Social Policy and Social interventions

Universiteit Utrecht

In this Master's programme you will develop knowledge about interdisciplinary theoretical perspectives on social policy and interventions.

It will help you gain in-depth insight into the methodology and skills needed to research social policy and participation issues. More specifically, you will look into problems such as: loneliness, poverty, discrimination, segregation, the exclusion of vulnerable groups

You will also study people's strategies for dealing with social risks, including: labour mobility and migration, care networks, neighbourhood initiatives, small-scale and/or multicultural collaborative efforts, independent entrepreneurship, etc.

This will be done by combining knowledge of the behavioural and social sciences.

locatieUtrecht
diplomaMSc Algemene Sociale Wetenschappen
taalvolledig Engels

Waarom aan de Utrecht?

Many of the problems focused on in this Master's programme have a strong international (European) dimension, such as: globalisation, ageing, migration and ethnic relationships, individualisation, and gender relations. The same goes for the policy and intervention courses that are used to tackle these issues. You will soon find that this international perspective is a recurring feature in the programme curriculum.
The programme is characterised not only by its international, comparative perspective but also by its interdisciplinary and multi-method approach. This international interdisciplinary and multi-method approach applies to the research you will conduct as well as in the exploration of professional practices. In research, you will explicitly use a combination of scientific perspectives from both the behavioural and social sciences (particularly psychology, sociology, and cultural anthropology). In exploring professional practices, the combination of (behavioural scientific) interventions and (social scientific) policy is also the point of departure.

This Master's programme is also offered in Dutch; the Dutch variant is Arbeid, Zorg en Participatie. Students in both the Dutch and English variants participate in joint lectures, in English. Separate tutorials (weekly seminars) are provided in Dutch and English, depending upon which version of the programme a student is participating in.

Do you want to go abroad? Five research and internship places are available in South Africa for our students each year.

Master's Open Day Utrecht
De Master's Open Day van de Universiteit Utrecht is op vrijdag 9 februari 2018. Tijdens deze avond geven vrijwel alle masterprogramma's van de universiteit voorlichting. Van 13:30 uur tot 18:15 uur op diverse locaties in de binnenstad, op de internationale campus en op het Utrecht Science Park.
Master's Open Day Utrecht
De Master's Open Day van de Universiteit Utrecht is op woensdag 3 oktober 2018. Tijdens deze avond geven vrijwel alle masterprogramma's van de universiteit voorlichting. Van 17:00 uur tot 21:30 uur op diverse locaties in de binnenstad, op de internationale campus en op het Utrecht Science Park.

opbouw
During the first two periods of study, you will acquire a basic knowledge in social policy and social interventions and policy in two required courses. These courses include guest lectures by academics working in the field. Alongside coursework, participation in small-scale tutorials will allow you to apply the knowledge learned to the fields of labour, care, and participation.
In periods 3 and 4, you will have a choice between completing an internship and do an independent (but related) research project or combing your internship and research at an external organisation.

Interventions and Policies 1
Social Risks in Europe
Academic Professional
Interventions and Policies 2
Social Innovations in Policy and Practice
Integration and Social Diversity
Elective course
Intership
Master's Thesis

This Master's programme is intended to help you develop into an academic professional. As a graduate of the Social Policy and Social Interventions programme, you will be able to study specific social problems integrally.
You will also have acquired the necessary professional and academic skills to prepare, implement, and evaluate social policies and interventions. These skills will allow you to pursue a career as a social scientist with the government, a social institution, a company, or a care organisation.

aanmelding deadline : 1 april 2017

studiefaciliteiten3.43.4
studielast3.33.3
studiebegeleiding3.33.3

Social Policy and Social interventions aan de Universiteit Utrecht is beoordeeld door 52 respondenten. Gemiddeld waarderen ze de opleiding met 3.7 uit 5.

huidige arbeidsmarkt

zoektijd baangoed
salaris na 1,5 jaar gemiddeld
kans op een vaste baan slecht