Deze opleiding

In de masteropleiding Drug Discovery and Safety ga je de ontdekking en ontwikkeling van geneesmiddelen besturen. Je krijgt vakken over scheikunde, farmacologie, geneeskunde, genetica en toxicologie.

Het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen is een complex en veelomvattend proces dat echte specialisten vereist die uitstekend kunnen samenwerken. En dat is precies hoe je met deze master opgeleid wordt. Je leert om effectief in een multidisciplinair team te werken. Op deze manier wordt je optimaal voorbereid op een carrière in het farmaceutisch onderzoek.

Studenten van de masteropleiding Drug Discovery:

  • Verwerven inzicht in de verschillende aspecten van medicijnontwikkeling
  • Ervaren een goede balans tussen hoorcolleges, opdrachten en zelfstudie
  • Worden expert in een van onderwerpen binnen het geneesmiddelenonderzoek
  • Lopen stage bij internationaal gerenommeerde onderzoeksgroepen binnen het departement Scheikunde en Farmaceutische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam
open_in_newwebsite

printprint

locatieAmsterdam
diplomaMSc Drug Discovery and Safety
typeregulier, 120 EC
start1 februari, 1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code66989
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de Amsterdam VU?

De masteropleiding in Drug Discovery and Safety is een unieke studie: deze zich bevindt op de kruising van scheikunde en de levenswetenschappen. In deze master vergaar je brede kennis over alle aspecten van medicijnontdekking- en ontwikkeling, terwijl je een expert wordt op één van deze onderwerpen middels jouw gekozen specialisatie.

Open dagen en meeloopdagen

VU Masterdag Amsterdam
Wil jij straks een masteropleiding volgen waarbij je verder kijkt dan kennis alleen? Kom dan naar de VU Masterdag en maak kennis met onze masteropleidingen.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet curriculum hangt af van de specialisatie en carrièreprofiel die je kiest. Binnen het masterprogramma heeft u de mogelijkheid om een tweede onderzoek stage uit te voeren of extra vakken te volgen.
1e jaar Het eerste jaar bestaat uit introductie- en verdiepende cursussen over geneesmidelenonderzoek. Je loopt stage bij één van de gerenommeerde onderzoeksgroepen van de VU en schrijft een literatuurstudie.
periode
Academische vaardigheden
Introductie en verdiepende cursussen
Literatuurstudie
Onderzoeksproject
Vrije keuzeruimte keuzevak
2e jaar In het tweede jaar kies je voor een profiel waarmee je de basis legt voor je verdere carrière: onderzoek, communicatie, maatschappelij of educatie. Je krijgt profielspecifieke vakken en doet aansluitend een stage.

profielen

specialisatie Biomarkers and Clinical Chemical Analysis

Wanneer bekend is welke eiwitten betrokken zijn bij een bepaalde ziekte, is het ook van belang te weten welke moleculen in het lichaam een interactie aangaan met deze eiwitten.

Het detecteren en analyseren van deze interactie is een van de onderdelen die aan bod komt in deze specialisatie. Er wordt bij deze richting veel gebruik gemaakt van geavanceerde bioanalytische systemen waarmee stoffen in complexe matrices (bijv. bloed, urine) kunnen worden gescheiden en geïdentificeerd.

specialisatie Computational Medicinal Chemistry & Toxicology

In deze specialisatie leer je hoe je met behulp van geavanceerde software de interactie tussen moleculen en eiwitten (of DNA) van het lichaam in kaart kunt brengen.

Daarnaast kan deze informatie gebruikt worden om voorspellingen te doen over welke moleculen goede kandidaten zouden kunnen zijn voor nieuwe geneesmiddelen.

specialisatie Drug Design & Synthesis

In deze specialisatie leer je hoe je nieuwe stoffen kunt maken die mogelijke kandidaten zijn voor nieuwe geneesmiddelen.

Veel verschillende chemische reacties, methodes en innovatieve technologieën worden toegepast om de gewenste stoffen te isoleren en te karakteriseren. In samenwerking met moleculaire farmacologie wordt de biologische activiteit bepaald van deze stoffen.

specialisatie Drug Discovery & Target Finding (Molecular Pharmacology)

Bij deze specialisatie ga je kijken naar eiwitten (targets) die mogelijke aangrijpingspunten zijn voor nieuwe geneesmiddelen.

Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde technieken om potentiële medicijnmoleculen te vinden, maar ook om in kaart te brengen hoe deze een interactie aangaan met target en de invloed op cellulaire processen.

specialisatie Drug Disposition & Safety Assessment (Molecular Toxicology)

Een groot probleem van veel geneesmiddelen is dat ze bijwerkingen veroorzaken.

In deze specialisatie ga je kijken welke moleculaire mechanismen voor deze bijwerkingen verantwoordelijk zijn en het effect van persoonlijke (genetische) verschillen op de ernst van bepaalde bijwerkingen. Met deze kennis kunnen bestaande geneesmiddelen verbeterd worden.

profielYou also need to choose for a profile. There are four profiles: research, social, communication and education. Each specialization and profile combination can be tailor-made to your personal requirements.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet20% zelfstudie
30% theorie
50% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
colloquium, computer opdrachten, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, poster presentatie, practicum, seminar, stage, werkcollege, werkgroep, zelfstudie
docenten
Each specialization has its own Master's coordinator, who helps you putting together your own personalized Master's programme. Being assistant and associate professors, the Master's coordinators are experts in their research area's and they teach many Bachelor's and Master's courses. They are around a lot and can be easily reached by e-mail, phone or in person.
studeren in het buitenland
Stage lopen in het buitenland? De Master coördinatoren en andere stafleden van de afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen hebben contacten met gerenommeerde onderzoeksgroepen over de hele wereld. Zij bieden vele mogelijkheden voor studeren in het buitenland aan, zowel binnen de academische wereld als de farmaceutische industrie.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 februari 2018
aanmelding deadline : 1 december 2017
wettelijk tarief : € 2060
1 februari 2019
aanmelding deadline : 1 december 2018
collegegeld nog niet bekend
1 september 2018
aanmelding deadline : 1 april 2018
wettelijk tarief : € 2060
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 april 2019
collegegeld nog niet bekend
toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelorHBO graduates
If you are an HBO-graduate you do not have to take a pre-Master assessment to get admission to the Master's programme in Drug Discovery and Safety. Instead, the Master's coordinator will hold an intake interview with you. If you fulfill all requirements, the Master's coordinator will give you a declaration stating that you do not need to take the pre-Master assessment. Send in this declaration with your application form.

HLO studenten
Please visit www.vu.nl/hlostudenten for information on entering the programme with a higher vocational degree in Laboratory Science (HLO).
toelatingseisen

toelatingsgesprek
De mastercoördinator voert met iedere kandidaat een intakegesprek.

vooropleiding
(Bio-)Farmaceutische wetenschappen, Scheikunde, Medische natuurwetenschappen, een vergelijkbare opleiding aan voorgenoemde studies aan een universiteit of HBO-instelling.

inbegrepen in collegegeld
examination
registration fee

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2012
?% daarvan is vrouw
22357 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
57% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

studievereniging

Vereniging Chemie Studenten VU, VCSVU
De VCSVU (Vereniging van ChemieStudenten aan de Vrije Universiteit) is opgericht op 1 oktober 1964. De vereniging is er om de studie zo aangenaam mogelijk te maken.
Naast de verkoop van boeken en inzage van oude tentamens organiseert de VCSVU vele activiteiten waarbij zowel leden als niet leden aanwezig kunnen zijn. De boekverkopen worden aan het begin van elke periode georganiseerd. De leden krijgen een fikse korting op de studieboeken.

De VCSVU kent leden, leden van verdienste, ereleden en donateurs. Direct nut van je lidmaatschap (€ 14,- voor je hele studieduur + € 1,- contributie per jaar) heb je door de boekverkopen. De verplichte studieboeken worden door de VCSVU met een aanzienlijke korting verkocht (32% voor Engelstalige boeken, tenminste 20% voor Nederlandstalige boeken), dankzij een contract met de VU Boekhandel en een subsidieregeling met de Afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen. Bij de eerste boekverkoop kun je je lidmaatschap dus al meteen terugverdienen. Bovendien geven we voor de leden een gratis tentamenbundel uit met oude tentamens, zodat je je gedegen kunt voorbereiden en weet wat je te wachten staat.

Zoals gezegd organiseert de VCSVU ook veel uiteenlopende activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn excursies en borrels, al dan niet met een thema. De verschillende commissies dragen zorg voor het organiseren van deze gezellige activiteiten. Ben je benieuwd naar de eerstvolgende activiteit van de VCSVU. Raadpleeg dan de agenda. Niet onbelangrijk is ons verenigingsblad, de Papieren Binding , waarin naast verengingsnieuws ook een aantal wetenschappelijke artikelen wordt opgenomen.

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel3.93.9
inhoud3.83.8
docenten3.73.7
studiefaciliteiten3.43.4
studielast3.53.5
studiebegeleiding3.13.1

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Drug Discovery and Safety aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 37 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Als je bent afgestudeerd in de Farmaceutische wetenschappen, zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt erg gunstig. Je kunt aan de slag in uiteenlopende sectoren: de universiteit, de farmaceutische industrie, ziekenhuislaboratoria, het onderwijs of bij de overheid.
Ongeveer de helft van de afgestudeerden gaat verder in het onderzoek. Bij de universiteit of een onderzoeksinstituut kun je aan het werk als promovendus. Veel gepromoveerden blijven in het onderzoek of komen terecht in leidinggevende functies bij universiteiten, farmaceutische bedrijven of de overheid. Natuurlijk hoef je niet te gaan promoveren. Je kunt ook met je masterdiploma aan het werk als onderzoeker bij een farmaceutisch bedrijf.
Ook kun je een functie als adviseur of manager gaan bekleden. Deze banen vind je vooral in de farmaceutische industrie, de overheid en bij keuringsdiensten van geneesmiddelen. De nadruk ligt op management en beleidsmatige aspecten.
Of lijkt het je wel wat om wetenschapsjournalist of voorlichter te worden? Ook deze richting kun je op met Drug Discovery and Safety. Je combineert je kennis van geneesmiddelenonderzoek met inzichten in communicatieprocessen. Zo maak je wetenschap voor iedereen begrijpbaar!
Als je het leuk vind om les te geven, kun je in het tweede jaar van de master de lerarenopleiding scheikunde doen. Hiermee ben je bevoegd scheikundeles te geven aan de bovenbouw van de middelbare school of op het HBO.

huidige arbeidsmarkt

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar goed
kans op een vaste baan zeer slecht
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TUeLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

  • consultant
  • manager
  • phd-student
  • pr officer
  • science journalist
bron: StudieData

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Lauw Klaassen

Study adviser Chemistry

E: j.l.klaassen@vu.nl
T: +31 20 5987507
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite