Vast amounts of data collected through genomics initiatives provide a opportunity to research the secrets of life, to understand its complexities, to improve quality of life and to conquer diseases.

High-throughput methods like massively parallel sequencing and mass spectrometry generate more raw data than conventional computer models can handle efficiently. To process and analyse this data, computational techniques from Bioinformatics – such as sequence alignment, sequence assembly, biostatistics and machine learning – are required in order to make predictions about health outcome and to decide on a personalized treatment for the patient.

Both Bioinformatics and Systems Biology are strongly interdisciplinary fields. This programme combines molecular and cell biology, computer science and mathematical modelling to integrate vast amounts of biological data into fundamental knowledge. You will develop a strong feel for scientific research and high levels of abstraction, and learn to combine the rapid developments in these fields.

diplomaMSc
opleidingsduur2 jaar voltijd

UvA Masterweek Amsterdam
Tijdens de UvA Masterweek presenteren bijna alle masteropleidingen zich tijdens verschillende voorlichtingsbijeenkomsten en kun je spreken met studenten, docenten, studieadviseurs. Daarnaast is er de voorlichting 'Hoe kies ik een master?' die jou meer inzicht kan geven in het kiezen van een master.
UvA Proefstudeerweek Amsterdam
In de UvA Proefstudeerweek kun je je, een dagdeel, verder verdiepen in een studie. Volg een hoorcollege of werkgroep en ontmoet docenten en studenten van de opleiding. Proefstuderen is voor 5 en 6 vwo-ers die zich al georiënteerd hebben tijdens een Bachelordag.

aanmelding deadline : 1 april 2018
wettelijk tarief : € 2060
instellingstarief : € 13300
niet-EU/EER studenten : € 14630
aanmelding deadline : 1 april 2019

9 eerstejaars gestart in 2017

Our graduates are in great demand. By now, systems biology has been recognized both by academia and industry as an essential approach to many, if not all, biological questions and applications related to the living cell. Expertise in biochemistry, molecular and cell biology, computing and bioinformatics is highly valued. And an educational training that integrates these disciplines, such as the Systems Biology Master's programme, results in excellent career perspectives.

• phd
  • researcher