Notice: Undefined variable: pre_master in /home/users/studmftp/studieadres.nl/code/studieadres17.1/trait_factsheet.php on line 1610

voltijd master Physics and Astronomy: Theoretical Physics - Universiteit van Amsterdam

Physics and Astronomy: Theoretical Physics

Universiteit van Amsterdam

Theoretical Physics in the Master's programme Physics and Astronomy offers education and training from researchers of one of Europe's leading institutes in this challenging and exciting field.

Einstein, Bohr, Feynman, Hawking... Theoretical physics has captured the imagination for many generations. Requiring a high level of conceptual and technical sophistication, it seeks to answer deeply fundamental questions such as: What is matter made of? What is the nature of space and time? If you are fascinated by physics and the laws of science, Theoretical Physics might be the track for you. You will need to have a profound knowledge of the special theory of relativity, quantum mechanics, statistical physics, electrodynamics, calculus and linear algebra (a basic knowledge of condensed matter and particle physics is an advantage).

Joint degree programme with VU Amsterdam
Theoretical Physics is a track in the Master's programme Physics and Astronomy, a joint degree programme of the University of Amsterdam and Vrije Universiteit Amsterdam. Courses are taught at locations of both universities. UvA and VU jointly issue a degree certificate in Physics and Astronomy to graduates. As a Physics and Astronomy student in Amsterdam you benefit from expertise, networks and research projects at both universities and affiliated research institutes.

diplomaMSc
taalvolledig Engels
opleidingsduur2 jaar voltijd

Bachelordag Amsterdam
Kom tijdens de UvA Bachelordag kennis maken met de universiteit en onze bacheloropleidingen. Tijdens voorlichtingsrondes en op de informatiemarkt kom je meer te weten over de opleiding van je interesse.
UvA Masterdag Amsterdam
Kom naar de UvA Masterdag op 11 november 2017 en ontdek welke master het beste bij jou past.. Alle masterprogramma's presenteren zich tijdens voorlichtingsrondes en op een informatiemarkt. Je kunt bij studenten, docenten en studieadviseurs terecht met al je vragen.
UvA Proefstudeerweek Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiënteerd hebben tijdens een Bachelordag.
UvA Masterweek Amsterdam
Wil jij verder studeren na je bachelor of overweeg je een 2e master? Kom dan naar de UvA Masterweek in het voorjaar van 2018. Gedurende deze week presenteren alle masterprogramma's zich tijdens voorlichtingsrondes en kun je met studenten, docenten en studieadviseurs praten.
UvA Bachelordag Amsterdam
UvA Proefstudeerweek Amsterdam

wettelijk tarief : € 2006
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 13300
niet-EU/EER studenten : € 13300

? eerstejaars gestart in 2012

1/6 UvA
Physics and Astronomy: Theoretical Physics
2/6 UvA
Physics and Astronomy: Gravitation, Astro- and Particle Physics Amsterdam
3/6 UvA
Physics and Astronomy: Astronomy and Astrophysics
4/6 UvA
Physics and Astronomy: Science for Energy and Sustainability
5/6 UvA
Physics and Astronomy: Advanced Matter and Energy Physics
6/6 UvA
Physics and Astronomy: Physics of Life and Health
?% vrouw

Graduates of the Master's programme Physics and Astronomy pursue a variety of careers.
  • as PhD students at physics and astronomy institutes around the world, progressing from there to careers in academia or industry
  • in research, within industry (e.g. Philips, Shell, Océ, ASML)
  • in research, within research institutes (e.g. Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI), Netherlands Organisation for Applied Scientific Research (TNO), Energy Research Centre of the Netherlands (ECN), National Institute for Public Health and the Environment (RIVM))
  • as teachers, within high schools or universities