Curating Art and Cultures is a unique, 2-year programme offered jointly by the University of Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, and leading museums and cultural institutions in the Netherlands.

The programme is designed to train the curators of the future. Taking place in both the lecture hall and the exhibition space, it prepares you for a career as a professional curator by strengthening your disciplinary and theoretical foundations, and equipping you with the necessary research skills and practical experience.
The programme responds to the growing demand for academically-grounded curatorial professionals with excellent (inter)disciplinary and theoretical backgrounds. It teaches you to engage with crucial theoretical concepts and contemporary issues regarding the collection and display of art objects and cultural artefacts. It also encourages you to deepen your own disciplinary knowledge and develop your research practices, culminating in the Master's thesis.
In addition to developing your theoretical foundations, you will also have the opportunity to work as a 'curator in training' during the year-long, curatorial internship at one of the programme's partnering museums and cultural institutions. During the internship, you will receive hands-on training in all aspects of professional museum practice, from research for publications to organising exhibitions.

diplomaMA Erfgoedstudies

UvA Masterweek Amsterdam
Tijdens de UvA Masterweek presenteren bijna alle masteropleidingen zich tijdens verschillende voorlichtingsbijeenkomsten en kun je spreken met studenten, docenten, studieadviseurs. Daarnaast is er de voorlichting 'Hoe kies ik een master?' die jou meer inzicht kan geven in het kiezen van een master.
UvA Proefstudeerweek Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiënteerd hebben tijdens een Bachelordag.

wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 12025
niet-EU/EER studenten : € 13225

1 eerstejaars gestart in 2017

1/2 UvA
Curating Art and Cultures
?% vrouw
2/2 Amsterdam VU
Curating Art & Cultures
?% vrouw

algemeen oordeel
inhoud
docenten
studiefaciliteiten
studielast
studiebegeleiding

Heritage Studies: Curating Art and Cultures aan de Universiteit van Amsterdam is beoordeeld door 4 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met uit 5.

Universiteit LeidenLeraar VHO in Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen
UvALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen

• hoogleraar geschiedenis
  • universitair (hoofd)docent geschiedenis