European Studies: Identity and Integration

Universiteit van Amsterdam

In the European Studies Master's programme Identity and Integration you study Europe's contemporary challenges of cultural diversity and identity.

The Master's programme Identity and Integration offers:
  • A cultural and historical approach to current issues of diversity and identity in Europe.
  • A unique combination of History, Cultural Studies and Modern Literature.
  • Thorough training in a comparative analysis of Europe and in the analytical and communicative skills that are essential in a professional research and policy environment, both at home and abroad.

The programme is aimed at students who are interested in the intersections between culture and politics, and in current debates about national and European identities, cultural diversity and Europe's past, from a transnational and comparative perspective. This is an expertise highly relevant to many parts of Europe's contemporary political, governance and business environment.
Perceptions of Europe and policy-making processes are the primary themes of European Studies at the UvA. How do Europeans perceive themselves? There is a special emphasis on culture in Europe. The Humanities perspective on European affairs is unique and taught by prominent experts in the field. The programme's staff has extensive expertise in various aspects of Europe, both past and present.

diplomaMA Europese Studies

UvA Proefstudeerweek Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiënteerd hebben tijdens een Bachelordag.
UvA Masterweek Amsterdam
Wil jij verder studeren na je bachelor of overweeg je een 2e master? Kom dan naar de UvA Masterweek in het voorjaar van 2018. Gedurende deze week presenteren alle masterprogramma's zich tijdens voorlichtingsrondes en kun je met studenten, docenten en studieadviseurs praten.
UvA Bachelordag Amsterdam
Kom tijdens de UvA Bachelordag kennis maken met de universiteit en onze bacheloropleidingen. Tijdens voorlichtingsrondes en op de informatiemarkt kom je meer te weten over de opleiding van je interesse.
UvA Proefstudeerweek Amsterdam

studiefaciliteiten3.33.3
studielast3.53.5
studiebegeleiding3.33.3

European Studies: Identity and Integration aan de Universiteit van Amsterdam is beoordeeld door 31 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.9 uit 5.

Graduates of the Identity and Integration Master's programme are able to place contemporary cultural and political challenges in Europe, such as issues of diversity and multi-national and multi-cultural societies in a transnational and historical context, and to communicate a sustained analysis of these developments.
They are trained to convey ideas across national, disciplinary, and policy boundaries, as:
  • Policy advisers for European, national and international institutions (corporations, NGO, government institutions) dealing with cultural policies, heritage and memory studies, and international understanding and communication.
  • European and international commentators and researchers: in media, NGOs, policy-advice, think-tanks.
  • Advisors, negotiators and researchers in cultural policy and identity issues.

zoektijd baanzeer slecht
salaris na 1,5 jaar zeer slecht
kans op een vaste baan gemiddeld

Tilburg UniversityLeraar VHO Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen educational+ 59 EC pre-master