Would you like to learn how organisations work? Do you want to know how to make the right financial and managerial decisions and how to create as much value for the company as possible?

The Managerial Economics and Strategy track of the Business Economics Master's programme focuses on the economic performance of organisations. It provides you with the broad range of skills, the in-depth knowledge and the international expertise that you will need in your career. You'll acquire the knowledge you need to understand the design of firms and other types of organisations.

To fully grasp the field of Managerial Economics and Strategy, you'll need to understand and learn how to improve the design of organisations, to make them fully equipped to deal with the challenges of our time. The programme's mix of quantitative research and practical examples and integrated insights from behavioural economics and psychology, give you a thorough understanding of your discipline, making you a valuable asset to any firm.

diplomaMSc Business Economics

Waarom aan de UvA?

The Amsterdam School of Economics (ASE) at the University of Amsterdam is an excellently ranked school with an international focus and highly rated researchers and lecturers.

UvA Masterweek Amsterdam
Tijdens de UvA Masterweek presenteren bijna alle masteropleidingen zich tijdens verschillende voorlichtingsbijeenkomsten en kun je spreken met studenten, docenten, studieadviseurs. Daarnaast is er de voorlichting 'Hoe kies ik een master?' die jou meer inzicht kan geven in het kiezen van een master.
UvA Proefstudeerweek Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiënteerd hebben tijdens een Bachelordag.

Managerial Economics
Games and Strategy
Applied Econometrics
Markets and Organizations
Behavioural Economics
Elective
Experimental Economics
Power and Authority in Organizations
Research Seminar Managerial Economics and Strategy
Master's Thesis Managerial Economics and Strategy
15 EC

onderwijsopzet60% zelfstudie
30% theorie
10% praktijk
Master's students are allowed to study abroad if they have no study delay. The study abroad semester will take an extra semester after having finished all obligatory courses of the Master's programme. This means that graduation for the Master's programme will take 1,5 year instead of 1 year.

aanmelding deadline : 1 juni 2018
wettelijk tarief : € 2060
aanmelding deadline : 1 juni 2019
After registering in Studielink, an admissions procedure will be started in our online application system Embark. Students will be asked to upload a diploma/transcript of grades and a motivation letter.

aanvullende vakeisen
strict entry requirements are good knowledge of:

1. Microeconomics and/or Industrial Organisation and/or Corporate Finance.
  2. Statistics and/or Econometrics

cijferlijst
A certified grade list(s) is considered in the evaluation.

All applicants holding a Bachelor's or Master's degree in (Business) Economics from a Dutch university are eligible for admission to the Master's programme.
Students holding a Bachelor's or Master's degree from a Dutch university in Business Economics or Business Administration with a strong quantitative orientation can apply for admission.

For more information about entry requirements please see www.uva.nl/msc-business-economics (Application and admission / Entry requirements).

motivatiebrief

11 eerstejaars gestart in 2017

1/5 UvA
Managerial Economics and Strategy
2/5 UvA
Neuroeconomics
gemiddelde kamerhuur
3/5 UvA
Business Economics
4/5 UvA
Competition Law and Economics.
5/5 UvA
Business Economics

bron: Nationale Studenten Enquete 2017
algemeen oordeel3.83.7
inhoud3.43.5
docenten3.63.5
studiefaciliteiten3.53.5
studielast3.53.5
studiebegeleiding3.23.2

In 2017 hebben meer dan 200.000 studenten hun oordeel gegeven over hun studie en instelling.

Business Economics: Managerial Economics and Strategy aan de Universiteit van Amsterdam is beoordeeld door 19 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.8 uit 5.

As a graduate, you will have become a valuable commodity for many private and public organisations: a university-trained expert in economics. ASE graduates are highly regarded for their independent minds as well as their strong interpersonal skills.

The Managerial Economics and Strategy track prepares students for management or research positions in which knowledge and understanding of economic perspectives on organisations and strategy play a key role.
An understanding of the different aspects of organizations (such as optimal compensation policies and allocation of decision rights) is of crucial importance to all types of organisations. These skills are valuable for large firms in the private sector, consultancy firms, and policy institutes such as a ministry or an antitrust agency such as the Netherlands Competition Authority (NMa), Post and Communications Regulatory Authority (OPTA) or the Financial Markets Authority (AFM).

The degree provides an excellent training for careers with a position such as manager, human resources manager, organisation adviser, management trainer, remuneration consultant, strategic planner, or a research position requiring a thorough knowledge and understanding of economic thinking about organizations and strategy.

UtrechtLeraar VHO algemene economie full-time,part-time educational+ 30 EC pre-master
Universiteit LeidenLeraar VHO in Algemene economie educational+ aanv. eisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Bedrijfseconomie part-time educationalgeen aanvullende eisen
UvALerarenopleiding Algemene economie part-time educational+ aanv. eisen