Curating Art and Cultures is a unique, 2-year programme offered jointly by the University of Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, and leading museums and cultural institutions in the Netherlands.

diplomaMA
numerus fixusnee
honoursnee
The programme is designed to train the curators of the future. Taking place in both the lecture hall and the exhibition space, it prepares you for a career as a professional curator by strengthening your disciplinary and theoretical foundations, and equipping you with the necessary research skills and practical experience.
The programme responds to the growing demand for academically-grounded curatorial professionals with excellent (inter)disciplinary and theoretical backgrounds. It teaches you to engage with crucial theoretical concepts and contemporary issues regarding the collection and display of art objects and cultural artefacts. It also encourages you to deepen your own disciplinary knowledge and develop your research practices, culminating in the Master's thesis.
In addition to developing your theoretical foundations, you will also have the opportunity to work as a 'curator in training' during the year-long, curatorial internship at one of the programme's partnering museums and cultural institutions. During the internship, you will receive hands-on training in all aspects of professional museum practice, from research for publications to organising exhibitions.

Uva Studiekeuze Kick-off

Amsterdam

Ontdek welke studies bij je passen en maak kennis met de UvA. De Studiekeuze Kick-off is een goede start van je keuzeproces, zeker als je nog helemaal niet weet wat je wilt. Tijdens de kick-off ontdek je aan de hand van actuele thema's welke studies zich daar mee bezighouden. Zo kom je erachter wel

UvA Masterdag

Amsterdam

Tijdens de UvA Masterdag presenteren bijna alle masteropleidingen zich tijdens verschillende voorlichtingsbijeenkomsten en kun je spreken met studenten, docenten of studieadviseurs.

Toelating en kosten

aanmelding deadline : 1 maart 2019
wettelijk tarief : € 2083 (€1042 in het eerste jaar)

1 september 2020

aanmelding deadline : 1 maart 2020

172collegegeldop basis van € 2060 per jaar

1 eerstejaars gestart in 2017

1/2 Amsterdam UVA
Curating Art and Cultures
NAN% vrouw
2/2 Amsterdam VU
Curating Art & Cultures
NAN% vrouw

studentoordelen

bron: Nationale Studenten Enquete
algemeen oordeel
inhoud
docenten
studiefaciliteiten
studielast
studiebegeleiding
In 2015 hebben meer dan 280.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Heritage Studies: Curating Art and Cultures aan de Universiteit van Amsterdam is beoordeeld door 4 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met uit 5.

Universiteit LeidenLeraar VHO in Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting educational+ aanv. eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen

hoogleraar geschiedenis