Academisch geschoolden op het gebied van Nederlands als tweede taal dragen bij aan de optimalisering van alles wat er komt kijken bij het leren van de Nederlandse taal door anderstaligen.

Tot de jaren zestig was de Nederlandse samenleving, met uitzondering van Friesland, vrijwel volledig Nederlandstalig. De laatste decennia zijn er binnen onze landsgrenzen grote groepen mensen komen wonen voor wie het Nederlands niet de moedertaal is. Om goed te kunnen functioneren is het nodig dat zij het Nederlands als tweede taal goed leren beheersen.
Min of meer gelijk met de maatschappelijke ontwikkelingen is het vak Nederlands als tweede taal (NT2) ontstaan. Om het onderwijs in NT2 te verbeteren, is veel kennis nodig. Academisch geschoolden op dit gebied kunnen een belangrijke bijdrage hieraan leveren, bijvoorbeeld door de begeleiding en training van docenten NT2, door de instellingen die NT2-onderwijs verzorgen te adviseren, NT2-leermiddelen te ontwikkelen en onderzoek naar de onderwijspraktijk te doen.
Nederlands als tweede taal is een duaal programma: een academische voorbereiding op een specifiek beroep. Duale masters duren anderhalf jaar en hebben een intensieve praktijkperiode (stage) van een half jaar. De stage is een belangrijk afsluitend onderdeel van je programma.
Nederlands als tweede taal is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Taalwetenschappen.
Deze opleiding heeft meerdere vormen :

diplomaMA Taalwetenschappen
taalvolledig Nederlands

UvA Proefstudeerweek Amsterdam
Kom tijdens de UvA Proefstudeerweek kijken bij een opleiding. Je volgt een college of werkgroep, spreekt met docenten en studenten, zo krijg je een realisch beeld van de opleiding en studeren aan de UvA.

opbouwDe wetenschappelijke inhoud van het programma is in eerste instantie gebaseerd op het theoretisch onderzoek naar processen van tweedetaalverwerving, maar ook de mogelijkheden om deze processen te versnellen en te professionaliseren. Studenten bestuderen daarnaast het huidige taalbeleid en de praktijk van het onderwijs in Nederlands als tweede taal,zoals het beschikbare onderwijsmateriaal (lesboeken enz.).
1e jaar
Praktijkproject
Vakken
2e jaar
Leerwerkproject/Stage
Scriptie

taal van onderwijs100% nl

Het duale masterprogramma Nederlands als tweede taal is toegankelijk voor studenten met een bachelordiploma van de UvA of een erkend gelijkwaardig diploma van een andere universiteit in:

• Nederlandse taal en cultuur
  • Taalwetenschap

Met een ander universitair bachelordiploma dan hierboven genoemd, kun je je ook aanmelden. De examencommissie kijkt dan naar de invulling van je bachelor, je studieresultaten, je bachelorscriptie en je motivatie.

? eerstejaars gestart in 2012

Door de toenemende internationalisering groeit het aantal volwassenen en kinderen dat het Nederlands als tweede taal moet leren. Afgestudeerden dragen bij aan de professionalisering van het NT2-onderwijs. Het duale programma NT2 biedt dan ook goede kansen op de arbeidsmarkt. Mogelijke functies voor afgestudeerden van het programma zijn:
  • NT2-consulent
  • schoolbegeleider
  • beleidsmedewerker taalbeleid
  • ontwikkelaar van lesmateriaal
  • taaltrainer
  • onderwijsonderzoeker.
huidige arbeidsmarkt

zoektijd baanzeer slecht
salaris na 1,5 jaar zeer slecht
kans op een vaste baan gemiddeld