Mathematics

Vrije Universiteit Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding

Als je kiest voor de bacheloropleiding Wiskunde aan de VU, leer je over fundamentele wiskunde en ontdek je de verrassende manieren waarop wiskunde in de samenleving wordt toegepast

Deze uitdagende bachelor wiskunde aan de VU Amsterdam biedt je een uitstekend 3-jarig programma dat je veel mogelijkheden biedt om je te specialiseren in zowel pure als toegepaste wiskunde. Het geeft je een voorsprong voor een carrière in onderzoek, industrie, onderwijs of consultancy. Het vormt ook een uitstekende voorbereiding op vrijwel elke kwantitatieve masteropleiding.
Of je nu gedreven wordt door pure nieuwsgierigheid in wiskundige structuren of door moderne toepassingen hiervan, aan de VU Amsterdam kun je alles te weten komen over de schoonheid en alomtegenwoordigheid van wiskunde. Je kunt bijvoorbeeld leren over de verdeling van priemgetallen en geometrie van grafieken, evenals toepassingen hiervan in cryptografie en big data. Onze docenten zijn wereldleidende onderzoekers die innovatieve lesmethoden gebruiken. Hoorcolleges worden begeleid door werkgroepen waar je veel opdrachten zult maken. Hier krijg je persoonlijke feedback van je docenten. Onze studieadviseurs zorgen ervoor dat je het studiepad kiest dat het beste bij je past.

Houd er rekening mee dat deze bacheloropleiding vanaf september 2018 volledig in het Engels wordt gegeven. Als je dit programma in 60 procent deeltijd volgt, zal je er vijf jaar over doen om je diploma te behalen.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :
open_in_newwebsite

printprint

locatieAmsterdam
diplomaBSc Wiskunde
typeregulier, 180 EC
start1 september
taalvolledig Engels
opleidingsduur3 jaar deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code56980
heeft geen numerus fixus
heeft een honours programma

Waarom aan de Amsterdam VU?

Wetenschappers van de VU werken samen met collega's uit verschillende andere disciplines, bijvoorbeeld binnen de VU-thema's Connected World en Human Health & Life Sciences. Als wiskunde-expert in opleiding krijg je dus de mogelijkheid om over de grenzen van je discipline heen te kijken en, door theoretisch en praktisch onderzoek te doen, bij te dragen aan complexe technologische, sociale en economische vragen.

Open dagen en meeloopdagen

Summer School Tinbergen: Research on Productivity, Trade and Growth: Theory and Practice
See website for more information and application deadline. Questions? Contact: summerschool@tinbergen.nl
Summer School Tinbergen: Introduction in Genome-Wide Data Analysis
See website for more information and application deadline. Questions? Contact: summerschool@tinbergen.nl
VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.
VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.
VU Bachelordag Amsterdam
Bezoek tijdens de open dag van de Vrije Universiteit Amsterdam onze campus en maak kennis met verschillende bacheloropleidingen. Stel je vragen aan studenten en docenten op de informatiemarkt. Door het jaar heen kun je ook komen Proefstuderen bij een opleiding van jouw keuze.

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwHet is eerste jaar bestaat uit een evenwichtig programma. Dit geeft je een stevige wiskundige basis voor de rest van je studie. In jaar twee besluit je om door te gaan met een major in zowel pure als toegepaste wiskunde. Verschillende studietrajecten en tal van optionele cursussen zorgen ervoor dat je jouw persoonlijke interesses kunt volgen. Tijdens je minor in de eerste helft van jaar drie, richt je je volledig op je favoriete onderwerp. Het programma wordt afgesloten met een onderzoeksproject
1e jaar Het eerste jaar bestaat uit een evenwichtig programma dat je samen met al je mede-studenten volgt. Dit geeft je een stevige wiskundige basis voor de rest van je studie. Je leert alles over de wiskundige grondslagen, zoals algebra, calculus, waarschijnlijkheid, en je ontwikkelt academische vaardigheden.
periode
12345
Basic concepts of mathematics
6 EC
Linear algebra
6 EC
Single variable calculus
6 EC
Discrete mathematics
6 EC
Introduction to mathematical modelling, Latex and Mathematica
3 EC
Introduction to programming (Python)
3 EC
Analysis
6 EC
Multivariable calculus
6 EC
2e jaar In jaar twee besluit je om door te gaan met een major in ofwel Pure Mathemathics of Applied mathematics. Verschillende studietrajecten en tal van optionele cursussen zorgen ervoor dat u uw persoonlijke interesses kunt nastreven.
3e jaar In het derde jaar volg je een minor die volledig is gericht op je favoriete onderwerp. Het programma wordt afgesloten met een onderzoeksproject waarin alles wat je hebt geleerd wordt gecombineerd. Bij beide majors kun je kiezen voor het onderdeel Educatie, waarvan de specifieke vakken in het Nederlands zijn. Na het volgen van het onderwijstraject ontvangt u een kwalificatie voor het lesgeven in wiskunde op Nederlandse middelbare scholen.

tracks

minor Advanced Minor Mathematics (Verdiepende minor Wiskunde)

Om je optimaal voor te bereiden op de Mathematics Master, kun je kiezen voor de minor Advanced Mathematics.

Deze minor biedt cursussen die je meer diepgaande kennis geven op verschillende gebieden van de wiskunde. Twee delen (12 EC) van deze minor zijn verplicht. Voor de andere 18 EC kun je je eigen keuzes maken.

minor Educatieve minor Wiskunde

Als je het beroep van leraar in het voortgezet onderwijs serieus overweegt is het een goede keuze om je minorruimte te gebruiken voor de educatieve minor.

Je kunt dan gekoppeld aan je bachelordiploma een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid behalen waarmee je aan de slag kunt als docent in de onderbouw van havo/vwo en in het vmbo-t. Bovendien heb je dan de mogelijkheid om straks naast je master een bijbaan als bevoegd docent in het onderwijs te hebben. Als je na het behalen van je masterdiploma dan ook nog de eerstegraads lesbevoegdheid wilt behalen, kun je hiervoor bovendien een verkort traject volgen.

track Pure Mathematics: Algebra and Geometry

Als je van abstracte algebraïsche structuren of geometrische constructies houdt, is dit de juiste weg voor jou.

Hier volg je vakken zoals Number Theory, Galois Theory, Differential Geometry, and Representation Theory.

track Pure Mathematics: Analysis and Dynamical Systems

Deze track evolueert rond wiskundige modellen voor veel fysieke en maatschappelijke processen.

Deze modellen zijn nodig om bijvoorbeeld het weer, het uitbreken van ziekten en de verspreiding van informatie via internet te voorspellen. Hier ga je vakken volgen zoals Chaotic Dynamical Systems, Partial Differential Equations en Functional Analysis.

track Pure Mathematics: Probability and Statistics

In deze track bestudeer je de fundamenten van de kansrekening en wiskundige statistiek.

Je leert over krachtige statistische methoden en verrassende probabilistische paradoxen in vakken zoals Statistical Data Analysis, Measure Theory, Markov Chains en Bayesian Statistics.

track Applied Mathematics: Biomedical science

In deze track, die uniek is in Nederland, volg je vakken in wiskunde, biologie en geneeskunde.

Ook verkrijg je alle noodzakelijke hulpmiddelen voor het oplossen van kwantitatieve problemen in de levenswetenschappen.

track Applied Mathematics: Computer science

Dit is het juiste pad voor jou als je een deskundige wiskundige programmeur of theoretische computerwetenschapper wilt worden.

Je zult vakken volgens zoals Programming in Java, Data Structures and Algorithms, en Advanced Programming.

track Applied Mathematics: Econometrics

Deze track bereidt je voor op kwantitatieve banen in het bedrijfsleven, de economie of het bankwezen.

Wiskundigen van deze baan vinden banen als risicoanalist, financieel analist, actuaris en zelfs als optiehandelaar. Je zult vakken volgen zoals Mathematical Economics, Operations Research, en Financial Mathematics.

 1. Applied MathematicsBinnen de major Applied Mathematics, kun je kiezen tussen de volgende tracks: biomedische wetenschappen, informatica, econometrie en data science.
 2. Major Pure MathematicsBinnen de grote zuivere wiskunde kun je kiezen tussen de volgende sporen: algebra en meetkunde, analyse en dynamische systemen en Waarschijnlijkheid en statistieken.
 3. Applied Mathematics: Data scienceMaak deel uit van de datarevolutie en volg cursussen zoals Statistical Data Analysis, Databases, etc. Er wordt momenteel nog aan deze track gewerkt.

Onderwijs

taal van onderwijs100% en
onderwijsopzet30% zelfstudie
60% theorie
10% praktijk
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
De doelstelling van de opleiding is dat studenten zodanige theoretische en praktische basiskennis en vaardigheden verwerven op het gebied van de wiskunde en eventuele aanverwante bètadisciplines, dat zij in staat zijn een masteropleiding in de wiskunde of aanverwante discipline te volgen, of toe te treden tot de arbeidsmarkt. De opleiding beoogt tevens studenten kennis te laten maken met het belang van de discipline in een brede wetenschappelijke, wijsgerige en maatschappelijke context.
bindend studieadvies
 • minimaal 42 EC in de eerste 12 maanden


De meeste bacheloropleidingen aan de VU hanteren het Bindend Studie Advies (BSA). Het BSA betekent dat je in het eerste jaar van je bachelor 42 EC moet halen. Lukt het je niet om aan de norm te voldoen in het eerste jaar, dan mag je deze opleiding aan de VU niet voortzetten en je gedurende drie opeenvolgende jaren niet opnieuw inschrijven voor deze opleiding. Dit geldt ook voor een andere opleiding aan de VU die het eerste jaar met deze opleiding gemeen heeft.
honours-/excellence program VU Honours Programme

Het Honours Programme is voor studenten die: 1) gemotiveerd en getalenteerd zijn 2) meer uit hun studie willen halen.

De VU heeft een Bachelor Honours Programma voor excellente studenten, waarin ook de Faculteit der Bètawetenschappen meedoet. Het Honours Programma heeft als doelstelling dat talentvolle studenten zich onder intensieve begeleiding kunnen verdiepen en verbreden. Het VU Honours traject beslaat 30 studiepunten (EC) verdeeld over 2,5 jaar. Het heeft een faculteitsdeel van 12-18 EC. en een faculteit overstijgend deel van 12-18 EC. Het honourstraject komt bovenop het reguliere programma en is alleen toegankelijk voor studenten die meer willen en kunnen dan het reguliere programma biedt.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 september 2018
aanmelding deadline : 1 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060
1 september 2019
aanmelding deadline : 1 mei 2019
collegegeld nog niet bekend
Na het maken van je studiekeuze biedt VU Matching je de mogelijkheid om te bepalen of de studie overeen komt met het beeld en de verwachtingen die je hebt en of de studie bij jou past. VU Matching is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU en bestaat uit twee onderdelen. Na het inloggen op VUnet doe je het eerste onderdeel: de digitale vragenlijst. Het tweede onderdeel is de activiteit van de opleiding op de VU Campus.
Kijk hier voor meer informatie: https://bachelors.vu.nl/nl/toelating-inschrijven/matching/index.aspx


toelaatbare profielen
vwo C&Mwiskunde B
vwo E&Mwiskunde B
vwo N&Gwiskunde B
vwo N&Ttoelaatbaar
hbo-pAls je in wilt stromen in de bachelor Wiskunde op basis van een hbo-propedeuse diploma (zonder vwo-diploma) dien je te voldoen aantwee extra eisen: Engels en Wiskunde B, 6 VWO niveau
inbegrepen in collegegeld
registration fee
examination

Inschatting maandelijkse studiekosten

bron: Nibud
bedragkostenpost
424kamerhuur in Amsterdamboven landelijk gemiddelde
22internet+tv
152boodschappen/kostgeld
32telefoon
117verzekeringen
158collegegeldop basis van € 1906 per jaar
80studieboeken en -spullen
29drinken/snoep/snacks
77uiterlijkkleding, kapper, schoenen
30contributies/abonnementen
132vrije tijdstappen, uit eten, vakantie
42vervoernaast de OV-kaart
45overig

€ 1292totale maandelijkse uitgaven landelijk gemiddelde is € 1181
Hiernaast staat een overzicht van de gemiddelde kosten die een uitwonende student heeft. Niet iedere student heeft met iedere kostenpost te maken. Het totaalgemiddelde is dus niet gelijk aan de optelsom van alle kostenposten.

Bekijk ook de uitgebreide toelichting: wat kost studeren?

Studenten en studentenleven

studentaantallen

25 studenten volgen deze opleiding
32% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
22357 studenten aan de Vrije Universiteit Amsterdam
57% daarvan is vrouw
bron: StudieData

Op kamers in Amsterdam

115129studenten studerend
47168studenten woonachtig   
€ 424gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
21 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

Feiten en / studie in cijfers

bron: Nationale Studenten Enquete 2015
deze
opleiding
landelijk
algemeen oordeel4.44.2
inhoud4.33.9
docenten4.44.0
studiefaciliteiten3.8
studielast3.93.7
studiebegeleiding4.43.9

Studentoordelen

De Nationale Studenten Enquete is het grootschalige onderzoek van de overheid onder studenten in Nederland naar de kwaliteit van opleidingen aan hogescholen en universiteiten.
In 2015 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Mathematics aan de Vrije Universiteit Amsterdam is beoordeeld door 5 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4.4 uit 5.
bron: Vrije Universiteit Amsterdam
deze
opleiding
landelijk
student tevredenheid
aantal eerstejaars 78
ervaren contacttijd per week 18-24
doorstroom naar tweede jaar 62%
diploma binnen 4 jaar 43%
werk op niveau in 1,5 jaar

Studie in cijfers

In deze tabel staan resultaten van deze studie in cijfers uitgedrukt. Hiermee kan je vergelijken hoe deze opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere onderwijsinstellingen.


Na de studie

Unsplashed background img 2
Jouw VU-bachelordiploma kwalificeert je meteen voor de VU-masteropleidingen Mathematics en Stochastic and Financial Mathematics. Afhankelijk van de gekozen vakken, zijn er verschillende andere masterprogramma's waar je je in kunt inschrijven, inclusief Business Analytics, Econometrics and Operations research, en Bioinformatics and Systems Biology.

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

Werkloosheid is een zeldzaamheid onder wiskundigen: ze vinden banen in technologiebedrijven, banken, ministeries, ziekenhuizen, consultancy, IT, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Uw kennis van fundamentele en toegepaste wiskunde als VU-wiskundige past bij u voor verschillende functies. De baan Biomedische wiskunde zal je vooral aantrekkelijk maken als medewerker bij farmaceutische bedrijven.
Afgezien van je specifieke wiskundige kennis, zijn de meeste bedrijven en instellingen ook zeer geïnteresseerd in de algemene analytische en probleemoplossende vaardigheden die je in de loop van het wiskundeprogramma zult ontwikkelen. Dit betekent dat wiskundigen in een enorme diversiteit aan banen terechtkomen.

huidige arbeidsmarkt

vergeleken met andere studies

zoektijd baanzeer goed
salaris na 1,5 jaar zeer goed
kans op een vaste baan zeer goed
bron: Elsevier beste banen 2015

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
TU DelftApplied Mathematicsgeen aanvullende eisen
RijksuniversiteitApplied Mathematicsgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitApplied Stochasticsgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUBioinformatics and Systems Biologygeen aanvullende eisen
UvABioinformatics and Systems Biology (joint degree)+ aanv. eisen
Universiteit LeidenBiology+ aanv. eisen
ErasmusBusiness Administration+ basiskennis
Amsterdam VUBusiness Analytics part-time+ 30 EC pre-master
Tilburg UniversityBusiness Analytics and Operations Research+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitCognitive Neuroscience research+ motivatiebrief
+ toelatingsgesprek
UvAComputational Science+ aanv. eisen
TU DelftComputer Science+ 60 EC pre-master
UtrechtComputing Science researchgeen aanvullende eisen
TUeData Science and Entrepreneurshipgeen aanvullende eisen
Tilburg UniversityEconometrics and Mathematical Economics+ aanv. eisen
RijksuniversiteitEducatie en Communicatie in de Bètawetenschappen full-time,part-time,dualgeen aanvullende eisen
UtrechtEnergy Science researchgeen aanvullende eisen
UtrechtGame and Media Technology research+ aanv. eisen
UtrechtHistory and Philosophy of Science researchgeen aanvullende eisen
UvAData Science+ aanv. eisen
UvALogic+ aanv. eisen
Radboud UniversiteitMathematical Physicsgeen aanvullende eisen
UtrechtMathematical Sciences researchgeen aanvullende eisen
Radboud UniversiteitMathematicsgeen aanvullende eisen
UvAMathematics+ aanv. eisen
Universiteit LeidenMathematics+ aanv. eisen
RijksuniversiteitMathematicsgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUMathematics full-time,part-timegeen aanvullende eisen
Universiteit LeidenAlgebra, Geometry and Number Theory+ aanv. eisen
Universiteit LeidenApplied + aanv. eisen
Universiteit LeidenBusiness Studies+ aanv. eisen
Universiteit LeidenEducation+ aanv. eisen
Universiteit LeidenScience Communication and Society+ aanv. eisen
Tilburg UniversityQuantitative Finance and Actuarial Science+ aanv. eisen
UtrechtScience and Business Management researchgeen aanvullende eisen
UtrechtScience Education and Communication researchgeen aanvullende eisen
TUeLeraar VHO O&O educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO O&O educational+ aanv. eisen
TUeLeraar VHO Wiskunde educationalgeen aanvullende eisen
TU DelftLeraar VHO Wiskunde educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam VUStochastics and Financial Mathematicsgeen aanvullende eisen
UvAStochastics and Financial Mathematics+ aanv. eisen
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

 • (wetenschappelijk) onderzoeker
 • analist
 • docent wiskunde (vwo, hbo)
 • financieel medewerker
 • leraar
 • onderzoeker
 • statistisch analist
 • wiskundig rekenaar
bron: CBS

Contact

studievoorlichting
E: contact@vu.nl
T: (020) 598 5000
Dr. Corrie Quant

Studieadviseur

E: c.m.quant@vu.nl
T: +31 20 598 7831
Frieda Schaufeli

Information officer International Office

Jos Commandeur

Voorlichting

Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite