The Master's in Archival and Information Studies focuses on Archival Studies, and treats contemporary archival theory and practice, and trains archivists in the science and craft of record-keeping.

The computational turn has fundamentally changed the way people and institutions produce, use, collect, share, and keep information. Data is the vital fuel for a growing number of applications in daily life and has become a fundamental human resource, similar to food, energy or transportation. The result is a fragmentation and personalisation of data-creation and data-use.
What are the implications of these developments for information management and record-keeping? How is this data used and reused in bureaucratic practices, decision-making processes, or information-processing activities? What is needed to optimise accountability and enable reconstruction of present activities in the future? How to keep relevant information accessible in time? How does the data driven culture transform societal values such as transparency and privacy? How do we keep the archives of the past connected to the needs of the present? These questions are central to the Master's programme Archival and Information Studies.

diplomaMA Erfgoedstudies

UvA Masterweek Amsterdam
Tijdens de UvA Masterweek presenteren bijna alle masteropleidingen zich tijdens verschillende voorlichtingsbijeenkomsten en kun je spreken met studenten, docenten, studieadviseurs. Daarnaast is er de voorlichting 'Hoe kies ik een master?' die jou meer inzicht kan geven in het kiezen van een master.
UvA Proefstudeerweek Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiënteerd hebben tijdens een Bachelordag.

aanmelding deadline : 15 mei 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 12025
niet-EU/EER studenten : € 13225
aanmelding deadline : 15 mei 2019

39 eerstejaars gestart in 2017

1/3 UvA
Archival and Information Studies (90 EC)
2/3 UvA
Preservation and Presentation of the Moving Image
3/3 UvA
Museum Studies
?% vrouw

The Master's Archival and Information Studies prepares students for a career in the world of archiving in the broadest possible sense. There is a growing need in many areas of the public and private sector for a better understanding of selection, retrieval, sustainability and archiving of all kinds of records and data. It provides a critical skill-set that is required to connect relevant insights from multiple disciplines and professional fields and apply them in practical situations.
Students are qualified for research/policy-related, coordinating and strategic consultancy professions in areas such as archives, information analysis or data managing in institutional and private archives, heritage centres, museums, libraries, and creative industries and business.

Universiteit LeidenLeraar VHO in Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen
UvALerarenopleiding Geschiedenis en staatsinrichting part-time educational+ aanv. eisen

• hoogleraar geschiedenis
  • universitair (hoofd)docent geschiedenis