Deze opleiding

In het deze master ga je leren om de verschillende complexe factoren die bijdragen aan gezondheid te analyseren. Zodat je in staat bent om alle gezondheidsproblemen van de toekomst te tackelen!

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMSc
typeregulier, 60 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur12 maanden voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66851
numerus fixusnee
honoursnee
Sinds 1900 is de levensverwachting in Nederland met maar liefst 30 jaar gestegen. Slechts vijf van deze jaren kunnen worden toegeschreven aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, wat betekent dat de overige 25 jaar te maken hebben met de algemene volksgezondheid en preventiemaatregelen. Deze master is bedoeld om de student kennis en vaardigheden aan te dragen die kunnen bijdragen aan de benadering van gezondheidsproblemen, de promotie van gezondheid en gezondheidszorg. Je kunt kiezen uit vijf specialisaties zodat je je kunt focussen op een specifiek domein naar keuze.

Waarom aan de Amsterdam VU?

Health Sciences heeft met veel aspecten van de maatschappij te maken. Je kunt dus carrière maken in veel verschillende gebieden. Met uitstekende analytische vaardigheden, een uitgebreid overzicht van systemen in de gezondheidszorg en gespecialiseerde kennis en vaardigheden, ben je een echte aanwinst voor veel werknemers in de gezondheidszorg. Daarnaast zitten we op de Zuid-as in Amsterdam die goede verbindingen heeft met het centrum van Amsterdam, luchthaven Schiphol en de rest van Nederland.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwDeze master bestaat uit 60 ECTS en je kunt kiezen uit vijf verschillende specialisaties. Je begint in september en volgt het programma voltijds. Het programma is grotendeels in het Engels, met uitzondering van drie vakken die een focus kennen op de Nederlandse context. Het eerste half jaar zul je vooral vakken volgen en het tweede deel van het jaar volg je een stage en een cursus wetenschappelijk schrijven.
Het voltijdse schema van deze master begint met een aantal vakken. Sommige daarvan moeten behaald zijn voordat de student kan beginnen met een stage in februari. Studenten doen een stage van vijf maanden (27 EC) en volgen daarnaast een cursus wetenschappelijk schrijven (3 EC).
periode
123456
Care and Prevention Research keuzevak
6 EC
Advanced Health Economics keuzevak
6 EC
Disability and Development keuzevak
6 EC
Communication Campains and Research keuzevak
6 EC
Internship Health Sciences
27 EC
Scientific Writing in English
3 EC

specialisaties

specialisatie Prevention and Public Health

De specialisatie Prevention and Public Health is geschikt voor studenten die zich willen specialiseren in de promotie van gezondheid en de preventie van ziektes.

specialisatie Nutrition and Health

Deze specialisatie is bedoeld voor studenten met een bachelorsdiploma in gezondheid of levenswetenschappen die de rol van voedsel in gezondheid en ziekte willen ontdekken.

specialisatie International Public Health

Deze specialisatie beoogt studenten kennis en vaardigheden aan te dragen zodat zij complexe internationale gezondheidsproblemen kunnen analyseren.

En interventies kunnen identificeren, in kunnen schatten en kunnen ontwerpen vanuit interdisciplinair perspectief. Dit masterprogramma bereid studenten voor op een carrière als wetenschappelijk onderzoeker, beleidsmaker, adviseur of manager op het gebied van internationale gezondheidheid, aan een universiteit, onderzoeksinstituut, ministerie, bedrijf of internationale organisatie

specialisatie Health Policy

Deze specialisatie is bedoeld voor studenten met een bachelorsdiploma in de gezondheidswetenschappen die zich willen specialiseren in beleid en organisatie in de gezondheidszorg.

Dit programma geeft je een breed overzicht van de verschillende aspecten van beleid en organisatie in de gezondheidszorg: gezondheids economie, internationale vergelijkingen, economische evaluaties, kost-effectieve studies, systematische reviews en de praktische implicaties van legale regels en ontwikkelingen.

afstudeerrichting Route Verloskunde

Naast de vijf specialisaties is er ook een speciale route voor studenten met een bachelor verloskunde en een pre-master in de gezondheidswetenschappen.

This route includes two specific Advanced Midwivery Science courses. See the year schedule for specifics regarding this route

specialisatie Infectious Diseases and Public Health

Deze specialisatie is bedoeld voor studenten met een bachelorsdiploma in de gezondheidswetenschappen die zich willen specialiseren in besmettelijke ziekten.

Dit programma geeft een breed overzicht van de biologie van pathogene organismen, de interactie tussen ziekteverwekkers en hun gastheer en kent een speciale focus op de epidemiologie en het onder controle houden van besmettelijke ziekten.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, project, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudie
doelstelling
Deze master is bedoeld om de student kennis en vaardigheden aan te dragen die kunnen bijdragen aan de benadering van gezondheidsproblemen, de promotie van gezondheid en gezondheidszorg
docenten
A diverse number of lecturers, all specialist in their field
studeren in het buitenland
Een aantal studenten volgen vakken in het buitenland, en er zijn veel studenten die hun stage in het buitenland lopen (27 ECTS).

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 juni 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020
collegegeld nog niet bekend

Kijk voor precieze informatie op https://masters.vu.nl/en/programmes/health-sciences/index.aspx#accept
toelatingseisen

aanvullende vakeisen
30 ECTS Biologie, Fysiologie of bio-medische vakken
12 ECTS Statistiek vakken
6 ECTS Epidemiologie. Introductievakken in de gezondheidswetenschappen tellen niet mee als vakken in de Epidemologie.

cijferlijst

vooropleiding
Bachelorsdiploma van een Nederlandse Universiteit

motivatiebrief
Daarin moet duidelijk worden welke gevolgde vakken zorgen voor 30 EC aan biologie, 12 EC aan statistiek en 6 EC aan Epidemiologie vakken.

inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

205 studenten volgen deze opleiding
87% daarvan is vrouw
3 eerstejaars gestart in 2017
100% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

studievereniging

Salus


Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 Amsterdam VU
Health Sciences
€ 424 gemiddelde kamerhuur
3 eerstejaars
100% vrouw
? uur contacttijd/week
2/2 Universiteit Twente
Health Sciences
€ 250 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.73.6
inhoud3.63.6
docenten3.43.5
studiefaciliteiten3.13.3
studielast3.43.3
studiebegeleiding2.93.0
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Health Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 92 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.7 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2
Als je eenmaal je Master hebt behaald, kan je ervoor kiezen nog verder de diepte in te duiken en te starten met een PhD. Bijvoorbeeld aan de Netherlands School of Primary Care Research (CaRe) of het Netherlands Institute for Health Sciences (NIHES). Je kunt natuurlijk ook een PhD aan een universiteit of onderzoeksinstituut volgen.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Gezondheidswetenschappen raakt velen vlakken in de maatschappij waardoor je je carrière kunt starten in verschillende gebieden. Met uitstekende analytische vaardigheden, een grondig overzicht van de verschillende systemen in de gezondheidszorg en gespecialiseerde kennis en vaardigheden, ben je een aanwist voor veel werkgevers in de gezondheidszorg.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
ErasmusHealth Economics, Policy & Law+ aanv. eisen
Universiteit TwenteHealth Sciences+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitLeraar Biologie educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ aanv. eisen
ErasmusZorgmanagement part-time+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

beleidsmedewerker ziektepreventie

Bijvoorbeeld bij een afdeling op de gemeentelijke gezondheidsdiensten

communicatieadviseur
consultant
epidemoloog
gezondheidsadviseur
manager
wetenschappelijk onderzoeker
ziektekosten ambtenaar

Bijvoorbeeld bij een zorgverzekering

bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Dr. Michiel de Boer
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite