The two-year Dual Master's Discourse and Communication Studies is a unique interdisciplinary programme that combines discourse analysis and argumentation theory.

The professional Master's programme Discourse and Communication Studies provides you with a solid foundation for understanding language and its argumentative purposes. It presents an overview of recent descriptive and normative research in language, and covers a broad range of topics, including conversational analysis, style, classical and modern rhetoric, informal logic, fallacies, and juridical and conversational argument. Upon completion of the programme, students will have acquired an adequate knowledge of and insight into the main normative and descriptive theoretical approaches to the study of argumentation. This includes: pragma-dialectics and the main theoretical approaches to the study of discourse, including speech act theory and conversation analysis.
In addition, students gain the skills necessary for:
  • analysing and evaluating argumentative discourse;
  • for reading, analysing, evaluating and conducting independent research.

The programme also offers students the possibility to put theory into practice in a specially selected internship, in which communicative and argumentative skills play a central role.

diplomaMA Communicatie- & Informatiewetenschappen
opleidingsduur12 maanden duaal

Bachelordag Amsterdam
Kom tijdens de UvA Bachelordag kennis maken met de universiteit en onze bacheloropleidingen. Tijdens voorlichtingsrondes en op de informatiemarkt kom je meer te weten over de opleiding van je interesse.
UvA Masterdag Amsterdam
Kom naar de UvA Masterdag op 11 november 2017 en ontdek welke master het beste bij jou past.. Alle masterprogramma's presenteren zich tijdens voorlichtingsrondes en op een informatiemarkt. Je kunt bij studenten, docenten en studieadviseurs terecht met al je vragen.
UvA Proefstudeerweek Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiënteerd hebben tijdens een Bachelordag.
UvA Masterweek Amsterdam
Wil jij verder studeren na je bachelor of overweeg je een 2e master? Kom dan naar de UvA Masterweek in het voorjaar van 2018. Gedurende deze week presenteren alle masterprogramma's zich tijdens voorlichtingsrondes en kun je met studenten, docenten en studieadviseurs praten.
UvA Bachelordag Amsterdam
UvA Proefstudeerweek Amsterdam

Leerwerkproject/Stage, Work training project/Internship
Scriptie/Thesis
Vakken/Courses

onderwijsopzet30% zelfstudie
20% theorie
50% praktijk
onderwijsvormen
internship, lecture, working group, individual assignment, seminar

aanmelding deadline : 1 april 2017
aanmelding deadline : 1 april 2018

cijfergemiddelde

taaltoets
IELTS: average score 7
TOEFL: score 100
Cambridge Advanced English: score A2
Cambridge Proficiency in English: score B1

The Professional Master’s in Discourse and Argumentation Studies is open to all students with a Bachelor’s diploma from the UvA, or a recognised equivalent from another accredited university in:
- Language and Communication;
- Dutch Language and Culture (only if a student’s Bachelor thesis focuses on Speech Communication);
- Philosophy (only if a student has followed a Minor in Argumentation worth 30 ECTS credits).
The level of the Bachelor’s diploma from a foreign higher education institution must be equal to three years of Dutch university education (to be judged by the Examinations Board).
Prospective students with Bachelor’s degrees (university) other than those mentioned above can nonetheless apply for admission to the programme. The Examinations Board will in such cases take a look at the content of the prospective student’s Bachelor programme, his/her study results and general motivation.

motivatiebrief

? eerstejaars gestart in 2012

1/2 UvA
Discourse and Communication Studies
?% vrouw
100% Engelstalig
2/2 UvA
Tekst en communicatie
?% vrouw
100% Nederlandstalig

algemeen oordeel44.0
inhoud3.63.7
docenten3.73.8
studiefaciliteiten3.43.6
studielast3.53.6
studiebegeleiding3.33.5

Communication and Information Studies: Discourse and Communication Studies aan de Universiteit van Amsterdam is beoordeeld door 7 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 4 uit 5.

zoektijd baangemiddeld
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan goed

• functies in de media