Deze opleiding

Het geaccrediteerde masterprograma Bestuur en Beleid voor professionals versterkt uw analytische kracht bij de tegenstrijdige eisen rondom rationaliteit, legitimiteit en verantwoording.

De master Bestuur en Beleid voor professionals is bedoeld voor leidinggevenden en beleidsmedewerkers werkzaam in het publieke domein. De studie is direct verbonden aan uw eigen organisatiecontext en uw persoonlijke ervaring. U leert reflecteren op eigen denken en handelen en ontwikkelt een combinatie van kennis, vaardigheden en attitudes om situaties in de professionele beroepspraktijk kritisch en adequaat te hanteren. Kennis van de bestuurs-, beleids- en organisatiewetenschappen draagt bij aan een heldere analyse van bestuurs-en beleidsprocessen. Hetzelfde geldt voor het leren toepassen van dit multidisciplinaire, theoretische perspectief op concrete vraagstukken die spelen in organisaties met een publieke functie.

In deze tweejarige master wordt u uitgedaagd om uw denken en handelen in de praktijk te toetsen aan theoretische kennis en praktijkervaring van anderen en daarop te reflecteren. U ontwikkelt een combinatie van kennis, vaardigheden en attitudes om situaties in de professionele bestuurs- en beleidspraktijk kritisch en adequaat te hanteren.

Wij verbinden uw werkervaring aan academische verdieping.
open_in_newwebsite

printprint

locatieUtrecht
diplomaMSc Bestuurs- en Organisatiewetenschap
typeregulier, 60 EC
start1 februari
taalvolledig Nederlands
opleidingsduur2 jaar deeltijd
accreditatiesNVAO
croho-code75057
heeft geen numerus fixus
geen honoursprogramma

Waarom aan de Utrecht?

Geaccrediteerde masteropleiding; kleinschalig, maximaal 22 deelnemers, combinatie wetenschap en praktijk; kennisuitwisseling diverse sectoren; multidisciplinariteit; gedurende 24 maanden met dezelfde groepssamenstelling; De programmacoördinator geeft sturing aan de koppeling van de praktijk van bestuur en beleid aan academische competenties. Bovendien bewaakt hij het individuele leerproces en het groepsproces.

Open dagen en meeloopdagen

Master's Open Day Utrecht
De Master's Open Day van de Universiteit Utrecht is op vrijdag 15 februari. Op deze dag geven vrijwel alle masterprogramma's van de universiteit voorlichting. Van 13:00 uur tot 18:30 uur op diverse locaties in de binnenstad, op de Internationale Campus en op het Utrecht Science Park
Master's Open Day Utrecht
De Master's Open Day van de Universiteit Utrecht is op woensdag 9 oktober. Tijdens deze avond geven vrijwel alle masterprogramma's van de universiteit voorlichting. Van 17:00 uur tot 21:30 uur op diverse locaties in de binnenstad, op de internationale campus en op het Utrecht Science Park
Master's Open Day Utrecht
De Master's Open Day van de Universiteit Utrecht is op woensdag 9 oktober 2019. Tijdens deze avond geven vrijwel alle masterprogramma's van de universiteit voorlichting. Van 17:00 uur tot 21:30 uur op diverse locaties in de binnenstad, op de internationale campus en op het Utrecht Science Park

Studieprogramma

Unsplashed background img 2
opbouwJaar 1:
 • Openbaar bestuur in beweging
 • Organiseren en organisaties
 • Actuele klassiekers
 • Beleid maken en sturen
 • Bestuur en beleid: synthese
 • Onderzoek

Jaar 2:
 • Publiek management
 • Sturing en verandering in organisaties
 • Besturen in internationaal perspectief
 • Normatieve en ethische dilemma's
 • Publieke verantwoording
 • Afstudeerproject
1e jaar
periode
1234
Actuele klassiekers: rationaliteit, macht en verantwoording
5 EC
Verantwoord besturen: trends in bestuur en samenleving
4 EC
Beleidscyclus: ontwikkelen, uitvoeren, handhaven en evalueren
5 EC
Mondeling tentamen
2 EC
Organiseren en organisaties van beleid en bestuur
5 EC
Onderzoek in beleid en bestuur: methoden en technieken
5 EC
2e jaar
periode
1234
Visies op sturing en interventie
4 EC
Multilevel governance
5 EC
Management in publieke domeinen
4 EC
Normatieve en ethische dilemma's bij bestuur en beleid
3 EC
Publieke verantwoording en verantwoordelijkheid
3 EC
Afstudeerproject

Onderwijs

taal van onderwijs100% nl
onderwijsopzet30% zelfstudie
30% theorie
40% praktijk
avondonderwijs30 %
afstandsonderwijsn.v.t.
alle kerndocenten zijn verbonden aan de USBO en zijn erkende deskundigen op hun vakgebied. Daarnaast worden voor specifieke onderwerpen gastdocenten ingezet.

Toelating en studiekosten

Unsplashed background img 2

startmomenten

1 februari 2019
collegegeld nog niet bekend
toelatingseisen

toelatingsgesprek

werkervaring
minimaal 4 jaar relevante werkervaring in strategische of beleidsfuncties.

motivatiebrief
combinatie van (motivatie-)brief en CV.

inbegrepen in collegegeld
lunch
examination
literature
study material

Studenten en studentenleven

studentaantallen

? studenten volgen deze opleiding
?% daarvan is vrouw
? eerstejaars gestart in 2017
?% daarvan is vrouw
30945 studenten aan de Universiteit Utrecht
59% daarvan is vrouw
bron: HBO-raad/VSNU

Op kamers in Utrecht

66691studenten studerend
31446studenten woonachtig   
€ 336gemiddelde kamerprijs
kamer betaalbaarheid
18 m2gemiddelde kameroppervlak
kamer beschikbaarheid
bron: Nationale Studenten Enquête

aan het woord: studenten en docenten

oud student
"de opzet van de cursus en met name de mogelijkheid om door middel van interviews met personen op de werkvloer verbinding te leggen met de literatuur leverde voor mij een hoog rendement op."
"Door toepassen van theorie in de eigen praktijk werd alles 'echt'"

directiesecretaris gemeente VenloVolgde het Masterprogramma Bestuur en Beleid voor professionals bij het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht

Op het moment dat ik de overstap maakte van bestuursvoorlichter van de gemeente Venlo naar de functie van directiesecretaris binnen diezelfde gemeente beloofde ik mezelf om dit te combineren met een opleiding op het gebied van bestuur, beleid en organisatie. Ik was op dat moment 43 jaar en toe aan een doorstart op een ander vakgebied...
Ik ben gedurende mijn loopbaan altijd trainingen en cursussen blijven volgen, want ik vind het geweldig om nieuwe informatie en kennis op te doen en daardoor tot nieuwe inzichten te komen. Toch bleef het kriebelen: ik wilde een 'echte' opleiding volgen, én ik wilde mijn horizon verleggen richting bestuurs- en organisatieadvies. In de zomer van 2009 ben ik op zoek gegaan naar een opleiding die aansloot bij mijn achtergrond en bij mijn ambities. Omdat de universiteit Utrecht erg goed staat aangeschreven, ben ik daar begonnen, gewoon via de website. Uiteraard heb ik ook bij andere universiteiten gekeken. In Utrecht kwam ik al snel terecht bij de opleiding 'Bestuur en beleid voor professionals', een wat vage titel eerlijk gezegd, maar zodra ik het programma zag, was ik verkocht. Trends in bestuur en samenleving, organiseren en organisaties van beleid en bestuur, management in publieke domeinen, multilevel governance, publieke verantwoording. Precies de onderwerpen waar mijn belangstelling lag, en waar ik graag nog meer van wilde weten. Ook de aanpak zat als gegoten. De multidisciplinaire samenstelling van de groep heb ik echt als een verrijking ervaren. Het is zo boeiend om bij andere branches in de keuken te kijken. Het toepassen van de theorie in de eigen praktijk: daar was ik best wat sceptisch over in het begin. Dat belooft immers elke opleiding ons, nietwaar? Maar hier wordt het waargemaakt. Bij elke opdracht die we kregen, elk paper dat we moesten schrijven (en dat waren er veel!) kon ik gebruik maken van een actueel thema of dossier binnen mijn werksituatie. Daarmee wordt alles 'echt' wat je doet en wat je op papier zet. Het was een pittige opleiding in die zin dat het veel tijd kostte, zo'n vijftien tot twintig uur per week gemiddeld. In september 2009 ben ik begonnen en in oktober 2011 ben ik afgestudeerd. Een zeer dankbaar moment na al dat harde werken! Ik denk met veel plezier terug aan mijn studietijd en heb nog zeer geregeld contact met mijn studiegenoten. De studie heeft mijn huidige functie en mijzelf verrijkt en verbreed; ik pak nu veel sneller de adviesrol en laat van me horen. Dat smaakt naar meer, dus die geambieerde functie binnen het bestuurs- of organisatieadvies komt er ook wel!


lees verder ...

Keuzehulp

Unsplashed background img 2

Studievergelijker

1/3 Utrecht
Bestuur en beleid voor professionals
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
2/3 Utrecht
Organisatie, cultuur en management
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
3/3 Utrecht
Management van Publieke Vraagstukken
€ 336 gemiddelde kamerhuur
? eerstejaars
?% vrouw
? uur contacttijd/week
disclaimer: bovenstaande cijfers en beoordelingen zijn aangeleverd door de opleidingen zelf. Wij kunnen de juistheid niet garanderen.

Na de studie

Unsplashed background img 2

Beroepsperspectief / arbeidsmarkt

huidige arbeidsmarkt

Potentiële beroepen

 • ambtelijk secretaris or
 • bestuurder
 • docent juridische dienstverlening
 • gemeentesecretaris
 • hoogleraar rechtswetenschappen
 • inspecteur overheidsinstelling
 • manager algemene bestuursdienst
 • raadadviseur
 • secretaris overheidsdiensten
 • sectordirecteur gemeente
 • universitair (hoofd)docent rechtswetenschappen
 • voorzitter adviesorgaan (overheid)
 • wetenschappelijk onderzoeker rechtswetenschappen
 • wijkmanager
bron: UWV

Contact

Erika Winkler

Projectassistent

E: e.winkler@uu.nl
T: 030 253 8777
W: Erika Winkler
Meer informatie?
Bezoek de website van deze opleiding.

open_in_newwebsite