tot Echten, alumnus Ondernemingsrecht aan de Zuidas

Door mijn bijbaan bij Houthoff Buruma kwam ik erachter dat ik mij wilde specialiseren in het ondernemingsrecht en wilde werken bij een groot kantoor.

Tijdens mijn bachelor heb ik altijd een kloof gevoeld tussen onderwijs en praktijk. De grote kracht van deze master is de koppeling tussen theorie en praktijk. Door het intensieve contact met studenten en docenten ontstaat een omgeving waarin je het beste uit jezelf kunt halen...
Als je eenmaal gaat werken, heb je hier zeer veel aan. Ik heb zelfs mijn baan gevonden door deze master. Na mijn stage bij Loyens & Loeff ben ik bij dit kantoor als advocaat aan de slag gegaan. Ik merk nu dat de vakken die ik heb gehad, relevant zijn voor mijn huidige werk. Bepaalde termen of juridische constructies zijn tijdens de master al voorbijgekomen, waardoor ik nu een vliegende start kan maken met mijn carrière.


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/4 Amsterdam VU
Ondernemingsrecht aan de Zuidas
star Keuzegids topopleiding 2016
Keuzegids topopleiding 2017
Keuzegids topopleiding 2018
Keuzegids topopleiding 2019  90
€ 424 gemiddelde kamerhuur
16 eerstejaars
62% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
2/4 Erasmus
Ondernemingsrecht
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
3/4 Erasmus
Ondernemingsrecht
€ 342 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
100% Nederlandstalig
4/4 Tilburg University
Ondernemingsrecht
star Keuzegids topopleiding 2018
€ 253 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
90% Nederlandstalig
10% Engelstalig
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.74.3
inhoud4.54.2
docenten4.54.2
studiefaciliteiten3.93.5
studielast4.13.9
studiebegeleiding4.43.9
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Ondernemingsrecht aan de Zuidas aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 29 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.7 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Ondernemingsrecht aan de Zuidas bereidt ambitieuze en enthousiaste studenten voor op een carrière bij vooraanstaande advocatenkantoren die zich richten op de praktijk van het ondernemingsrecht en het financiële recht.
Als je de opleiding succesvol hebt afgerond, ben je een jurist die gespecialiseerd is in de ondernemingsrechtelijke praktijk en voorbereid op een carrière in de commerciële advocatuur. Je bent opgeleid in de toepassing van het Nederlands recht in een internationale context en beschikt over een goed ontwikkeld analytisch vermogen.

Veel afgestudeerde masterstudenten Ondernemingsrecht komen terecht bij een groot advocatenkantoor. Als je advocaat wilt worden, volg je naast je werk als advocaatstagiair nog drie jaar de advocatenopleiding van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Daarnaast kun je met Ondernemingsrecht goed terecht in het (internationale) bedrijfsleven en bij banken, bijvoorbeeld als bedrijfsjurist. Een carrière bij de rechterlijke macht of in een adviespraktijk behoort ook tot de mogelijkheden.

De masteropleiding Ondernemingsrecht aan de Zuidas vormt ook een goede opstap voor een wetenschappelijke loopbaan. Na het behalen van je mastertitel kun je promotieonderzoek doen aan universiteiten en onderzoeksinstituten.

Potentiële beroepen

bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Pien Werkman

Vragen over de opleiding, je aanmelding en de selectieprocedure

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite