Two-year Research Master's program that integrates fundamental scientific research with relevant questions from clinical and sports practice. You will be trained for a career in scientific research.

This multidisciplinary Research Master's program, stretches from molecular biology to cognitive neuroscience and human motor behaviour. The programme prepares students for a career in scientific research in the domains of sport, health, or more basic fundamental aspects of human movement.

The first year is dedicated to preparation for scientific research, providing a profound background in the domains of sport, rehabilitation, and regenerative medicine. In addition, you are trained in state-of-the-art research methods and advanced statistics. You can fine-tune your own profile, with a focus on sport, health, or more basic fundamental aspects of human movement. The second year is reserved for a research internship, to gain hands-on experience in all aspects of scientific research. The department offers ample possibilities for spending (part of the) internship abroad.

Upon successful completion of the course, you will be awarded an internationally recognized Master of Science degree (MSc) and you are all set to pursue a scientific career, typically starting with a PhD position. However, you will also be well equipped for other research-related positions.

diplomaMSc Human Movement Sciences: Sport, Exercise & Health (research)
typeonderzoek, 120 EC
opleidingsduur2 jaar voltijd

Waarom aan de Amsterdam VU?

Unique two-year program focused on a career in scientific research. Each year a maximum of 30 students can be admitted. The programme stretches from molecular biology and tissue engineering to neurosciences and human motor behaviour. You will become acquainted with the latest theoretical developments and learn to apply advanced research methods. Teaching and research go hand in hand, as most lecturers are researchers associated with the MOVE Research Institute.

VU Masteravond Amsterdam
Wil jij straks een masteropleiding volgen waarbij je verder kijkt dan kennis alleen? Kom dan naar de VU Masteravond en maak kennis met onze masteropleidingen.
VU Masterdag Amsterdam
Wil jij straks een masteropleiding volgen waarbij je verder kijkt dan kennis alleen? Kom dan naar de VU Masterdag en maak kennis met onze masteropleidingen.

1e jaar The Research Master's is a two-year programme. Each year comprises 60 EC. The study load of most courses is 3 EC. The first year is dedicated to preparation for research. The programme comprises obligatory as well as optional courses. In addition, there are some possibilities to further attune the programme to your individual interests, for instance by including external courses.
2e jaar The second year is fully dedicated to a research internship of your own choice.

The preferred way of contact varies over lecturers

aanmelding deadline : 1 juni 2017
wettelijk tarief : € 2006
aanmelding deadline : 1 juni 2018

toelatingsgesprek

taaltoets
VU Amsterdam requires all applicants who have not completed their education in Canada, USA, UK, Ireland, New Zealand, Australia or who have not obtained an International Baccalaureate or European Baccalaureate diploma to take an English language test and to submit their score as part of their application. Please register for a recognized English language test e.g. IELTS, TOEFL or Cambridge Certificates CPE (with result A, B, or C) and CAE (with result A or B) as soon as possible.

motivatiebrief
Please describe your motivation for applying for this Research Master's programme. Address the following issues:

• Why did you choose for this Research Master's programme and for VU Amsterdam?
  • What is your experience with this field / how does your interest in this field show?
  • Which subjects and subject areas are you most interested in and why?
  • How does this Research Master's programme connect to your career ambitions?

inbegrepen in collegegeld
examination

? eerstejaars gestart in 2012
22924 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam

studievereniging

Vereniging in Beweging, VIB

algemeen oordeel3.93.9
inhoud3.73.7
docenten3.93.9
studiefaciliteiten33.0
studielast3.53.5
studiebegeleiding3.33.3

Human Movement Sciences: Sport, Exercise and Health (research) aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 18 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

After completing the Research Master's, you will be all set to pursue a scientific career, typically starting with a PhD position. Indeed, about 80% of our alumni have taken up research positions. Of course, you will also be well equipped for other research-related positions, or a career as embedded scientist or knowledge broker in the fields of sports or health.
Students who decide not to embark on a scientific career after graduating, have good career prospects as well. For instance in ICT, movement-related technology, teaching in higher education, or research-related coordination and management.

If you are considering a future academic position, you might want to enhance your teaching skills as well. Each year, the department of Human Movement Sciences offers a limited number of students the opportunity to acquire an accreditation for teaching in Higher Education. This additional programme amounts to 24 EC that can be partially incorporated into your Research Master's programme.

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan slecht

• applied scientist