Biomolecular Sciences

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Ben je geïnteresseerd in de moleculaire werking van alledaagse gezondheidsproblemen zoals kanker, antibiotica of voedselproductie? Dan ben je bij Biomolecular Sciences aan het juiste adres!

open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomaMSc
typeregulier, 120 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60616
numerus fixusnee
honoursnee
De hedendaagse maatschappij heeft te maken met verschillende en steeds groter wordende problemen in de gezondheid. Betere medicijnen zorgen dat de bevolking ouder wordt, wat er toe leidt dat we leeftijdsgebonden ziektes als diabetes en alzheimer, steeds beter willen begrijpen om die aandoeningen te behandelen. Bacteriën worden antibiotica resistent waardoor we steeds nieuwe innovatieve antibacteriële geneesmiddelen moeten ontwikkelen. Dit brengt risico's met zich mee voor de voedselproductie die we nog niet altijd goed zichtbaar kunnen maken.
Om veilige behandelmethoden te kunnen ontwikkelen moeten we de moleculaire basis van de onderliggende cellulaire processen kunnen begrijpen. Bovendien krijgen we in de biomoleculaire wetenschappen steeds meer te maken met technologie. De Master Biomolecular Sciences is bedoeld om studenten voor te bereiden op een carrière binnen de internationale Life Sciences onderzoek gemeenschap.

Waarom aan de Amsterdam VU?

Het veld van de Biomolecular Sciences is een kern onderzoeksgebied aan de VU Amsterdam. Veel van dit onderzoek vindt plaats in het Molecular Cell Biology (IMC) instituut, een toonaangevend onderzoeksinstituut in de wetenschappelijke wereld.
Ons brede netwerk van onderzoeksinstituten geeft studenten de kans om op veel plekken (hier en in het buitenland) relevante ervaringen op te doen. Je leert werken met moderne technieken om goed onderzoek uit te kunnen voeren. Een goed voorbeeld van de technologie die we gebruiken in het onderzoek is de fluorescentietechniek die we gebruiken om de locaties van eiwitten in cellen te identificeren. Docenten hebben verschillende achtergronden en werken aan verschillende faculteiten, ziekenhuizen of bedrijven. Daarnaast hebben docenten vaak uitgebreide internationale ervaringen. Ook de studenten van deze Master komen van over de hele wereld.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet masterprogramma duurt twee jaar, bestaat uit 120 ECTS en wordt gegeven in het Engels. Je krijgt lessen, onderzoekstutorials, werkgroepen, demonstraties, boezoekt labs, lab practica en training, en je leert omgaan met specifieke computer geassisteerde applicaties.
1e jaar Het eerste jaar bestaat uit verschillende verplichte vakken en verschillende keuze vakken. Aan het einde van het jaar loop je stage in de cel biologie.
periode
123
Genomes and Gene expression
6 EC
Protein Science
6 EC
Cell structions and functions keuzevak
6 EC
Molecular Infection Biology keuzevak
6 EC
Ethics in Life Sciences
3 EC
2e jaar In het tweede jaar voer je een literatuurstudie uit en schrijf je daar een these over. Je volgt verschillende keuze- en verplichte vakken en je loopt een tweede stage.

specialisaties

specialisatie Molecular Cell Biology

In deze specialisatie kunnen studenten hun vaardigheden op het gebied van moleculair en celulair onderzoek verder ontwikkelen, en zich voorbereiden op een positie in het (inter-)nationale onderzoek

Dit masterpgramma is ontwikkeld voor studenten met een bachelor in de biologie of in de biomedische wetenschappen (of een aanverwante opleiding) en wordt georganiseerd door het Institute for Molecular Cell Biology (IMC) in samenwerking met het VUmc.
Dit programma geeft je een grondig begrip van de onderwerpen en methoden van het Department of Molecular Cell Biology (MCB), en bereid je voor op meerder onderzoeksstages.

specialisatie Biological Chemistry

Bij deze specialisatie ligt de focus op de interactie tussen cellen, celstructuren en eiwitten met de 'chemische omgeving' van de cel.

Een speciale focus ligt op het karakteriseren van nieuwe medicijnen-targets en hulpmiddelen om uiteindelijk moleculen te kunnen opsturen die bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Daarnaast krijgt ook de bioactivatie van cellulaire processen naar medicijnen speciale aandacht.

specialisatieOnderwijs

taal van onderwijs100% en
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen
case studies, computer opdrachten, excursie, groepsdiscussie, groepsopdracht, hoorcollege, individuele opdracht, laboratoriumwerk, literatuurstudie, mondelinge presentatie, onderzoek, onderzoeksproject, onderzoeksvoorstel, poster presentatie, practicum, project, stage, traineeship, werkcollege, werkgroep, workshop, zelfstudie
doelstelling
De Master beoogt studenten voor te bereiden op een wetenschappelijke carrière in de internationale onderzoeksgemeenschap van de levenswetenschappen. Van een afgestudeerde student wordt verwacht dat hij of zij succesvol kan beginnen aan een PhD training. De student heeft een academische houding, academische en praktische vaardigheden. Verder beoogt het programma de al opgedane kennis van de student te verdiepen en te verbreden.
Studenten dienen het wetenschappelijk proces in het algemeen grondig te begrijpen en in het bijzonder te beschikken over de nodige onderzoeksspecifieke vaardigheden. Het doel is om studenten een brede en interdisciplinaire kennis op te laten doen van verschillende benaderingen en technieken. Daarnaast willen we hen de vaardigheden en houdingen leren die nodig zijn om inzicht te krijgen in de maatschappelijke impact van dit soort onderzoek in een samenleving die met een steeds groter wordende dreiging wordt geconfronteerd door multifactoriële- en infectieziekten. Daarom is er een steeds grotere vraag naar het ontrafelen van processen in gezonde én in slecht functionerende cellen.

Toelating en kosten

startmomenten

1 september 2019

aanmelding deadline : 1 juni 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 juni 2020
collegegeld nog niet bekend

Alle studenten wordt ten zeerste aangeraden om contact op te nemen met de master coordinator voordat zij zich inschrijven (biomolecular.master@vu.nl).
toelaatbare profielen
WO bachelortoelaatbaar
WO mastertoelaatbaar
hbo bachelortoelaatbaar
toelatingseisen

werk naast de opleiding (duaal)
Een bachelorstage in een relevant veld (biochemie/cel biologie) met een 7,5 als minimum cijfer

cijfergemiddelde
Een gemiddeld cijfer (bachelor) van minimaal een 7,0

cijferlijst
Transcript van de cijferlijst

vooropleiding
BSc in biologie of biomedische wetenschappen, of een daaraan gerelateerde opleiding

inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
172collegegeldop basis van € 2060 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

111 studenten volgen deze opleiding
55% daarvan is vrouw
10 eerstejaars gestart in 2017
80% daarvan is vrouw
22864 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
58% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/2 Amsterdam VU
Biomolecular Sciences
€ 424 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
2/2 RUG
Biomolecular Sciences
€ 303 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
NAN% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Feiten en / studie in cijfers

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.24.2
inhoud4.14.1
docenten3.93.9
studiefaciliteiten3.63.6
studielast3.63.6
studiebegeleiding3.33.3
De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2017 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Biomolecular Sciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 28 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.2 uit 5.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Er zijn veel vacatures voor afgestudeerden met een Master in de Biomoleculaire wetenschappen. Sommigen werken voor fabrikanten van medische producten of voor farmaceutische bedrijven. Toch willen de meesten graag een carrière in het onderzoek starten en gaan daarom een PhD doen, en daarna als postdoconderzoeker werken of als docent aan een universiteit.
Als je enkel een Bachelor diploma hebt binnen deze discipline ken je enkele limitaties op de arbeidsmarkt, vooral als je in het onderzoek wilt werken. Dit wetenschappelijke domein is sterk gegroeid in de afgelopen jaren en daarom is een Masterdiploma noodzakelijk. Een Masterdiploma is een geweldig begin van een carrière in de wetenschap. We stomen je klaar om als PhD 'er aan de slag te gaan aan een universiteit of onderzoeksinstituut.

Goede en gemotiveerde studenten die graag in het onderzoek willen werken, gaan vaak na hun PhD aan de slag als postdoc onderzoeker. Verder onderzoek is nodig om een hogere positie binnen het onderzoek te verkrijgen. Posities als docent aan een universiteit, professor of banen in de industrie bij bijvoorbeeld DSM of Unilever worden vaak vervuld door mensen met een PhD. Een PhD is natuurlijk niet voor elke baan nodig. Je kunt ook een carrière beginnen in het management of als vertegenwoordiger van medische of chemische producten. Met een Masterdiploma heb je zeker een voordeel indien je op een van deze posities gaat solliciteren.

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Radboud UniversiteitEenjarige Educatieve Master Biologie educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO biologie full-time,part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Scheikunde educational+ aanv. eisen
UULeraar VHO scheikunde full-time,part-time educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Biologie part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Scheikunde educational+ 21 EC pre-master
TU EindhovenLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
TU DelftLeraar VHO Scheikunde educational+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

directeur onderzoekinstelling wiskunde, natuurwetenschappen (inclusief onderzoek doen)
manager onderzoekinstelling wiskunde, natuurwetenschappen (groot bedrijf)
bron: CBS

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Dr. J.M. Kooter

Mastercoördinator

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite