Neerlandistiek: Nederlandse taal en cultuur

Universiteit van Amsterdam

Unsplashed background img 2

Deze opleiding



open_in_newwebsite

locatieAmsterdam
diplomama
typeregulier
start1 september
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur12 maanden deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code60849
numerus fixusnee
honoursnee
Als professionele tekstexperts weten moderne neerlandici de samenleving in al haar facetten te analyseren en de vinger op de zere plek te leggen. Daar zit hun kracht. Hoe moeten we omgaan met literatuur en cultuur (of culturen) uit het heden en verleden, en wie kan daarin bemiddelen? Wie kan deskundig meepraten over de toon en inhoud van het debat, over geletterdheid en het Nederlands, in praktijk én beleid? Hoe pak je die ingewikkelde kwesties aan en hoe zet je je plannen en bevindingen goed op papier? Een master Nederlandse taal en cultuur maakt je breed inzetbaar bij culturele en educatieve instellingen, bedrijven, organisaties en de overheid.
De masteropleiding Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam is een klassieke academische opleiding waarbinnen je zelf een accent kunt leggen op de Nederlandse taalkunde, letterkunde of taalbeheersing. Je ontwikkelt je tot een veelzijdige neerlandicus met een scherp oog voor de praktijk. Zo onderzoek je bijvoorbeeld hoe schrijvers, politici, journalisten, voorlichters of academici met taal en literatuur willen inspireren, informeren en overtuigen.

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
avondonderwijsn.v.t.
afstandsonderwijsn.v.t.
onderwijsvormen

In de kernvakken verstevig je je basis in de neerlandistiek. Door samen te komen met studenten vanuit verschillende disciplinaire interesses binnen het vakgebied, krijg je de mogelijkheid om over de grenzen van je eigen expertise heen te kijken. In het kernvak Wetenschapscommunicatie neerlandistiek verdiep je je in het vertalen van wetenschappelijke, neerlandistische kennis voor bijvoorbeeld de krant, het onderwijs of interdisciplinaire samenwerking. 



doelstelling

De neerlandicus van nu is een veelzijdige expert op het gebied van taal, cultuur of educatie, wiens kennis en kunde in tal van domeinen van dienst kan zijn. Zo is voor schrijvers en schrijfadviseurs kennis van retorische, stilistische en linguïstische middelen essentieel om verhalen te vertellen en publiek te overtuigen. Tekstschrijvers en redacteuren moeten kunnen beoordelen of die middelen effectief worden ingezet in bijvoorbeeld de Nederlandse politiek, in ons recht of in de gezondheidszorg. Inzicht in hoe deze instituties worden verbeeld in de hedendaagse en historische literatuur is relevant voor recensenten. En voor culturele debatcentra is interessant hoe die verbeelding in de literatuur een rol kan spelen in maatschappelijke discussies. Voor de educatieve afdelingen van musea of bibliotheken, tot slot, speelt de vraag hoe moderne en historische literatuur op een aansprekende manier onder de aandacht kunnen worden gebracht van kinderen en volwassenen.

Onze alumni werken als:

  • redacteur bij een uitgeverij of bij een tijdschrift
  • taaladviseur
  • voorlichter
  • tekstschrijver
  • literair recensent
  • programmamaker cultuurpodia
  • leraar Nederlands
  • schrijfdocent of schrijfcoach
  • business intelligence specialist


Na de studie

Unsplashed background img 2

aansluitende masteropleidingen

instellingopleidinginstroomeisen
Universiteit LeidenLeraar VHO in Nederlands educationalgeen aanvullende eisen
Amsterdam UVALerarenopleiding Nederlands educational+ 60 EC pre-master
bron: doorstroommatrix.nl

Potentiële beroepen

copywriter
dichter
hoogleraar taal- en letterkunde
schrijver
tekstdichter
tekstschrijver
universitair (hoofd)docent taal- en letterkunde
wetenschappelijk onderzoeker taal- en letterkunde
bron: UWV